Dodaj do ulubionych

pieczecie same chleb?

08.12.13, 19:00
Czy pieczecie same w domu chleb? Macie urządzenie do pieczenia chleba?
Zastanawiam się nad kupnem takiego urządzenia w Lidlu (w tym tyg. będzie promocja), tylko sama nie wiem, czy warto samemu piec?
Ile wynosi taki jednorazowy koszt upieczenia chleba (chodzi mi o składniki)?
Jak często pieczecie?
Podoba mi się, że to urządzenie ma opóźniony start, to mnie skłoniło, żeby pomyśleć o jego zakupie. Będę chciała piec na weekendy (wieczorem wszystko wrzucę, nastawię na rano i na śniadanie zjemy świeżutki własny chleb.
Proszę o opinię wink
Obserwuj wątek
    • anu_anu Re: pieczecie same chleb? 08.12.13, 20:08
      Mam od kilku lat, piekę różnie od raz na tydzień do pięć razy na tydzień. Jak nas najdzie wink
      Korzystam głównie z gotowych mieszanek, różnych, ceny są od 4 zł z groszami za kg (czyli za dwa chlebki). Dodatkowo dodaję do nich co mi tam fantazja podpowie smile.
      Chleb jest dobry, budzenie za pomocą zapachu piekącego się pieczywa - jest naprawdę lepsze niż budzikiem! Jedna uwaga - maszyna piszczy dość głośno po zakończeniu wyrabiania (przez rozpoczęciem pieczenia) więc jeżeli masz sypialnię blisko kuchni to pobudka może nastąpić za wcześnie...
      Oprócz chleba robię w maszynie ciasto na pierogi i makaron a ostatnio zrobiłam też drożdżowe ciasto (nie ma programu tylko na wyrabianie - ale po prostu wyjęłam je przed pieczeniem).
      Wadą jest rozmiar - to dość duże urządzenie, trudno mu znaleźć miejsce, w którym nie wadzi.
    • squirk Re: pieczecie same chleb? 08.12.13, 20:11
      betoda napisała:

> Czy pieczecie same w domu chleb? Macie urządzenie do pieczenia chleba?
      > Zastanawiam się nad kupnem takiego urządzenia w Lidlu (w tym tyg. będzie promoc
      > ja), tylko sama nie wiem, czy warto samemu piec?

Piekę od ca 7 lat (mam 7-letni zakwas, rozdaję i uczę piec znajome), mam tę lidlową maszynę do pieczenia chleba od chyba 2 lat ale używam jej tylko do wyrabiania/wyrastania ciasta, piekę w piekarniku. Maszyna jest bardzo dobra, ma 2 mieszadła, wyrabia porządnie, jestem z niej zadowolona, wyrabiam ciasto na chleby, bułki, chlebki pita, pizze, makarony, focaccie i inne różności.
      Piekę 2-3 razy w tygodniu, czasem także na zamówienie znajomych (np. przed świętami zawsze piekę kilka chlebów dla przyjaciół).
      Czy to się opłaca finansowo nie wiem ale chyba widziałam gdzieś w necie wyliczenia, sama nie liczyłam, najważniejsze jest dla mnie to, że podaję bliskim zdrowy, świeży chleb bez ulepszaczy, że wiem co do niego wrzuciłam, mogę dorzucić dowolne zdrowe różności (na samą posypkę na wierzch zrobiłam mieszankę 8 ziaren/pestek).
      smile
    • senioritaloca Re: pieczecie same chleb? 08.12.13, 20:22
      Pike dwa razy w tygodniu bez maszyny. Jest banalnie proste.
      • jolanta534 Re: pieczecie same chleb? 08.12.13, 20:44
        "Pike dwa razy w tygodniu bez maszyny. Jest banalnie proste"
        Zgadzam się z powyższym smile jest banalnie proste i jeszcze dodam,że mało pracochłonne wink długo się zabierałam a teraz dyżurny zakwas mam zawsze w lodówce.
    • budzik11 Re: pieczecie same chleb? 08.12.13, 20:42
      Mam od jakichś 2-4 lat Lidlową maszynę. Piekę chleb, wyrabiam i wyrastam ciasto na pizzę, bułki, ciasta drożdżowe, robię dżemy i konfitury (ma taki program). Piekę ok. 2x w tygodniu, jak nie chleb, to inne pieczywo, np. drożdżówki na kolację, czy zwykłe kajzerki na śniadanie. Ile to kosztuje - nigdy nie liczyłam, ale raczej drożej niż zwykły chleb z piekarni - np. u mnie mozna kupić 0,5kg chleba pszennego za 1,5zł, a ja samą mąkę kupuję za 3zł/kg a do chleba idzie pół kilo, plus sól, drożdże, prąd, dodatki typu ziarna, oliwa z oliwek, zioła. Ale przynajmniej wiem, co jem, co w tym chlebie jest, nie ma żadnych niepożądanych dodatków.
      Co do opóźnionego startu - nie używam wcale, bo nie lubię wygrzebywać mieszadeł z chleba (jak zostawisz, to się upieką z chlebem i potem trzeba je z niego wyjąć, co zostawia dwie wielkie dziury od spodu - ja obczaiłam moment ostatniego przed wyrastaniem mieszania i po nim od razu wyjmuję mieszadła - zostają tylko dwie małe dziurki po bolcach, które te mieszadła trzymają), poza tym, jak zostawi się upieczony i parujący chleb w maszynie, to woda się skrapla i chleb podmaka wodą od spodu, skrapla się tez woda z pokrywy.
      Poza tym Lidl ma bardzo dobry serwis. Za pierwszym razem w nowej maszynie uszkodzony był programator, za drugim razem uszkodzenie prawdopodobnie było z mojej winy, ale nikt nie wnikał - zadzwoniłam, przyjechał kurier, zabrał na koszt Lidla maszynę, dostałam po 2 dniach nowe urządzenie.
    • johana75 Re: pieczecie same chleb? 08.12.13, 21:04
      Ja pieke od 5 lat chleb. Mam 8 letni zakwas od koleżanki, rozdaje go jeśli ktos chce się nauczyć i pomagam.
      Nie kupiłabym maszyny, bo nie jest ona mi do nczego potrzebna. Ciasto mieszam w 2 dużych garnkach tak aby starczyło ciasta na 4 keksówki, piekarnik jest wtedy pełen i piekę ekonomicznie.
      Z ok 3 kg. maki mam ponad 6 kg. chleba. Maka kosztuje 2,20 za 900g żytniej razowej, 2,30 za żytnia typ 720 i 1,50 za pszenną ( tej daje nie wiecej niż 20 %) bo lubimy żytni chleb.
      Więc prosto policzyć powiedzmy że uzywam 1,8 kg razowej 4,40zł + 1kg. chlebowej żytniej 2,3zł i resztę pszennej do tego dochodzą ziarna ( siemie lniane, pestki słonecznika i dyni, czarnuszka, sezam) Często piekę chleb czosnkowo cebulowy...mniam!
      4,4+2,3+0,3+ woda z kranu+ prąd ( 2 zł?)= ok 8 zł za 6 kg. chleba bez ziaren, chleba ktory ma tylko zakwas, wode i makę ewentualnie zioła czy ziarna. Opłaca się jak cholera! Pieke raz w tygodniu lub rzadziej, zamrażam połowę i wyciągam jak sie skończy. Chleb może leżec ponad tydzień i tylko lekko przysycha, nie plesnieje.
      Zdjęcia mojego chlebka sa na wnętrzach w mojej galeriismile
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2172962,2,138,peszenno-zytni-na-zakwasie.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2172963,2,139,Zytni-razowiec-na-zakwasie.html
    • autumna Re: pieczecie same chleb? 09.12.13, 08:32
      Piekę.
      W okresie, kiedy dziecko było małe, a ja wykończona, myślałam, że automat mi ułatwi pieczenie ciast - bo program takowy ma. Żadne ciasto mi jednak nie wyszło (z reguły spalone na wierzchu, a surowe w środku), za to wsiąkłam w pieczenie chleba.
      Piekę razowiec na zakwasie, pieczywo tostowe i wyrabiam w maszynie ciasta drożdżowe na pizzę czy słodkie wypieki. Maszyna chodzi minimum raz w tygodniu, zwykle częściej.
      Z opóźnionego startu czasem korzystam, mimo dziur w chlebie. Z reguły jednak wolę wyjmować mieszadła przed pieczeniem.
    • quark_xpress Re: pieczecie same chleb? 09.12.13, 18:25
      Pieke chleb co tydzien w maszynie.

Nie mieszkam w PL, wiec z dokladnymi kosztami nie pomoge, ale ja uzywam 300-500 g maki chlebowej (czyli kg na 2-3 chleby), opakowanie suchych drozdzy (kolaznka uzywa pol opakowania swiezych, u mnie nie mozna ich dostac), lyzke oliwy i 3/4 lyzeczki soli na bochenek - wiec sobie mozesz sama wyliczyc. Plus ewentualne dodatki - orzechy, ziarna itp. Pradu zuzywa bardzo malo.

Nie kupuje gotowych mieszanek chlebowych, bo po pierwsze sa drozsze, a po drugie maja duzo tajemniczych skladnikow - a ja pieke m.in. wlasnie dlatego, zeby wiedziec dokladnie co w tym chlebie jest.
    • joanna-pl Re: pieczecie same chleb? 09.12.13, 18:49
      Piekę sama już od trzech lat.Banalnie prosta sprawa.Szkoda pieniędzy i miejsca na maszynę.Piekę chleb na zakwasie.Przepis bardzo prosty na dwie keksówki 0,5 kg mąki żytniej,0,5 kg maki pszennej lub mieszanych np orkiszowa,gryczana czy jaka tam się trafi(oprócz ziemniaczanej),dwie łyżeczki soli,jedna łyzeczka cukru,szklanka słonecznika,szklanka siemienia lnianego,szklanka otrąb żytnich,0,4 l wody niegazowanej-w niej rozprowadzam zakwas,0,5 l wody gazowanej lub maślanki.Mozna dodać suszone pomidory,czarnuszkę czy jakieś mieszanki ziół do chleba litewskiego.To wszystko mieszam -łyżką.Odstawiam w ciepłe miejsce na całą noc lub cały dzień-jak mi pasuje.Oczywiście garnek przykrywam ściereczką.Ciasto wykładam do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami,nie zapominam o odlożeniu zaczynu na kolejne pieczenie.Keksówki zostawiam też w ciepłym miejscu aż ciasto sięgnie brzegów.Potem już tylko pieczenie 10 mn w 200 stopniach,potem jeszcze 45 w 170.Pycha,tylko nigdy ciepłego nie jem bo zawsze słyszałam zę ciepły nie jest zdrowy.Mój chleb nie pleśnieje i im starszy tym lepszy...
    • gretchen184 Re: pieczecie same chleb? 09.12.13, 21:01
      mam maszynę od roku-zelmera. pieczenie jest banalnie proste- 5 minut na wrzucenie wszystkiego do środka,włączenie- i za 3 h masz pyszny,świeżutki,pachnący chleb.
      ja jeszcze piekę drożdżowca i wyrabiam w maszynie- z właściwie maszyna wyrabia- boskie ciasto na pizzę.
      nie robiłam konfitur- program jest.
      koszt-nie wiem, nie liczyłam.ale warto.
      co do banalnie prostego pieczenia w piekarniku- nigdy mi taki chleb nie wyszedł.wolę z maszyny.
      • novinka1 Re: pieczecie same chleb? 09.12.13, 21:07
        Dziewczyny, a dodajecie drożdże? MNie przeraża ta ich ogromna ilość w przepisach dołączonych do tego automatu. Na początku robiłam często, odkąd piekę na zakwasie przerzuciłam się na piekarnik wink. Ale jak napiszecie, jak w nim robić chleb na zakwasie, to chętnie wrócę do użytkowania... smile
        • quark_xpress Re: pieczecie same chleb? 09.12.13, 21:19
          Nie no tak to sie chyba nie da smile tzn slyszalam o takich magikach co w maszynie pieka chleb na zakwasie ale to nie mainstream smile
          U mnie w przepisach jest ok. 3/4 lyzeczki suchych drozdzy na maly bochenek
          • autumna Re: pieczecie same chleb? 10.12.13, 12:22
            > Nie no tak to sie chyba nie da smile tzn slyszalam o takich magikach co w maszynie
            > pieka chleb na zakwasie

To chyba zależy od posiadanych programów w maszynie.
            Mam Moulinexa i piekę w nim na zakwasie od A do Z. Korzystam z dwóch oddzielnych programów. Rano wstawiam wszystkie składniki na programie "ciasto na pizzę", który zagniata i lekko podgrzewa przez godzinę. Dla chleba na zakwasie jest to za krótki czas na rośnięcie, więc go po prostu zostawiam w automacie jeszcze na parę godzin - temperatura pokojowa mu wystarczy. I potem włączam samo pieczenie, ustawiam na 50 min.
            W maszynie niemającej oddzielnego programu "pieczenie" faktycznie by się tak nie dało, trzeba by przekładać do piekarnika.
            • budzik11 Re: pieczecie same chleb? 10.12.13, 12:27
              Lidlowa maszyna ma program "ciasto zagniatane" czy jakoś tak (zagniata i wyrasta) - trwa 1,5h, można powtórzyć, albo włączyć od razu program "pieczenie" (1h).
              Hm... sama chyba tak zrobię, dotychczas piekłam na drożdżach, ale może spróbuje z zakwasem. Tylko muszę kupić mąkę żytnią.
            • galadriella Re: pieczecie same chleb? 10.12.13, 19:32

> > Nie no tak to sie chyba nie da smile tzn slyszalam o takich magikach co w ma
              > szynie pieka chleb na zakwasie
              >
              > To chyba zależy od posiadanych programów w maszynie.

Dokładnie, ja wybierając maszynę specjalnie szukałam takiej z samym pieczeniem.
              Też najpierw wyrabiam (ja akurat wieczorem), potem wyciągam mieszadło, zostawiam na noc do wyrośnięcia a rano piekę.
        • budzik11 Re: pieczecie same chleb? 10.12.13, 10:45
          novinka1 napisała:

> Dziewczyny, a dodajecie drożdże? MNie przeraża ta ich ogromna ilość w przepisac
          > h dołączonych do tego automatu.

Tak, piekę na drożdżach, ale to nie są ogromne ilości - 7g suchych drożdży (od odpowiada 25g świezych) na 0,5kg mąki. Poza tym w drożdżach nie ma nic przerażającego - są zdrowe, min. są b . bogatym źródłem wit. z gr. B.

Ale jak napiszecie, jak w nim robić chle
          > b na zakwasie, to chętnie wrócę do użytkowania... smile

Podobno można, ale wymaga kombinowania, przestawiania czasu wyrastania - bo chleb na zakwasie musi wyrastać dużo dłużej niż trwa program w automacie. Ostatecznie możesz wyrobić i częściowo wyrosnąć w automacie a na dalsze wyrastanie i pieczenie przerzucić do foremki i upiec w piekarniku.
    • dziergamsobie Re: pieczecie same chleb? 10.12.13, 12:28
      tak, ja piekę, bez maszyny w piekarniku.
      nie przeliczałam, ile mnie taki jeden chleb kosztuje, ale piekę 2-3 w tygodniu, podczas gdy wcześniej moi domownicy potrzebowali 2 bochenki dziennie tego niby-chleba ze sklepu...
      • gretchen184 Re: pieczecie same chleb? 10.12.13, 18:51
        a to fakt- chleba ze sklepu trzeba trochę zjeść,żeby się najeść.
        pieczony w domu jest bardzo sycący i zjada się go troszeczkę
    • misiowazona Re: pieczecie same chleb? 10.12.13, 19:47
      Nie piekę, nie będę też piekła. Mam w zasięgu świetną piekarnię, która piecze dobry chleb. Nie będę im chleba odbieraćwink
    • nasturcja3838 Re: pieczecie same chleb? 10.12.13, 20:12
      Ja piekę ten gotuj.skutecznie.tv/2010/09/fenomenalnie-prosty-chleb/
      Jest fenomenalny w smaku i fenomenalnie prosty w wykonaniu smile
      Maszynę mam, ale stoi głęboko schowana w szafie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka