Dodaj do ulubionych

Ile wytrzyma sprzegło ?

IP: *.bluu.net / *.bluu.net 23.06.04, 09:59
Ile srednio wytrzymuje kilometrów sprzegło przy normalnej jeżdzie po mieście?
Ile wam wytrzymywało i w jakim aucie?
Obserwuj wątek
    • mooj Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 10:06
      125 tysięcy corolla 1,4 '98 japończyk
    • Gość: Tomek F. Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 23.06.04, 10:07
      Srednia zywotnosc sprzegla to okolo 200 tys km. Bardzo duzo zalezy od stylu
      jazdy no i jakosci sprzegla.
      Zdazaja sie wypadki ze fabrycznie nowe sprzeglo pada szybko np. test starego
      audi A3 w auto swiecie sprzeglo padlo po 80 tys km.
    • edek40 Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 10:11
      Tego nie da sie okreslic. Znam przypadek zalatwienia sprzegla w nowym escorcie po 10.000 km - taka "technika" jazdy. W moich starych samochodach sprzeglo traktowalem jak element nieomal dozywotni. Nigdy nie musialem wymieniac choc najczesciej eksploatowalem je w przedziale 100.000-250.000 km. Wyjatkiem byl fiat, w ktorym pierwsze objawy pojawily sie okolo 90.000 km. Zaczelo powaznie wyc lozysko, a docisk sprzegla stopniowo coraz mocniej szarpal przy ruszaniu. We fiacie mnie to nie zdziwilo wcale.
    • konrad.boryczko Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 10:12
      Polonez 1,6 GLE 1993r. 100 tys. km., ale sprzeglo wymieniane 3 razy :(
      Mondeo 1995 - 170 tys. km na fabrycznym. Wymienione, bo troche popuszczalo, ale
      tarcza o dziwo calkiem niezla. Hydrauliczne.
    • Gość: gość Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: 217.8.186.* 23.06.04, 10:13
      W mojej Astrze padło po 230 tyś.
      • wahacz Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 10:15
        Skoda Octawia 1.9 TDi wymiana sprzegla po 60 tys km
        • Gość: d saab 900 IP: *.pool8022.interbusiness.it 23.06.04, 11:13
          160 tys i jeszcze nic sie nie dzieje natomiast mysle ze bedzie za rok, lub 2 - do wymiany
          . Prawie caly czas jezdze po miescie + dlugie wyjazdy wakacyjne 2 razy do roku wtedy robie
          1700km dziennie -raz w jedna strone a raz powrot
          • staruch5 sprzeglo 23.06.04, 11:26
            nie wiem czy chodzi o docisk, czy o tarcze...
            Nissan Bluebird- dojechalem do 200Mm i sprzedalem. sprzeglo=docisk+tarcza -
            fabryczne.
            Honda Accord- dojezdam do 200Mm, tak samo.
            126p-kilka sztuk - dciski zazwyczaj padaly po 50Mm.
    • niknejm Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 11:25
      Zależy. W wiekszości nowoczesnych aut 160-200kkm a nawet więcej. Wiele zależy
      od stylu jazdy. Są jednak modele aut, gdzie sprzęgło nie wytrzymuje 100kkm
      nawet przy delikatnej jeździe.

Pzdr
      Niknejm
    • Gość: Kierowca Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: 217.96.29.* 23.06.04, 11:29
      Peugeot 1,9D - 120 tys. km i jest ok. No pewnie że nie pracuje już jak nowe -
      troche twardzszy pedał. wiecej wibracji przy ruszaniu ale przy takim tempie
      zużycia myśle że 200 tys jest realne. Tylko po co jeździć do granic możliwości
      i sie co dzień mordować zwłaszcza w korku?
    • Gość: Z^2 Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.iung.pulawy.pl / *.iung.pulawy.pl 23.06.04, 12:19
      126 p grubo ponad 100 kkm – auto eksploatowanie na nauce jazdy.
      Najwięcej zależy od użytkownika, jak komuś bardzo zależy, to można sprzęgło
      wykończyć na dystansie 100 km.

Pozdrawiam
      Z^2
      • Gość: Michal Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.fornfyndet.se 23.06.04, 12:49
        To ja Was zakosilem,
        moja Camry 2.2 zrobila na jednym sprzegle 290tys.km.Zostalo wymienione wszytsko
        tzn tarcza,docisk i lozysko dociskowe i w wale (wykonala prace Toyota w
        Lundzie). Zobaczymy ile teraz sobie porzadzi. Narazie zbliza sie do 385.000km
        chodzi jak nowka.Pzdr.Michal
        • mooj Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 13:01
          Michale wiekszość "po miescie"?:)
          • Gość: Michal Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.fornfyndet.se 23.06.04, 14:14
            Mooj,
            Nie wieksza polowa dlugie trasy,ale z koleji do oporu.Byl okres ze ten samochod
            chodzil codziennie po 200km/h.Obecnie probowalem w Niemczech bez problemu idzie
            200km/h,ale kierowca sie posunal do przodu (zestarzal)i juz tak jak wariat nie
            jezdzi.Pzdr.Michal
        • Gość: jacek Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.fhf.de / 217.146.135.* 23.06.04, 17:42
          galaxy 1,9tdi; 1995, 266Tkm, sprzeglo narazie chodzi, 90% to jazda w korkach
          zaglebia ruhry, ostatnia zmiana oleju przed ok. 3 laty, akumulator fabryczny i
          co mnie bardzi dziwi, bateria pilota zamka centralnego w kluczyku tez jeszcze
          niewymieniana.
          Do tej pory zostaly wymienione
          - klocki: przód 125Tkm, wszystkie 230Tkm
          - tarcze hamulcowe wszystkie 230Tkm (125 Euro)
          - MAF -sensor 125Tkm (250DM)
          - laczniki stabilizatora przedniego ok.180Tkm (60Euro)
          - mocowanie dolne motoru 210Tkm (80Euro)
          - szyba przednia w ubieglym tygodniu (ubespieczalnia-450Euro)
          Dodam, ze mam budowe domu na glowie i robie wszystko sam - co to oznacza dla
          samochodu, nikomu tutaj nie trzeba tlumaczyc. Sam sie dziwie, ze jeszcze jako
          tako chodzi.
    • Gość: Re: Ile wytrzyma s Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.shell.com 23.06.04, 13:09
      zwykłym kompaktem powinieneś bez kłopotu przejechać (tylko w mieście i
      przy "normalnej" jeździe) 100.000; nie zdziwiłbym się gdybyś zrobił i 150.000;
      wyczynem byłoby 200.000, a z gatunki fikcji literackiej jest 250.000.
      • Gość: zbawiciel Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:14
        trwałość samochodu w tym sprzęgła w większości zależy od
        techniki jazdy i dobrego serwisu
        jak jest dobry kierowca i auto jest cyklicznie serwisowane to przebieg 200-300
        tys na sprzęgle przy normalnej jeździe jest wykonalny
        • konrad.boryczko Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 14:38
          Gość portalu: zbawiciel napisał(a):

> trwałość samochodu w tym sprzęgła w większości zależy od
          > techniki jazdy i dobrego serwisu
          > jak jest dobry kierowca i auto jest cyklicznie serwisowane to przebieg 200-
          300
          > tys na sprzęgle przy normalnej jeździe jest wykonalny

Sorry, moze glupie pytanie, ale na czym niby polega serwis sprzegla? Na
          wymianie poszczegolnych elementow? Chyba jednak nie...
          Poza dyskusja zas jest, ze wszystko zalezy od techniki jazdy.
          Pzdr.
          • Gość: zbawiciel Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 12:48
            serwis sprzegła polega na regulacji
            żeby "brało" wtedy kiedy trzeba "nie za wysoko nie za nisko"
            nie wszystkie samochody maja samoregulacje naciągu linki
            a linka ma to do siebie że lubi sie rozciągać
            jak bys wiecej jeździł i miał troche pojecia o mechanice
            to bys sie nie dziwił
            • konrad.boryczko Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 01.07.04, 13:00
              Gość portalu: zbawiciel napisał(a):

> serwis sprzegła polega na regulacji
              > żeby "brało" wtedy kiedy trzeba "nie za wysoko nie za nisko"
              OK, dzieki za definicje "serwisu". Twoj wczesniejszy post odebralem, jako chec
              wymieniania sprzegla po kawalu (najpierw nakladka na pedal itd).

> nie wszystkie samochody maja samoregulacje naciągu linki
              Wiem. Jak bys wyzej poczytal, to pisalem, ze mialem kiedys poloneza. Obecnie
              mam samoregulujace (hydraulika) i troche nad tym boleje.

> a linka ma to do siebie że lubi sie rozciągać
              ??????????????? Patrz, a ja zawsze myslalem, ze zmiany momentu "brania"
              wynikaja ze zuzycia innych elemntow. Tos mnie teraz zaskoczyl :(

> jak bys wiecej jeździł i miał troche pojecia o mechanice
              > to bys sie nie dziwił
              Ten fragment Twojego postu stanowi klasyczny przyklad, iz odsetek debili na tym
              forum znacznie przekracza srednia. Badz laskaw sie uspokoic.
              Pzdr (mimo wszystko)
              Konrad
    • Gość: Olgierd Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.grassavoye.pl / *.grassavoye.pl 23.06.04, 13:48
      Micra - 180 tyś km
    • Gość: zbawiciel Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:09
      skoda felicia 260 tys km i jeszcze jeżdze
    • skodziara Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 14:17
      pierwsze sprzęgło załatwiłam po 2 tys km
    • wlk.brytania Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 14:47
      Niektorzy wspominaja o stylu jazdy i eksplatacji ktora ma bezposredni wplyw na
      trwalosc tego podzespolu.Jesli ktos ma ochote podzielic sie swoja wiedza to
      bardzo prosze.
      Jak jezdzic aby sprzeglo wytrwalo jak najdluzej?
      • skodziara Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 14:52
        Nie jeździć w szpilkach ani w butach na wys. obcasie.
      • niknejm Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 23.06.04, 15:02
        wlk.brytania napisał:

> Niektorzy wspominaja o stylu jazdy i eksplatacji ktora ma bezposredni wplyw
        > na
        > trwalosc tego podzespolu.Jesli ktos ma ochote podzielic sie swoja wiedza to
        > bardzo prosze.
        > Jak jezdzic aby sprzeglo wytrwalo jak najdluzej?

Nie trzymać nogi na pedale sprzęgła (niektórzy używaja go jako podpórki na
        stopę), biegi zmieniać płynnie, dokładnie wysprzęglać przy zmianie biegu, na
        światłach nie stać długo z wciśniętym sprzęgłem - wciskać sprzęgło i wrzucać
        bieg na chwilę przed zapaleniem sie zielonego światła, stosować półprzegazówke
        przy redukcji biegów, unikać jazdy ekstremalnej z gwałtownym szarpaniem przy
        zmianie biegu.

Pzdr
        Niknejm
      • Gość: Michal Co robic aby jak najdluzej wytrzymalo sprzeglo IP: *.fornfyndet.se 23.06.04, 15:32
        Jezdzic na bardzo dlugich trasach.W gorach zejsc na bieg nizszy i nie meczyc.
        W miescie jazda spokojna bez zrywow.Nie robic buksowan kol napedowych.Wozem
        przeciazonym sie nie scigac.Auto pod duzym obciazeniem i w przyspieszaniu,
        sprzeglo wykonuje podwojna prace.Nie jezdzic szybkoscia maksymalna,wrecz
        zabujcza dla sprzegla.
        Pzdr.Michal
    • Gość: mati Fiat 125p , Polonez Caro 1.6 IP: *.icpnet.pl 23.06.04, 14:56
      Fiat 125p tarcza 90.000km , docisk 100.000km
      Polonez 1.6 kompletne sprzęgło 39.000km.
    • Gość: dziadzia Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 15:21
      Fiat 125p - 160 000 i sprzedany w dobrym stanie.
      Inne samochody powyżej 100 000 bez problemu.
      Jaka była granica żywota sprzęgieł nie wiem, bo samochody sprzedawałem.
    • Gość: CC 700 Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 15:27
      Cc 700.
      Fabryczna tarcza i docisk wymienione po 75000.
      • Gość: THVision Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 23.06.04, 23:31
        Ford Orion 1.8D 1990
        glownie jazda w miescie 200 tys.

Nowy komplet Sachs ok 500 zl + montaz w ASO 500 zl

• Gość: wubo Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 16:06
      200 tys km, ale 90 % przebiegu to trasy. Ford Transit 2,5 td
      • Gość: Marcin Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.bluu.net / *.bluu.net 23.06.04, 17:33
        Dałem ten wątek ponieważ kupiłem Fiata Brave z przebiegiem 116 tyś km. i
        zastanawiam sie ile jeszcze wytrzyma.Poprzedni własciciel jeździł głównie
        długie tracy Szczecin-Chorzów.
    • Gość: 130rapid Re: Ile wytrzyma sprzegło ? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.04, 18:04
      126p - wymiana przy 140 tys. km, chociaż samochód jeździł normalnie.
      Wymiana była raczej prewencyjna przed wyjazdem w góry.

Kadett E 1.6 S - kupiony przy 72 tys. km, sprzedany przy 270 tys. km. Nie
      wiedziałem co to sprzęgło. ;-)

BMW 316i - na liczniku 213 tys. km, w rzeczywistości więcej. Dwa tygodnie temu
      miałem trzydniowy urlop w górach w towarzystwie mocniejszych BMW. Dało nam
      wycisk ;-), niektóre strome podjazdy pokonywałem na 2. biegu. Sprzęgło
      spisywało się bez najmniejszych zarzutów.
    • undercover_brother Re: Ile wytrzyma sprzegło ? 02.07.04, 02:06
      Moj ojciec w swojej Omedze ma sprzeglo nie zmieniane od nowosci. 39X.XXX km. Nie wiem ile dokladnie, bo od dwoch miesiecy sie z nim nie widzialem. Jezdzi sie bardzo dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka