Dodaj do ulubionych

Komfortowe auto

24.07.13, 12:07
Jakie auto byście polecili, gdyby ktoś szukał maksymalnie komfortowego w budżecie 150 tys, nowego auta. Liczy się wygoda, cisza, komfort resorowania. Przyspieszenie wystarczy 10-11 sek/100, nie do ścigania się. Bagażnik 300 litrów też będzie nadto, na jedną, dwie walizki.
Segment nieważny, estetyczne wnętrze i jakość materiałów ważna.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Komfortowe auto 24.07.13, 12:27
      Jak ma się liczyć komfort to C5.
      Za 100 dostaniesz wersję podstawową z zawieszeniem hydropneumatycznym (80 to kosztuje ta na zwykłym zawieszeniu z Pug-a 508), za 30 doposażysz według uznania i zostanie jeszcze ze 20 na serwis ;)

Wygodniej się chyba nie da.
      • swan_ganz Re: Komfortowe auto 24.07.13, 12:37
        i zostanie jeszcze ze 20 na serwis ;)

no to zbyt długo sobie go nie poserwisuje za te drobne..
        No i na lawetę musi przygotować drugą taka samą kupkę kasy...
        • qqbek Re: Komfortowe auto 24.07.13, 13:49
          swan_ganz napisał:

> i zostanie jeszcze ze 20 na serwis ;)
          >
          > no to zbyt długo sobie go nie poserwisuje za te drobne..
          > No i na lawetę musi przygotować drugą taka samą kupkę kasy...

To kwestia gustu.
          Pytał o najbardziej komfortowy samochód za 150 tysięcy.
          Podałem propozycję najbardziej komfortowego auta za 130 tysięcy :)

W kwestię awaryjności nie wnikał, więc i ja nie wnikałem (choć w C5 II podobno ciut lepiej wygląda to niż w poprzedniej generacji, to i tak zupełnie dobrze, a nawet przeciętnie to jeszcze nie jest).
          • to.niemozliwe Re: Komfortowe auto 24.07.13, 13:52
            Jezdziles C5 jako użytkownik? W sensie dłużej niż jazda próbna. Faktycznie taki komfortowy?
            • qqbek Re: Komfortowe auto 24.07.13, 13:59
              to.niemozliwe napisał:

> Jezdziles C5 jako użytkownik? W sensie dłużej niż jazda próbna. Faktycznie taki
              > komfortowy?

Nową generacją nie.
              Starą - sporo i bardzo, a to bardzo mi się zawieszenie podobało.
              Do tego dobrze spasowane fotele i bardzo przyjemne wnętrze.
            • sila Re: Komfortowe auto 28.07.13, 20:16
              Mam C5 Tourer 2.0 HDI Exclusive.
              Jeżdżę od 3 lat, 90 tkm, bez problemów. Auto z salonu, od początku w moich rękach, serwisowane.

Super komfortowe auto, bardzo, bardzo wygodne, warto pogadać ze sprzedawcą w salonie, niech opowie więcej o hydro, bo to za dużo pisania. Wyposażenia aż nadto. Silniki HDI mają duży moment obrotowy i są znane z trwałości (chociaż niekoniecznie wśród naszych "specjalistów").
              Po 3 latach, żadnego trzeszczenia czy stuków niewiadomego pochodzenia.
              Szczerze polecam. Z serwisem nigdy nie miałem problemu (Citroen Intercar Rybnik).
              Mogę szczerze polecić, bagażnik nie jest taki duży jak np. w mondeo i na tylnej kanapie jest mało miejsca (wg mnie). Reszta jest na prawdę fajna. Długie trasy i wysokie prędkości nie męczą. Reszta w prospektach i salonie. Citroen daje duże rabaty.

Użytkownicy 15-letnich A4 i VW którzy piszą o lawetach - proszę nie opisywać swoich historii.
              Bo to nie ten wątek.
              • jeepwdyzlu C5 to auto dla rzeźnika spod Grójca 28.07.13, 20:38
                Użytkownicy 15-letnich A4 i VW którzy piszą o lawetach - proszę nie opisywać swoich historii.
                Bo to nie ten wątek.
                ------------
                pchanie się z C5 do wątku o komfortowym aucie
                jest po prostu śmieszne
                Komfort to nie tylko resorowanie,
                To plastiki, klimatyzacja, jakość klamki, podłokietnik...
                C5 to przyjemny samochód klasy średniej - niższej.
                Kupowany w 90% bez hydro nawiasem mówiąc.
                Ale do superba, E klasy, BMW 5 - nawet nie aspiruje...
                To nie ta liga.
                Citroen ma a raczej miał fajne auto klasy wyższej - ale przestał produkować.
                Wiesz dlaczego?
                Bo sprzedał 10 egzemplarzy...

Więc ta złośliwość - jest nie na miejscu.
                Nawiasem mówiąc - pokrowiec na mercedesa dotyczy acistance pojazdów NOWYCH!

jeep
                • sila Re: C5 to auto dla rzeźnika spod Grójca 29.07.13, 13:06
                  Widać, że C5 widziałeś tylko na ulicy.
                  Jak już chcesz zabierać głos to podejdź chociaż do salonu i sobie zobacz C5 z fabrycznie obszytą skórą deską rozdzielczą.

A potem zobacz co daje C klasa i ile kosztuje, żeby była chociaż podobna do tego co daje C5 Exclusive albo DS5.
                  Ja akurat świadomie kupowałem takie auto i robiłem porównania, więc wiem.

Stereotypowymi tekstami o autach na "F" to można szpanować tylko przed Mirkiem z komisu.
                  • jeepwdyzlu konkurent E klasy 29.07.13, 15:09
                    podejdź chociaż do salonu i sobie zobacz C5 z fabrycznie obszytą skórą deską rozdzielczą.
                    --------------------------
                    obszycie skórą daje komfort i luksus?

A potem zobacz co daje C klasa i ile kosztuje, żeby była chociaż podobna do tego co daje C5 Exclusive albo DS5.
                    -------------------------
                    DS5 to kompakt na podłodze C4
                    ciekawy stylistycznie - nie przeczę, ale równanie do Mercedesów E klasy - napełnia już nie śmiechem a smutkiem.....

Ja akurat świadomie kupowałem takie auto i robiłem porównania, więc wiem.
                    ---------
                    Powtórzę: C5 to przyjemne auto. Konkurent passata (może), mondeo, avensisa
                    Choć moim zdaniem nie gra w tej samej lidzie co mazda 6, accord i A4

Ale porównywanie do BMW 3 czy C klasy nie mówiąc o E klasie czy BMW 5
                    - co próbujesz tu robić - świadczy o tym, że nie wiesz o czym piszesz.
                    Rzecz jasna masz rację - C5 jest tani.
                    Ale co z tego...?
                    Dla mnie EOT sila bo bijesz pianę...
                    ciao
                    jeep
                    • sila Re: konkurent E klasy 29.07.13, 17:26

Poczytaj swój wcześniejszy post - tak skóra na desce rozdzielczej to komfort i luksus.
                      (ty coś pisałeś o plastikach i klamkach)

DS5 jest na płycie C4, ale mówimy tu o komfortowym aucie - niekoniecznie klasy wyższej. Czytaj posty ze zrozumieniem.
                      (patrz pierwszy post zakładającego wątek)

DS5 - nie przypominam sobie bym jakąś cytryne porównywał do klasy E (zdaje się że za 150 tyś MB nie ma w cenniku)

Nie wiem wg jakich kryteriów rozdzielasz mondeo, passata, avensisa od mazdy 6,accorda czy A4 (to ostatnie jest najmniejsze, bo to golf z bagażnikiem i hiperceną nie wiadomo za co)

Przykład : nowe A4, jakieś 4 lata temu, silnik 2.0 TDI - mój kolega miał takie służbowe. Zużycie oleju 1L/ 1000 km. Tłumaczenie serwisu : "ten model może charakteryzować się podwyższonym zużyciem oleju". O, już mnie rwie do Audi po auto.

Jeep - pozdrów kolegę Mirka z komisu.

• jeepwdyzlu Re: konkurent E klasy 29.07.13, 17:29
                        jakiego mirka z komisu
                        Mam dwa auta, jedno kupione jako roczne w Niemczech - a6 allroad 3TDI
                        i w salonie w Polsce accorda 2,4
                        Więc o co ci chodzi?
                        zaczynasz się robić arogancki

chcesz mieć ostatnie zdanie - proszę bardzo
                        j.
                        • przemekthor Re: konkurent E klasy 29.07.13, 21:19
                          Fani citroena powoli robią się jak ci od alf romeo - nieważne, że padło, jakich mało, ważne, że styl, piękno i się nie znacie.
      • nazimno koledze po 80 tys. km wymieniono w c5 turbine 24.07.13, 12:40
        Potem zaczelo sie cos z elektronika.
        A teraz facet szuka chetnych na to cudo.
      • przemekthor Re: Komfortowe auto 24.07.13, 21:33
        Aleś doradził - C5 to stary kapeć.
        • do.ki Re: Komfortowe auto 24.07.13, 21:43
          I bardzo dobrze! Co się miało zepsuć, to się zepsuło. A komfortu nie sposób się przyczepić (no chyba że porównasz do mercedesa).
    • jeepwdyzlu Re: Komfortowe auto 24.07.13, 14:26
      jako użytkownik audi a6 polecę Ci mercedesa
      bo BMW to też auta wspaniałe ale nie komfortowe - może za wyjątkiem 7 ale to nie Twój budżet
      Kup E klasę
      Pozdrawiam
      jeep
      • nazimno I to jest dobra rada. 24.07.13, 14:33
        Sam mialem to napisac, ale mnie wyreczyles.
        • swan_ganz Re: I to jest dobra rada. 24.07.13, 15:37
          fajne rady mu dajecie... On ma 150 koła na ten samochód wydać więc jak on miały za to kupić tą proponowaną przez was "e-klasse"?
          Chyba, że jakąś używkę ale w takim przypadku to z misiaczkiem powinien pogadać bo to on zdaje się jest tu naczelnym forumowym złomiarzem...
          • jeepwdyzlu Re: I to jest dobra rada. 24.07.13, 15:45
            eklasa nowa zaczyna się gdzieś koło 175
            roczniaka można mieć za 140
            więc tak - fajne
            ciao
            jeep
          • nazimno przyklad 24.07.13, 16:05

www.autoscout24.de/Details.aspx?id=234813274&cd=635083339990000000&asrc=st|fs
    • mariusz-ef Re: Komfortowe auto 24.07.13, 21:45
      wiem, że to głupie i że każda sroczka swój ogonek... ale... od kilku miesięcy jeżdżę chrysler town and country z 2012 z silnikiem 3.6 vvti (chyba) i automatyczną skrzynią biegów i... kurde, polecam!

w zakrętach to nie jeździ (trochę przesadzam, ale osoby podatne na chorobę morską powinny unikać)

samochód bardzo wygodny. 7-osobowy, z czego 4 osoby z przodu mają fotele tzw kapitańskie
      3 osoby w ostatnim rzędzie nie mogą się skarżyć, po złożeniu siedzeń przestrzeń... jak w dostawczej nysie ;-)

plastyki hmmm, jak w dacii, jakieś dziwne rozwiązania (regulacja wysokości pedału hamulca i gazu), ale jak człowiek wsiądzie i zaczyna jechać... wow!
      • wowo5 Re: Komfortowe auto 25.07.13, 04:04
        Skoda Superb doskonale spelnie warunki.
        • to.niemozliwe Re: Komfortowe auto 25.07.13, 07:23
          Coś o lepszych własnościach jezdnych i większym komforcie.
          • przemekthor Re: Komfortowe auto 26.07.13, 10:48
            Volvo S60 T3 summum - za 150 koła fabrycznie nowe auto w topowej wersji, automatyczną skrzynią, skórzaną tapicerką, grzaną kierą i wszystkimi fotelami, programowanym webasto, telewizją cyfrową i srylionem innych dodatków. Osiągi i bagażnik troszkę lepsze od oczekiwanych natomiast komfort i wykończenie - top.
            • jeepwdyzlu tym mnie przekonałeś 26.07.13, 15:52
              grzana kiera i telewizja
              wypaspaniedziejuful
              jeep
              • przemekthor Re: tym mnie przekonałeś 28.07.13, 21:45
                W C5 szczytem wypasu jest sztywny tempomat i klimatyzacja (o ile w ogóle zadziałają). Chciał mieć komfort, 10 sekund do setki i bagażnik 300 l - proszę bardzo.
      • to.niemozliwe Re: Komfortowe auto 25.07.13, 07:23
        To chyba w Polsce jest Lancia Voyager? Niezły, tylko wielgachny silnik i wielka buda do wożenia powietrza.
        • mariusz-ef Re: Komfortowe auto 25.07.13, 08:00
          dokładnie - wożę powietrze, ale z jakim bananem na gębie!
          • marusmk Re: Komfortowe auto 25.07.13, 08:26
            > mariusz-ef napisał:
            > dokładnie - wożę powietrze, ale z jakim bananem na gębie!

Ja też wożę powietrze z radością :)
            postimg.org/gallery/2ysat7z2/
            Moja to fotka 11, i trzy ostatnie, pracuję właśnie nad przeróbkami w stylu salonki.
            Jak wywalę drugi rząd to to jadę na leżąco :) (żona jest dobrym kierowcą więc mogę się relaksować).
            No i moja w trasie PL>Dolomity>PL bierze 7,4l/100km :)
            • mariusz-ef Re: Komfortowe auto 25.07.13, 08:37
              no... też myślałem o 80, citroenie c8, ale o lancii jakoś zapomniałem - piękne wnętrze, moje przy twoim jak ubogi krewny
    • to.niemozliwe A Lexus IS250H/300H? 25.07.13, 07:28
      Jak się tym jeździ? Tak na co dzień, do roboty.
    • marusmk Re: Komfortowe auto 25.07.13, 08:29
      > mariusz-ef napisał:
      > dokładnie - wożę powietrze, ale z jakim bananem na gębie!

Ja też wożę powietrze z radością :)
      postimg.org/gallery/2ysat7z2/
      Moja to fotka 11 i trzy ostatnie, pracuję właśnie nad przeróbkami w stylu salonki.
      Jak wywalę drugi rząd to to jadę na leżąco :) (żona jest dobrym kierowcą więc mogę się relaksować).
      No i moja w trasie PL>Dolomity>PL bierze 7,4l/100km :)
    • jeepwdyzlu ale mówimy o autach a nie blaszakach z szybami 25.07.13, 08:55
      jak c8 czy lancia
      Mają sens i są bardzo praktyczne - świetnie się sprawdzą do porywania ludzi, przewozu 7 emerytów na zlot corega tabs...
      Ale foumowicz Auto-Moto?
      Jednak we krwi ma wachę - zatem potrzebuje AUTA a nie furgonetki...
      jeep
      • to.niemozliwe Re: ale mówimy o autach a nie blaszakach z szybam 26.07.13, 07:52
        Nie potrzebuje auta 7-osobowego dla jednej, czasem dwóch osób.
        Czy Mercedes ma bardziej komfortowe i miękkie zawieszenie od BMW?
        A te mniejsze klasy B, C - jeździłeś?
        • jeepwdyzlu Re: ale mówimy o autach a nie blaszakach z szybam 26.07.13, 08:47
          Czy Mercedes ma bardziej komfortowe i miękkie zawieszenie od BMW?
          -----------
          Absolutnie tak.

A te mniejsze klasy B, C - jeździłeś?
          ------------
          C nie znam
          B jest fajna i w Polsce niedoceniana, ale to nie limuzyna, tylko sprawny i wygodny kompakt. Dobrze wykończony, ma dobre fotele (choć za krókie siedziska), ale pozycja siedzenia, zachowanie na zakrętach, utwardzone zawieszenie - to nie jest samochód o którym można powiedzieć że jest komfortowy...

C (rocznik 2013) jechałem kilkaset kilometrów jako pasażer - to auto o niebo lepsze np od mondeo czy passata (w skali komfortu jazdy). Jest cicho, miękko, świetna klimatyzacja (jak w każdym mercu od lat), drzwi plaskają (mają tam podobno akustyków tylko od optymalizacja dźwięku zamykanych drzwi :-))
          Ale nim nie kierowałem więc się nie wypowiadam...
          Gdzieś tu pisałem parę miesięcy temu o moich wrażeniach z jazdy BMW 3 najnowszym - w sumie wrażenia miałem mieszane.

Pozdro
          jeep

PS. A accord? Z większym motorem?
      • mariusz-ef Re: ale mówimy o autach a nie blaszakach z szybam 27.07.13, 20:55
        no to może motocykl?
        emocje, adrenalina, fun....
        samochód to tylko wozidło, siadam na 2oo i... przesadzę, jeśli powiem że katharsis, ale bardzo niewiele...
        • to.niemozliwe Re: ale mówimy o autach a nie blaszakach z szybam 28.07.13, 17:36
          Jakoś nie robi na mnie wrażenia motocykl, chyba, że przelatuje przez barierkę z naprzeciwka, jak ten na A4 koło Łowicza w zeszłą sobotę.
          W ogóle, to nie lubię jeździć samochodem, ale muszę więc szukam komfortu.
    • piwo949 Re: Komfortowe auto 28.07.13, 17:38
      zdecydowanie citroen C5 z hydro - hydropnematyka jeśli chodzi o komfort rządzi!
      • przemekthor Re: Komfortowe auto 28.07.13, 21:52
        Tia, musi jeszcze ruszyć z miejsca - w C5 różnie z tym bywa.
        To nie jest dobry wybór. Nie spotkałem jeszcze użytkownika C5, który byłby zadowolony z wyboru. Chwalą, owszem, niezły jak na tak tani samochód komfort, ale usterki dają się we znaki.
        • sila Re: Komfortowe auto 29.07.13, 13:17
          Ja chwalę i polecam szczerze to auto.
          Znam jeszcze 2 użytkowników C5, wszystkie z PL, z salonu - to jest chyba istotne w tym aucie, bo handlarze najczęściej sprowadzają rozbite samochody lub z dużymi przebiegami (po leasingach).
          Takie auta ze względu na ilość elektroniki i brak umiejętności naprawy hydropneumatyki, mogą stanowić źródło sporej ilości problemów.

A co do elektroniki, nawet w Toyocie Avensis (mówię oczywiście o aktualnym modelu) jest napakowane sporo elektroniki, od kluczyka hands-free na dzień dobry na kamerach cofania kończąc.
    • edekmacedonski Re: Komfortowe auto 28.07.13, 23:19
      Myślę, że auto klasy średniej premium będzie najlepszym wyborem - najpopularniejsze modele to oczywiście A4/klasa C/seria 3, ale Japończycy zaczęli wypuszczać coraz ciekawsze auta w tym segmencie
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Komfortowe auto 29.07.13, 13:40
        yeah, Lexus to dobre autko - ciche i wygodne.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka