apodemus Re: auto zastępcze 29.02.12, 11:54 Myślę, że nikt z nas nie będzie w stanie Ci pomóc, jeśli nie sprecyzujesz, o co chodzi i jaki to problem :) Link Zgłoś
qqbek Zadzwoń do ubezpieczyciela sprawcy... 29.02.12, 18:43 ...bo zakładam, że chodzi o to, że ktoś Tobie samochód skasował i potrzebujesz samochodu, zanim łaskawie zechcą Tobie wypłacić odszkodowanie. Dwa lata temu w Hestii powiedziano mi tak: 1. bierzesz Pan na własny rachunek 2. uzasadniasz potrzebę (wystarczy dojazd do pracy) 3. my rozpatrujemy i wypłacamy (wtedy jeszcze część lub całość). Jak miałeś AC, to weź sobie z AC, a Twój ubezpieczyciel regresem sobie potrąci z OC sprawcy (tylko zapytaj jak ze zniżkami na AC - niektóre towarzystwa blokują zniżkę na tym samym poziomie, co przed rokiem w takim wypadku). Link Zgłoś
halinka85 Re: auto zastępcze 29.02.12, 21:24 dostajesz, jak masz np w ubezpieczeniu, mi ostatnio samochód sie rozkraczył na trasie i po godzinie miałam podstawiony nowy samochód z bodajże Carget, OC pokryło 4 dni wynajmu resztę trzeba było dopłacić-ale wszystko sprawnie i szybko poszło ludzie z wypożyczalni przeelastyczni i solidni-odebrali mi samochód pod domem tak jak obiecali Link Zgłoś
only_the_godfather Re: auto zastępcze 29.02.12, 21:25 Jak już chcesz reklamować jakąś firmę to chociaż nie strzelaj takich gaf że z OC okryło Ci wypożyczenie samochodu bo się posól. Link Zgłoś
loyezoo Re: auto zastępcze 01.03.12, 00:01 Auto zawsze się należało jak psu buda,tylko że,o zwrot kasy trzeba było się sądzić.Biuro ubezpieczeń z którym współpracuje,oferuje samochód od kilku lat i to ono się martwi o zwrot kosztów, a nie klient.(zaznaczam BIURO,a nie konkretna firma.Biuro ma w ofercie kilkanaście firm ubezpieczeniowych) Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: auto zastępcze 01.03.12, 00:28 ostatnio mojej pracowniczce pompiarz z schella nalał benzyny do diesla. Wzięli to mężnie na klatę ale żeby dać auto zastępcze to ganiała mnie w weekend po pieczątkę, że autem musi służbowo jeździć Link Zgłoś
halinka85 Re: auto zastępcze 01.03.12, 20:06 oczywiście że pokryło OC, tylko trzeba mieć dobre ubezpieczenie w dobrej firmie, jak masz w jakimś link 4 to oczywiście że za wszystko płacisz sam.. Link Zgłoś
qqbek Napisz nam proszę Halinko... 01.03.12, 20:21 halinka85 napisała: > oczywiście że pokryło OC, tylko trzeba mieć dobre ubezpieczenie w dobrej firmie > , jak masz w jakimś link 4 to oczywiście że za wszystko płacisz sam.. ...co rozumiesz pod pojęciem "OC". Bo na mój gust, to to, co opisujesz pokrywa ubezpieczenie assistance a nie obowiązkowe ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej. I zdziwisz się - mam Assistance w "niedobrej" firmie i też samochód zastępczy mam zagwarantowany. OC może pokryć koszt wynajmu... ale nie Twoje ubezpieczenie OC, tylko OC sprawcy kolizji, w której Ty jesteś poszkodowaną. Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Napisz nam proszę Halinko... 01.03.12, 21:10 Oczywiście że to co opisuje halinka85 to assistance bo OC nie pokrywa kosztów samochodu zastępczego chyba ze z polisy sprawcy w przypadku kolizji. Ale wtedy to tez nie jest zależne od towarzystwa ubezpieczeniowego, bo nie ma czegoś takiego jak dobre i złe OC. Link Zgłoś
qqbek Re: Napisz nam proszę Halinko... 01.03.12, 21:14 only_the_godfather napisał: > Oczywiście że to co opisuje halinka85 to assistance bo OC nie pokrywa kosztów s > amochodu zastępczego chyba ze z polisy sprawcy w przypadku kolizji. Ale wtedy t > o tez nie jest zależne od towarzystwa ubezpieczeniowego, bo nie ma czegoś takie > go jak dobre i złe OC. Jest oczywistą oczywistością ;) że masz rację, a Halinka nie ma. A co do OC - kupuje się najtańsze, a nie "renomowane" bo każda polisa OC ubezpiecza od tego samego ryzyka. Co do Assistance - kupuje się takie, jakie nam odpowiada. Nawet w "renomowanych" firmach Assistance mini dodawane gratis (czy za drobną dopłatą) jest o kant zadu potłuc, bo obwarowane tyloma kruczkami, że lepiej sobie dać od razu spokój i dobrać pakiet droższy, ale realnie nam zapewniający coś poza lawetą i podwózką do domu w razie czego. Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Napisz nam proszę Halinko... 01.03.12, 21:18 Dodałbym jeszcze że te najtańsze zazwyczaj działają po przekroczeniu jakiegoś limitu kilometrów często jest tak że aby tanie assistance zadziałało trzeba być 50 km od domu. Link Zgłoś
halinka85 już piszę qqbek 01.03.12, 21:27 nie chcę się powtarzać jak stara baba, ale tak pokryło to moje ubezpieczenie OC w jakiejś tam wersji Komfort - wykupione w jednej z większych firm ubezpieczeniowych w Polsce, której nazwy nie chcę wymieniać by nie zarzucono mi tym razem reklamy firmy ubezpieczeniowej;) a ja chciałam tylko pochwalić panów w wypożyczalni Carget:) pozdrawiam! Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Oj, będzie ciężko... 01.03.12, 21:43 Może po prostu agent wcisnął Halince85 OC+AC+Assistance w pakiecie a ta myśli że to wszystko z OC. Nie ma czegoś takiego jak OC komfort premium czy vip czy nazwij to sobie jak chcesz. OC to OC i jest jedno dla wszystkich. Co innego AC albo assistance. Link Zgłoś
loyezoo Re: Oj, będzie ciężko... 03.03.12, 18:18 Może Halince nie chce się czytać,więc dopiszę.Ubezpieczenie OC reguluje ustawa i nie ma (jak wspomnieli poprzednicy) OC z turbo,premium,asistance,z ciasteczkiem,polewą etc.(dowolne a wręcz wszystkie skreślić) Link Zgłoś
galtomone Myslicie sie! Sa w PL rozne OC! 03.03.12, 18:28 Np. jedno z najpopularniejszych to - "brak OC" jest tez: "nie wazne OC", czasem zdarza sie "przeterminowane OC" i od czasu do czasu "OC w ratach". Ale faktycznie OC za auto dla nas nie placi bo OC nie ubepziecza nas (choc to nasza polisa) tylko "ich/onych/obcych/itd.." :-) Link Zgłoś
rraaddeekk Re: auto zastępcze 05.05.12, 14:18 Właśnie w tej dużej firmie ubezpieczeniowej, której nazwy nie chcesz podać jest do wyboru Assistance Standard lub Komfort. Różni się to między innymi tym, że wersja Komfort obowiązuje wszędzie (nawet na posesji właścicila pojazdu), a przy wyborze wersji Standard dostaniesz samochód zastępczy, gdy masz usterkę ponad 50 km od miejsca zamieszkania. Link Zgłoś
mergil Re: auto zastępcze 26.04.12, 12:43 A co będzie jeśli ja przyczyniłem się do wypadku, czyli nie jestem poszkodowanym i policja określiła, że w 40% to ja zawiniłem (bo takie praktyki są) co wtedy? Pewnie z OC nie dostanę, a z AC? Link Zgłoś
majowadusza Re: auto zastępcze 26.04.12, 13:06 to zależy jakie masz ubezpieczenie. Jeśli prowadzisz firmę, zadbałeś o odpowiednie ubezpieczenie to żadna łaska dostać auto zastępcze. Sama niedawno musiałam zastępczą Pandą bo moje auto skasował mi sąsiad. Doceniłam za to potem mój wózek, jak powrócił z serwisu po miesiącu Link Zgłoś
rraaddeekk Re: auto zastępcze 05.05.12, 14:20 Jaka Panda? Samochód zastępczy musi być tej samej klasy lub wyższej. Link Zgłoś