Dodaj do ulubionych

poziom oleju

IP: 192.168.1.* 28.03.02, 11:56
witam
ostatnio sprawdzajac poziom oleju w silniku ukazal mi sie taki oto widok:
ilosc oleju ledwie przekraczala dolna koncowke begneta czyli mniej wiecej ok 5-
7mm ponizej minimalnego dopuszczalnego poziomu.
no i w zwiazku z tym mam pytanie: dlaczego nie zapalila sie kontrolka? jak
jest mierzony pozoim oleju w ukladzie: czy dzieje sie to na podstawie
mierzenia poziomu oleju za pomoca czujnika, ktory mierzy cisnienie w ukladzie
samarowania silnika?
z gory dzieki za informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: poziom oleju IP: 172.18.118.* 28.03.02, 14:09
      Zwykle czujnik mierzy cisnienie oleju - jak spadnie ponizej dopuszczalnej
      wartosci to zapala sie lampka. W drozszych autach jest drugi czujnik
      sprawdzajacy poziom oleju.
      • Gość: Krzysiek Re: poziom oleju IP: 217.8.176.* 28.03.02, 14:15
        Kolega ma racje. Aczkolwiek kiedys w maluchu ojciec nie dolal oleju i kontrolka
        tez sie nie zapalila. Dziwil sie tylko czemu byl taki glosny ;-))) Oczywiscie
        skonczylo sie na wymianie silnika...
        • reya Re: poziom oleju 28.03.02, 14:18
          Różne marki różnie mają. Maluch ma tylko pomiar ciśnienia, póki pompa zasysa,
          póty jest ciśnienie. Wszystkie marki mają wspólną cechę: czasem przepala się im
          żaróweczka.
          • Gość: kamil Re: poziom oleju IP: 192.168.1.* 28.03.02, 15:03
            zaroweczke moge wyeliminowac, bo jesli sie nie myle to jet to ta sama, ktora
            po wlaczeniu zaplonu swieci sie razem z kontrolka ladowania akumulatora
            aha, jesli chodzi o samochod to jest to fiat cc czyli wydaje sie ze ma jeden
            czujnik, tylko kwestia jaki? zapewne czujnik mierzacy cisnienie. jesli lampka
            kontrolki jest w porzadku, a ilosc oleju o ktorej wspomnialem w pierwszym
            poscie nie byla na tyle mala, aby cisnienie drastycznie spadlo i wykryl to
            czujnik, wszystko wydaje sie byc w porzadku...jesli sie myle albo ktos z
            szanownych forumowiczow/forumowiczek ma inne zdanie bardzo prosze o opinie.
            pozdrawiam
            • Gość: Gaga Re: poziom oleju IP: *.chello.pl 29.03.02, 18:51
              Sprawdź przewód od czujnika ciśnienia oleju- w fiacie cc bardzo lubi się urywać.
              Pozdr.
    • Gość: 130rapid Re: poziom oleju IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 12:45
      Gość portalu: kamil napisał(a):

> witam
      > ostatnio sprawdzajac poziom oleju w silniku ukazal mi sie taki oto widok:
      > ilosc oleju ledwie przekraczala dolna koncowke begneta czyli mniej wiecej ok 5-
      > 7mm ponizej minimalnego dopuszczalnego poziomu.
      > no i w zwiazku z tym mam pytanie: dlaczego nie zapalila sie kontrolka? jak
      > jest mierzony pozoim oleju w ukladzie: czy dzieje sie to na podstawie
      > mierzenia poziomu oleju za pomoca czujnika, ktory mierzy cisnienie w ukladzie
      > samarowania silnika?
      > z gory dzieki za informacje

Konstruktorzy silników projektują je w taki sposób, że pozostaje pewien margines
      bezpieczeństwa - nawet jeśli poziom oleju jest poniżej, faktyczny poziom pozwala
      zasysać olej, pod warunkiem, że nie szalejesz na zakrętach (silnik Skody może
      pracować na biegu jałowym i na postoju mając w misce tylko 0,7 l oleju, przy
      normalnym poziomie 4 l).

Kiedyś w samochodach osobowych często były ciśnieniomierze oleju. Bardzo mądry
      patent, bo kiedy we współczesnym autku zaczyna mrugać lampka ciśnienia to
      sytuacja jest już krytyczna, bezpośrednio zagrażająca silnikowi (chyba że to
      defekt czujnika).
      Czujniki włączające lampki są kalibrowane na niezbyt wysokie ciśnienie (0,3-1
      kG/cm2), podczas gdy prawidłowe ciśnienie na biegu jałowym jest zwykle 2x
      większe. To że lampka się nie pali nie oznacza więc, że układ smarowania pracuje
      prawidłowo, tylko, że praktycznie przestał pracować.
    • Gość: JP Re: poziom oleju IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.03.02, 18:20
      A co sie moze stac jak jest za duzo oleju ? ja tak jeżdze bo mi sie za dużo
      nalało :))) kilka mm powyżej max
      • Gość: Michal Re: poziom oleju IP: *.telia.com 29.03.02, 18:25
        Rapid wytlumaczyl prawidlowo.Pzdr.Michal
      • Gość: Michal Re: poziom oleju IP: *.telia.com 29.03.02, 18:26
        Nic Ci sie nie stanie ,oczywiscie mam na mysli Twoj ukochany motorek.Wypali i
        bedzie prawidlowo.Pzdr.Michal
        • Gość: Ryszard Re: poziom oleju IP: *.abo.wanadoo.fr 29.03.02, 18:52
          O ile nie jest to turbo diesel gdzie turbina smarowana jest tym samym olejem.
          Latwo wtedy stracic turbine. R.
        • Gość: Krzysiek Re: poziom oleju IP: *.toya.net.pl 30.03.02, 11:06
          Chyba ze korbowod uderzy o "lustro" oleju i wtedy moze byc nieciekawie.
      • Gość: robert Re: poziom oleju IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 30.03.02, 10:36
        Zależy ile jest tych mm. Jeśli 3 to jeszcze to rozchodzisz, natomiast jeśli 8
        to lepiej zlej trochę tego oleju. Wbrew pozorom 5 mm za dużo jest gorsze niz 5
        mm za mało. Jeśli masz mocne auto i szybko jeździsz, to nadmiar oleju może
        sporo nabroić. Ja nigdy nie wlewam wiecej niż połowa między min - max.
        • letalin Re: poziom oleju 31.03.02, 13:47
          Gość portalu: robert napisał(a):

> Zależy ile jest tych mm. Jeśli 3 to jeszcze to rozchodzisz, natomiast jeśli 8
          > to lepiej zlej trochę tego oleju. Wbrew pozorom 5 mm za dużo jest gorsze niz 5
          > mm za mało. Jeśli masz mocne auto i szybko jeździsz, to nadmiar oleju może
          > sporo nabroić. Ja nigdy nie wlewam wiecej niż połowa między min - max.

Moje doświadczenie potwierdza , że za dużo to znaczy gorzej niż za mało. Jechałem
          50 km prawie bez oleju ( bagnet suchy) i nic się nie stało. Co można było
          stwierdzić po rozebraniu silnika. A kiedy mądry mechanik przelał mi o ledwo 400ml
          silnik to wywaliło uszczelniacze i ciekło potem aż do remontu.
          • Gość: JP Re: poziom oleju IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.03.02, 14:16
            moze jednak na wszelki wypadek upuszcze go troche (albo raczej odesse) skoro
            tak mówicie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka