Dodaj do ulubionych

Przyciemnianie szyb

IP: 80.51.83.* 27.06.04, 10:04
Około 4 tygodnie temu w swojej Carismie przyciemniłem szyby i dostałem na nie
jakiś europejski certyfikat. Tydzień temu jade sobie do pracy i zatrzymuje
mnie do kontroli drogówka. Od razu doczepili sie do szyb, wypowiedzieli
godzinne kazanie na temat ic przyciemniania i w końcu zabrali mi dowód
rejestracyjny i powiedzieli ze odddadzą go jak te szyby " odciemnię" więc
jade do tego serwisu gdzie przyciemniałem szyby ( za prawie 500 zł.) i mówię
żeby zrobili jak było wcześniej ( zrobili to za 150 zł. i jeszcze gadali ze
to promocja ) potem pojehalem na komendd po moj dowod i zaplacilem prawie 100
zl. wiec razem wyszlo prawie 800 zl. a szyby są takie cjakie bły :( więc moje
pytanie brzmi : czy przyciemnianie szyb jest legalne??
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: Przyciemnianie szyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 10:09
      Gość portalu: Luk napisał(a):

> Około 4 tygodnie temu w swojej Carismie przyciemniłem szyby i dostałem na nie
      > jakiś europejski certyfikat. Tydzień temu jade sobie do pracy i zatrzymuje
      > mnie do kontroli drogówka. Od razu doczepili sie do szyb, wypowiedzieli
      > godzinne kazanie na temat ic przyciemniania i w końcu zabrali mi dowód
      > rejestracyjny i powiedzieli ze odddadzą go jak te szyby " odciemnię" więc
      > jade do tego serwisu gdzie przyciemniałem szyby ( za prawie 500 zł.) i mówię
      > żeby zrobili jak było wcześniej ( zrobili to za 150 zł. i jeszcze gadali ze
      > to promocja ) potem pojehalem na komendd po moj dowod i zaplacilem prawie 100
      > zl. wiec razem wyszlo prawie 800 zl. a szyby są takie cjakie bły :( więc moje
      > pytanie brzmi : czy przyciemnianie szyb jest legalne??

Hehehehe
    • Gość: marek Re: Przyciemnianie szyb IP: *.chello.pl 27.06.04, 10:24
      Jest legalne do jakies procentowej wartosci przyciemnienia do przezroczystej szyby. Przyciemnianie
      jest nawet wskazane ze wzgledu na upal i promienie sloneczne. W Saabie np. przednia szyba jest
      przyciemniona fabrycznie ok. 10% i nikt nie moze sie do tego doczepic.
    • Gość: Q Re: Przyciemnianie szyb IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 27.06.04, 23:08
      Nie wolno przyciemniać szyby czołowej i bocznych przednich. Dopuszczalne jest jedynie fabryczne przyciemnianie szyb czołowych (np. VW czy Renault).
    • Gość: dolphin Re: Przyciemnianie szyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 01:46
      może trzeba było się najpierw dowiedzieć czy można zrobić coś takiego z szybami
      a później wydawać kasę...nie obraź się ale niezły z Ciebie
      biznesmen...następnym razem może przelej połowę tej kwoty na dom dziecka albo
      coś w tym rodzaju, lepiej wydasz kasę a i inni się ucieszą...
      pozdr.
      • Gość: andrij Re: Przyciemnianie szyb IP: 80.51.83.* 28.06.04, 04:51
        Po co wogole przyciemniac szyy??? to czyste debilstwo
        • yagres Re: Przyciemnianie szyb 28.06.04, 06:41
          Na przykładzie powyższego postu doskonale widać głupotę niektórych kierowców. Z
          jednej strony uparcie nakłaniają i chcą aby używanie świateł mijania było
          obowiązkowe przez cały rok a później zaraz jadą do warsztatu przyciemnić sobie
          szyby. No i gdzie tu logika!
          Założe się, że autor postu jest gorącym zwolennikiem włączania świateł mijania
          nawet w słoneczne letnie dni. Nie trzeba być specjalnie sprytnym żeby
          odpowiedzieć sobie dlaczego. Zreztą oprócz przyciemnanych szyb, które sobie
          zafundował za (tylko) 800 zł gościu jeździ na pewno z okularami
          przeciwsłonecznymi, no bo tak cholera wypada, no i wogóle jest wtedy cool i
          trendy i wogóle taki bardziej męski.

A że goguś nic nie widzi i żąda od innych włączania świateł to nic. Ważne jest
          jego poczucie dowartościowania się ciemnymi szybami i przeciwsłonecznymi
          ciemnymi okularami.
    • Gość: przyciemniłem Dlaczego przyciemniłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 07:07
      -Mniej operuje słońce czyli mniej nagrzewa się wnetrze
      -Mniej widać leżącą w środku torebkę czyli mniej jestem narażony na wypatrzenie
      z daleka przze złodzieja leżącej torby etc. i mniej narażony na wybicie szyby
      Nie dopatrzyłem się w przepisach zakazu za wyjątkiem folii refleksyjnych. Mam
      atest na folie. Panowie policjanci winni zmienić przepisy jak im sie to nie
      podoba a nie wymuszać prawo powielaczowe (wewnetrzne instrukcje)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka