Dodaj do ulubionych

Nowy taryfikator punktów karnych

IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 12:32
To jak wyprzedzić kolumnę Tirów na zwykłej drodze krajowej jeśli nie mozna między nie wjechać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Reinmar Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.12, 12:38
      Zmiany wyglądają na sensowe. Najważniejsze są chyba te z 0 na N, bo wiele z tych przewinień, które nie były punktowane są albo groźne (przyspieszanie będąc wyprzedzanym) albo burackie (parkowanie na miejscu dla inwalidów, wyjeżdżanie na skrzyżowanie kiedy nie ma na nim miejsca).
    • Gość: magda Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 12:45
      tyle samo punktów za rozmowe przez komórke i cofanie na autrodzie :D absurd
    • Gość: Gość Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.skynet.net.pl 12.03.12, 12:46
      Super, widocznie za mało osób płaciło za kursy usuwające punkty karne, więc trzeba było zwiększyć punkty. Szczególnie wjeżdżanie między pojazdy w kolumnie...
    • Gość: Anonimowy Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: 57.66.195.* 12.03.12, 12:46
      Punkty powinny sie kasowac co 5 lat. To jedyny sposob na przestrzeganie przepisow.
    • Gość: vtec Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.rzeszow.vectranet.pl 12.03.12, 12:48
      @ Gość: kierowca

Trzeba kupić auto co ma minimum 140 KM, może o to im chodzi :)

A tak na poważnie, skąd można pobrać nowy taryfikator ?

www.autokoncern.pl/
    • Gość: Reinmar Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.12, 12:52
      Panowie, 100% pewien nie jestem - ale kolumny pojazdów nigdy nie można było rozdzielać.
      W dodatku chyba niektórzy nie do końca rozumieją co to jest kolumna. Kolumna, to nie 3 tiry jadące jeden za drugim, a specjalnie oznaczona i zabezpieczona grupa pojazdów. Jak sobie niby wyobrażacie wjeżdżanie pomiędzy 10 wojskowych pojazdów jadących pod eskortą policji?
    • Gość: plastikpiokio Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.213.216.91.ip4.netico.pl 12.03.12, 12:55
      proponuje porozumiec sie z min. zdrowia i co kwartal wspolnie oglaszac nowy taryfikator mandatow punktow oraz lekow refundowanych / bedzie taniej// widze ze polska staje sie panstwem policyjno represyjnym nieprzyjaznym dla swoich obywateli nie tedy droga jezeli jest to droga to na pewno nie dla kierujacych.
    • Gość: agatek Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 12:56
      Niezatrzymanie przed znakiem STOP: 2 punkty, gadanie przez komórkę - 5 punktow...
    • Gość: pp Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 12:57
      10 pkt za wyprzedzanie na pasach to jest śmiech na sali. Powinno być 20 pkt. Zatrzymać się na dwupasmówce w mieście celem przepuszczenia ludzi = narażanie na utratę życia.
    • Gość: maciej.z.zadupia Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.12, 12:59
      a ile punktów dostanie pieszy po wtargnięciu na jezdnię? a ile rowerzysta wjeżdżający na rowerze na jezdnię na pasy dla pieszych?
    • Gość: watako23 Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.play-internet.pl 12.03.12, 13:03
      Głupawe jest wprowadzanie kar za coś za co praktycznie nie są w stanie ukarać jak np. przyśpieszanie podczas wyprzedzania.
      To samo dotyczy przewożenia osób bez pasów czy też na przyczepie. Jak ktoś chce ryzykować to jego sprawa a nie państwa i uprzedzam od razu argument że leczenie jest z podatków. Na takiej zasadzie można zakazać chodzenia w zimę bez czapki,. palenia, pinia, jedzenia słodyczy itd.
      A o komórkach to szkoda gadać. Jest cały katalog zachowań które rozpraszają podczas jazdy i wprowadzanie tutaj kar to zwykła demagogia.
    • Gość: 722 Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.siedlce.vectranet.pl 12.03.12, 13:10
      @agatek, może chodzi o to że nie zatrzymujesz się wiedząc że nic nie jedzie, tylko zwalniasz, np. ja tak robię na niektórych znakach stop w moim miesicie, zwalniam do 10-15 km/h i jak jestem pewny, że nic nie jedzie to buta, a jak coś jedzie to hamuję. Oczywiście nie w każdym miejscu się tak da i często trzeba się zatrzymać całkowicie. Moim zdaniem dawanie za to kary to głupota bo po co mam się zatrzymywać kiedy po zwolnieniu do 10-15 km/h mam 100 % pewność że nic nie jedzie? Co innego jak ktoś przejedzie znak stop na pełnej prędkości 40-50 km/h, nawet nie zwalniając.
    • Gość: public_enemy_uk Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.tktelekom.pl 12.03.12, 13:11
      Nieustąpienie pieszemu podczas cofania - a co to za przepis do cholery ?? cofam po jezdni to mam sie zatrzymac bo jakis buc przechodzi przez ulicę ? co za kmiot za przejechanie STOP daje 2 punkty a za komórkę 4 ?!! zagrożenie za przejechanie stopu jest 1000 razy wieksze
    • Gość: czeslaw.majonez Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.play-internet.pl 12.03.12, 13:19
      Po tych dwóch punktach:

"Rozmowa przez komórkę podczas prowadzenia pojazdu" 5 pkt

"Wjeżdżanie na skrzyżowanie jeśli na nim lub za nim nie ma miejsca na kontynuowanie jazdy" 2pkt

Że osoba to układająca gó... wie, o ruchu drogowym...
    • Gość: Gość Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: 172.20.6.* 12.03.12, 13:37
      Komórka nie, ale mozna jesc kanapki, pic kawe, palic papierosy, malowac usta, golic sie, czytac gazety, rozmawiac na CB, ustawiac nawigacje...
    • Gość: v Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: 172.20.6.* 12.03.12, 13:38
      do "magda" - zastabawiam się - co twoim zdaniem jest bardziej niebezpieczne: cofanie poboczem na autostradziem, czy jazda przez miasto trzymając w jednej ręce komórkę ... szczerze - ja nie wiem ...
    • Gość: qwez Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: 172.20.6.* 12.03.12, 13:42
      Jak ktoś przestrzega przepisów, to nie ma co się bać, prawda? Więc po co te bulwersy? Dobry kierowca to kierowca który przestrzega przepisów.

Akurat za telefon komórkowy to się należy te 5 pktów. Za wjazd na skrzyżowanie jak nie ma miejsca też! Ile takich buraków później blokuje ruch poprzeczny i tworzy niepotrzebne korki.
    • Gość: szofer Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.12, 13:47
      No to teraz chłopcy w białych czapkach szybciej się wzbogacą, bo mają więcej argumentów do szantażu. Zwłaszcza w Warszawie i Łodzi
    • Gość: prezes83 Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.123.214.2.gl.digi.pl 12.03.12, 13:54
      A ja się zastanawiam ile razy będzie jeszcze ten taryfikator poprawiany...teraz ustalą jeden a za rok będą znów poprawiać aby dodać po punkcie....
      Niech się w końcu wezmą za poprawę bezpieczeństwa, a nie tylko karać i karać!!
    • Gość: elo1 Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.156.115.240.mortin.pl 12.03.12, 13:59
      "Niezatrzymanie pojazdu podczas przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej"
      TO oni mają jakieś specjalne uprawnienia na przekraczanie jezdni gdzie im się żywnie podoba? A jak mam poznać, że osoba jest niepełnosprawna skoro z 50% osób z takimi uprawnieniami porusza się równie sprawnie co ja.
      Jeszcze jakieś uprzywilejowane grupy gdzie mogą walić przez drogę z 3 pasami z za przeszkody bez oglądania się czy coś jedzie czy nie w dowolnym miejscu?

"Wyprzedzanie na przejściach... i przed nimi"
      Czyli jak jadę 3 pasmówką i chce wyprzedzić na środkowym pasie ślamazarę co podziwia widoki to muszę czekać aż minę pasy? nie mogę sobie go wyprzedzić kiedy mam okazję?

Faktycznie widzę, że dziurę budżetową chcą łatać kierowcami na każdym kroku. Co chwila nowelizacja kar, więcej fotoradarów. Zapomnieli przy tym o priorytetach poruszania się po drogach. Zarzynajcie dalej swoje źródło dochodu.
    • Gość: Polak Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.cwd.waw.pl 12.03.12, 13:59
      Za stop tylko 2 pkt z prostej przyczyny. Mówimy o niedopełnieniu obowiązku zatrzymania pojazdu, które nie skutkowało spowodowaniem zagrożenia. Jeżeli dojdzie z tego tytułu do dzwona to wtedy 6pkt (kolizja) albo 10 pkt wypadek. Poza tym nowe punkty wejdą w życie nie wcześniej niż za miesiąc, jeszcze nawet nie zostały opublikowane, więc wciąż mówimy tylko o projekcie.
    • Gość: hahahha Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.231.18.119.koba.pl 12.03.12, 14:02
      ooo nieładnie na zdjęciu prawie cała strona notatnika nie rozpisana... nadzór by cie zjadł
    • Gość: watako23 Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.play-internet.pl 12.03.12, 14:09
      @qwez
      "Dobry kierowca to kierowca który przestrzega przepisów."
      Takie zdanie mówi wszystko o osobach co chcą karami i przepisami uregulować wszystko. Dodatkowo to wg tego do najlepszych należą ci którzy w ogóle nie jeżdżą.
    • Gość: bebor Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: 195.116.43.* 12.03.12, 14:11
      A ile jest punktów za debilne niekiedy niczym nie uzasadnione podwójne ciągłe albo za ustawianie znaków stop gdy widoczność na prawo i lewo doskonała a kot da punkty panom od punktów za chowanie się po krzakach. A może dawać punkty kobietom rodzącym nie w terminie bo to wszystko nie dla bezpieczeństwa tylko dla pieniędzy. Kolumny i ich wyprzedzanie dobre sobie. Jak kolumna rządowa zap... środkiem drogi wypuszcza na przód paru kamikadze i rozpycha auta jak trzeba to po rowach dla nich punktów nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka