Dodaj do ulubionych

Sens ubezpieczenia NNW

05.11.13, 10:35
Zwykle brałem cały pakiet OC, AC, NNW, Assistance wychodząc z założenia, że po to się ubezpieczam, żeby mieć spokojną głowę i pomoc we wszystkich okolicznościach.
Zastanawiam się czy jest sens wykupować ubezpieczenie NNW. Kosztuje to niewiele, ale i sumy ubezpieczenia są niewielkie. Odszkodowanie rzędu 5 tys. czy nawet 20 tys. zł na osobę to niewielkie kwoty. Koszty rehabilitacji są zwykle wyższe. A teraz słychać, że ludzie dostają spore odszkodowania za utratę zdrowia z OC. Co mi więc po 5 tys. z NNW skoro można bez dodatkowej składki dostać 200 tys. odszkodowania z OC?
Czy w przypadku kiedy poniosę uszczerbek na zdrowiu w wyniku wypadku z mojej winy mogę dostać odszkodowanie dla siebie i swoich pasażerów z własnego OC? Czy w takim przypadku działa tylko NNW?
Obserwuj wątek
    • liczbynieklamia Re: Sens ubezpieczenia NNW 05.11.13, 21:29
      NNW nie działa dla kierowcy będącego sprawcą wypadku, ale dla pasażerów i owszem. Przy pełnym pakiecie (OC + AC + NNW) opłata za NNW jest groszowa, albo w ogóle wychodzi taniej niż samo OC + AC, choć to oczywiście zależy od towarzystwa ubezpieczeniowego.
      • dr.hayd Re: Sens ubezpieczenia NNW 06.11.13, 10:44
        Składka NNW to zaledwie kilkadziesiąt zł rocznie. Ale czy to nie jest dublowanie ubezpieczenia OC? Suma gwarancyjna OC za szkody na osobie to 5 mln euro. A suma ubezpieczenia NNW to od 5 do maksymalnie 100 tys. zł (w większości przypadków nie więcej niż 20 tys zł).
        Tylko, że NNW chroni pasażerów i kierowcę samochodu, a OC z zasady chroni innych.
        Czy kierowca może dostać odszkodowanie ze SWOJEGO OC?
        • celicaman Re: Sens ubezpieczenia NNW 06.11.13, 13:20
          > Czy kierowca może dostać odszkodowanie ze SWOJEGO OC?
          Nie
          • tbernard Re: Sens ubezpieczenia NNW 01.03.15, 10:51
            > > Czy kierowca może dostać odszkodowanie ze SWOJEGO OC?
            > Nie
            No to po co ludzie płacą ubezpieczenie, skoro w razie wypadku mieli by nie dostać odszkodowania?
    • thea19 Re: Sens ubezpieczenia NNW 06.11.13, 22:35
      korzystalam ze swojego nnw gdzie wypadek nie byl z mojej winy. nie wplywa to na posiadane znizki. kwoty odszkodowan sa jednak niewielkie (po wyplacie wyszla mi darmowa skladka ac oc i nw za rok)
      odszkodowanie z swojej polisy dostajesz od razu, z cudzego oc baaaaardzo dluga droga
      • maciekww Re: Sens ubezpieczenia NNW 14.05.14, 09:35
        Sam widzisz zawsze coś pytanie tylko ile kto chce płacić.. ;)
        • misiaczek1281 oszczędziłem 27 000 zł! ;-) 14.05.14, 11:06
          Ubezpieczenie to ździerstwo ! Szkoda kasy!
          Przykład : Przez 15 lat jazdy nie spowodowałem żadnego wypadku...Gdybym płacił przez ten czas AC i NW 1800zł rocznie to przez te 15 lat utopiłbym w błoto 27 000 zł :)
          Fajne auto można za to kupić :) Pozdrawiam frajerów ;-)
          • thea19 kup sobie miesieczny 14.05.14, 22:38
            frajerze, zaoszczedzisz wtedy na paliwie, przegladach, serwisie, oc i plynie do spryskiwaczy.
            w kazdym watku masz cos glupiego do powiedzenia?
            ps ja tez nie spowodowalam wypadku a ze swojego nnw korzystalam. cymbal jestes i tyle.
            • misiaczek1281 Re: kup sobie miesieczny 14.05.14, 22:57
              thea19 napisała:

> frajerze, zaoszczedzisz wtedy na paliwie, przegladach, serwisie, oc i plynie do
              > spryskiwaczy.
              > w kazdym watku masz cos glupiego do powiedzenia?
              > ps ja tez nie spowodowalam wypadku a ze swojego nnw korzystalam. cymbal jestes
              > i tyle.

od cymbałów potrafisz wyzywać dziewczynko? smutne...
              oszczędziłem na AC więc stać mnie na paliwo i nie muszę autobusem jeździć miesięcznego kupować:) z samochodu a nawet z miesięcznego to przynajmniej jakiś pożytek jest...taki że jadę...a z AC jaki pożytek jeśli wypadków nie powoduję? żaden...tak jakbym 1800zł w błoto wyrzucił....jakbym spalił 18 stów w piecu albo spuścił w kiblu haha:)
              • thea19 Re: kup sobie miesieczny 14.05.14, 23:01
                widocznie nas stac by w kiblu pieniadze spuszczac. zal ci zad sciska? masz stare polo to ac zbedne ale inni maja nowsze i lepsze auta i takie ac jest tez od kradziezy i miszczow parkowania, co to obija i uciekna. nie mam zamiaru z wlasnej kieszeni wykladac 5tys na zderzak jakby mi ktos wjechal.
                • misiaczek1281 Re: kup sobie miesieczny 14.05.14, 23:24
                  thea19 napisała:

> widocznie nas stac by w kiblu pieniadze spuszczac. zal ci zad sciska? masz star
                  > e polo to ac zbedne ale inni maja nowsze i lepsze auta i takie ac jest tez od k
                  > radziezy i miszczow parkowania, co to obija i uciekna. nie mam zamiaru z wlasne
                  > j kieszeni wykladac 5tys na zderzak jakby mi ktos wjechal.

stare ale jare:) Mnie też stać , ale nie mam zamiaru tracić na wartości 50% w 4-5 lat czyli 40 tys na wartości na nowym aucie :) haha
                  • thea19 Re: kup sobie miesieczny 15.05.14, 21:30
                    jak ci zaje..bia dla rozrywki te wypasne polo (wygodne niczym woz drabiniasty) to wtedy zyskasz. powaznie tak cie boli to, ze ktos ma nowy samochod? jak kogos stac to kupuje a nie jezdzi koszykiem z marketu wiec cie nie stac skoro strata wartosci samochodu jest az takim bolem. jak ktos kupuje auto nowe to ma w doopie strate wartosci tylko cieszy sie z komfortu i gadzetow.
                    • citizenwhite Re: kup sobie miesieczny 02.03.15, 00:14
                      thea19 napisała:

> jak ci zaje..bia dla rozrywki te wypasne polo

Oj Thea Thea, Thea... Niby sadzac po postach kobieta rozgarnieta, rozsadna i radzaca sobie w zyciu, a jak dziecko daje sie nabierac na prowokacje trolla, ktory zreszta wciaz wylazi mi z kill file... Nie ty jedna zreszta;) Zrozumcie - troll bez karmy zdechnie marnie, kill file plus ignorowanie wszelkich wypowiedzi tegoz trolla i misiaczek zniknie jak sen zloty.
                      • thea19 Re: kup sobie miesieczny 02.03.15, 12:41
                        przeciez ja wiem, ze misiaczek jest gazetowym trollem a upuscic troche pary nie zawadzi. czlowiek w zyciu ma tyle powaznych problemow, ze dyskusje o pie...ch moga byc takim chwilowym odmozdzeniem, jak czytanie durnej ksiazki czy obejrzenie plytkiego filmu. poza tym jakis nedzny spamer wywleka starocie.
          • klemens1 Re: oszczędziłem 27 000 zł! ;-) 02.03.15, 13:41
            misiaczek1281 napisał:

> Ubezpieczenie to ździerstwo ! Szkoda kasy!
            > Przykład : Przez 15 lat jazdy nie spowodowałem żadnego wypadku...Gdybym płacił
            > przez ten czas AC i NW 1800zł rocznie

Za auto warte ponad 70 tys. płaciłem 1400 AC+OC. Czym ty jeździsz, że taką składkę ci wyliczyli?
            Pewnie znowu masz po prostu problemy z liczbami.
            • thea19 Re: oszczędziłem 27 000 zł! ;-) 02.03.15, 14:02
              na wysokosc skladki ma wplyw wiele zmiennych - nie da sie porownac roznych osob. ja 1,4tys przy pelnych znizkach placilam za ac, oc i nw za astre warta 25tys w roku panskim 2012 a od tego czasu skladki znacznie zdrozaly. w styczniu placilam za auto identyczna kwote jak rok wczesniej mimo utraty wartosci. samo oc mam wycenione na 500zl a jestem dzieciata kobieta po 30tce ze wsi, z wieloletnim prawem jazdy, robiaca 20tys rocznie i nigdy nie mialam stluczki. za dostawczaka latem placilam 700zl (a niby ciezarowe maja tansze oc)
    • galtomone Nie jestem pewien.... 14.05.14, 10:02
      maciekww napisał(a):

> Nie wiem czy warto rzeczywiście tak głęboko to roztrząsać - zawsze warto mieć d
      > odatkowe zabezpieczenie - jeśli oczywiście cie na to stać... ;)

Warto miec dodatkowe zabezpiecznie jesli mamy 100% pewnosci, ze zostanie wyplacone.
      Biorac pod uwagege polityke firm ubezpieczeniowych generalnie, to moze sie okazac (choc nie koniecznie w tym wypadku), ze dodatkowe ubezpieczenie to tylko wyrzucanie pieniedzy w bloto bo jak przychodzi co do czego to pojawia sie 1000 powodow, dla ktorych odszkodowanie nie moze byc wyplacone.

Ubezpieczalnie zyja z niewyplacania odszkodowania i skladek a nie z wyplacania odszkodowania i skladek.
    • polokokt Re: Sens ubezpieczenia NNW 27.11.14, 00:06
      Ja z NNW ostatnio rezygnuje. Ponieważ ubezpieczam kilka aut w roku, to zauważyłem ostatnio dwa trendy.
      1. Z definicji ubezpieczalnie przyjmuja, że wykupuję minimum pakiet OC+NNW (oczywiscie AC tez chetnie mi sprzedadza). Motywuja to tym, że ubeczpieczenia na życie mozna zwielokrotniać (że tak to ujmę) i kosztuje niewiele. Tylko ostatnio przedłużałem ubezpieczenie w Liberty Ubezpieczenia. Początkowa stawka zaproponowana to było niecałe 600 PLN za OC i NNW. Poprosiłem Panią o usunięcie NNW. Pani oczywiście swoje, ale pozostałem przy swoim. Na dzień dobry zredukowałem koszt o 60 czy 70 PLN. Dodatkowo na koniec okazało się, że przy płatności kartą jednorazowo,dostanę jeszcze 5% rabatu. Sumarycznie za pakiet OC+opony zaplacilem 490 PLN. Niby niewielka roznica od pierwszej kowty, ale moim zdaniem warto.
      Rezygnowanie z NNW przychodzi mi o tyle łatwiej, że mam w sumie całkiem dobre ubezpieczenie na zdrowie/życie na siebie i rodzinę, że nie widzę sensu dokupowania takiego NNW. A samo NNW wciskają teraz przy każdej okazji, niedługo chyba będzie nawet w pakicie z zakupem lodówki.
      Nachalność ciskania tego produktu przy każdej okazji, powoduje u mnie odczucie, że to chyba musi się im bardzo opłacać. A skoro opłaca się im, to znaczy że nie mi. Tak mi się wydaje?

2. Przy okazji każdego ubezpieczania samochodu, pada teraz pytanie o ubezpieczenie nieruchomości. Ewentualnie, kiedy moga się kontaktować w sprawie takiego ubezpieczenia. Masakra z nimi...
      • wald-ek44 Re: Sens ubezpieczenia NNW 28.02.15, 22:04
        NNW nie jest obowiązkowe, ale jeśli ktoś ma rodzinę i poważnie myśli o przyszłości, powinien się nad tym zastanowić. Mam na utrzymaniu dzieci, a do tego od paru lat spłacamy kredyt hipoteczny. Nie wyobrażam sobie, bym mógł narazić moją rodzinę na dodatkowy stres i ryzyko braku funduszy, gdyby coś mi się stało. Dla mnie posiadanie polisy na życie ma głęboki sens. Dokładnie wybierałem polisę, dla mnie najbardziej opłacalna była w Compensie. Wybór nie jest prosty, ale warto zabezpieczyć swoją rodzinę.
        • xvqqvx Nie polecam Compensy - muszą być do niczego 01.03.15, 05:45
          Nie polecam Compensy - muszą być do niczego, skoro promują się kretyńsko i prymitywnie spamując na forach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka