Dodaj do ulubionych

jaki samochód wybrać ? proszę ekspertów o radę

28.12.11, 08:38
Witam,

Zastanawiam się nad kupnem samochodu, który dziennie miałby pokonywać trasę 50 km ( dojazd do pracy). Jeżdzę w mieście więc też żeby był zrywny no i nie palił jak smok :P Oczywiście wielkie marzenia. Mogę dać ok 4 tysięcy ( nad troszkę droższym jezeli będzie warto też się zastanowię...)

dziękuję !!!
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: jaki samochód wybrać ? proszę ekspertów o rad 28.12.11, 10:30
      Daewoo Nubira (ale nie spełnia wymogu "nie pali jak smok" - poza tym chyba najlepsze auto za tak śmieszne pieniądze - spore, komfortowe, części kosztują grosze). Silnik godny polecenia - 1.6 (lubi się z gazem).
      Ford Mondeo Mk. I (oszczędniejszy niż Nubira, olbrzymi w środku [zwłaszcza kombi], wygodny, tanie części... psuje się, ale raczej rzadko [ale czego wymagać]... lubi się z "rudym" [dlatego warto dokładnie obejrzeć wszystkie blachy przed kupnem, a już koniecznie stan podwozia i podłużnic). Silniki godne polecenia - 1,6 i 1,8 (+LPG)

Z mniejszych:
      Opel Astra F (uwaga - lubi się z "rudym", trzeba dobrze poszukać, żeby znaleźć nienadjedzony egzemplarz) - tańszy niż Golf z porównywalnego rocznika, podobnie bezawaryjny (miałem taką Astrę, więc wiem, o czym mówię - psuła się, ale psuły się duperele po kilkadziesiąt złotych, które sam potrafiłem naprawić/wymienić). Silniki godne polecenia: 1,4 16v, 1,6 8v (1,4 8v brakuje mocy, 1,6 16v ma swoje "ulubione" kaprysy) - obydwa lubią się z gazem.
      Golf III - o ile uda się znaleźć zadbany egzemplarz a nie dorżnięte już truchło. Ciut droższy od Astry jeżeli chodzi o cenę zakupu i koszty eksploatacji. Silniki - 1,4 lub 1,6.

W trzech wymienionych powyżej wypadkach wystrzegaj się aut z silnikiem Diesla. Nie warto ryzykować kosztownych napraw Diesla dla pozornych oszczędności na paliwie. Lepszą opcją w tym przedziale cenowym będzie samochód z instalacją LPG (tylko sprawdź ile ważna jest jeszcze homologacja, gdy kupujesz auto z już zamontowaną instalacją - nie warto kupować auta z instalacją 8-9-letnią, którą trzeba będzie zaraz wymieniać).
    • szymizalogowany ałdi a6 z kierą po prawej stronie hehe 28.12.11, 11:03
      ...ściągnięte z wyspy hobbituff przez jakiegoś zaradnego "emigranta"

tylko koniecznie nie rób przekładki i nie przerejestrowywuj

jeden że niepotrzebny koszt, dwa że nie ma lansu jak masz kierownicem po normalnej stronie i nie masz tej rejestracji oczojebnej z czarnymi literkami na żółtym tle hehe
      • 1nowemieszkanie Re: ałdi a6 z kierą po prawej stronie hehe 28.12.11, 14:21
        oczywiscie,że chce z gazem.

Co myślicie o:
        a) Clio
        b) Polo
        c) Rover 216

Bardziej mi chodzi o te mniejsze bo to zwykle się wiąże z tym, że jest mniejsze spalanie ( chociaz mogę się mylić bo się nie znam)
        • szymizalogowany Dlaczego to jest takie oczywiste? 28.12.11, 14:23
          nie jest - ja chce bez gazu, nawet do oszczendzania wolem sobie sam założyć niż mieć czyjomś instalacjem
        • qqbek Re: ałdi a6 z kierą po prawej stronie hehe 28.12.11, 14:37
          1nowemieszkanie napisała:

> Co myślicie o:
          > a) Clio
          > b) Polo
          > c) Rover 216

ad a) A zaprzyjaźniony warsztat masz?
          ad b) Małe, ale znośne. Tylko nie wydurniaj się z silnikami 1,0 i 1,3... 1,4 to chyba jedyny znośny i jednocześnie oszczędny wybór.
          ad c) Patrz ad a)

> Bardziej mi chodzi o te mniejsze bo to zwykle się wiąże z tym, że jest mniejsze
          > spalanie ( chociaz mogę się mylić bo się nie znam)

Mniejsze spalanie?
          Zapewne tak... ale paliwo to, wbrew pozorom, jedynie część kosztów eksploatacji samochodu... a nie całość. Przy 50km dziennie i tak zrobisz mniej niż 15.000-18.000km rocznie (dokładając jakieś drobne wyjazdy i wakacje).
          VW Polo III (6N) to znośny wybór, ale może w nim doskwierać brak miejsca (większe zakupy/wyjazd na wakacje raczej do komfortowych przeżyć nie będą się w nim zaliczać).

Z aut małych trudno jest polecić cokolwiek w tym wieku (wieku zdefiniowanym pośrednio poprzez narzucenie przez Ciebie ograniczeń cenowych).

Jeszcze jedna uwaga- nie należy się zbyt mocno kierować przy zakupie tak starego auta jego marką. Chyba wolałbym (pomimo wszystko) kupić Clio od pierwszego właściciela (i z pełną książką serwisową) niż Polo po przejściach, sprowadzonego ileś lat temu. Wpływ na ostateczną decyzję powinna mieć, przede wszystkim, dokładna analiza stanu technicznego samochodu i jego przeszłości.
          • 1nowemieszkanie Re: ałdi a6 z kierą po prawej stronie hehe 28.12.11, 14:46
            HE HE mój chłopak jest mechanikiem samochodowym więc on auto będzie ewentualnie robić. On ma tez swoje typu ale jak to ja- wolę popytać większej ilości osób

Jeszcze myślałam o:
            a) lanos
            b) astra
            c) seicento
            d) brava

Z tego co piszesz to normalnie... same złomy wybieram :D
            • qqbek Propozycje 28.12.11, 15:01

> HE HE mój chłopak jest mechanikiem samochodowym więc on auto będzie ewentualnie
              > robić. On ma tez swoje typu ale jak to ja- wolę popytać większej ilości osób
              >
              > Jeszcze myślałam o:
              > a) lanos

Mogę powiedzieć to samo, co o Nubirze - siermiężny, ale dobry samochód.

> b) astra

O Astrze już pisałem. Poza tym, że bardzo się ze rdzą potrafi polubić ma (moim skromnym zdaniem, zdaniem byłego posiadacza Astry I, same zalety).

> c) seicento

Budka telefoniczna na kołach... no, ale jeżeli rozmiar nie ma znaczenia, to dlaczego nie... psuć się psuje, ale części kosztują grosze a jakość wykończenia (a przede wszystkim blach) na pewno lepsza niż w Tico/Matizie. Tylko zabić to się tym można na dziurze w jezdni... daleko temu autu do bezpiecznych.

> d) brava

Ojojoj.
              Są tacy, którzy te auta lubią.
              Sąsiad miał i nawet sobie chwalił.
              Jeżeli chłopak jest mechanikiem... to dlaczego nie... z drugiej strony musiałabyś ograniczyć pewnie ilość czasu spędzanego z nim poza warsztatem ;)

> Z tego co piszesz to normalnie... same złomy wybieram :D

Nie- jaki budżet, takie propozycje.
              Ktoś tutaj na dole Peugeota 306 sugeruje - na pewno lepszy będzie od Bravy i optycznie znośniejszy od Opla i Daewoo... i o ile niezeżarty jeszcze, to akurat ten Peugeot uchodzi za jednego z mniej zawodnych "Francuzów" (tylko trzeba przed kupnem bardzo dokładnie sprawdzić zawieszenie - łączniki stabilizatora i końcówki drążków kierowniczych z przodu i stan tylnej belki)
          • toreon Re: ałdi a6 z kierą po prawej stronie hehe 29.12.11, 08:00
            Z tym Roverem to nie przesadzaj, swego czasu miał opinię niezawodnego. Tylko znajdź teraz zadbany egzemplarz...
    • romantic5 Re: jaki samochód wybrać ? proszę ekspertów o rad 28.12.11, 14:48
      A moze 306? Za taka kase mozna dostac rocznik 2000. Silnik 1.4 (75KM) wystarcza. Malo pali i nierdzewieje. Mejsca tyle jak w GOLF-ie. Polecam.
    • elfkabezhaltera UNO 28.12.11, 16:45
      Prosty, pojemny, mało pali
      • 1nowemieszkanie Re: UNO 28.12.11, 17:06
        uno miałam i naprawdę byłam bardzo zadowolona ! nigdy bym się jego nie ,,pozbyła" gdyby nie to,że był na benzynę. Chciałabym jednak teraz cos lepszego ciutkę...
        • wicehrabia.julian Re: UNO 29.12.11, 10:09

> Chciałabym jednak teraz cos lepszego ciutkę.

za 4 tysiące? nie rozśmieszaj mnie, to cena dobrego roweru i tenże rower powinnaś kupić, bo na auto zwyczajnie cię nie stać
    • k2i almera 29.12.11, 17:06
      nic innego w tych cenach do głowy mi nie rpzychodzi
    • 3cz Re: jaki samochód wybrać ? proszę ekspertów o rad 29.12.11, 18:49
      Tico
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka