novationen
04.11.13, 23:18
hej!
Jak w temacie, powoli zbliża się czas zmiany samochodu (po nowym roku, wiosna 2014), obecna astra podchodzi pod 300 tyś i pewnie będzie będzie chulać dalej bo nic nie wskazuje na to (poza korozją na dachu) by coś jej dolegało, ale mimo wszystko przychodzi w życiu każdego faceta że mu się chce ;) też inne auto mieć... :)
budżet to jakieś 50, w porywach 60 tyś.
pomysły:
1. Honda Accord (2.0 / 2.4) benzyna, ewentualnie 2.0 diesel
2. Mazda 6 (2.0 / 2.6 Pb), ewentualnie 2.0 diesel
3. Renault Laguna III (2.0 benzyna lub 2.0 dci 170 KM, może być wersja GT)
4. Volvo S60 (nie wiem, ale podobnie jak wyżej)
5. Opel Insignia
6. AR. 159
.....
>100.000 Polo :)
Obecnie jeżdżę dieslem, ale teraz to wygląda tak że diesel chyba się nie opłaca, chociaż mi osobiście daje dużą frajdę z jazdy (choćby wspomniana laguna, która ma blisko 400 Nm :D) bo zdecydowanie spadła liczba km przejechanych miesięcznie, w związku z czym auto będzie do weekendowych wypadów "ot tak bo nam się przejechać gdzieś chciało" + wakacyjne wyjazdy + w tygodniu dojazdy do pracy (łącznie 30 km dziennie, ze wsi do miasta w którym nie ma korków) - z tym, że z tą opłacalnością w przypadku używki jest już trochę inaczej, bo cena nie taka straszna, gorzej z tym jak to auto było traktowane, no i łatwiej się wpie*dolić na minę z używanym dieslem niż benzyną... obecnego kupiłem, bo wiedziałem co to za ptica jest...
jakbym się uparł, to wszystkie powyższe auta mogłyby być saloNOWE, ale nie chcę. Z różnych względów (cena, pi...*aci kierowcy których wielu dookoła, wiele pomysłów jak wydać kolejne 50-60 tysiaków, no i nie przeszkadza mi że ktoś sieknął siarczystego bąka w fotel... ), z drugiej strony skoro to mają być używki to może ktoś jest w stanie coś powiedzieć o tych modelach (jak nie o wszystkich, to może konkretnie o którymś...)