Dodaj do ulubionych

Honda Civic - pytanie o dinks...

12.07.04, 07:43
Dzień dobry:)
W związku z nabyciem hondy civic rocznik 97 (bez instrukcji obsługi) mam
pytanko o taki dinks, którego przeznaczenia nie mogę rozgryźć.
Na desce rozdzielczej pomiędzy środkowymi kratkami nawiewu jest przełącznik z
sylwetką fotelika i strzałką w kolorze zielonym (położenie u góry) lub
niebieskim (położenie na dole). Nie jest to włącznik obiegu zamknietego, ten
znajduje się niec niżej przy klimatyzacji.
Więc co to jest!!??

I jeszcze jedno, jeśli można. Co ile kilometrów zmienia się olej i filtry?

Dzięki bardzo za odpowiedzi!!
:))))
Obserwuj wątek
    • Gość: AdM Re: Honda Civic - pytanie o dinks... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 09:38
      Zdaje się, że w położeniu niebieskim nawiew na desce jest ciut chłodniejszy niż
      ten na nogi/szybę.
    • akira77 Re: Honda Civic - pytanie o dinks... 12.07.04, 09:53
      Witam i gratuluję zakupu fajnej furki - mój stary cif '96 miał 320 tys. na
      budziku jak poszedł do ludzi, nowy (2001) ma na razie 50 tys. z czego 10 moje,
      ale do rzeczy... Dziwna sprawa bo u mnie były kolory strzałek biały i niebieski
      w tym przełączniku więc moja odpowiedź może nie być pełna...Dinks ustawiony w
      pozycji "niebieskie" powoduje że powietrze które leci z nawiewu jest brane
      bezpośrednio z zewnątrz... O ile latem to nie ma znaczenia, to zimą, kiedy masz
      włączone ogrzewanie i jest ci przyjemnie cieplutko w autku i zaczynasz się
      robić senny ustawiasz sobie "niebieskie" i puszczasz na twarz orzeźwiający
      podmuch powietrza - taki można powiedzieć "drugi obieg" albo coś takiego...
      Aha - w tym nowym cifie nie ma tego patentu, podobnie jak kilku innych
      pomocnych gadżetów, poza tym plastiki i pokrętła syf... Ten starszy to była
      jednak klasa...
      pozdrawiam
      • wlk.brytania Re: Honda Civic - pytanie o dinks... 12.07.04, 13:49
        Drogi Akiro,wspomniales o plastikach i pokretlach w nowych(2001 wiec raczej
        poprzednich chyba) Civic'ach.Czy rzeczywiscie jest tak zle? A jesli tak , to w
        czym sie to przejawia?
        • niknejm Re: Honda Civic - pytanie o dinks... 12.07.04, 14:02
          wlk.brytania napisał:

> Drogi Akiro,wspomniales o plastikach i pokretlach w nowych(2001 wiec raczej
          > poprzednich chyba) Civic'ach.Czy rzeczywiscie jest tak zle? A jesli tak , to
          > w czym sie to przejawia?

Zgadzam się, że nowe Cify, poza TypeR i jego 'podróbką', Cifem Sport, wyglądają
          jak autobusy.
          Ale co do wnętrza, nie uważam, żeby było jakoś mocno na gorsze w porównaniu do
          mojego Cifka 1.8 z 97r. Jedno mnie razi - 'aluminiowy' panel pośrodku deski
          rozdzielczej, wykonany z najprawdziwszego plastiku :-) To rzeczywiście kupa,
          ale na szczęście można to zamienić na coś porządnego - albo naprawdę z metalu,
          albo z karbonu.

Pzdr
          Niknejm
          • wlk.brytania Re: Honda Civic - pytanie o dinks... 12.07.04, 14:23
            Wiesz Niknejm, mnie razi ta gumowa charmonijka pokrywajaca drazek zmiany biegow.
            Piekny aluminiowy uchwyt i ta cholerna tandetna "gumka"...
            Ponadto brak aluminiowych listw na progach tez jest mi ciezko zrozumiec.
            No i schowek moglby otwierac sie z takim "dyskretnym urokiem burzuazji" he,he...
            Znaczy sie powoli.Tak bylo w mojej "czworce".
            Ale tak tylko sie czepiam.Samochod jest bardzo goodlooking.Choc na poprzednie
            wersje zwyklych Civic'ow rzeczywiscie patrzy sie z mocno mieszanymi uczuciami.
            • akira77 Re: Honda Civic - pytanie o dinks... 12.07.04, 15:17
              He he, a to się dyskusja wywiązała...
              Po kolei zatem: rocznik 2001 uważam za wciąż nowy model bo to co zrobiono tej
              zimy z Cifem to raczej tylko face-lifting... nie wiem też czy oprócz zmian
              przodu i tyłu auta było coś robione z wnętrzem i materiałami wykończeniowymi
              (IMHO zmiana maski przynajmniej w modelu 4d jest na lepsze i czyni go bardziej
              podobnym do Accorda).
              Uważam też że jakość plastików wewnątrz podobnie jak tapicerki i elementów
              wykończenia jest gorsza niż w modelu '96 - porównuję HC '96 5d, 1.4 90 KM Made
              in England z HC '01 4d, 90 KM Made in Japan. Plastiki są dobrze spasowane i nie
              skrzypią ale są brzydkie i twarde. Fotele natomiast to tragedia - nie mają
              niestety nic wspólnego z tymi z '96 - tam praktycznie wpadało się w fotel który
              był fajnie i ergonomicznie wyprofilowany, a tu niestety siedzi się jak na
              taborecie, że nie wspomnę o materiale z jakiego była wykonana tapicerka...
              Jeżeli chodzi o listwę w desce to w tym starym była wprawdzie nie z
              metalodobnego plastiku, ale za to z drewna - również plastikowego, dlatego
              akurat w nowym nie tęsknię za nią.
              Pokrętła w nowym są umieszczone dużo bardziej funkcjonalnie - to zmiana na
              lepsze, ale ich kształt i forma - zdecydowanie klasa niżej...
              Jeżeli zaś chodzi o mieszek na drążek zmiany biegów, to jest z materiału
              skóropodobnego, więc tak samo jak w poprzednim...hehe - to wersja 4d więc
              dźwignia zmiany biegów jest tam gdzie być powinna w samochodzie a nie jak w
              mini busie...
              Natomiast schowek - cóż - nie zwracam uwagi, ale chyba wolę jak otwiera się od
              razu...
              To tyle ode mnie w odpowiedzi, trochę może chaotycznie...

pozdrawiam
              • wlk.brytania Re: Honda Civic - pytanie o dinks... 12.07.04, 15:43
                Pozdrawiam i dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
                Wypada jedynie dodac ze Honda pochwalila sie wymiana 5 tys. elementow w nowej
                generacji Civic'a.
                Natomiast paskudny gumowy mieszek na drazku przekladni skrzyni biegow to
                przypadlosc R-type'a.
                • niknejm Re: Honda Civic - pytanie o dinks... 12.07.04, 16:01
                  wlk.brytania napisał:

> Pozdrawiam i dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
                  > Wypada jedynie dodac ze Honda pochwalila sie wymiana 5 tys. elementow w nowej
                  > generacji Civic'a.
                  > Natomiast paskudny gumowy mieszek na drazku przekladni skrzyni biegow to
                  > przypadlosc R-type'a.

Listwy, mieszki skórzane, gałki, spojlerki itp. drobiazgi są do kupienia jako
                  dodatkowe akcesoria. Kupić można, kwestia ceny tylko. Mugen też oferuje fajne
                  rzeczy do Hond.

Ludzie na www.hondapl.org (na sprzedam-kupię) też czasami oferują akcesoria
                  (także oryginalne) za niższą niż w sklepie cenę. Sporo rzeczy jest targane z
                  USA (od Civica Si).

Pzdr
                  Niknejm
    • niknejm Re: Honda Civic - pytanie o dinks... 12.07.04, 10:29
      Tak jak napisał Akira - niebieska strzałka - nadmuch powietrza z zewnątrz z
      pominięciem nagrzewnicy.
      Filtry i olej co 10000km. Filtr powietrza do silnika teoretycznie można co
      20000km, ale polecam co 10000. Samochód lepiej chodzi, a wydatek niewielki.

Pzdr
      Niknejm
      • voytecq Re: Honda Civic - pytanie o dinks... 12.07.04, 12:49
        Strzałka może i biała a nie zielona, dobrze nie spojrzałem...

Dzięki za odpowiedzi, to całkiem fajny patent, chociaż podejrzewam, że otwarcie
        okna na oścież gwarantuje jeszcze lepsze orzeźwienie;)

dzięki za odpowiedzi!!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka