Dodaj do ulubionych

moc vs. moment obrotowy

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.04, 17:39
czy moze ktos w prosty sposob wyjasnic na co zwracac uwage przy ocenie napedu
samochodu - na moc czy na moment obrotowy i dlaczego. Chodzi o proste
wyjasnienie a nie o wywody naukowe. Wiem co to moc silnika z fizyki z
podstawowki i wiem co to moment obrotowy ale jakos jak ogladam wykresy
momentu obr i mocy to nie wiem co tak naprawde decyduje, ze moje auto jedzie
szybciej, jest zrywniejsze itd. Bo jesli zapomniec o mocy i patrzec na moment
obrotowy to trzeba brac cichego, nowoczesnego, taniego w eksploatacji diesla
i tyle. Ale jak pojezdzilem np. Avensisem z silnikiem chyba 2l diesel to nie
bylo radosci z jazdy. Moment obrotowy przy 2 tys obr 280 Nm wiec moze za mala
moc silnika ? Sam juz nie wiem o co chodzi z ta moca i z mom. obrotowym.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.04, 19:04
      Predkosc maksymalna wyznacza moc maksymalna. Natomiast Jesli chodzi o
      przyspieszenia, to auto jest najbardziej zrywne, jesli przyspieszasz w okolicy
      maksymalnego momentu obrotowego. I tak nowoczesne silniki 16 zaworowe benzynowe
      maja ten moment polozony wysoko (4-4.5 tys). Trzeba je wiec wysoko krecic, zeby
      dobrze przyspieszac. I tez zazwyczaj niezle namachac galka skrzyni, bo zakres
      wysokiego momentu obrotowego jest waski. Ja to lubie.
      Jesli wolisz niskie obroty lub tez nie lubisz operowac skrzynia, to dobry jest
      silnik doladowany. Wtedy zakres duzego momentu jest szerszy i zaczyna sie duzo
      wczesniej(silnik bardziej elastyczny).

> momentu obr i mocy to nie wiem co tak naprawde decyduje, ze moje auto jedzie
      > szybciej, jest zrywniejsze itd
      • Gość: cyk Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:01
        Oglądałem mase wykresów moment/moc, ta reguła choć pozornie oczywista nie musi
        być prawdziwa i nie jest.
        Przy maksymalnej mocy momnet obrotowy spada. Dlatego zresztą podaje się obroty
        maksymalnego momentu i maksymalnej mocy.
        Jedyną prawdziwą odpowiedź dostaje się stawiając swoje autko na hamowni
        podwoziowej. I tam dopiero widać co się dzieje, a dzieją sie cuda, aż nie do
        wiary jaka może być kaszana w BMW nawet!!!
        Ale to się daje poprawić bez szkody dla motoru!!1
        Doś fajne tłumaczy to Chojnacki:
        www.chojnacki.com.pl/
        M
        • Gość: 01boryna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:09
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Szymi Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:11
      w prostych slowach:

p1. jesli zalezy ci na tym zeby samochod mial super przyspieszenie i robil
      dobre czasy przejazdu to wazna jest moc (tak jest w samochodach wyscigowych)

p2. jesli zalezy ci na latwosci jazdy - tzn. nie lubisz bawic sie zmiana biegow
      to wazniejszy jest moment obrotowy (nie bedziesz mial osiagow takihc jak w
      samochodzie z p1. ale za to bedzie ci latiwej wydusic z samochodu wszystko co
      mozna)

w pierwszym przypadku wez wolnossaca benzyne (najlepiej wysokoobrotowa)

w drugim wez doladowana benzyne

diesle odpadaja w przedbiegach ze wzgledu na mala moc (diesel z ilomas tam
      supernowoczesnymi turbinami dopiero ma moc taka jak odpowiadajaca benzyna
      wiolnossaca) - bierz diesla tylko jesli koszt paliwa jest dla ciebie wazny
      • Gość: josif Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:25
        > diesle odpadaja w przedbiegach ze wzgledu na mala moc (diesel z ilomas tam
        > supernowoczesnymi turbinami dopiero ma moc taka jak odpowiadajaca benzyna
        > wiolnossaca) - bierz diesla tylko jesli koszt paliwa jest dla ciebie wazny

Czegoś nie rozumiem. Jeżeli jest tak jak piszesz, to dlaczego jedynymi samochodami, jakie dotrzymują
        mi tempa w trasie są diesle (passaty, octavie etc.). Przy prędkościach 170-210 radzą sobie bardzo
        dobrze?
        Ja mam 240 koni z doładowanych 3 litrów - benzyna.
        • Gość: 01boryna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:28
        • Gość: Szymi Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:50
          > Czegoś nie rozumiem. Jeżeli jest tak jak piszesz, to dlaczego jedynymi
          samochod
          > ami, jakie dotrzymują
          > mi tempa w trasie są diesle (passaty, octavie etc.). Przy prędkościach 170-
          210
          > radzą sobie bardzo
          > dobrze?
          > Ja mam 240 koni z doładowanych 3 litrów - benzyna.

argument na poziomie 5 letniego chlopca

1. 3 litrowa doladowna benzyna ktora ma 240 koni to chyba jakis stary opel
          senator hehe - teraz z 3 litorow bez turbo powinno byc ze 250 KM (honda nawet
          270 KM) a doladowana to ze 400 KM

2. nie pieprz glupot ze ci dorownuja bo ja swoja 2 litrowa benzyna bez turbo
          moge spokojnie jechac na trasie 180-210 i wiekszosc diesli wymieknie
          (szczegolnie 1.9TDI)

a poza tym nie klam
          • Gość: Kac-per Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:53
            2 litrową benzyna bez turbo jezdzisz "SPOKOJNIE" 180-210?

BZDURA....

Toz to ostateczny koniec mozliwosci Twojego silnika........ pod pierwszą lepsza
            górkę bedziesz zwalniał do 140 i redukował biegi....
            • Gość: Szymi Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:01
              > 2 litrową benzyna bez turbo jezdzisz "SPOKOJNIE" 180-210?
              >
              > BZDURA....
              >
              > Toz to ostateczny koniec mozliwosci Twojego silnika........ pod pierwszą
              lepsza
              >
              > górkę bedziesz zwalniał do 140 i redukował biegi....

widze ze ty lepiej wiesz jak jezdzi moj samochod niz ja

kres jego mozliwosci to kolo 230 km/h - rozpedzic sie do 200 km/h spokojnie
              moge nawet w al. waszyngtona w wawie wiec dlugiego odcinka nie potrzebuje -
              przy 200 leci sie nie czujac wogle zeby sie silnik zbytnio wysilal

pod gore wiadomo ze jedzie sie wolniej - dotyczy to kazdego samochodu
              • Gość: Olo Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:09
                ... a błąd licznika to ponad 20 %...
                • art_0 Re: moc vs. moment obrotowy 27.06.04, 14:20
                  Jeden i drugi sciemnia i gada glupoty....

josif: Jakoby to przy 210 km/h Octavie ze 110 konnym silnikiem radzily sobie
                  bardzo dobrze. OK ten diesel to dobry silnik, ta Octavia do tylu tez sie
                  rozpedzi, ale to juz gorny kres mozliwosci silnika. Ten silnik wtedy juz ledwo
                  dyszy

Szymi wcale nie jest lepszy:
                  Ilu producentow ma w swej ofercie 3.0 benzyne z moca 250-270KM? Zaden? Dopiero
                  BMW wlasnie wypuszcza 630i z moca 258KM. No i ten jego samochod.....

Art
                  • Gość: josif Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:25
                    210 to była górna granica. Być może koniec możliwości, ale osiągalny.
                    • art_0 Re: moc vs. moment obrotowy 27.06.04, 14:27
                      No to sie zgadzamy.

pozdrawiam

Art
                  • Gość: Szymi Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:39
                    > Ilu producentow ma w swej ofercie 3.0 benzyne z moca 250-270KM? Zaden?
                    Dopiero
                    > BMW wlasnie wypuszcza 630i z moca 258KM.

honda ma acure Rl z 3.5 L 300 KM, Tl z 3.2 L 270 KM, NSX, 3.2 L 280 KM, 3.0 L
                    256 KM, Alfa 3.2 L 250 KM, Alpina 3.3 L 280 KM, Jaguar 3.0 L 241 KM,

>No i ten jego samochod.....

zwykly, osiagniecie 200 km/h to dla dwulitrowej dobrej benzyny zaden problem i
                    nie szczyt mozliwosci - tym bardziej wkurza mnie pieprzenie ze 1.9 TDI tyle
                    leci na wylaczonym silniku moze wogle? a benzyny tyle nie robia
                    • art_0 Re: moc vs. moment obrotowy 27.06.04, 14:52
                      Podaj przyklad 3.0! Tylko jeden znalazles?

Art
                      • Gość: Szymi Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 15:04
                        > Podaj przyklad 3.0! Tylko jeden znalazles?

a jak bedzie 2978 cm3 to sie liczy czy nie?

Renault clio sport 3.0 V6 255 KM

rozumiem ze np BMW M3 CSL 3.2 360 KM niczego nie dowodzi?

• art_0 Re: moc vs. moment obrotowy 27.06.04, 15:16
                          Wlasnie o to mi chodzi. Znalazles 2 przyklady. Mocno naciagane jest wiec Twoje
                          stwierdzenie jakoby to 3.0 powinno miec 270 KM. Przykro mi....Takich aut nie ma
                          na ulicach. CBDO jak to mowi brac matematykow.

Art

P.S. Wartosc 90KM z litra w wolnossacej jednostce jest mocno wysrubowana i na
                          razie trudna do osiagniecia. I przyklady typu Ferrari Enzo czy Gallardo nic tu
                          nie zmieniaja.
                          • Gość: Szymi Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 15:21
                            > P.S. Wartosc 90KM z litra w wolnossacej jednostce jest mocno wysrubowana i na
                            > razie trudna do osiagniecia. I przyklady typu Ferrari Enzo czy Gallardo nic
                            tu
                            > nie zmieniaja.

jest znacznie wicej przykladow znacznie mocnijszych z litra

S2000 2.0 240 KM = 120 KM z litra
                            CELICA 1.8 192 KM = 106,5 KM z litra
                            M3 3.2 360 KM = 112,5 KM z litra
                            nowe M5 5.0 507 KM = 101,4 KM z litra
                            civic type r 2.0 200 KM = 100 KM z litra

jak widac osiagniecie 100 KM z litra nie jest takim problemem w wolnossacej
                            benzynie - dobrzy tunerzy za grube pieniadze stroja te samochody jeszcze lepiej
                            • art_0 Re: moc vs. moment obrotowy 27.06.04, 15:31
                              Oczywiscie ze istnieja silniki wolnossace oferujace moc powyzej 100KM z litra,
                              ale nie pisz ze silnik 3.0 powinien miec 250-270 KM bo to bzdura. To obecnie
                              szczyt osiagnięc oferowany w supersportowych pojazdach.

Art

BTW: Czesc ludzi uwaza sie ze moc S2000 jest naciagana i wynosi okolo 218 KM, a
                              M3 CSL ma silnik 3246 cm3. A na koniec dodam ze nowe M5 nie ma 507 KM tylko 507
                              bhp co odpowiada 500KM.
                              • art_0 Re: moc vs. moment obrotowy 27.06.04, 15:32
                                art_0 napisał:

>BTW: Czesc ludzi uwaza sie ze moc S2000 jest naciagana i wynosi okolo 218 KM, a
                                >
                                > M3 CSL ma silnik 3246 cm3. A na koniec dodam ze nowe M5 nie ma 507 KM tylko
                                507
                                >
                                > bhp co odpowiada 500KM.

Choc oczywiscie jest to czepianie sie szczegolow :)

Art
          • Gość: josif Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:20
            To Supra Mk III
            Mam zamiar jeszcze pare lat nią pojeździć, więc to, że specjalnie wysilona nie jest mi nie przeszkadza.
            Gdzybym podkręcił turbinę miałbym i 400 ale po co?

Nie argumentuję tylko pytam.

Nie piszę że mi dorównują. Piszę, że dotrzymują tempa w trasie. Mój rekord z Janek do Krakowa przez
            Gierkówkę to 2,5 godziny. Średnia około 150. Wydaje mi się, że 1,9 tdi byłby w stanie do takiego
            wyniku się zbliżyć. (chyba są dwie wersje tego silnika mocniejsza i słabsza ? więc pewnie chodzi o
            mocniejszą).
            Może trafiam na same tuningowane wersje? Nie wiem. Z obserwacji (bo VW dieslem nie jeździłem)
            myślę, że przy prędkości 180 te samochody mają rezerwę, która pozwala na całkiem sprawne
            przyspieszanie.
            • art_0 Re: moc vs. moment obrotowy 27.06.04, 14:27
              No i sie wyjasnilo. Masz sportowy samochod, ktory "prowokuje" wygladem. Jedzie
              taki REP swoja firmowa Octavka, zobaczy Twoj samochod i od razu szajba mu
              odbija....I chocby mial skisnac bedzie katowal swoje auto tak by jeszcze przy
              tych 190 jakos przyspieszyc....

pozdrawiam

Art
              • Gość: josif Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:36
                czyli poza mocą i momentem mamy jeszcze siłę ambicji
                • art_0 Re: moc vs. moment obrotowy 27.06.04, 14:57
                  Ano :)))

Art
      • Gość: disel Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:38
        chyba nigdy nie jeżdziłeś hdi, jtd itp. Najpierw się przejedź.
        • Gość: Szymi Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:43
          jezdzilem - odnioslem smieszne wrazenie ze wcisne w deche i w pierwszej
          sekundzie samochod wystrzeliwywuje z procy i .... bieg sie konczy przyspiesznie
          trwa 2 sekundy a potem wszystko siada - podczas gdy w benzynce dopiero zaczyna
          sie zabawa

ogolnie robilismy z kolegami rozne proby i zawsze diesle przygrywaly -
          najwiecej prob bylo ze Skoda Superb 1.9 TDI 130 KM czy jakos tak
        • Gość: 01boryna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:57
          • Gość: disel Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 15:04
            sam jestes pojeb jesli porównujesz 110km d. do 240km benzyny.
            Mówie o podobnych silnikach np. miałem audi 80 1.9 benzyna 115km i słuzbówke
            fiata brava 1.9 jtd . Osiągi prawie identyczne . O spalaniu nie mówie i chociaż
            uwielbiam audi to moment obr. w fiacie robił wrażenie. tam można zapiąć czołg
            na hak a auto jedzie.
            • Gość: Szymi Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 15:05
              tam można zapiąć czołg
              > na hak a auto jedzie.

szalenie potrzebna cecha szczegolnie w samochodzie osobowym.

a plug tez mozna?
              • Gość: disel Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 15:11
                potrzebna jesli ktos pakuje rodzine do fury z bagazami i jedzie w góry lub
                wybiera sie np. do Chorwacji w okolice Dubrownika jest tam kilka górek.
                A może ktoś ma przyczepkę ze skuterem, łódką lub innym sprzętem.
                Chociaż zawsze brzydziłem się dislami to naprawdę te nowe mnie zadziwiły.
                Pozdro.
                • Gość: Szymi Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 15:13
                  > potrzebna jesli ktos pakuje rodzine do fury z bagazami i jedzie w góry lub
                  > wybiera sie np. do Chorwacji w okolice Dubrownika jest tam kilka górek.

o masz juz bez przesady ja jade swoim sprzetem w 3 osoby (z tego dwie wazace
                  grubo ponad 100 kg) i bagazami na wakcje do wloch przez francje i bedziemy
                  jechac przez alpy min. przelecz brenera ale nawet mi do glowy nie przyszlo ze
                  moj samochod nie wjedzie pod gore:))))))))))))))
                  • Gość: disel Re: moc vs. moment obrotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 15:16
                    przecież nie mówie ze nie wyjedzie ale ktoś napisał ze disel z załozenia to
                    szajs . Zycze udanych wakacji.
            • Gość: 01boryna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 15:06
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka