Gość: HK Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.12, 16:27 @m @ samiec_alfa_romeo gadanie o wyższości samochodu używanego nad nowym to jakaś totalna bzdura - takiej debilnej tezy bronią tylko ci, których na nowe auto nie stać, albo mają skrzywione poczucie prestiżu i wolą np. kilkuletniego passata zamiast nowego focusa. Oczywiście czasami ktoś musi kupić większe używane auto za powiedzmy 100 tys. (bo ma dużą rodzinę, albo robi długie trasy), ale to nadal jest to kategoria "nie stać na nowy" fabrycznie nowe auto, skonfigurowane pod własne potrzeby, od wyposażenia, przez felgi po kolor i tapicerkę, z pełną gwarancją i assistance, do którego po kilku(nastu) tygodniach oczekiwania sprzedawca w salonie zakłada Twoje nowe tablice... sorry, jak ktoś nie spróbował to nie zrozumie tej przyjemności. wówczas tłumaczenia o spadku wartości zaraz po wyjechaniu za bramę dealera przestaje mieć sens. i żeby była jasność - używane auta też fajnie się kupuje. ale pod warunkiem, że mają ponad 20 lat i podchodzą pod kategorię "klasyk" lub "kultowy". Link Zgłoś
Gość: q Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.189.221.130.skyware.pl 04.04.12, 16:29 We Francji panuje moda na ekologię. Moda posunięta do czasami do absurdu. Ponadto, wielu Francuzów ma gdzieś jakim autem jeździ na codzień. W dużych miastach, gdzie parkowanie jest nie lada problemem, auta większe niż miejskie widuje się baaardzo żadko. A ktoś kto jeździ SUVem w rodzaju X6 uważany jest prawie za zbrodniarza. Dwa lata temu rząd francuski -podobnie jak i niemiecki- wprowadził dopłaty (małych) samochodów. Nie pozostało do oczywiście obojętne dla sprzedaży. Ale jak widać, -z dopłatami czy bez- i tak królują małe, ekonomiczne wozidełka. Link Zgłoś
kaaarooll Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 04.04.12, 16:32 @HK +1 dobrze to ujales! Link Zgłoś
kontra.punkt Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 04.04.12, 16:46 Dosyć przypadkowo kupiłem Clio III Alize - oczywiście nowego - ale nie zamieniłbym go na żadnego "niemca" czy azjatę, głównie ze względu na komfort jazdy - wygodę foteli i wyciszenie. Bez problemu mogę w nim przejechać 800 km w jeden dzień. Chociaż silnik ma tylko 75 KM, na niemieckich czy włoskich autostradach nie jest zawalidroga, nawet jeśli ma 3 pasażerów i odpowiednio dużo bagażu. W 3,5 roku przejechałem 110 000 km i jak na razie jest niezawodny. Link Zgłoś
popijajac_piwo Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 04.04.12, 16:48 No cóż, errare humanum est. Ale gdybyśmy mieli własny przymysł motoryzacyjny na przyzwoitym poziomie, to idę o zakład, że też byśmy polskimi samochodami jeździli. Link Zgłoś
Gość: francuzbEZDOKOŃCA Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.04.12, 16:51 a gdzie w zestawieniu jest tusk i pawlak? Link Zgłoś
arvek9 Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 04.04.12, 16:54 Sprzedaż zależy od cen oraz zasobności portfela nabywcy oraz polityki państwa wobec firm, które na zachodzie kupują kilkadziesiąt procent nowych aut. Liczy się też dostępność do klienta tzn ilość dealerów w danym państwie, regionie itd. Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.12, 16:56 .. patriotycznie kupują ... ciekawy jest fenomen tego Piżo-cika 207 .. kaczucha to raczej brzydka.. a przecie francuzy raczej wyrafinowane gusto powinni mieć.. ?!? :) Link Zgłoś
sick_chicken Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 04.04.12, 16:58 @HK Niestety na horyzoncie widzę już chmurę kurzu podnoszoną przez stado "Stać mnie ale nie chcę przepłacać". Żeby była jasność popieram Twoje zdanie, ale w swojej wypowiedzi pominąłeś tą właśnie grupę. Link Zgłoś
Gość: a Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: 46.7.222.* 04.04.12, 17:00 przestancie najezdzac na m!!! ja bronie jego tezy, ktos przeciez musi kupic moje uzywane auto, bym mogl ponownie zakupic nowe :) jesli wszyscy zaczeliby kupowac nowe auta, to co zrobilibysmy z 3-5letnimi uzywkami? Link Zgłoś
Gość: van der Cyc Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.12, 17:02 Nareszcie co bardziej tępi rodacy będą mogli zobaczyć, że w Europie Zachodniej wcale nie królują samochody z Niemiec. Nie dziwię się, że Francuzi kupują swoje. Podejrzewam, że jakby Francuzów było 82 mln (tyle co Szwabów) to pierwsza piątka sprzedaży w Europie byłaby francuska na 100%. Link Zgłoś
Gość: Pluto Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.12, 17:07 @samiec_alfa_romeo: poza tym, że handlarze sprowadzają złomy by zarobić jak najwięcej to gadasz jak potłuczony albo co najmniej oderwany od rzeczywistości. Jak na razie żyjemy w PL i poza mniejszością to większość zarabia dużo mniej niż w reszcie UE i nie ma to nic wspólnego z radzeniem sobie. Nawet jak ktoś zarabia te 10 tyś. miesięcznie to może być mu szkoda wydać tyle kasy na nowy samochód jak za podobną kasę może mieć 3-4 latka klasę wyżej z lepszym silnikiem i wyposażeniem. Z Niemiec można mieć bardzo dobre auto w świetnym stanie, tylko trzeba unikać handlarzy sprowadzających złom albo samemu sobie sprowadzić albo za pomocą zaufanej osoby, będzie kosztowało więcej niż średnia z allegro, ale będzie tego wart. @HK: dla tej przyjemności konfigurowania auta dasz się chyba pociąć, widać jesteś produktem marketingu producentów samochodów, którzy wyciągają absurdalne pieniądze za te twoje wymarzone dodatki. Po wyjechaniu z salonu nadal nabijają ciebie w butelkę gdy każą ci przepłacać za przeglądu by nie stracić gwarancji. Tą twoja wymarzoną furkę za np. 100 tyś kupuje ktoś po 4 latach za 50 tyś. gdzie nie licząc kosztów eksploatacji jesteś do tylu koło tysiąc zł. miesięcznie za te przyjemności w salonie. Ile można by za to kupić paliwa albo na starci kupić jeszcze lepsze auto, zaserwować sobie wycieczkę dookoła Świata, urządzić dom / mieszkanie... ale co tam... samochód mi skonfigurowali pod moje wymagania ;) Pozdrawiam rozsądnych Link Zgłoś
Gość: addam44 Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.play-internet.pl 04.04.12, 17:11 HK>>>>>>>>>>>> sick_chicken>>>>>> a>>>>>>>>>> Racja!!!!!!!!!!!!:) Link Zgłoś
Gość: roro Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 17:20 najlepiej kupić 4 latka za 50% wartości - po następnych 4 latach ma się juz złom! ale fajnie jest:)))))))))))) ja mam nówke i chetnie ci odsprzedam za 4 lata! Link Zgłoś
samiec_alfa_romeo Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 04.04.12, 17:40 W Polsce da się dorobić, są możliwości, są pieniądze. Na niskie zarobki narzekają tylko lenie którym nie chce się nic zmieniać w swoim życiu. Link Zgłoś
Gość: Pluto Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.12, 17:40 @roro: jak kupujesz badziewie, to po 8 latach zostaje złom, jak kupisz porządne auto to po 8 latach masz 8 latka, którego spokojnie można sprzedać za rozsądne pieniądze Link Zgłoś
Gość: Pluto Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.12, 17:44 @samiec_alfa_romeo: nie czaisz, że nie każdy pracuje i dorabia tylko po to by przepłacać do nowego auta?, jest dużo więcej lepszych sposobów na wydanie ciężko zarobionych pieniędzy a paroletnie porządne auto może być lepsze od nowego taniego golasa. Link Zgłoś
Gość: M Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 17:54 Tak,to prawda moi drodzy,jestem nieudacznikiem.....Ale jestem dobrej myśli,idzie wiosna,zaraz lato,sprzeda się ze trzy świniaki,pare metrow żyta ,powiem starej żeby odkopała słoik z dolarami i może kupie co nowego,ze salonu? Link Zgłoś
Gość: M Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 18:00 Nie wiem czy wiecie,ale jak sie urodzilem to miałem brata bliżniaka,ale cóż,stało sie i zeżarl go kot,ale ja ocalałem na szczęscie bo mnie się brzydził!! Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: 205.167.7.* 04.04.12, 18:00 Francuzi jednakże nie jeżdżą tymi wynalazkami dłużej niż 3-4-5 lat, potem sprzedawane jest to do Afryki i Polski. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.play-internet.pl 04.04.12, 18:05 Ja rozumiem że można jeździć i cieszyć się z używanego samochodu, sam miałem starą ale mega wygodną xsare. Ale sory mówić o wyższości używanego samochodu nad nowym to jak przyrównać zwykłą przyleśną tirówkę do "własnej" kobiety. Panowie, no bez jaj, nie ośmieszajcie się :D Link Zgłoś
Gość: xx Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: 212.99.41.* 04.04.12, 18:29 @Pluto "widać jesteś produktem marketingu producentów samochodów, którzy wyciągają absurdalne pieniądze za te twoje wymarzone dodatki. Po wyjechaniu z salonu nadal nabijają ciebie w butelkę gdy każą ci przepłacać za przeglądu by nie stracić gwarancji. Tą twoja wymarzoną furkę za np. 100 tyś kupuje ktoś po 4 latach za 50 tyś. gdzie nie licząc kosztów eksploatacji jesteś do tylu koło tysiąc zł. miesięcznie za te przyjemności w salonie. Ile można by za to kupić paliwa albo na starci kupić jeszcze lepsze auto, zaserwować sobie wycieczkę dookoła Świata, urządzić dom / mieszkanie... ale co tam... samochód mi skonfigurowali pod moje wymagania ;) Pozdrawiam rozsądnych" Obawiam się, że nigdy nie zrozumiesz tej przyjemności... W bogatszych społeczeństwach dużą cześć PKB stanowią usługi - bo zamiast się w domu nażreć kaszanką i narąbać wódą - ludzie wolą w lokalu zapłacić więcej za wyższą jakość. Ale ich stać na przyjemności i nie muszą żyć od pierwszego do pierwszego. Tysiąc złotych miesięcznie lepiej zarabiający wydają (w Polsce - znam masę takich) na codzienne lunche (zamiast samodzielnie zrobionych kanapek, które byłyby przecież tańsze). I oprócz tego - mogą wydać drugi tysiąc na spadek wartości samochodu... I jeszcze na wycieczki też ich stać! Żyją sobie ludzie. Ale biedny bogatego nie zrozumie - tak samo, jak w drugą stronę. Ciesz się, że ktoś Ci może te używane samochody sprzedać. Link Zgłoś
Gość: Ry-chu Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 18:33 @m,albo xx,nie podszywaj sie jełopku,myślisz że jesteś sprytny?Wycieczke to ty se mozesz zrobic,ale dookola swojej wioski,he,he!!! Link Zgłoś
Gość: Autor Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 18:41 @Pluto, co do tych przeglądów i gwarancji to wyobraź sobie, że są to na prawdę małe pieniądze i powiązane z wymianą oleju, filtrów, itd.. płacisz 600zł i w tej cenie masz owy "przegląd", czyli rzut okiem na klocki hamulcowe, sprawdzenie akcji serwisowych, itd.. czyli wartość takiej usługi wynosi 5zł oraz wymianę oleju i filtra... ile płacisz za 5 lirów oleju i filtr? 300zł? no to ten koszmarnie drogi przegląd gwarancyjny to koszt 200 zł co 15 tys. km... Link Zgłoś
Gość: Pluto Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.12, 18:44 @xx: ja nie kwestionuję sensu kupna nowego samochodu jak kogoś na to stać, ale jak czytam, gdy ktoś chrzani o tym, że używane to tylko złomy i że wystarczy chcieć, dorobić i inne pierdoły to niedobrze mi się robi. Do biednych się nie zaliczam, ale wartość pieniądza w tym kraju znam, mamy takiego pecha, że nasza złotówka ma kiepska wartość na tym świecie i trudniej nam niż innym. @Gość: mało wiesz, nie jednego parolatka wolał bym od innego nowego... Link Zgłoś