Dodaj do ulubionych

Problem z radiem

IP: 217.153.116.* 13.06.04, 13:06
Poproszę o radę. Kupiłem Astrę II z wmontowanym radioodtwarzaczem kasetowym.
To ból, bo w poprzednim samochodzie miałem radio z CD (tzw. kieszeń), więc
teraz czeka mnie spadek standardu. Poza tym nie mam żadnych kaset, bo nie mam
magnetofonu w domu, za to mam mnóstwo płyt CD, z których chętnie korzystałem
w samochodzie. I teraz pytanie: co robić? Jak zastąpić radio na kasety radiem
na CD? Wypruć flaki z Astry i przemontować jakoś na CD z tego starego radia
(podobno się da) czy też wymontować całe radio i w to miejsce zrobić kieszeń,
po to, by bez problemu wchodziło stare radio z CD? Zaleta pierwszego
rozwiązania: estetyczny wygląd, wada: złodzieje. Zaleta drugiego: radio
zabierasz z sobą więc nie boisz się złodziei, wada: masz dwa wyświetlacze -
jeden na panelu radia, drugi na wmontowanym w deskę Astry panelu fabrycznym.
Tyle wiem, nie mam pojęcia co do kosztów poszczególnych rozwiązań, ani
żadnych pomysłów co zrobić z przeznaczonym do kasacji magnetofonem od Astry.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Problem z radiem IP: *.fornfyndet.se 13.06.04, 17:44
      Odbiornikow z otwarzaczem kasetowym juz nie kradna,po prostu nie ta technika.
      Dobrze miec na widoku takiego antyka ,przyjdzie pogrymasi i nie ruszy ,pojdzie
      szukac z CD.
      CD zamontujesz sobie w schoweku lub pod spodem zupelnie nie
      widocznie.Pzdr.Michal
    • Gość: trewq Re: Problem z radiem IP: 217.153.116.* 14.06.04, 11:44
      Podciągam wątek. Wiem, że ten temat nie jest tak fascynujący jak rozważania
      socjologiczne na temat właścicieli skody czy rysowania samochodów gwoździem,
      ale mam jednak nadzieję, że ktoś jeszcze coś doradzi.
    • wichura Re: Problem z radiem 14.06.04, 11:48
      Każde w miarę przyzwoite radyjko ma dziś wyjście na zmieniarkę. Urządzenie to
      jest małe, na pewno gdzieś upchniesz. Cena? Jak w każdym audio, od śmiesznie
      tanich po superdrogie. Nie znam się, nie doradzę. Montaż prymitywnie łatwy,
      choć w ASO i tak Cię zedrą.
      Pozdrawiam
      • Gość: Pitz Re: Problem z radiem IP: 81.210.87.* 14.06.04, 12:51
        Każde przyzwoite, ale w Oplach raczej takich nie montują. W rzeczywistości są to
        Blaupunkty. W mojej Vectrze było takie radio o niesamowitej mocy 4x7 W. Ponieważ
        miałem radio z poprzedniego auta ze zmieniarką, to wymontowałem oryginalne,
        kupiłem przejściówkę (żeby nie psuć instalacji) i normalnie podłączyłem. Nie mam
        sterowania z kierownicy, nie mam wyświetlania na wyświetlaczu auta, ale za to
        mam porządne radio Clariona, a nie coś co brzęczy przy lekkim podkręceniu
        głośności. Stare odłożyłem na półkę i zamontuję jak będę sprzedawał auto.

wichura napisał:

> Każde w miarę przyzwoite radyjko ma dziś wyjście na zmieniarkę. Urządzenie to
        > jest małe, na pewno gdzieś upchniesz. Cena? Jak w każdym audio, od śmiesznie
        > tanich po superdrogie. Nie znam się, nie doradzę. Montaż prymitywnie łatwy,
        > choć w ASO i tak Cię zedrą.
        > Pozdrawiam
        • Gość: Michal Re: Problem z radiem IP: *.fornfyndet.se 14.06.04, 13:11
          Pitz napisal;
          . W mojej Vectrze było takie radio o niesamowitej mocy 4x7 W.Chyba zjadlo Ci
          zero.Z siedmu Watt to nie wyciagniesz zadnego bassa.Pzdr.Michal
          • Gość: Pitz Re: Problem z radiem IP: 81.210.87.* 14.06.04, 13:33
            Jak by mi zjadlo zero i mialbym 4x70 W, to bym radia nie zmienial. To było
            naprawde 4x7 W - może basow wyciagnac sie nie dalo, ale nizle charczenie tak :-)

Gość portalu: Michal napisał(a):

> Pitz napisal;
            > . W mojej Vectrze było takie radio o niesamowitej mocy 4x7 W.Chyba zjadlo Ci
            > zero.Z siedmu Watt to nie wyciagniesz zadnego bassa.Pzdr.Michal

• wichura Re: Problem z radiem 14.06.04, 13:38
          No nie wiem. Ja w Xsarze miałem całkiem niezły odtwarzacz CD (Philips albo
          VDO), choć brakowało wyjścia na wzmacniacz. Moc coś tak z 4x40 lub 4x45. Po
          wymienieniu głośników (fabryczne - włoskie, cztery ważyły tyle co jeden
          porządny) grało całkiem dobrze. Ale opel faktycznie - w GM mają pierdolca na
          punkcie minimalizacji kosztów, zatem może być tandeta.
          • Gość: trewq Re: Problem z radiem IP: 217.153.116.* 16.06.04, 14:37
            Ale opel faktycznie - w GM mają pierdolca na
            > punkcie minimalizacji kosztów, zatem może być tandeta.

Nie jest tak żle. Wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że nawet nie mam kaset (a
            CD całe mnóstwo). No i złodzieje: boję się, że wyprują wszystko z flakami. A
            radyjko na kieszeń zawsze można wyjąć i zabrać.
            • apacz9 Re: Problem z radiem 16.06.04, 16:31
              Sprawdz, czy aby napewno nie ma wyjścia na zmieniarkę, a najlepiej rzuć okiem
              czy w opcjach można było domówić zmieniarkę bo jak można było to pewnie ma.
              Jeżeli po sprawdzeniu wyjdzie Ci że ma to bez problemu.
              Odsyłam do mojej wypowiedzi w innym wątku w tej sprawie:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=13298555&a=13300587
              Dryndnij do nich to Ci powiedzą czy w tym modelu można zamontować zmieniarkę czy
              nie.
              Pozdr.
    • Gość: Mac!!! Re: Problem z radiem IP: *.arkonskie.v.pl 16.06.04, 17:02
      Jest tez takie wyjscie bardzo ekonomiczne...kupujesz kasetke z
      kabelkiem...kabelek podlaczasz do wyjscia sluchawkowego w discamanie...kasetka
      do dziury i gra cd...obniza sie coprawda jakosc dzwieku..ale jesli kasetka byla
      dobra to gra lepiej od tasiemki.
      To najtansze rozwiazanie...przenosne...calkiem dobre jesli chcesz zachowac
      oryginalne radio.
      • apacz9 Re: Problem z radiem 16.06.04, 17:09
        Jet to jakaś opcja ale to jednak straszne gówno.
        Musisz mieć do tego jeszcze odtwarzacz przenośny CD, który trzeba zawsze targać
        ze sobą, przy każdym wyjściu z samochodu trzeba odłączać kbelki, niewygodnie się
        steruje, trzeba jeszcze gdzieś umieścić CDka, że by nie latał po całym
        samochodzie no i dźwięk jest makabryczny. Kiedyś dla zabawy to rozwiązanie
        przećwiczyłem- tragedia, no ale ja trochę mam fioła na punkcjie audio.
        pozdr.
        • Gość: Mac!!! Re: Problem z radiem IP: *.arkonskie.v.pl 16.06.04, 17:21
          No tak to jest poblem gdzie wsadzic odtwarzacz CD....ale zwykle jest jakas
          poleczka pod odtwarzaczem (jak w Matizie, Yarisie) gdzie miesci sie discman iw
          wystaje tylko czesc z przyciskami (i robi sie maly system hifi hehehe)....Fakt
          dzwiek nie jest najlepszy ale duzo zalezy od jakosci kasetki...Te slabej jakosci
          slabo dociskaja sie do glowicy i slabo przenosza dzwiek (czy jak to sie tam
          nazywa ) przez co slychac szum i trzeba mocno podkrecac glosnosc...Ale te
          kasetki dobrej jakosci graja duzo lepiej...choc nie tak jakby np sprzet BMW
          Profesionl....W kotryms z Playboyow widzialem patent z rynku amerykanskiego...do
          przenosnego odtwarzacza podlacza sie bardzo maly nadajnik radiowy dzialajacy w
          zakresie od 88 do 90 kilku Mhz i muzyczka gra tak jak przez radio FM (czyli
          troche lepiej niz przez telefon..bo dzwiek radiowy chyba taki jest?a moze sie myle)
          • apacz9 Re: Problem z radiem 17.06.04, 11:01
            Istnieje taki patent w Stanach. W Stanach (zapewne nie wszyscy, ale znajomi tak
            mieli) zmieniarkę w bagażniku podłącza się właśnie do takiego nadajnika fal
            radiowych i odsłuchuje za pomocą radia na ustawionej częstotliwości. A do
            sterowania zmieniarki ma się pilota.
            Zupełnie bez sensu
            Pozdr.
        • Gość: Qwerty Re: Problem z radiem IP: *.vline.pl / 213.25.96.* 16.06.04, 22:27
          A czy np. można jakoś podłączyć samego Discmana (bez radia samochodowego) do
          głosników w samochodzie ??
    • Gość: tymczasowy1 Re: Problem z radiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 10:46
      zamontuj zmieniarke w bagazniku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka