galtomone 09.07.12, 09:39 Taki olej mi polecono... chetnie uslysze Wasze opinie w tej sprawie.... Link Zgłoś Obserwuj wątek
nazimno Zapoznaj sie z zaleceniami producenta silnika. 09.07.12, 09:58 Zamiast cos ewentualnie reklamowac. Polecic to mozna cukiernie. Link Zgłoś
galtomone Re: Zapoznaj sie z zaleceniami producenta silnika 09.07.12, 10:09 Ja tam nie reklamuje - osobiscie jakos nie przywiazywalem specjalnej uwagi do tego co mam w silniku. Jako, ze moje auta najczejsciej na polsyntetyku jezdzily to nie pytalem mechanika co wlewa. Teraz silnik po remoncie i dodatkowych modyfikacjach (konstrukcja Toyoty zostala poprawiona i problem podobru oleju w jednostce 1.8 zostal rozwiazany - okazuje sie, ze Niemcy maja na to znacznie lepszy patnet niz to co cudowala Toyota w swoiuch serwisach) i zalecono mi ten olej. Tani nie jest wiec tak z ciekawosci chetnie poznam Wasze opinie... moze uwazacie, ze jakis inny Castrol, Lotos czy ch.. wie co jest lepszy? Dla mnie zreszta oznaczenia lepkosci i te XXw- XX to tez czarna magia (ale nie mozna sie nzac na wszystkim, tak jak wlasciciele Polo ;-) ). Link Zgłoś
crannmer Re: Zapoznaj sie z zaleceniami producenta silnika 09.07.12, 12:06 galtomone napisał: > Teraz silnik po remoncie i dodatkowych modyfikacjach (konstrukcja Toyoty zostal > a poprawiona i problem podobru oleju w jednostce 1.8 zostal rozwiazany - okazuj > e sie, ze Niemcy maja na to znacznie lepszy patnet niz to co cudowala Toyota w > swoiuch serwisach) Patentem Toyoty, rowniez w niemieckich serwisach, jest wymiana kompletnego bloku silnika na nowy w ramach akcji serwisowej. Po wymianie silnika na taki z niewadliwymi pierscieniami zgarniajacymi wszelkie problemy ze zuzyciem oleju odchodza do przeszlosci. Bez dalszych modyfikacji. > i zalecono mi ten olej. > Tani nie jest wiec tak z ciekawosci chetnie poznam Wasze opinie... moze uwazaci > e, ze jakis inny Castrol, Lotos czy ch.. wie co jest lepszy? Moj byly Avensis 1,8 VVTi, a takze nastepny w najblizszej rodzinie oraz dwa dalsze u bliskich znajomych dostawaly i dostaja od zawsze regularnie Mobil 1 0W-40. Przez co nawet po 200 tys km silnik w srodku jest czysty i niezaszlamiony. Tyle doswiadczenia wlasnego. Link Zgłoś
galtomone Re: Zapoznaj sie z zaleceniami producenta silnika 09.07.12, 14:29 crannmer napisał: > Patentem Toyoty, rowniez w niemieckich serwisach, jest wymiana kompletnego blok > u silnika na nowy w ramach akcji serwisowej. Po wymianie silnika na taki z niew > adliwymi pierscieniami zgarniajacymi wszelkie problemy ze zuzyciem oleju odchod > za do przeszlosci. Bez dalszych modyfikacji. Tez tak myslalem. Okazalo sie, ze cala ta ich wymiana bloku byla zupelnie nie konieczna. Wystarczylo wyeminic niektore czesci by Toyota na czescie niemieckie NIE DLA TOYOTY!!! (na tym polega roznica, ze to co zalozono nie jest takie samo bo dla innego auta - ale w szczegolach trzeba sie kontaktowac z Inzynierem Magikiem (pelen szacunek!!!) kotry znalaz przyczyne problemu i ja rozwiazal. > Moj byly Avensis 1,8 VVTi, a takze nastepny w najblizszej rodzinie oraz dwa dal > sze u bliskich znajomych dostawaly i dostaja od zawsze regularnie Mobil 1 0W-40 > . Przez co nawet po 200 tys km silnik w srodku jest czysty i niezaszlamiony. Czyli firma nie robi roznicy - podobne opinie uzyskalem na temat tego Helixa - ze miodzio. Link Zgłoś
crannmer Re: Zapoznaj sie z zaleceniami producenta silnika 09.07.12, 14:57 galtomone napisał: > Tez tak myslalem. Okazalo sie, ze cala ta ich wymiana bloku byla zupelnie nie k > onieczna. Wystarczylo wyeminic niektore czesci by Toyota na czescie niemieckie > NIE DLA TOYOTY!!! Widac firma ma nie za wysokie mmniemanie o mechanikach i woli dmuchac na gorace. Albowiem wymiana kompletnego bloku jest prostsza i daje wieksze prawdopodobienistwo bezproblemowego przeprowadzenia oraz pozniejszej dlugoletniej pracy, niz wymiana samych pierscieni czy tlokow z pierscieniami. Podczas demontazu i powtornego montazu ukladu tlokowo-korbowego mozna wiele spieprzyc. Wszystko jedno, czy z lenistwa, z niechlujstwa, z niekompetencji, niechcacy... > Czyli firma nie robi roznicy Na temat zasadnosci tej wypowiedzi moznaby dyskutowac. Link Zgłoś
galtomone Re: Zapoznaj sie z zaleceniami producenta silnika 09.07.12, 15:23 crannmer napisał: > Widac firma ma nie za wysokie mmniemanie o mechanikach i woli dmuchac na gorace > . Albowiem wymiana kompletnego bloku jest prostsza i daje wieksze prawdopodobie > nistwo bezproblemowego przeprowadzenia oraz pozniejszej dlugoletniej pracy, niz > wymiana samych pierscieni czy tlokow z pierscieniami. Najwyrazniej :-). A szczerze mowiac nie wiem co zmodyfikowal/zmienil na inne niz fabryczne (to nawet zamiennikim niest) bo nie chce mi powiedziec :-) Twierdzi tylko, ze to nie to co tanim kosztem wszyscy robia (ASO wymianialo blok, warsztaty robily na nowo pierscienie, itd) - bo podobno to co zaprojektowala Toyota musialobyc do dupy bo przedobrzyli temat (ale jak pisalem... nie chce mi powiedziec, co! Widac potwierdza sie fakt, ze inzynierem mechanikiem nie zostaje byle kto, a ze jeszcze uwielbia to co robi to juz lepszego polaczenia znalezc nie mozna (moja auto az sie cale "trzesie" z radosci jak go widzi). Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Zapoznaj sie z zaleceniami producenta silnika 09.07.12, 22:44 crannmer napisał: > Moj byly Avensis 1,8 VVTi, a takze nastepny w najblizszej rodzinie oraz dwa dal > sze u bliskich znajomych dostawaly i dostaja od zawsze regularnie Mobil 1 0W-40 > . Przez co nawet po 200 tys km silnik w srodku jest czysty i niezaszlamiony. Bez jaj! Jak w zdrowym silniku, w miarę dobrze jeżdżonym, zalewanym w porę przyzwoitymi płynami może być w ogóle coś takiego jak syf i to po 200 tysiącach!? Przecież to nie rura od kibla. Siejesz propagandę razem z producentami olejów, którzy wmawiają, że całkiem możliwe jest wyskrobywanie koksu ze silnika:) W rozłożonym silniku powinny być tylko czyste i przejrzyste ślady zaolejenia po zlaniu oleju. Co do samych olejów, to nie ogarniam, na jakiej podstawie ktoś jest w stanie dzielić oleje na lepsze i gorsze i robi to tak, jakby oceniał małpki - dobra, zła... Myślałem, że do stwierdzenia istotnych faktów trzeba być laborantem z zapleczem. Chociaż przyznam, że sam do kilku razy wychwyciłem różnice pomiędzy analogicznymi olejami (pozornie - te same parametry i niby jakość, a różnice były). Generalnie piję do tego, że jakiś niemarkowy olej 10W50 klasy tej i tej nie jest równie dobry jak np. Motul o tych samych parametrach. W ogóle to ja prywatnie właśnie Motula wszelkiej maści stosuję, czasem jakiegoś Elfa, bo mam pewność co do faktycznej wysokiej jakości produktu, a nie wlepki na bańce. Przy zakupie pacz, czy plomba nie zerwana, bo mendy przelewają. Link Zgłoś
crannmer Re: Zapoznaj sie z zaleceniami producenta silnika 10.07.12, 08:25 ulubiony19 napisał: > Jak w zdrowym silniku, w miarę dobrze jeżdżonym, zalewanym w porę przy > zwoitymi płynami może być w ogóle coś takiego jak syf i to po 200 tysiącach!? P > rzecież to nie rura od kibla. Statki z zelaza moga plywac? Przeciez zelazo jest ciezsze od wody i musi utonac? Bez jaj! > Siejesz propagandę razem z producentami olejów, którzy wmawiają, że całkiem moż > liwe jest wyskrobywanie koksu ze silnika:) Widzisz, ja smole i szlam wycieralem ze zdrowego i czesto zalewanego sredniej jakosci olejem silnika. I to przy przebiegu znacznie nizszym, niz 200 tysiecy. > W rozłożonym silniku powinny być tylko czyste i przejrzyste ślady zaolejenia po > zlaniu oleju. I jesli ten silnik bedzie sobie stal w spokoju w garazu, to owszem, masz szanse, ze i przy slabym oleju tak bedzie. Natomiast przy normalnej eksploatacji z simnymi rozruchami i praca pod zmiennymi, czesto duzymi obciazeniami, niekoniecznie. > Co do samych olejów, to nie ogarniam, na jakiej podstawie ktoś jest w stanie dz > ielić oleje na lepsze i gorsze Na podstawie wlasnego doswiadczenia praktycznego. Link Zgłoś
pies_w_studni Re: Helix Ultra 5w40 09.07.12, 10:22 Jakikolwiek syntetyczny 5w40, zmiana co 15 tysiecy km i styka. Link Zgłoś
galtomone Re: Helix Ultra 5w40 09.07.12, 10:37 Czyli miedzy Helixem 5w40 a innym 5w40 nie ma zadnej roznicy i lepiej kupic najtanszy? Link Zgłoś
wsk175 Re: Helix Ultra 5w40 09.07.12, 10:49 Czyli miedzy Helixem 5w40 a innym 5w40 nie ma zadnej roznicy i lepiej kupic naj > tanszy? Jeżeli jesteś PEWNY, że ten najtańszy jest RZECZYWIŚCIE 5w40 to tak. Musi być kupiony w pewnym sklepie/sieci . Przestrzegam przed nieznanymi wynalazkami kupowanymi w małych sklepikach. Link Zgłoś
pies_w_studni Re: Helix Ultra 5w40 09.07.12, 11:27 Nikt nie mowi, ze nie ma roznicy Helixem a innymi tanszymi, ale moim zdaniem ta roznica nie ma wiekszego znaczenia przy czestych zmianach i przy silniku uzywanym w zwykly sposob, pod dwoma warunkami: jesli olej spelnia wymagania producenta, i jesli nie wlewasz syfu niewiadomego pochodzenia. Link Zgłoś
carfan Re: Helix Ultra 5w40 10.07.12, 20:52 Ja ostatnio wczytałem się w ten temat na forum Ceeda. Wypowiadał się gość z innego forum i w tej chwili to dopiero mam mętlik. Język dyskusji wskazywał na dosyć dogłębną wiedzę w tej materii. Można się zdziwić przy ocenach olejów. Polecam na takich forach poczytać. Link Zgłoś