Dodaj do ulubionych

auto dla narciarza

13.01.12, 14:17
jakie auto dla narciarza?
Ma miec 4x4 (nie musi miec reduktora), duży bagażnik, automat i nie być szpanerskim wynalazkiem tylko byc praktycze.
Co proponujecie?
Obserwuj wątek
    • thorgal10 Re: auto dla narciarza 13.01.12, 14:28
      Witam,

Subaru Forester lub Outback - poprzednia generacja (zwłaszcza Forester - niższy dach, łatwy dostęp do bagażnika dachowego).

Pozdrawiam,
      • nazimno Ten bedzie lepszy: Snow_Car_4x4 13.01.12, 15:00

www.guenstiger.de/Preisvergleich/KHW/Snow_Car_4x4.html
        • swan_ganz Re: Ten bedzie lepszy: Snow_Car_4x4 13.01.12, 20:21
          fajne ale chyba nie podeszły jakoś Autorowi wątku... Pewnie dlatego, ze on celuje w coś mniej rzucającego się w oczy, bardziej klasycznego....
          Czyli to; bilder4.guenstiger.de/prodfoto/rplholzschlittendavos110.jpg
          albo to; bilder4.guenstiger.de/prodfoto/khwbigglider.jpg ładne i pewnie niedrogie w eksploatacji
    • jamesonwhiskey Re: auto dla narciarza 13.01.12, 15:19
      allroad, niva
      • nazimno W cenie telewizora, za uzywane: 13.01.12, 15:29

www.autoscout24.de/ListGN.aspx?vis=1&state=A&atype=C&make=40&pricefrom=1000&cy=D&page=1&maxresults=500&results=20&sort=price&rfde=True&zipc=D&flzh=1
        • sl-rc-4x4 Re: W cenie telewizora, za uzywane: 13.01.12, 20:22
          Nie wiedziałem ze Niwa ma automat..........
          Moze być cos jednak za ''kilka telewizorów'' plus dwie pralki.
          Niwa jest OK ale w Bieszczady .
          • jamesonwhiskey Re: W cenie telewizora, za uzywane: 13.01.12, 21:13
            trzeba bylo mowic ze szukasz lansu na stoku
            merc G nadaje sie chyba najlepiej
    • skodaach Re: auto dla narciarza 13.01.12, 19:17
      duzy jak sie z pandy przesiadasz
    • sl-rc-4x4 Re: auto dla narciarza 13.01.12, 20:24
      SKODA?!?!?!
      Dajcie żyć, nie ma innych marek?
    • expertyzer Re: auto dla narciarza 13.01.12, 20:41
      Pamiętam jak w latach 80-tych i 90-tych jeździłem z rodzicami w góry. Zima, śniegu po pas i bez problemów dawaliśmy radę maluchami i Fiatem 125p. A warto dodać, że zimówek wtedy nie było, były jedynie D124 z Dębicy i jakoś się jechało. I to całkiem przyzwoicie trzeba przyznać.
      Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak samochód dla narciarza, bo każde auto da sobie radę w kwestii podjechania pod wyciąg. No chyba, że mówimy o wyjeździe w Alpy raz w tygodniu, albo gdzieś w Himalaje.

A Skodzie Roomster 4x4 to nie słyszałem jeszcze. Są takie?
      • sl-rc-4x4 Re: auto dla narciarza 13.01.12, 22:11
        Samochod dla narciarza to takie auto ktorym sie nie zakopiesz jadac np. do Sokolca, podjedziesz swobodnie na Rymarz. Nie wszyscy jada na Kasprowy. Swoja droga w ostatni weekend w Nowym Targu na drodze do Bukowiny 4x4 było bardzo potrzebne po opadach śniegu.
        Podjechać pod wyciag też fajnie bo nie trzeba daleko w butkach latać.
      • archonix Re: auto dla narciarza 23.01.12, 21:20
        Sporo sie poprawilo. Zalezy o jakim wyciagu mowimy... Wazny jest przeswit, a nie to czy auto ma 4x4, zawsze jak trzeba jakos sie wypcha a z przeswitem nic nie zrobisz.......
    • adrian_ktostam Re: auto dla narciarza 13.01.12, 22:32
      subaru outback
    • wicehrabia.julian Re: auto dla narciarza 14.01.12, 09:05
      sl-rc-4x4 napisał:

> jakie auto dla narciarza?
      > Ma miec 4x4 (nie musi miec reduktora), duży bagażnik, automat i nie być szpaner
      > skim wynalazkiem tylko byc praktycze.
      > Co proponujecie?

ja zamiast napędu 4x4, który w warunkach nieźle odśnieżonych polskich dróg jest praktycznie zbędny zastanowiłbym się nad poszukiwaniem auta z wbudowanym gadżetem do przewożenia nart, Skoda nazywa to "pokrowcem" i z tego, co wiem jest dostępny w Yeti i Superbie

tunel na narty był też w niektórych Audi, ale mogę się mylić
    • jmli Re: auto dla narciarza 14.01.12, 09:18
      Audi A6 allroad, naped 4x4 torsen + automat.
      Jezdze nim prawie 4 lata, na zasniezonych drogach idealny.
      • jeepwdyzlu Re: auto dla narciarza 21.01.12, 10:24
        Audi A6 allroad, naped 4x4 torsen + automat.
        Jezdze nim prawie 4 lata, na zasniezonych drogach idealny.
        ----
        eee
        co prawda mam krócej, ale....
        za niskie zawieszenie
        szura i zawadza zwłaszcza nosem

subaru(prawie każde) byłoby lepsze
        mój brat - maniak nart - kupił vitarę
        i jest zachwycony - właśnie z powodu napędu (tam jest reduktor też)

minusy:
        za wysokie auta - trudno nart wrzucać na dach. W Alpach widać duzo ludzi wozi na takich samochodach bagażniki na tylnych drzwiach..
        ciao
        j.

• adrian_ktostam Re: auto dla narciarza 21.01.12, 14:06
        jmli napisał:

> Audi A6 allroad, naped 4x4 torsen + automat.
        > Jezdze nim prawie 4 lata, na zasniezonych drogach idealny.

Fajne autko. Jak już wspomniał poprzednik, przydałby się większy prześwit. Podstawowa jego wada to jednak cena. Mój Forester spełnia moje oczekiwania, chociaż uczciwie przyznaję, że następny będzie chyba jednak Outback. A6 Allroad jest jednak duuużo droższy i jeżdżąc nim miałbym moralniaka, że wydałem tyle kasy niepotrzebnie. To trochę tak, jakby karmić psa polędwicą wołową, chociaż on sam wolałby prawdopodobnie tańszą mieloną wieprzowinę...
        • jeepwdyzlu Re: auto dla narciarza 21.01.12, 14:36
          rozważałem outbacka ale to nie ten poziom wyposażenia i jazdy
          w dodatku słabe skrzynie (automaty)
          ale zawieszenie, napęd, prześwit - bajka
          najzabawniejsze, że myślałem, myślałem i kupowałem a jeżdzę i tak accordem
          audi zabrała mi Dyrekcja - z racji lepszego dopasowania do szpilek :-))
          więc oglądam to od środka auto 3 razy w roku w czasie wakacji...
          jeep
          • adrian_ktostam Re: auto dla narciarza 21.01.12, 14:59
            Na polskie warunki i ceny całkiem jest niegłupi nowy jeep compass. Miałem okazję miesiąc pojeździć starszą ułomną wersją, bo bez mechanicznej blokady mechanizmu różnicowego. Świetnie wyciszony (benzyna 2,4 l), w miarę komfortowy. Chociaż napęd na 4 koła dołączany, ale te nowe z blokadą podobno nieźle sobie radzą w terenie.

Nie kupiłbym go jednak, bo przerażają mnie różne debilne stereotypy, że to babski samochód, że prawdziwy jeep to wrangler czy grand cherokee, itd. Staram się zwalczać głupie stereotypy, ale jak pomyślę, że musiałbym ze swego wyborów tłumaczyć się głupcom...
          • adrian_ktostam Re: auto dla narciarza 21.01.12, 15:03
            i jeszcze jedno. Rzeczywiście Subaru długo montowało solidne, ale trochę muzealne skrzynie automatyczne. Teraz outbacki te 2,5 l mają już skrzynie CVT
        • jmli Re: auto dla narciarza 21.01.12, 19:19

> > Audi A6 allroad
          >
          > Fajne autko. Jak już wspomniał poprzednik, przydałby się większy prześwit. Pods
          > tawowa jego wada to jednak cena. Mój Forester spełnia moje oczekiwania, chociaż
          > uczciwie przyznaję, że następny będzie chyba jednak Outback. A6 Allroad jest j
          > ednak duuużo droższy i jeżdżąc nim miałbym moralniaka, że wydałem tyle kasy nie
          > potrzebnie. To trochę tak, jakby karmić psa polędwicą wołową, chociaż on sam wo
          > lałby prawdopodobnie tańszą mieloną wieprzowinę...

Krotki komentarz do tego posta:
          Kupujac Aud bylem takze w salonie Subaru, obejzec Outbacka. Odpadl z nastepujacych powodow - duuuzo mniejszy w srodku, brak porzadnej skrzyni automatycznej, brak mozliwosci obnizenia wysokosci zawieszenia. Kupowalem diesla, a Subaru mialo tylko 2 litrowego, z manualna skrzynia biegow.
          Jadac autostrada, Audi mozna obnizyc do przeswitu 10 cm, Outback zawsze jest podniesiony i wyglada dziwnie, nie mowiac o spalaniu, ktore jest z tego powodu wyzsze. Co do przeswitu nie narzekam, ale nie twierdze, ze to auto terenowe. Ja w teren nie wjezdzam, nie potrzebuje tego. Natomiast jak sa duze koleiny i sporo sniegu, podnosze go do 18 cm. i jest OK.
          • sl-rc-4x4 Re: auto dla narciarza 23.01.12, 21:13
            Wlasnie jestem na nartach i coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu co do koniecznosci zmiany auta. Musialem łancuchy zakładac w sobote na podjeździe choć auta z napedem na 4 jechaly do gory. Suzuki GV to ciekawa propozycja ale jazda w Alpy jest jednak mało komfortowa ze wzgledu na wysokość auta, prędkość przelotową no i wsadzanie nart na dach.
            Ale fakt ze Audi jest odysc drogie gdzie za mniejsze pieniadze można miec tez 4x4 i to całkiem dobre. A4 Allroad są ładne ale za jakąś sensowną kompletacje wywalić 240tys i za 36 miesiecy miec mniej niż połowę to wole to na wyjazdy narciarskie przeznaczyć.
            Zreszta kupowanie aut powyzej 200tys jest niemoralne-jak ktos kiedys powiedzial.
    • milos75 Re: auto dla narciarza 14.01.12, 10:43
      outback, forester, allroad, cross country albo ten nowy passat alltrack - chyba wystarczający wybór?
      • sl-rc-4x4 Re: auto dla narciarza 17.01.12, 13:40
        Fajen kombi, czemu nie SUV?
        Jak nimi sie jeździ?\testowe 40 minut to porażka w salonie.
        • yahoo10 Re: auto dla narciarza 19.01.12, 20:10
          Subaru Tribeca B9 2006 z kompletem kol zimowych i bagaznikiem narciarskim - super sie podjezdza pod zasniezone stoki i gorki. Bede zaraz sprzedawac;))))
          • jackk3 Re: auto dla narciarza 19.01.12, 20:19
            Jaka Tribeca (to dla 'chlopa' ma byc). STI niech sobie kupi, miejsca jest dosc (dzisiaj narty sa duzo krotsze) i nic mu nie podskoczy.
            • yahoo10 Re: auto dla narciarza 19.01.12, 20:22
              to Tribeci zaladuje kilka dziewczyn i bagaze, a STI jest niskie - facet chce Suva...
              • jackk3 Re: auto dla narciarza 19.01.12, 20:24
                Zaladuje nawet 3 dziewczyny! A naped w STI to inna bajka.
                • agios_pneumatos Re: auto dla narciarza 20.01.12, 00:51
                  Daj spokój. Przecież widać, że to jakaś niezdecydowana panienka. Krzywdę by zrobił...nie sobie lecz autu.
    • soulshunter Re: auto dla narciarza 14.01.12, 21:34
      Honda Element
    • artikos1 Re: auto dla narciarza 20.01.12, 12:25
      myślę że dobry egzemplarz hondy CRV jest trafionym wyborem w tym przypadku
      • kaczor_2 Re: auto dla narciarza 20.01.12, 17:51
        Witam!
        Ja polecam Volvo xc70 najlepiej z silnikiem 2,4 D5. Auto super wygodne i bezpieczne a do tego ekonomiczne. Można w nim mieć wszystko co potrzeba:)
    • artikos1 Re: auto dla narciarza 20.01.12, 20:12
      subaru forester jest ciekawsząpropozycją
    • conveyor Re: auto dla narciarza 21.01.12, 11:46
      Narciarstwo to jednak drogi sport.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka