Dodaj do ulubionych

Rozszerzona gwarancja Forda

IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.11, 18:33
dobra, ale po co komy samochód na f?
Obserwuj wątek
    • zenek_z_puszczy Re: Rozszerzona gwarancja Forda 28.11.11, 19:03
      nie macie zwyczaju dodawac "artykul sponsorowany"?
    • Gość: m Re: Rozszerzona gwarancja Forda IP: *.centertel.pl 28.11.11, 20:31
      Chcesz wziąć udział w gwarancji ? Zapłać ...a dodatkowo musisz przez cały czas gwarancji serwisować auto w ASO...a wiadomo że w ASO naprawy i części bywają nawet 2-3 razy droższe niż w zwykłym warsztacie...
      Gwarancja służy do zarabiania pieniędzy....Ja dziękuję za taką gwarancję...wolę kupić
      3-4 letnie zadbane autko o 50% taniej niż nowe i serwisować go w zwykłym warsztacie 100-200% taniej ;-)
    • Gość: Ry-chu Re: Rozszerzona gwarancja Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 21:28
      @m,oczywiście jeżeli nie przeskadzają wypierdziane siedzenia itd. Serwisowac 200%taniej?Znaczy pan Gieniek ze stodoly którego nazywasz mechanikiem doplaca ci ze może pogrzebać w twoim parchu?Lecz sie jełopie,albo dokończ zawodówke,hłehłe....
    • Gość: dasdasad Re: Rozszerzona gwarancja Forda IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.11.11, 00:16
      Fajnie jest pośmiać się z komentarza pracownika ASO (patrz: dwa posty wyżej). Prawda jest taka, że kierowcy w zdecydowanej większości przypadków serwisują w ASO tylko gdy obliguje do tego gwarancja. Z tego samego powodu nie warto się sugerować długim okresem gwarancyjnym m.in. u koreańców, bo ewentualne oszczędności z tytułu usterek z nawiązką zabrane zostaną przez koszty wizyt gwarancyjnych.
    • Gość: olo Re: Rozszerzona gwarancja Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.11, 09:04
      od interwału międzyprzeglądowego wszystko zależy.A więc pare wyzyt rocznie dodatkowo w ASO.Chociaż przeglądziki obowiązkowe to też pare groszy np 600 z mechanika 300 z blachara
    • Gość: mazurrr_ek Re: Rozszerzona gwarancja Forda IP: *.mofnet.gov.pl 29.11.11, 09:05
      Mam 7_letniego F.Focusa 1.6 benzyna. Kupiłem go, jak miał 3 lata. Olej, filtry itp. zmieniam regularnie. Ani razu nie byłem na przeglądzie w ASO. Zaoszczędziłem kupę szmalu. Po 1_sze, bo kupiłem auto z polskiego salonu za 40% ceny nowego, po 2_gie bo nie korzystam z usług ASO. Przykładowo: oryginalny rozrząd w ASO 1.000,- PLN z wymianą, u niezależnego 300,- rozrząd + 250,- wymiana. Na fakturę.
    • 1-wolne Re: Rozszerzona gwarancja Forda 29.11.11, 10:56
      Dopuki ceny w ASO nie będą normalne (40% niższe), doputy do tych stacji będziemy
      jeżdzić tylko w czasie gwarancji i to 1 raz w roku. Nie pomogą żadne chwyty reklamowe,
      Polacy potrafią liczyć.
    • Gość: grzes Re: Rozszerzona gwarancja Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.11, 11:46
      @1-wolne
      Ceny to nie wszystko, choć te są obłędne. Jest jeszcze wiedza mechaników, a ta w serwisach fabrycznych jest bardzo niska. Mam przykre doświadczenia zarówno z samochodów prywatnych jak i służbowych. Ale wszystkie były na F może to przez to :)
    • marrcel Re: Rozszerzona gwarancja Forda 29.11.11, 12:20
      @mazurrr_ek
      Ja nie traktuję ASO z góry jako miejsce gdzie ceny są wygórowane.
      Civic 5D rok 2000.
      Wymiana rozrządu u niezależnego: 250 zł (bez gwarancji), w droższych warsztatach nawet 350 zł bez względu na markę.
      A koszt wymiany w ASO tylko 190 zł (w tym gwarancja 120kkm).

Rozrząd - dobry japoński zamiennik (pasek + rolka): 130 zł (ale starcza na mniejszy przebieg).
      W ASO oryginalny pasek 180 zł, zaś rolka może być z zamiennika (nie w wpływa na gwarancję - oryginalna rolka 7xdroższa), razem 250 zł.
      Oczywiście w ASO mogą zrobić w całości na zamiennikach, ale nie będzie gwarancji.

Suma summarum:
      W ASO taniej niż u taniego niezależnego mechanika.
      Na oryginalnych częściach koszt porównywalny, ale dostaję gwarancję 120kkm.
      Oczywiście nie wszystko w ASO będzie tańsze, czasem ceny astronomiczne, ale warto sprawdzić i porównać ceny. Akurat rozrząd w Hondzie mam taniej tam.
      Żarówki zaś najtaniej wymienia się samemu :)

• Gość: grzes Re: Rozszerzona gwarancja Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.11, 12:21
      eh mnie się nie opłaca , skoro mam focusa to na razie nic się nie psuje a już od dłuższego czasu jezdzę nim ponad 6 lat . Więc jak coś kiedyś zepsuje to wolę kupić części i do mojego mechanika który znam i bardzo doświadczony :)
    • Gość: janek Re: Rozszerzona gwarancja Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.11, 12:25
      zobaczna artykuł "Ale Auto" na: zycietowiecej i dodaj com
      Ja lubię Forda, focus to auto ktorym się jezdzi prawie że idealnie.
    • Gość: gość Re: Rozszerzona gwarancja Forda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 16:43
      łatwo psioczyć na ASO, ale jak coś naprawdę "piardnie" to wszyscy grzecznie pchają się po radę albo naprawę, bo żaden nawet bardzo zaufany oraz doświadczony mechanik niczego nie naprawi bez diagnostyki komputerowej, a programy serwisowe kosztują.
      A najlepsze że ci z zaufanych serwisów "u Zenka pod wiatą" też dzwonią do ASO i pytają jak przeprowadzić prcedurę tu i tam po wymianie tego i owego. Prawdą jest taka, że owszem cena roboczo/godziny jest wysoka, albo inaczej za mało zarabiamy, na serwisy w ASO, ale wiedza kosztuje i tak było i będzie. A gwarancja dodatkowo daje poczucie bezpieceństwa i możliwość rekompensaty części wydatków przy groźnej awarii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka