Dodaj do ulubionych

Jakie auto do 75000zł

09.08.13, 12:42
Przyszły wakacje, czas urlopowych wyjazdów, więc przyszła mi chęć na pojechanie na wakacje nowym samochodem.
Budżet to 75000zł + ubezpieczenie.
Ja rozwarzam
Honda Civic (ale wydaje mi się że to samochód bardziej dla faceta)
Alfa Romeo Gulietta (Mój faworyt, wręcz auto idealne dla mnie, tylko że na firmowym parkingu już stoi czerwona koleżanki z kadr. I nie wiem czy wypada kupować takie same auto ale w innym kolorze i wyposażeniu. Może to głupio wyglądać)
Toyota Auris (zwykłe auto do jazdy na co dzień)

Pytam panów który samochód wybrać, który będzie sprawiał najmniej problemów. Który jest godny polecenia.
Mi się to układa w ten sposób
1) Alfa romeo
2) Auris
3) Civic

Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • klemens1 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 12:49
      Przy preferencjach które prezentujesz (na parkingu już stoi auto koleżanki z kadr), proponuję ten który ci się najbardziej podoba i którego nie ma jeszcze na parkingu.
      • kasiakrak123 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 12:55
        No właśnie nie wiem jak by to było postrzegane. Parking jest spory i nie parkowały byśmy koło siebie. No ale teoretycznie ludzie mogli by mówić że skopiowałam pomysł.
        Kadrowa jest moją dobrą kumpelą i sama strasznie namawia do kupna.
        • misiaczek1281 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 13:00
          kasiakrak123 napisała:

> No właśnie nie wiem jak by to było postrzegane. Parking jest spory i nie parkow
          > ały byśmy koło siebie. No ale teoretycznie ludzie mogli by mówić że skopiowałam
          > pomysł.
          > Kadrowa jest moją dobrą kumpelą i sama strasznie namawia do kupna.

a wiesz Kasiu że nowe auto strasznie dużo traci na wartości?
          Jeśli nie jesteś prezesem i nie zarabiasz 5 tys.zł to kup sobie 4-5 letnie używane a zaoszczędzone 30 000 zł zabierz męża na super wczasy na Dominikanie:)
          Palmy kokosowe , słońce, plaża...rajski krajobraz:)...i zostanie ci jeszcze ze 20 tysięcy:)

• klemens1 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 13:18
            > Jeśli nie jesteś prezesem i nie zarabiasz 5 tys.zł

Tyle wg ciebie zarabia prezes?
            Ja samych rat kredytów mam miesięcznie 9.5 tys., a nie mam w firmie żadnej funkcji kierowniczej.

• gzesiolek Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 13:22
              Nie niszcz mu obrazu swiata...
              A on sie tak radosnie budzi co rano, ze ma srednia krajowa i tyle oszczedza, ze z niej mu jeszcze wyjazd Polo na plaze (trzeba nadmienic ze nad Wisla) wystarcza...

5tys na reke to kazdy srednio rozgarniety czlek w maks 5 lat po studiach zarabia... i to bez wybitnej kariery...
              • greges58 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 13:58
                pensja absolwenta dobrego kierunku na akademii ekonomicznej,
                w przyzwoitym banku lub firmie leasingowej wynosi standardowo 5000 złotych !
                pół roku po stażu...

bo nikt nie zaproponuje mu mniej - niż zwyczajowe 1000 € ?
                z szacunku dla Firmy i samego kandydata !

a Misiaczek ?
                - albo rencista na wózku inwalidzkim, zatrzymał się w rozwoju na latach dziewięćdziesiątych ;)
                - albo Gimbus z zapadłej wsi, usłyszał kiedyś pod sklepem ten tekst chłopka-roztropka
                o utracie wartości i pier_doli o tym - w kółko i bez sensu ???

P. S.
                1. samochód dziewięcioletni jest w Niemczech zwyczajowo oddawany na Schrott,
                aby dostać " premię ekologiczną " i zniżkę przy zakupie nowego autka !
                2. zaprzyjaźnieni Prezesi firm prywatnych wypłacają sobie miesięcznie po ok. 100-120 tysięcy złotych...

kropka.

• misiaczek1281 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 14:45
                  greges58 napisał:

> pensja absolwenta dobrego kierunku na akademii ekonomicznej,
                  > w przyzwoitym banku lub firmie leasingowej wynosi standardowo 5000 złotych !
                  > pół roku po stażu...
                  >
                  > bo nikt nie zaproponuje mu mniej - niż zwyczajowe 1000 € ?
                  > z szacunku dla Firmy i samego kandydata !
                  Zejdź na ziemię marzycielu! W euro to płacą za granicą....tu jest polska....płacą w złotówkach!
                  > a Misiaczek ?
                  > - albo rencista na wózku inwalidzkim, zatrzymał się w rozwoju na latach dziew
                  > ięćdziesiątych ;)
                  > - albo Gimbus z zapadłej wsi, usłyszał kiedyś pod sklepem ten tekst chłopka-
                  > roztropka
                  > o utracie wartości i pier_doli o tym - w kółko i bez sensu ???
                  z sensem bo to fakty...a pie-rdolisz to ty naśmiewając się chamsko:)
                  > P. S.
                  > 1. samochód dziewięcioletni jest w Niemczech zwyczajowo oddawany na Schrott,
                  > aby dostać " premię ekologiczną " i zniżkę przy zakupie nowego autka !
                  Jak jest malowany po wypadku to owszem na szrot...ale jak jest zadbany to pojeździ drugie 9 lat...! a 30 000 zł zostaje w kieszeni w porównaniu do nowego..trzeba być cwanym liskiem a nie frajerem co topi kasę w błoto po salonach i traci na wartości ! haha:)

> 2. zaprzyjaźnieni Prezesi firm prywatnych wypłacają sobie miesięcznie po ok.
                  > 100-120 tysięcy złotych...
                  Nie zrozumiałeś dowcipu...koleżanka kadrowej czyli zwykły pracownik jakim jest pani Kasia zarobi w prostej firmie (nie korporacji) 2-3 tys.zł... nie oszukujmy się...tacy ludzie nie kupują nowych aut za 75 tys.zł....
                  • greges58 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 16:37
                    misiaczku !
                    jeśli nie rozumiesz tak elementarnych i oczywistych kwestii,
                    jak podawanie pensji pracowników polskich oddziałów
                    zagranicznych banków w Euro - dla lepszego porównania i łatwiejszej oceny ?
                    to nie mamy o czym rozmawiać !!!
                    no comment...

aby raz na zawsze skończyć durną dyskusję z tobą, napiszę tylko tyle:
                    wiesz kiedy jest realny zysk na używanym samochodzie ?
                    jedynie kupujący, oczywiście, zarabia ;)
                    gdy masz 100 000 złotych i możesz kupić za to nowego absolutnego golasa !
                    ale w komisie rozliczeniowym, za tę samą kasę, widzisz czterolatka
                    z niskim przebiegiem - doskonale wyposażonego i w pełnej maksymalnie wersji ?
                    tylko wtedy zarabiasz, ale musisz naprawdę MIEĆ te pieniądze !!!

o sprzedającego też się nie martw, on swoje też dostał, odliczając rabat od ceny nowego ;)

prawie wszyscy moi znajomi oddają stare auta rodzince na wsi za darmo !!!
                    niech sobie jeszcze dzieciaki pojeżdżą...
                    mając kompletnie w dupie jakąś utratę wartości ?

^^
                    • misiaczek1281 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 18:26
                      greges58 napisał:
                      > misiaczku !
                      > jeśli nie rozumiesz tak elementarnych i oczywistych kwestii,
                      To ty nie rozumiesz że przeciętny Polak zarabia 2 tys.zł a nie tysiąc euro! Pisałeś że zarabiają 1000 euro. Dla jakiej łatwiejszej oceny?Pracownik Polak,pracuje w Polsce, pensja w złotówkach a ty piszesz o euro?W Polsce przez 5 lat nie będzie auro więc nie tłumacz się głupawo:)
                      >
                      > gdy masz 100 000 złotych i możesz kupić za to nowego absolutnego golasa !
                      > ? tylko wtedy zarabiasz, ale musisz naprawdę MIEĆ te pieniądze !!!
                      Mam pieniądze na nowe auto...uskładałem 60 000 zł...stać mnie...tylko po co mam nowe kupić? żeby stracić 30 000 zł w 3 lata? bez sensu ! aż tyle kasy to ja nie mam żeby bezmyślnie kasę wyrzucać w błoto :) hehe
                      >
                      > o sprzedającego też się nie martw, on swoje też dostał, odliczając rabat od c
                      > eny nowego ;)
                      Utrata wartości jest co najmniej 6 razy większa niż salonowy rabat:)
                      > > prawie wszyscy moi znajomi oddają stare auta rodzince na wsi za darmo !!!
                      > mając kompletnie w dupie jakąś utratę wartości ?
                      eee tam...w głowach im się wywraca od kasy:) ale takich rozrzutnych bogaczy jest w Polsce 5%:)Przeciętny Polak jest cwany i nie topi kasy w błoto jak frajer:)
                      • gzesiolek Re: Jakie auto do 75000zł 12.08.13, 11:46
                        misiaczku...
                        ale każde auto traci na wartosci... niewazne czy ma 0, 2 czy 8 lat...
                        I to traci bardzo podobnie pod względem procentowym...
                        Więc jeśli kupisz nowe auto za 50tys i 5letnie za 50tys to po 4 latach jazdy jest bardzo prawdopodobne ze straci na wartosci tyle samo...
                        Kwestia czy wolisz mniejsze mniej prestizowe, ale nowe i niewypierdziane, czy wolisz mega wypas, ale uzywke...

Wiem, wiem, zarasz mi odpiszesz, ze Ty bedziesz taki sprytny i kupisz auto za 20tys a nie 50tys, a 30tys Ci zostanie w kieszeni... no ale ja mam rade, kup takie za 5tys, to jeszcze wiecej bedziesz mial w kieszeni... a jak nie kupisz wcale to cale 50tys bedziesz mogl miec i sie smiac z tych frajerow co kupili auto...
                • jeepwdyzlu urban legend 09.08.13, 14:48
                  samochód dziewięcioletni jest w Niemczech zwyczajowo oddawany na Schrott,
                  --------------
                  motoryzacja.interia.pl/testy/news/polska-zlomowiskiem-europy-czyzby,1941230
                  średni w Niemczech to prawie 9
                  Podkreślam - ŚREDNI!

j.
                  • misiaczek1281 Re: urban legend 09.08.13, 14:55
                    jeepwdyzlu napisał:

> samochód dziewięcioletni jest w Niemczech zwyczajowo oddawany na Schrott,
                    > --------------
                    > motoryzacja.interia.pl/testy/news/polska-zlomowiskiem-europy-czyzby,1941230
                    > średni w Niemczech to prawie 9
                    > Podkreślam - ŚREDNI!

Średni wiek pojazdu w Polsce to 14 lat a w Niemczech 9 lat...więc 9 letnie Polo nie jest wcale takie stare:) Od wieku ważniejszy jest stan techniczny...Niejeden 5 latek jest w gorszym stanie niż niejeden 10 latek:)
                  • nazimno statystyka do 2011 wlacznie 09.08.13, 15:01

www.kba.de/nn_1323608/DE/Statistik/Fahrzeuge/Bestand/Fahrzeugalter/2012/2012__b__durchschnittsalter__pdf,templateId=raw,property=publicationFile.pdf/2012_b_durchschnittsalter_pdf.pdf
                  • greges58 Re: urban legend 09.08.13, 15:05
                    ja i mój kot mamy średnio po trzy nogi !
                    wszystko można udowodnić...
                    statystyka - statystyką, a realne życie biegnie obok ?
                    liczy się jedno konkretne autko !

;)
                • gzesiolek Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 16:15
                  Zapomniałeś dopisać... w Warszawie ;)
                  to o absolwentach...

W Krakowie kierownik oddziału Banku (mam koleżankę) dostaje niewiele więcej (7-8k netto)... z 9letnim stażem...

Z wszystkim absolwentów dobrego kierunku którzy kończyli w latach 2002-2004 a zostali w Krakowie, więcej niż 10tys na rękę stałego wynagrodzenia (nie bonusy czy premie które raz są raz nie ma) mają tylko Ci co kręcą własny biznes bądź załapali się na kierownicze stanowisko w finansach... w Wawie nieco łatwiej załapać się na lepsze stanowisko jak masz łeb na karku, bo po prostu takich stanowisk jest znacznie więcej...

A co do prezesów i v-ce to średnia w średnich firmach z którymi miałem do czynienia (ot takich od 50 do 500M PLN przychodu) to 20-60tys. miesięcznie... tylko że EUR...

To już nie te czasy, gdy prezes spółki produkcyjnej położonej gdzieś na wypi...wie dostawał od właścicieli udziałowców pensje 10tys PLN i się cieszył... bo i tak miał 20x więcej niż średnia na danym rynku... ;)
                  • greges58 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 16:54
                    ale ja nie mówię o pensjach przy okienku ani w oddziale !!!
                    Centrala.
                    WBK BZ, Credit Agricole, Santander - wszystko mój Wrocław

ekonometria, ocena ryzyka, trudne kredyty, departament prawny ?
                    fachowcy...
                    więc zarabiają !
                    ;)
                    • gzesiolek Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 18:04
                      Z tymi fachowcami bywa różnie ;) Jeszcze nikt nie wymyślił sposobu aby pensja była zawsze adekwatna do fachowości ;)
                      Ale masz racje w rachunkowości zarządczej, analizie finansowej i pochodnych, a zwłaszcza w centralach banków jak masz głowę na karku możesz szybko po studiach dostać wysoką pensję... Mam tylko nadzieje, ze we Wrocku nie jadą tak was jak tych moich znajomych co poszli w konsulting finansowy zaraz po studiach... pensja super... ale po 2-3 latach wracał wrak człowieka... no ale spokojnie wtedy znajdował spokojniejszą fuchę w dziale finansowym dużej firmy... no i kariere tak zrobić było najłatwiej... (ale to nie moja działka)
                      No i w Krakowie jest bardzo mało takich stanowisk dla świeżo upieczonych absolwentów... U nas generalnie zaraz po studiach można liczyć na 3tys na rękę... wyżej to już nieliczni...
                      Chyba się przeprowadzę do Wrocka... ile może wyciągnąć doświadczony PM w projektach wdrożeń informatycznych...? Jak powyżej 10tys netto stałej pensji plus te 30-50% w premiach zadaniowych to kupuje drugie mieszkanie we Wrocku i porzucam na razie temat własnej firmy... ;)

• greges58 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 19:05
                        nie wiem, ale przecież mogę popytać ...
                        we Wrocławiu powstało ostatnio mnóstwo ciekawych firm w nowych biurowcach !
                        cała fajna dzielnica businessowa, ale to są właściwie zwyczajne " murzynownie " ?
                        jak wszędzie ? WIĘC SZAŁU NI MA !!!
                        dzisiaj na atrakcyjne stanowiska takie biuro przyjmuje już tylko swoich, przez siebie wyszkolonych
                        i sprawdzonych przy okienku, ludzi ;)
                        Kryzys...

^^
              • misiaczek1281 Re: Jakie auto do 75000zł 13.08.13, 10:17
                gzesiolek napisał:

> Nie niszcz mu obrazu swiata...
                > A on sie tak radosnie budzi co rano, ze ma srednia krajowa i tyle oszczedza, ze
                > z niej mu jeszcze wyjazd Polo na plaze (trzeba nadmienic ze nad Wisla) wystarc
                > za...
                >
                > 5tys na reke to kazdy srednio rozgarniety czlek w maks 5 lat po studiach zarabi
                > a... i to bez wybitnej kariery...

Nie znasz życia synku....5 tysięcy brutto zwykły pracownik to chyba tylko w Warszawie:)
                a poza Warszawą to 2-3 k :)
                • gzesiolek Re: Jakie auto do 75000zł 14.08.13, 10:40
                  Powtórze się...
                  Średnio rozgarniety abslowent studiów wyższych jak chce i potrafi w pare lat po studiach ma na etacie 5tys...
                  Nie tylko w Wawie, ale każdym większym mieście...

Nawet taki mało przebojowy człek jak ja w znacznie trudniejszych czasach dość szybko swoją pensje budował...

• misiaczek1281 Re: Jakie auto do 75000zł 14.08.13, 11:53
                    gzesiolek napisał:

> Powtórze się...
                    > Średnio rozgarniety abslowent studiów wyższych jak chce i potrafi w pare lat p
                    > o studiach ma na etacie 5tys...
                    > Nie tylko w Wawie, ale każdym większym mieście...
                    >
                    > Nawet taki mało przebojowy człek jak ja w znacznie trudniejszych czasach dość s
                    > zybko swoją pensje budował...
                    >
                    nie opowiadaj bajek...to dlaczego miliony młodych wyjechało za granicę , 20% młodych nie ma pracy a zwykły pracownik (handel-usługi) poza Warszawą zarobi 1500-2000 zł? Rusz się poza Warszawę i poza swój bank dyrektorze:)
                    • gzesiolek Re: Jakie auto do 75000zł 18.08.13, 00:01
                      Pochodze z miejsca gdzie w wyniku transformacji padly zaklady zatrudniajce 10tys ludzi a w zamian powstaly spolki zatrudniajace 1tys...
                      Skonczylem studia w 2002 gdzie od rodzicow mialem w trakcie studiow po 500zl miesiecznie maks... reszte czerpalem ze stypendiow, pracy dorywczej i wyjazdow wakacyjnych...
                      Stad m.in. moje wspomnienia z US, gdzie sie zapierdzielalo, zeby miec kase na rok akademicki...
                      Po studiach zaczynalem za grosze, ale z planem na siebie...
                      Teraz po 10latach doswiadczenia, nie mam kokosow, ale stac mnie na nowe auto, na wakacje dla rodziny za nascie tysiecy i na spokojne splacanie mieszkania w Kraku...

Dyrektorem nie jestem, tym bardziej Banku i do tego w Wawie...
                      Jestem Menadzerem Projektow IT i mieszkam i pracuje w grodzie Kraka...

Co do emigracji... to im sie nie dziwie bo sam tam zarabialem i wiem, ze znacznie latwiej mozna tam zarabiac na zycie... co do 1500-2000zl to masz taka kase na jaka sie godzisz... w wielu miejscach w Polsce nie ma pracy to i sie pracuje za grosze, ale wlasnie sztuka w tym, zeby bez cackania sie zmienic lokalizacje i zarabiac wiecej...
            • wtopek Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 21:22
              to tak jak ja, szeregowe stanowisko, a spłacam 23 tys. kredytów miesięcznie :)))

w co drugiej filmie ziomale tyle spłacają :)

klemens1 napisał:

> > Jeśli nie jesteś prezesem i nie zarabiasz 5 tys.zł
              >
              > Tyle wg ciebie zarabia prezes?
              > Ja samych rat kredytów mam miesięcznie 9.5 tys., a nie mam w firmie żadnej funk
              > cji kierowniczej.
              >
              • adrian_ktostam Re: Jakie auto do 75000zł 10.08.13, 13:06
                a ja spłacam 50 tys. kredytu miesięcznie. Pracuję jako młodszy referent do spraw wypierdzianych foteli samochodowych.
              • klemens1 Re: Jakie auto do 75000zł 12.08.13, 16:33
                Przypomniał mi się taki dowcip:

Bramkarz kolumbijski wraca do domu po meczu Polska - Kolumbia (pamiętna bramka Kuszczaka - Wpuszczaka) i żona go pyta:
                - Jak tam mecz z Polską?
                - Wygraliśmy 2-1.
                - Ta, jasne. Z Polską wygraliście... nie wierzę.
                - Naprawdę kochanie!
                - Ta... I pewnie jeszcze powiesz, że gola strzeliłeś.

• only_the_godfather Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 15:04
            Człowieku 5 tys. to u mnie w firmie zarabiają ludzie z działu handlowego. Prezesi zarabiają kwoty o których ci się nie śniło.
            • misiaczek1281 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 15:29
              only_the_godfather napisał:

> Człowieku 5 tys. to u mnie w firmie zarabiają ludzie z działu handlowego. Preze
              > si zarabiają kwoty o których ci się nie śniło.

Masz problemy ze zrozumieniem słowa pisanego. Nigdzie nie napisałem że prezes zarabia 5 tys.zł.
              Napisałem "Jeśli nie jesteś prezesem i nie zarabiasz 5 tys.zł to kup sobie 4-5 letnie używane".
              Dwie osobne kwestie...1.czy jesteś prezesem (zarobki 50 000 zł). 2. czy zarabiasz chociaż
              5 tys.zł.
              • misiaczek1281 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 15:30
                misiaczek1281 napisał:

> only_the_godfather napisał:
                >
                > > Człowieku 5 tys. to u mnie w firmie zarabiają ludzie z działu handlowego.
                > Preze
                > > si zarabiają kwoty o których ci się nie śniło.
                >
                > Masz problemy ze zrozumieniem słowa pisanego. Nigdzie nie napisałem że preze
                > s zarabia 5 tys.zł.
                > Napisałem "Jeśli nie jesteś prezesem i nie zarabiasz 5 tys.zł to kup sobie 4-5
                > letnie używane".
                > Dwie osobne kwestie...1.czy jesteś prezesem (zarobki 50 000 zł). 2. czy zarabia
                > sz chociaż
                > 5 tys.zł.

poza tym nie każdy prezes musi dużo zarabiać...prezes klepu mięsnego mało.....
                • jeepwdyzlu Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 15:40
                  Civic ale jest niski i niewygodny do jazdy, oczywiście co kto lubi.
                  ---------------
                  multipla jest wysoka

j.
                  • vogon.jeltz Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 16:45
                    Co chcesz od multipli? Multipla (oczywiście ta poprzednia) jest fajna!
                    • jeepwdyzlu do vogona :-) 10.08.13, 10:28
                      Co chcesz od multipli? Multipla (oczywiście ta poprzednia) jest fajna!
                      --------
                      pewnie że jest fajna
                      rozbawił mnie wpis, że civici jest niski

j.
          • only_the_godfather Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 15:07
            Ty na Dominikanę jeździsz na wakacje? A czym tam latasz? Tadżyckimi Liniami Lotniczymi, bo są tańsze od np. Lotu lub Lufthansy? Przecież po co przepłacać? Taki np Tupolew to w brew pozorom tez dobry samolot a że nie oferuje komfortu jak Boeingu? Z resztą w tą Dominikaną to i tak przepłacasz taniej jest w Chorwacji albo Bułgarii.
        • klemens1 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 13:19
          > No właśnie nie wiem jak by to było postrzegane. Parking jest spory i nie parkow
          > ały byśmy koło siebie. No ale teoretycznie ludzie mogli by mówić że skopiowałam
          > pomysł.
          > Kadrowa jest moją dobrą kumpelą i sama strasznie namawia do kupna.

To może inny kolor weź + ew. inne dodatki zewnętrzne.
        • nazimno ...co za kraj.. zupelnie jak z sukienkami... 09.08.13, 13:27
          ... na balu sylwestrowym.

• gzesiolek Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 13:40
      Kupujesz dla siebie, czyli jazda w 1-2 osoby plus miejsce na bagaz na wyjazd/zakupy...
      Czy dla rodzinki... czyli 2+2 i bagaże...
      Jak dla siebie to rozważ takie...
      otomoto.pl/volvo-c30-d2-salon-pl-C29790829.html
      otomoto.pl/audi-a1-okazja-nowe-a1-sportback-C29916717.html
      otomoto.pl/nissan-qashqai-1-6-i-117km-2wd-360-C28654349.html
      Zresztą jak dla kobiety to w czym problem kupić Alfe... kub np. białą... będzie patriotycznie... i nawet jeśli obydwie zaparkujecie obok siebie to co z tego...
      Nigdy nie zrozumie podejscia "co ludzie powiedza", ale to oni beda jezdzic czy Ty?
      Ty masz byc zadowolona i czuc sie dobrze w tym aucie...

Ja bym Alfy nie kupil bo juz tyle razy glosili wygrana z usterkami, ze juz nie zlicze, a i tak koniec koncow zawsze po tych 5latach Alfy zaczynaja grymasic i pokazywac charakterek...

A ja wole poslusznego japonca... niz ponentna ale charakterna wloszke... ;)
    • only_the_godfather Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 15:11
      Samochód to nie kiecka, więc nikt nie będzie mówić że kupiłaś taki jak ma koleżanka. Podoba Ci się to bierz.
    • jeepwdyzlu poza tym w kadrach będą zwalniali :-) 09.08.13, 15:17
      to najłatwiejsze do outsourcingu
      ciao
      jeep
    • amirkhan Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 15:23
      Civic ale jest niski i niewygodny do jazdy, oczywiście co kto lubi.
      • wowo5 Re: Jakie auto do 75000zł 09.08.13, 18:51
        Jezeli chodzi o bezpieczenstwo to Civic jest jedynym autem w klasie kompaktow, ktore osiagnelo dobry wynik w nowym tescie zderzeniowym amerykanskiego IIHS. Jest to tzw. small overlap test, w ktorym auto uderza przodem w waska przeszkode, pokrywajaca 25% powierzchni czolowej auta z predkoscia 40 mil na godzine (64 km/h). Giullietta nie byla testowana ale Dodge Dart, ktory jest blisko z nia spokrewniony zostal oceniony o stopien nizej (do zaakceptowania). Aurisa nie testowano (nie wystepuje w USA), a spokrewniona z nim Corolla tez nie byla testowana (wchodzi dopiero nowy model).

www.iihs.org/ratings/summary.aspx?class=40
    • makova_panenka Re: Jakie auto do 75000zł 11.08.13, 23:20
      Jeśli Alfa to wyłącznie czerwona. I niezależnie od tego czy będzie to druga czy trzecia w firmie. Ale ja nie kupowałbym auta na które sama firma powoli kładzie lagę.
      Poza tym za podane pieniądze masz najtańszą wersję doposażoną zaledwie o lakier metalik i klimę automatyczną. IMHO to się nie opłaca.
      Najtaniej wyjdzie ci Renault Megane - w dowolnej wersji automatyczna klima dwustrefowa, a nielicho wyposażonych hatch z dieslem wyjdzie poniżej 70kPLN.
    • zdrowe_podejscie Re: Jakie auto do 75000zł 12.08.13, 01:49
      Bądź facetem i kup terenówkę ;-)

Ja osobiście polecam Mitsubishi Outlander II w wersji 7-osobowej. Koniecznie w benzynie + instalacja LPG, bo tak najtaniej do miasta. A czemu to auto, a nie np. Volvo XC70 ? Z uwagi na ŚWIETNY napęd. Nie ma nic gorszego, jak mieć auto 4x4 z nazwy, a faktycznie tylko z niej. Outlander ma jako nieliczne z aut nie Haldexa, gdzie tylna oś jest dynamicznie podłączana (choć tu też taki tryb nawiasem mówiąc można także wybrać jako 1 z 3), ale jak w prawdziwym terenowcu - można mu zapiąć pernamentny napęd 4x4. Jeździsz w góry w zimie lub na Mazury w deszczowe dni ? To docenisz to, o czym mówię :-]

Akurat niestety benzyny są w wersji 3.0 litra V6, stąd dlatego kosztują właśnie tak z 70 tysięcy w roczniku ok. 2010. ALE WARTO !!!
      • gzesiolek Re: Jakie auto do 75000zł 12.08.13, 11:39
        Outek tez nie ma nic nadzwyczajnego z napedem 4x4, no chyba ze w wersji hamerykanskiej o ktorej piszesz (w Polsce nie sprzedaja 3.0 V6...)
        Jak chcesz miec porządny napęd 4x4 i rame to bierzesz Pajero Sport...

Po za tym nie wiadomo czy jest jej potrzebne auto na 7 miejsc ;)
        • zdrowe_podejscie Re: Jakie auto do 75000zł 12.08.13, 12:55
          Ja dopóki nie miałem auta z wyjmowanym dodatkowym rzędem siedzeń, to nie wiedziałem, że taki potrzebuję :-) Naprawdę, już wiele razy rozkładałem tylną kanapę, bo brakowało właśnie miejsca dla 1 osoby jak odwoziłem rodzinę, czy coś.

Co do V6 i benzyny - też jestem zdania, że to jedyny słuszny silnik. Tyle, że 7 osobowego w V6 na Allegro przynajmniej nie udało mi się namierzyć w sensownych pieniądzach.

Pajero Sport - to już nie te pieniądze o jakich rozmawiamy, a koszta też x3 w stosunku do Mitsu. Rama mówi sama za siebie, ale kolega chyba też nie mieszka w Bieszczadach, tylko w mieście i pewnie raczej wolałby mieć wygodny dupowóz z opcją lekkiego terenu, niż odbite nerki na drogach asfaltowych ;-)
    • bemarta Re: Jakie auto do 75000zł 14.08.13, 03:48
      Hehe, o tym parkingu i koleżance kadrowej to mogła napisać tylko kobieta... rozumiem Cię ;-)
      Alfa - ma pazur, świetnie wygląda, ale nie kopiuj.
      Toyka - bez polotu, zwykłe autko dla emerytów.
      Civic - mój faworyt, świetnie wygląda, dla kobiety nadaje się idealnie, ma fajne osiągi, można kupić w przyjemnym dieslu, ma super duże wnętrze, rewelacyjnie się prowadzi i można go mieć w pięknym kolorze czerwonym - zobacz tutaj - carnelian red pearl.
      Jeśli jesteś z Wawki to polecam Ci jazdę próbną w Honda Plaza, na Malowniczej, bardzo fajnie można tam wytestować samochód, bo są w dobrym miejscu, a jak się będziesz tam wybierała to umów się z Panem Krzyśkiem, bo to świetny handlowiec od nich i wiele powie Ci o aucie, bez ściemniania.
      • makova_panenka Re: Jakie auto do 75000zł 15.08.13, 01:21
        Civic sedan dla kobiety - dość odważna teza.
        Tylko czy do wożenia torebki i pieska potrzebne jest tak duże auto?
        I jeszcze trzy uwagi:
        -nie zmieścisz się w 75kPLN chyba, że kupisz szrot ze stocku, rok produkcji 2012
        -sedan w żadnej wersji nie ma klimy dwustrefowej, w aucie za taką kasę to spory obciach
        -plastikowa dyskoteka jak z tandentnej chińskiej miniwieży nie wyszystkim przypadnie do gustu.
    • archonix Re: Jakie auto do 75000zł 16.08.13, 09:54
      Z wymienionych to auris, albo z silnikiem 1.6 albo 1.4 d4d, ale ze wzgledu na filtr to jednak 1.6 proponuje. Jezeli filtrr nie wadzi to zastanowilbym czy nie oszczedzic i nie kupic za 50 k pln fiata linea 1.3 jtd. W sumie niezle auto a jednak tansze.
    • edekmacedonski Re: Jakie auto do 75000zł 16.08.13, 23:28
      Myślę, że Giulietta to trochę niedoceniane auto, choć w porównaniu do Civika i Aurisa dość wiekowe konstrukcyjnie. A może coś koreańskiego?

www.v10.pl/archiwum/serwis_informacyjny/aktualnosci/hyundai/i30/hyundai_i30_2012_008.jpg
      www.v10.pl/archiwum/serwis_informacyjny/aktualnosci/kia/ceed/2012/galeria/kia_ceed__2012__27.jpg
    • lanou Re: Jakie auto do 75000zł 17.08.13, 18:00
      Alfa Romeo - jeżeli masz problem z tym że koleżanka z pracy takim jeździ to powiem tyle: koleżanka ma jeździć tym autem czy Ty? Cholera, a zobacz ilu ludzi jeździ Passatami... Poza tym, znasz renomę włoskich aut? Ja nie miałem nigdy włoskiego ale chyba bym nie zaryzykował.

Auris - fajne auto, tylko drogie w naprawach i kupnie, dość bezawaryjne, ciężko dostać dobrą wersję.

Civic - brzydkie jak kupa, mało miejsca, jedyne co to dość szybkie i zwrotne. Potrzebne Ci takie?

Generalnie żaden z tych samochodów nie nadaje się na wyjazd na urlop. Są za małe, żeby jechać na urlop to trzeba mieć co najmniej sedana, nie musi być od razu Avensis, ale z Toyot to prędzej corolla.

Rozumiem, że mówimy o używanych? Nie chcesz chyba kupić nowego auta za 75 tys. złotych?

Jeżeli nowe, to najprędzej brałbym Astrę 4 albo Cee'da w hatchbacku. Miejsca nie ma zbyt dużo, o Astrze wiele nie powiem bo ostatnią jeździłem trzecią generacją i zrobiła na mnie dobre wrażenie, natomiast o Cee'dzie wypowiadam się w samych superlatywach, dobre auto, niezbyt wielkie, dość wygodne, zgrabne itd.
      Jeżeli używane, to skłaniałbym się ku niemieckiej klasie premium, rozmiarówką dobra będzie B-klasa, może C-klasa jak nie za duże i znajdziesz dobrą ofertę bo to drogie auta. BMW i Audi nie polecę bo w tej klasie mają same szpetoty.

Ah, tak na marginesie: w słowniku języka polskiego nie ma słowa "rozwarzać", jest za to "rozważać".

Jeżeli musisz koniecznie zdecydować się na któryś z tamtej trójki i nie boisz się renomy, to brałbym tą Alfę. Jestem facet ale to całkiem niebrzydkie auto, a od tego Ćwika tobym się daleko trzymał.
    • szaryob-ywatel Re: Jakie auto do 75000zł 19.08.13, 14:14
      Poczekaj na nową Mazdę 3, jest rewelacyjna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka