Dodaj do ulubionych

ogrzewanie postojowe

25.11.11, 22:48
mam w samochodzie zamontowane mokre ogrzewanie postojowe-webasto.moge je ustawiać żeby uruchamiało się np. co pół godz.czy jeżeli będę chciała zdrzemnąć się na postoju podczas drogi,to powinnam zostawiać uchyloną szybę bo jest mozliwość,że kabina wypełni się czadem?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • oldboy42wawa Re: ogrzewanie postojowe 25.11.11, 22:58
      nie mam pojęcia jak działa webasto sądzę że identycznie jak normalne ogrzewanie auta tylko z innego pieca ale jeśli masz taką obawę to możesz trzymać w samochodzie czujnik tlenku węgla
      jeśli ci o to chodzi a szybę raczej i tak bym zostawił uchyloną ponieważ przy dłuższej drzemce może wzrosnąć stężenie dwutlenku węgla aczkolwiek przy sprawnej wentylacji nie powinno się zdarzyć
    • drinexile Re: ogrzewanie postojowe 26.11.11, 00:38
      Nie, nie ma ryzyka zatrucia sie tlenkiem wegla (no chyba, ze samochod jest w garazu, ale o taka glupote Cie nie posadzam). Wydech urzadzenia montowany jest zwykle gdzies pod podwoziem (ja mialem pod komora silnika). Zasada dzialania polega na podgrzewaniu plynu w ukladzie chlodzenia samochodu, kiedy plyn osiagnie zadana temperature wlacza sie automatycznie dmuchawa nawiewu, a ta pobiera powietrze z okolicy podszybia. W najgorszym wypadku, przy bezwietrznej pogodzie moze do kabiny dostac sie przykry zapach spalin, ale stezenie CO nie bedzie toksyczne (nie wieksze niz kiedy stoisz w korku w miescie). Jesli nie masz ukladu automatycznej klimatyzacji nie zapomnij ustawic pokretla dmuchawy w zalecanej pozycji (nie zero!).
      • do.ki Re: ogrzewanie postojowe 27.11.11, 15:31
        drinexile napisał:

> Zasada dzialania pole
        > ga na podgrzewaniu plynu w ukladzie chlodzenia samochodu, kiedy plyn osiagnie z
        > adana temperature wlacza sie automatycznie dmuchawa nawiewu, a ta pobiera powie
        > trze z okolicy podszybia.

1) co wymusza obieg plynu w ukladzie chlodzenia gdy silnik nie pracuje?
        2) jakie ingerencje w sterowanie ukladem przewietrzania sa tu konieczne? No bo przeciez nie zawsze dmuchawa wlacza sie automatycznie (tak jest tylko przy automatycznej klimie) i nie kazdy uklad nawiewowy sam przestawia sie na obieg zamkniety, a i wtedy powietrze nie jest zbieranez okolicy podszybia, tylko z okolicy nog, a wydmuchiwane jest na podszybie?
        • brigada_di_bandito Re: ogrzewanie postojowe 27.11.11, 17:52
          do.ki napisał:

> 1) co wymusza obieg plynu w ukladzie chlodzenia gdy silnik nie pracuje?

Fizyka.
          • staruch5 Re: ogrzewanie postojowe 27.11.11, 18:28
            dmuchawa na 1. biegu bierze jakies 5A. Nawet po 2h (grzania postojowego) akumulator to poczuje.
            • drinexile Re: ogrzewanie postojowe 27.11.11, 20:32
              Mimo nazwy "ogrzewanie postojowe" urzadzenie sluzy do nagrzewania silnika i wnetrza przed porannym rozruchem w mrozne dni, a nie do grzania sie na parkingu. O ile pamietam w instrukcji bylo zeby po 15 minutowym porannym uzyciu miec jechac co najmniej 20 czy 30 minut aby zapewnic doladowanie akumulatora. U mnie sie sprawdzalo, bo mialem ok. 30 km do pracy. Nawet przy temp. ponizej 20 stopni rozruch diesla nie byl problemem, zero skrobania szyb i skrzypienia zmrozonych plastikow i oczywiscie cieplutko w srodku.
        • drinexile Re: ogrzewanie postojowe 27.11.11, 20:40
          No bo przeciez nie zawsze dmuchawa wlacza sie automatycznie (tak jest tylko przy automatycznej klimie)
          Wlacza sie automatycznie w manualnej tez, pod warunkiem, ze pokretlo dmuchawy nie jest ustawione na zero. Nie wlacza sie tez obieg zamkniety (przynajmniej u mnie), i powietrze pobierane jest z zewnatrz i dziala doskonale.
          O szczegolach instalacji wiecej obawiam sie, ze nie wiem nic wiecej, Moja instalacja byla zainstalowana przez dealera (Land Rover) w fabrycznie nowym samochodzie.
          • macarthur Re: ogrzewanie postojowe 27.11.11, 22:07
            a czy takie urządzenie nie daje się zaprogramować czasowo np. pół godziny grzania i godzina przerwy
            • drinexile Re: ogrzewanie postojowe 27.11.11, 22:54
              Nie jestem dealerem, wiem tylko, ze od czasu kiedy mialem to urzadzenie juz dobrych kilka lat temu przybylo mu duzo nowych mozliwosci jak sterowanie z pilota, komorki, czy system ochrony akumulatora przed wyczerpaniem. Moje webasto moglem tylko zaprogramowac na jeden z trzech czasow uruchomienia, zwykle okolo 15 min przed planowanym wyjazdem. Pogooglalem troche i:

www.webasto.pl/produkty-i-rynki/samochody-osobowe/pl/html/8207.html
              www.parkingheater.co.uk/product-advantages.html#teaser
            • szela81 Re: ogrzewanie postojowe 27.11.11, 22:55
              oczywiście, że daje ale nie ładując akumulatora w międzyczasie po nocce możesz nie odpalić
              kiedyś miałem chwilę czekania i drzemnąłem się w aucie, było ciepło więc z nawiewem, chwila się przedłużyła do 2h i nie odpaliłem auta :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka