Dodaj do ulubionych

ten paskudny kraj

13.06.14, 08:56
jak niektórzy uważają, robi sie coraz dziwniejszy. Prawie Skandynawia.

2 lata temu przy drodze którą jeżdżę do roboty pojawił się samoobsługowy punkt sprzedaży warzyw i owoców, ceny na produktach, puszka do wrzucania banknotów i pudełko z drobnymi do wydawania reszty. Jak opowiadałem nikt w to nie wierzył. Jak zrobiłem zdjęcie na dowód to mówili że po miesiacu sie zwiną bo nikt im nie bedzie płacił...
W tym roku pojawił sie nowy punkt działajacy na tej samej zasadzie. Drugi znaczy się. Bo ten pierwszy działa już od wiosny do jesieni trzeci rok.
Produkt, cena, pudełko. I żadnej obsługi. Płody rolne z własnej dzialki.

To jak to jest? Przecież nie powiecie że tacy uczciwi ludzie tylko pod Warszawą mieszkają.
Widzieliscie coś takiego jezdząc po Polsce w innych miejscach?
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 09:25
      Bo co niektorzy to w wiekszosci frustraci, ktorzy swoje niepowodzenia lub swinstwa zrobione w przeszlosci (np bycie TW) probuja "przykryc" tematem upadku.
      Do tego doloz takich, ktorzy zwyczajnie nie rozumieja co sie dookola nich dzieje i oczekuja, ze ktos za nic bedzie pilnowal ich zycia.
      • jamesonwhiskey Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 20:10
        Widzisz kontik chyba nawet sam donaldinio przeczytal twoje wypociny jak to jest fajnie dobrze I bezpiecxnie I sie zasmucil bo jednak wyszlo ze kradna wszyscy I wszystko co sie da co doprowadzilo mnie do pewnego wniosku na temat tego stoiska warzywnego . Ono dziala bo zlodziejstwo jest na takim poziomie ze juz sie nawet nikomu nie chce schylac/krasc tych paru zimniokow I dyni wszyscy sa skonentrowani na prawdziwe lupy
    • lazy.eye Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 09:57
      Dla uczciwego może to jakaś kasa, złodziejowi w Polsce nie chciałoby się schylić.
      Jest mnóstwo interesów, które nie przynoszą żadnej kasy lub sub symboliczną a nie znikają. Odpowiedz sobie dlaczego.
    • jeepwdyzlu wywód filozoficzny 13.06.14, 10:04
      To jak to jest? Przecież nie powiecie że tacy uczciwi ludzie tylko pod Warszawą mieszkają.
      ---------
      Moim zdaniem 90% jest uczciwych
      a pozostali - też chcą uchodzić za takich przynajmniej we własnych oczach...

Miałem kilka nie zapłąconych faktur od ludzi którzy ewidentnie chcieli mnie naciągnąć.
      Działał - pawie zawsze - prosty trick
      Wiem, że Pan/Pani jest rzetelnym przedsiębiorcą, tak dobrze Panu z oczu patrzy - liczę na przelanie połowy faktury do końca miesiąca, a drugą część ........
      Itd.
      Zawsze dziwiło mnie że to działa. Ale działa. Nie telefon z mordą czy wizyta firmy egzekucyjnej, ale granie na poczuciu włąsnej wartości...

Moim zdaniem ten sam mechanizm działa z pudełkiem na kasę.
      Mógłbym ukraść te 20 zł ale aż takim h....kiem nie jestem - myśli jeden z drugim..
      Jednak codziennie jak się golsz to musisz patrzeć w lustro...
      jeep
      • lazy.eye Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 10:26
        Ten tekst jest równie naiwny jak autora wątku. Przedsiębiorcy, którzy dają się nabierać na takie tricki wcześniej czy później znikają z rynku.
        Uczciwych jest najwyżej 30% a złodziejstwo zabiła bieda i tandeta z Chin. Większość cyganów, złodziei i pederastów wyjechało na występy na zachód. To co się opłaca kraść jest oczywiście kradzione ale nie jest tego dużo a policja tępi nielegalną konkurencję. Więc jeśli nie masz kasy, możliwości, mocnego systemu nerwowego możesz tylko mówić o szacunku i uczciwości;)
        • trypel Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 10:43
          zdecydowanie żyjemy i pracujemy w innych krajach.

Ja tam jestem nauczony do prowadzenia biznezu w sposob extremalnie uczciwy (spadek po byłym szefie i guru). I ani źle na tym nie wychodzę ani nie widze żebym był jedyny taki...
          • kontik_71 Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 10:50
            Widzenie wszedzie zlego, zlodzieji, oszustwa i to bez wzgledu na rzeczywistoosc, to jest taka specyficzna forma masochizmu. I do tego zamkniete kolko, skoro jest tak zle to jestem nieszczesliwy a skoro jestem nieszczesliwy to widze wszystko z ciemnych kolorach..
            • lazy.eye Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 10:55
              Z drugiej strony można napisać, że ignorancja jest błogosławieństwem.
              • kontik_71 Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:53
                A skad wniosek o ignoracji? Czyzbys uwazal, ze tylko Ty masz monopol na wiedze? NIe przyjmujesz do siebie, ze mozesz sie tez mylic w swoich osadach?
          • lazy.eye Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 10:51
            Sorry ale wyglądasz mi na kogoś, kto sam sobie określa uczciwość.
            • trypel Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:05
              po co to sorry?
              Nie wiem.
              Może masz rację.
              W każdym razie żyję w fajnym kraju w którym jest sporo do poprawek ale widzę jak z roku na rok wszystko zmienia sie na lepsze. Jak przypomnę sobie początek lat 90tych i chociażby prosty fakt że w latach 90-97 włamali mi sie do auta chyba z 15 x kradnać wszystko co popadnie, 2 x podpieprzyli auto. I patrzę dookoła teraz to żyję w innym świecie.
              Kolega z Niemiec prosi mnie o poradę jak zmienić customer service w firmie bo wy tam w Polsce jestescie z tym dużo dalej do przodu.... szczerze - mam z tego niezłą frajdę.

Nikt nigdy niczego mi nie załatwił, sam do wszystkiego doszedłem wiec jak czytam ze bez układów sie nie da to śmiech pusty mnie ogarnia.
              Jak czytam że nie ma pracy a ja na scianie wschodniej szukam przez 3 msc pracownika za srednią krajową to z bezrobocia też sie smieję.
              Mało tego - nawet jestem zadowolony z sądownictwa odkąd sąd w ciągu 4 msc skazał mojego byłego pracownika za kradzież na karę bezwzględnego pozbawienia wolnosci. Jedyny przypadek kradzieży na 70 osob i gość siedzi :)
              Może sam kreuję rzeczywistość wokól za pomocą 4 jointów dziennie i tak naprawdę żyję w bagnie, może :) jak nieraz w ramach rozrywki wejdę na frondę to tam piszą tak jak Ty mniej wiecej :) ale skoro moi bliscy, znajomi, pracownicy tego nie widzą to dlaczego mam sie tym martwić? Wolę kreować szczęśliwy świat niż smutny i szary
              • kontik_71 Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:16
                Trypel bo Ty gupi (pisownia oryginalna) ignorant jestes.. Odbierasz sobie szanse na zycie w nieszczesciu i marazmie.
                • trypel Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:19
                  kontik_71 napisał:

> Odbierasz sobie szan
                  > se na zycie w nieszczesciu i marazmie.

boże i jak ja teraz bedę żył jak mi to uświadomiłeś?????? :D
                  jak zacząć żyć normalnie????
                  moze zacznę że sobie zdjecie Tuska powieszę na scianie i splunę co jakiś czas.
                  • kontik_71 Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:23
                    Nie, zacznij od np nazywanie policji psami.. do tego gdy zostaniesz zatrzymany to natychmiast dzwon po inny partol bo przeciez moga Cie spalowac za nic.. to akurat rada z innego watku. :)
                    • trypel Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:30
                      psy to dopiero poczatek
                      potem (już sprawdziłem) muszę mówić że wszystko przez masonów i żydów,
                      wszyscy chcą zniszczyć Polskę
                      prawdziwy Polak to narodowiec
                      bić obcych palić tęcze
                      nie ma pracy dla nikogo (poza żydami i masonami)
                      wokól sami złodzieje
                      politycy to k*rwy poza JarosławemPolskęZbawem (tylko prezes nas moze uratować od sodomy i gomory)

wystarczy?
                  • lazy.eye Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:30
                    Zacznij od małych kroczków. Na początek spróbuj kupić używany samochód:)
                    • trypel Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:35
                      mam.
                      Od zawsze prywatnie jezdzę używanym bo już dawno temu stwierdziłem że za auto nie dam wiecej jak 1-2 msc zarobków.
                      To dość ogranicza póki nie jesteś milionerem :)
                      Kupiłem na początku zeszłego roku pluriela, wczesniej był saab, mam używany motocykl i skuter (już pełnoletni)
                      i dalej jest fajnie :)
              • lazy.eye Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:28
                Wszystko zależy od punktu widzenia. Przykład z życia wzięty. Jedno z biedniejszych miast w Polsce. Urząd zlecił wycięcie alei starych drzew i posadzenie nowych. Koszt drzewka 2000zł, donicy 11000zł plus parę tysi za pozostałe drobiazgi. Można narzekać na ceny, zastanawiać się gdzie byli ekolodzy itd. Można spojrzeć też na to z drugiej strony. Urząd wspiera lokalną przedsiębiorczość, walczy z bezrobociem, nie oszczędza na jakości, upiększa okolicę, ulica zrobiła się bardziej słoneczna a firma, która wie jak dobrze żyć z urzędem ma środki by wykończyć nieudolną konkurencję, która sprzedaje takie drzewka po 20 zł.
                • trypel Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:33
                  własnie
                  Ty widzisz tylko przykłady na NIE, ja znam historię z drzewkami ale widzę tez 10 innych historii pozytywnych.
                  Czy ja gdzieś napisałem ze żyjemy w raju? Nie ma takiego miejsca.
                  Za Odrą też są przekręty, i w Szwecji też. I w UK.
                  Rosja to jeden wielki przekręt ale spróbuj skrytykować Putina przy Rosjaninie.
                  • kontik_71 Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:36
                    Te przyklady na NIE tez trzeba widziec i REAGOWAC. Ja wlasnie jestem na koncowce zakladania stowarzyszenia, ktore bedzie reagowalo na wszelkie wykryte waly w naszej gminie. Juz nam sie pare udalo odkryc i zablokowac a prokurator ma cos robic i robi..
                    • trypel Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 12:00
                      skoro przez 45 lat bylismy MY i ONI to nie było okazji na wykształcenie społeczeństwa obywatelskiego. Od tego były służby. I niestety do tej pory te inne służby ponoszą tego konsekwencje.
                      Powoli rodzi sie poczucie wspólnoty i odpowiedzialnosci. Widzę to u znajmych - podwarszawska gmina, zaczynają się spotykać, realnie wymuszać pewne rzeczy na rządzacych, nie ma że gmina coś zrobi - gmina MUSI sie skonsultować z mieszkańcami :) i to im zaczyna działać. Fajne jest to że dochodzą powoli do kompromisów typu - nie zrobimy w jednym roku latarni wszedzie, wiec musimy ustalic od kogo zaczynamy... i ludzie sie potrafią dogadać.
                      • kontik_71 Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 12:07
                        Przyklad mojej gminy.. obecnie milosciwie panujacy wojt jest nim od ponad 20 lat.. wszyscy sobie go strasznie chwalili ale gdy sie konkretnie spytano co takiego dobrego zrobil to cisza.. Wojt ewidentnie mysli, ze gmina to jego prywatny folwark.. no i ma biedaczysko pecha bo ja i moja zona tak nie uwazamy i coraz wiecej ludzi, przy naszej pomocy, tez zmienia zdanie. Pomalu, srodkami prawnymi usadzimy go tam gdzie jego miejsce. Ocyzwiscie, ze nie jest to ani latwe ani przyjmne.. ale da sie... Trzeba tylko chciec
                • kontik_71 Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:33
                  i co masz zamiar teraz zrobic? Siedziec i narzekac? A moze tak np np do RIO? aa no tak.. to drugie wymaga ruszenia tylka i troche zaangazowania.. sorki, tak masz racje, siedz i placz snujac opowiesci o calym zle tego swiata.
                  • vogon.jeltz Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:44
                    > i co masz zamiar teraz zrobic? Siedziec i narzekac? A moze tak np np do RIO?

Rozwiń skrót (Regionalna Izba Obrachunkowa), bo jeszcze pomyśli, że go do Brazylii wysyłasz ;)
                    • kontik_71 Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 11:46
                      No tak, masz racje :) Jest jeszcze pare innych ciekawych skrotow.. WSA, NIK, POPG... itd :)
      • swan_ganz Re: wywód filozoficzny 13.06.14, 20:40
        Wiem, że Pan/Pani jest rzetelnym przedsiębiorcą, tak dobrze Panu z oczu patrzy - liczę na przelanie połowy faktury do końca miesiąca, a drugą część ........ Itd.

w takim razie w polskich szpitalach to sami oszuści siedzą bo takie gadki nie tylko nie działają ale i powodują wybuchy śmiechu u słuchających.. No takie mają specyficzne poczucie humoru..

We Wrocławiu np. jak zbliżał się już dwuletni termin przeterminowania płatności, po upłynięciu którego mogę sobie zaległe faktury w kiblu na gwoździu powiesić to z jednym ze szpitali skończyłem w sądzie gdzie zgodnie z literą prawa unieważniono moje faktury mimo, ze były one podpisane przez odbiorcę a zrobiono to bo nie miałem potwierdzeń od firmy kurierskiej, która dostarcza towar do szpitala.. I dla sądu nie miało żądnego znaczenia, że do towaru były dołączone faktury (oryginał + dwie kopie), które po podpisaniu tym samym kurierem wracały do mnie i to właśnie oryginał tej faktury lezy przed sądem.. Nie ma "wuzetek"? To faktury nie ważne i zaległe trzy i pół stówy też nie ważne... Jak psu w dupę.. Tak wygląda w PL uczciwość ...:-0
        • jeepwdyzlu Re: wywód filozoficzny 14.06.14, 00:15
          w takim razie w polskich szpitalach to sami oszuści siedzą
          ----------
          a kto kazał z budżetówką interesy robić?
          ja jak robiłem to PO ZAPŁACENIU przedpłaty
          więc nie filozuj tylko ucz się od mądrzejszych...
          jeep
          • swan_ganz Re: wywód filozoficzny 14.06.14, 12:27

to nie filozofia tylko ekonomia... Po kolejnych dwóch latach znowu ten sam szpital (akademicki) zaciągnąłem do sądu bo oczywiście dalej nie płacili za dostawy i tym razem wszystkie kwity miałem skompletowane ale nie doceniłem ich kreatywności bo znowu chcieli mnie wydymać...
            "Kto ma prawo do zaciągania zobowiązań finansowych? Zgodnie z prawem tylko ci z zarządców którzy są wymienieni w KRS i nikt więcej a czyje podpisy są na pańskich fakturach? Jakiś kierownik magazynu? Ale on nie ma prawa zaciągać zobowiązań finansowych bo w KRS nic o nim nie ma... Tam wymieniony jest tylko dyrektor a on panu faktur nie podpisywał... Ergo; faktury są nieważne... "

Myślałem, że mnie krew zaleje ale na szczęście tym razem sąd na to nie poszedł bo uznał powierzenie funkcji służbowej Kierownika magazynu przez dyrektora za scedowanie na niego upowaznienia do realizacji umów handlowych podpisanych przez tego samego dyrektora..

Co do Twojej światłej rady dot. przedpłat... Nie da się bo polskie prawo o zamówieniach publicznych czegoś takiego nie przewiduje ale za to przewiduje kary za brak realizacji umowy... Jak się wlazło między wrony..

ps. poprzednią stratę sobie na tych cwaniaczkach odkułem z ponad dwukrotną nawiązką bo akurat ten szpital "doceniałem" wyjątkowo... Płacili za niektóre produkty (na które miałem monopol) 3 x więcej niż szpital dwie dzielnice dalej... Śmierć cfaniakom !!!

• lazy.eye Re: wywód filozoficzny 14.06.14, 13:16
              Sorry ale nie dasz rady tu udowodnić, że nie jesteś garbaty i że można by żyć w normalnym państwie. Tacy "przedsiębiorcy" jak trypel uważają, że to normalne, że VATy rozlicza się co miesiąc czy płaci z góry, że są kasy fiskalne, czy, że miniprzedsiębiorstwa o obrotach poniżej 1 mln rocznie w ogóle płacą podatki, że opodatkowuje się ludzi zarabiających poniżej średniej i artykuły dla dzieci nie ściga złodziei i oszustów itd. itp. To wszystko normalne a poza tym to tylko drobne i przejściowe trudności.
              • swan_ganz Re: wywód filozoficzny 14.06.14, 14:20
                Sorry ale nie dasz rady tu udowodnić, że nie jesteś garbaty i że można by żyć w normalnym państwie

wiem; "chooj, dupa i kamieni kupa" a nie państwo prawa tu mamy i co możemy z tym zrobić?
                a) zrealizować projekt reform Piłsudskiego pt; "bić ku... i złodziej"
                b) wyjechac na emigrację (albo wewnętrzną albo zewnętrzną)
                c) dopasować się do zastanych reguł gry ale w taki sposób by jak najmniej dać się uyebać bo nie ubrudzić się to się nie da..

Ja wybrałem ongiś "c" ale chętnie przerzucę się na "a" jak będzie nas więcej bo sam nie mam zamiaru kopać się z koniem..
                • lazy.eye Re: wywód filozoficzny 15.06.14, 17:07
                  W dłuższej perspektywie tylko opcja b). Życia szkoda. Polska jest od dawna trupem.
                  Za Piłsudskiego istniała oprócz kurew i złodziei administracja, ziemiaństwo, przedsiębiorcy, wojsko, inteligencja, klasa średnia itd.
                  Dziś zamiast tego masz tylko ku... i złodziei i biedotę. Opcja a) wyglądałby jak w 1981. Jak przyszło co do czego to się okazało , że na jednego co się zbuntował przypadał 1 zdrajca, konfident, agent, żyd, komuch z innej opcji, takie typy jak kontik czy trypel, którzy walczyli o większe porcje kiełbasy itp.
                  Polska jest zbyt bogatym krajem, żeby hołocie zrobiło się nagle tak źle jak na Węgrzech i wybrała prawicę. Jeszcze długo będzie co tu kraść i marnować, będą lemingi i inne dziadostwo dające się eksploatować za miskę bigosu i dobre słowo w TVNie.
                  • jeepwdyzlu zdanie leminga 15.06.14, 23:32
                    takie typy jak kontik czy trypel, którzy walczyli o większe porcje kiełbasy itp.
                    Polska jest zbyt bogatym krajem, żeby hołocie zrobiło się nagle tak źle jak na Węgrzech i wybrała prawicę. Jeszcze długo będzie co tu kraść i marnować, będą lemingi i inne dziadostwo dające się eksploatować za miskę bigosu i dobre słowo w TVNie.
                    -------------
                    To nie jest Twoja Polska
                    ale kontika, trypla i innych lemingów
                    jak juz tak koniecznie chcesz ludźmi pomiatać to mnie też zalicz do tej grupy
                    Tak - głosowałem na PO i wcale się tego nie wstydzę!!!
                    Na kogo miałęm głosować? Na braci idiotów? Ich przydupasów nie potrafiących do trzech zliczyć? PIS to partia narodowo socjalistyczna nie widzisz tego???
                    A dziś? Korwin to debil jakich mało. Co z tego, że w 90% spraw ma rację??? Spier.doli swój potencjał w rok... Polityka to nie zabawa dla dzieciaków...
                    NIE ma w Polsce nowoczesnej partii prawicowej, ani partii środka - zorientowanej na gospodarkę. Najchętniej głosowałbym na kogoś w rodzaju Gowina - ale on nie przekroczy 5%

PO jest do dupy???
                    99,99 % wyborców PO przyzna Ci rację ale ZNÓW odda na nich głos? Dlaczego? Z ROZSĄDKU.
                    Więc ostrożniej z tym nazywaniem wszystkich dookoła debilami - może inni nie są głupis od Ciebie....

jeep
                    • swan_ganz Re: zdanie leminga 16.06.14, 09:55
                      Na braci idiotów? Ich przydupasów nie potrafiących do
                      trzech zliczyć?

a tak konkretnie to co masz im do zarzucenia? Ja tam nie mam problemu z rządami Kaczystów mimo, że spędziłem kiedyś 13 godzin na przesłuchaniu w radomskiej prokuraturze bo rozumiem powody (a nawet je podzielam..) tego co robili...
                      Dodatkowo; rządzili tak naprawdę przez jeden rok bo tylko jeden własny budżet mogli zrealizować (po wygraniu wyborów budżet mieli oddziedziczony po Belce) i mimo to zdążyli w tym czasie mocno obniżyć mi podatki oraz wysokość składki rentowej.. Na dodatek ludzie w mojej branży przestraszeni historią dr Garlickiego trochę się ogarneli i przestali tak mocno jak wcześniej kraść kasę publiczną więc przetargi były uczciwsze..

Z najbardziej egoistycznego (bo całkowicie materialnego) punktu widzenia, zapatrzony w swój własny portfel nie mam najmniejszego problemu z poparciem tych, o których ty uważasz, że do trzech nie potrafią zliczyć... Za to z dokładnie tych samych materialnych przesłanek, nie byłbym w stanie poprzeć Donalda Tuska bo jako przedsiębiorca działalność jego profesjonalistów od gospodarki mi wybitnie nei służy bo w moim portfelu wciąż ubywa a skala złodziejstwa w mojej branży ze dwa razy pobiła tą jaką mieliśmy za Millera.. Ludzie nigdy wcześniej nie przekręcali przetargów tak bezczelnie jak to robią dziś..
                      Tak de facto to ty, jako podatnik, za to płacisz a nie tylko szpitale...
                      • swan_ganz innymi słowy 16.06.14, 10:09
                        pytam cię czym kieruje się prywatny przedsiębiorca jeśli to nie swój własny interes uważa za najważniejszy bo te zniżki podatków również i ciebie dotyczyły a nie tylko mnie...
                        Tak samo jak donaldowe podwyżki podatków czy koszty korupcji; też nie tylko ty za nie płacisz (jako ten który tego chce) ale i ja, który tego nie chce...
                        Czym kierujesz się podejmując decyzję przy urnie?
                    • bimota Re: zdanie leminga 16.06.14, 10:25
                      JESLI GLOSOWANIE NA OSZUSTOW I BANDYTOW UWAZASZ ZA ROZSADNE, TO RESZTY TWYCH CHORYCH WYPOCIN NIE MA SENSU KOMENTOWAC...
                    • lazy.eye Re: zdanie leminga 16.06.14, 23:22
                      > jak juz tak koniecznie chcesz ludźmi pomiatać to mnie też zalicz do tej grupy
                      > Tak - głosowałem na PO i wcale się tego nie wstydzę!!!
                      Teraz jesteś pomiatany a w ponurych czasach faszyzmu 2005-2007 byłeś prześladowany:)

> NIE ma w Polsce nowoczesnej partii prawicowej, ani partii środka - zorientowane
                      > j na gospodarkę. Najchętniej głosowałbym na kogoś w rodzaju Gowina - ale on nie
                      > przekroczy 5%
                      > PO jest do dupy???
                      > 99,99 % wyborców PO przyzna Ci rację ale ZNÓW odda na nich głos? Dlaczego? Z RO
                      > ZSĄDKU.
                      Kogo chcesz oszukać? Samego siebie? Głosujesz na coś co jest do dupy bo prawica ma niewłaściwy wizerunek w mediach, które są kontrolowane przez to coś co jest do dupy?
                      Dla bolszewików jesteś tylko tanim popychadłem. Połaszczyłeś się na puste obietnice i zostałeś obrońcą dobrej bolszewickiej lewizny przed złą faszystowską prawicą. W jednym szeregu z komunistycznymi zbrodniarzami jak Jaruzelski czy Kiszczak, agentami jak Wałęsa czy kanaliami jak Michnik czy Komorowski.
                      Dlatego usiłujesz zracjonalizować swoje wybory.
                      Obojętnie jaki przekręt czy świństwo PO czy inna bolszewia by nie zrobiła, nie rozkradła Twojej emerytury, nie podniosła podatków, zniszczyła gospodarkę, służbę zdrowia itp. zawsze będziesz na nich głosował bo jesteś ich własnością, tanią... przepraszam, z rozsądku:)
                      • trypel Re: zdanie leminga 17.06.14, 08:06
                        lazy.eye napisał:

> Głosujesz na coś co jest do dupy bo prawica
                        > ma niewłaściwy wizerunek w mediach, które są kontrolowane przez to coś co jest
                        > do dupy?

Niewłaściwy wizerunek :D Ok. Coś w tym jest.
                        Żeby wyeliminować wpływ "złych" mediów kreujących niewłaściwy wizerunek prawicy od roku dość regularnie szukam informacji gdzie indziej - na bardzo prawicowych portalach typu fronda czy rebelya. Abstrahujac od faktu że na zasadzie jak Kuba bogu tam też inni mają niewłaściwy wizerunek (nie piszę lewica bo prawicowcy mają w pogardzie wszystkich którzy myślą inaczej) to po roku albo więcej czytywania informacji stamtąd mogę przyznać że faktycznie niektóre są przez media popularne spychane na bok.
                        Ale jednocześnie czytając opinie tych ludzi na temat Polski, innych ludzi, światopoglądów, wizji świata wiem jedno. Choćbym miał głosować na Partię Świniopasów z Pierdziszewa Górnego to zrobię wszystko żeby taka prawica do władzy nie doszła.
                        To są chorzy psychicznie ludzie. Opętani nienawiścią do wszystkiego co inne. 5% ludzi którym sie wydaje że mają prawo narzucać swoją opinię innym.
                        Mam jedno życie i zamierzam je przeżyć tak żeby mi i moim bliskim było dobrze. Mam w d*pie czyjąś walkę o zbawienie (zwłaszcza moje) bo nie wierzę w krasnoludki.
                        I zadziwiające większość moich znajomych myśli podobnie.

PS ciekawe jest również to że te oszołomy każdego kto myśli inaczej nazywają lewakiem :) moze ktoś mógłby to wyjasnić?
                        • swan_ganz Re: zdanie leminga 17.06.14, 10:07
                          Mam jedno życie i zamierzam je przeżyć tak żeby mi i moim bliskim było dobrze.

a jeśli gołym okiem widać, że rząd a wraz z nim media robią wszystko byś inaczej przeżył to swoje życie niż byś chciał to co wtedy?

Z ostatniej wizyty murzyna; " Here in Poland we see a vibrant press and a growing civil society that holds leaders accountable — because governments exist to lift up their people, not to hold them down"
                          “…Leaders must uphold the public trust and stand against corruption, not steal from the pockets of their own people.”

Nawet to przemówienie Obamy zostało zmanipulowane w polskich mediach... Jakoś tak im wyszło w tych ich analizach, ze w ogóle pominali te słowa... Tylko Rzeczpospolita je zacytowała ale tam z kolej dali jakiś pokraczne tłumaczenie na polski tak jakby swoich czytelników uważali za idiotów nie zdolnych do samodzielnego przytłumaczenia tego co murzyn powiedział..

Znasz angielski? Przetłumaczę na wszelki wypadek; “…Tutaj w Polsce widzimy żywą presję i rosnące społeczeństwo obywatelskie, które rozlicza swoich przywódców – ponieważ rządy istnieją po to, aby podnosić swoje narody, a nie przygniatać. “ i "“…Przywódcy muszą podtrzymywać publiczne zaufanie i sprzeciwiać się korupcji, a nie okradać kieszeń własnego narodu. “

Czy sądzisz Trypel, że polski rząd faktycznie dba o Twoje interesy? Moim zdaniem nie dba bo nie tylko działają przeciwko moim interesom ale i co gorsze; zepsuli również obyczaj bo skala korupcji jest dziś większa niż była ona kiedykolwiek w 3 RP... Ja to widzę u siebie; nawet ludzie, których wczęsniej szanowałem za to, że nie biorą dziś to robią bez większej krępacji... Widocznie doszli do wniosku, że mają jedno życie i chcą je godnie przeżyć...:-)
                          Dodatkowo; moja branża jest wrażliwa na stan finansów publicznych a ponieważ ty też znasz trochę tą branżę to zapytaj kogoś czy w ogóle jakąś fakturę swoim dostawcą w tym roku zapłacili... Nie mają kasy bo im NFZ nie płaci a nie płaci dlatego, że budżet jest pusty jak gwizdek... Ty składkę na ubezpieczanie płacisz ale twoja kasa do szpitali jakoś nie dociera..
                          Jaka jest tego przyczyna? Zbyt wielu chciało żyć godnie choć na to nie zasłużyli ani umiejętnościami ani wiedzą bo ich kompetencje kończą się na wydymaniu podatnika... Tak działa cały też rząd...

• trypel Re: zdanie leminga 17.06.14, 10:42
                            swan_ganz napisał:

Tak działa cały też rząd...
                            >

zostawiłem tylko to bo to esencja zmiany tematu jaka sie stopniowo wydarzyła...

Rozpocząłem temat o Polsce, o ludziach, o uczciwości. Dalej bede sie trzymał tego ze jest super. Nie pisałem nic o rządzie (ani aktualnym ani poprzednim ani Olszewskiego) bo aktualna sytuacja to efekt 25 lat rządzenia. A nie tej czy tamtej ekipy. Każda ekipa ciągnie swoimi wykrotami ale kierunek jest ten sam, i polecę Bimotą: DOPÓKI SPOŁECZEŃSTWO NIE DOROŚNIE I NIE STANIE SIĘ SPOŁECZEŃSTWEM OBYWATELSKIM TO MOŻEMY POMARZYĆ O UCZCIWYCH POLITYKACH. U NAS NIE ISTNIEJE SŁOWO KOMPROMIS I WSPÓLNY CEL - TYLKO JEDNO HASŁO "MÓJ ALBO CH*J"
                            Dlatego cieszą mnie i napełniają radością wszystkie przejawy przebudzenia wśród ludzi - zaufania, pracy dla innych, przeciwieństwa tumiwisizmu.
                            Wszystkim którzy liczyli że w 25 lat staniemy się Szwecją albo Japonią życzę wiecej realizmu. Bo to potrwa 50 lat jeszcze przy dobrych wiatrach.

Nie pisałem nic o tym że kocham Peło, że ubóstwiam Płemieła. Nigdzie.
                            Napisałem tylko że zrobie wszystko żeby oszołomy z prawej strony (z prawej tylko z nazwy bo to socjalisci) nie doszły do władzy. Oczywiscie na miarę moich możliwosci. Bo po głębokim namyśle bardziej cenie sobie nie wpychanie się pod moją kołdrę niż poziom podatków.

Przy okazji - moja exkonkubina (a obecna żona) zarabia teraz 3 x tyle co 5 lat temu. Może narzekać? W szpitalu. Państwowym.

Przy okazji 2 - mój ulubiony zespoł germański Die Toten Hosen, przetłumacz sobie 2 teksty:
                            1000 Gute Grunde
                            Kanzler sein

Oni (tam w tym raju po drugiej stronie Odry) tak samo narzekają na polityków ;D
    • bimota Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 10:53
      JAK TUSKOWNIA BEDZIE NADAL RZADZIC, TO OBSTAWIAM ZE KOLEJNEJ TRZYLATKI NIE PRZETRWA...
    • jamesonwhiskey Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 12:44
      To brzmi I wyglada tak nie wiarygodnie ze ludziska moga myslec ze to ukryta kamer
      • trypel Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 12:57
        przez 3 lata?
        teraz drugi?

mówimy o miejscu gdzie jezdzi 99% tych samych kierowców, prosty skrót na dojezdzie do Warszawy od południa.
        Sam tam raz kupiłem dynię :)
        • bimota Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 13:14
          NIE MOZE BYC PRZEZ 3 LATA SCHOWANA KAMERA ?

JAK KTOS TWIERDZI, ZE W TYM KRAJU WSZYSTKO IDZIE KU LEPSZEMU, TO ALBO JEST GLUPI, ALBO NIEUCZCIWY...
          • kontik_71 Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 13:23
            Czyli moge cie spokojnie nazwac zlodziejem, oszustem, klamca i kretynem, tak? Skoro ten kraj sklada sie z takich obywateli to ty sie tez do nich zaliczasz..
            • bimota Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 14:26
              NAZYWAC SOBIE MOZESZ, ALE ZWIAZKU Z MOJA WYPOWIEDZIA NIE MA TO ZADNEGO...
              • kontik_71 Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 14:37
                Aaa rozumiem, jestes jedynym dobrym, sprawiedliwym i uczciwym to tylko ci INNI sa zli... buhaha
                • bimota Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 14:48
                  WYDAJE CI SIE...

JAK NA RAZIE POKAZUJESZ, ZE LOGICZNE WNIOSKOWANIE JEST CI OBCE...
        • jamesonwhiskey Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 13:54
          No to nie wiem sptaj wlasciciela jak na tym wychodzi I jak ta uczciwosc naprawde wyglada
          • kontik_71 Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 14:00
            Czyli uwazasz, ze wlasciciel jest idiota i z pelna swiadomscia rozdaje 3 rok swoje produkty, tak?
            A ten nowy to tez kretyn bo tamtego tak okradaja a on robi dokladnie to samo..
          • trypel Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 14:43
            Po co mam pytać?

mamy dwie opcje:
            1. opłaca mu się bo już 3 sezon to robi
            2. jest psychiczny i lubi dokładać żeby narzekać na kraj i złodziei

psychicznego nie spytam bo sie boję.

Kojarzysz doświadczenie z jajkami przeprowadzone przez GW? wcale źle nie wypadlismy
            • kontik_71 Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 14:49
              Trypel, cos sie wydaje, ze oni innych oceniaja zwyczajnie po sobie.. To by wiele tlumaczylo
              • trypel Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 15:03
                to też nie tak, chyba

Po prostu nie ufamy innym, zaufanie społeczne nie istnieje po 45 latach socjalizmu (specjalnie nie używam słowa komuna bo jak rozmawiam z kolegami z Rumunii, Bułgarii czy Ukrainy to u nas był raj). I niestety w 25 lat sie nie odbudowało. Zresztą zaufanie społeczne jak każde zaufanie rośnie powoli a spieprzyć je można szybko, i rosnąć musi od samego dołu od najmniejszych grup. Sąsiadów, osiedla, gminy itd...
                Tego zazdroszczę najbardziej państwom które mają stabilną sytuację od kilkuset lat. Sąsiad to kogo rodzina mieszka tu od 300 lat, ten to obcy - dopiero 100 lat.
                Oczywiście to niesie za sobą inne wady ale to już inna historia.
                • jeepwdyzlu Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 17:31
                  W każdym razie żyję w fajnym kraju w którym jest sporo do poprawek ale widzę jak z roku na rok wszystko zmienia sie na lepsze.
                  ---------
                  Absolutnie mam to samo. I mimo miliona wad - i tak żyjemy w fajnym miejscu.

Nawiasem mówiąc - mój brat - wieczny malkontent - 3 lata temu pojechał na Ukrainę do sanatorium. Jak wrócił - na przejściu granicznym- wysiadł i całował ziemię. Dosłownie.
                  I już nie narzeka.
                  • tomek854 Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 23:03
                    Ja mam trochę inaczej, bo żyję w innym kraju, widzę i mam porównanie.

Ale muszę powiedzieć, że choć cwaniactwo i buractwo jest w Polsce wciąż obecne na znacznie większą skalę niż w Szkocji, gdzie mieszkam, to z drugiej strony mam wrażenie, że staje się bardziej widoczne, bo ludzi coraz bardziej te wyjątki rażą i dlatego o każdym debilu jadącym po pijaku czy 150 na godzinę po dziurawej drodze jest głośno...

Nastolatkiem będac jeździłem autostopem po całej Polsce... To co się na drogach wyrabiało to jak teraz pomyślę to się dziwię, że jeszcze żyję... Jechałem kiedyś z Wrocławia do Poznania stopem z Marino do supermarketów na opłotkach poznania dojechaliśmy terenówką w półtora godziny - średnia wyszła blisko 100km/h a to była wtedy ruchliwa jednopasmówka, bez obwodnic, jechało się przez centra miasteczek. "Mój" kierowca ścigał się z jakąś babką, momentami wyczyniał takie numery, że słynny Boguś mógłby iść do niego na korepetycje...

O, własnie, autostop to też jest dobry przykład. Tam też wszyscy mówią, jakie to jest niebezpieczne, ale konkretnych przykładów nie bardzo przywołać dają radę...

Z Polską jest tak, że wszyscy mówią jakie to jest u nas straszne złodziejstwo, ale jak przyjdzie co do czego, to mało kto z tym się spotyka na co dzień na większą skalę (zostawmy na razie przewałki ludzi władzy, bo to inna kategoria, to moim zdaniem jest efekt negatywnej selekcji w polskiej polityce, mówię o normalnych, zwyczajnych ludziach). Owszem, polskie buractwo, złodziejstwo i cwaniactwo z jednej strony mnie przeraża, bo w porównaniu do tego, co mam na co dzień, to jest to plaga, ale z drugiej strony jak się tak trzeźwo zastanowić, to wciąż jednak jest to margines całego społeczeństwa.
                    • bimota Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 23:20
                      PRZECIE O WLADZY WLASNIE GADAMY...

CO MNIE OBCHODZI JAKIS PIRAT CZY ZWYKLY ZLODZIEJ...
                • des4 trypel 13.06.14, 20:19
                  na forach zawsze ryzydują i głośno szczekają małe kootasiki, malkontenci, świry, frustraci odreagowujący porażkę życiową i inni emigranci z forumową legendą wielkiego sukcesu po wyjeździe z "Bolandy"

czyli tak zwani kwakwarakwa :D

im to dedykuję:

Po raz setny powtarzasz że świat jest szpetny
                  Taki z ciebie sceptyk na bok sentymenty
                  Mnie od wygranej dzielą centymetry.
                  Finisz!, a ty mnie wciąż za to winisz
                  Masz prawo do własnej opinii ,ok.
                  Ja mam prawo mieć swoją filozofię
                  Ten image, optymizm jest ważny
                  Bez niego świat był by straszny
                  A wszystko zaczyna się w waszych głowach
                  Możesz przyjąć co zawarte w naszych słowach
                  Albo powtarzać hasła że wszyscy kradną, a Polska to jedno wielkie bagno.
                  To nie poprawi raczej sytuacji,
                  w naszej demokracji nie wykorzystano okazji,
                  by jeszcze raz uwierzyć w słowo „człowiek”
                  uwierzyć tak aby to weszło w krwiobieg.
                  • bimota Re: trypel 13.06.14, 23:19
                    I DOMOROSLI POECI... :p
                  • jamesonwhiskey Re: trypel 13.06.14, 23:46
                    Spoko to powiedz kim ty k.. jestes pajacu . Poza tym nie rozumiesz I jigdy nie zrozumiesz ze jednym z powodow moze byc zwykla nuda z 8 godzinnego etaciku na zycie starcza a i szczegolnego przemeczania w robocie brak na dzikie imprezy checi brak to co tu robic moxna sie posmiac z takich desow
                    • vogon.jeltz Re: trypel 14.06.14, 00:25
                      > to co tu robic

Można się najebać w pubie i wrócić autkiem do domu.
                      • jamesonwhiskey Re: trypel 14.06.14, 01:55
                        No niby mozna ale skoro to dozwolone to sie nawet nie chce, brak poczucia zakazanego owocu I adrensliny bycia poza prawem
                • to.niemozliwe Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 21:26
                  Ocena rzeczywistości społecznej zależy w dużym stopniu od aktualnej sytuacji materialnej.
                  Ktoś, komu nie brakuje do 1-go i ma większość potrzeb bytowych bezpiecznie zaspokojonych będzie mówił, że nie jest źle, a ktoś inny, komu wystarcza jedynie na jedzenie i opłaty będzie narzekał. Przy jakiej ulicy ten punkt z warzywami?
              • jamesonwhiskey Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 15:28
                Tak lontik ppjade tam I se zapierdziele worek zimniorow I drobne a co
            • jamesonwhiskey Re: ten paskudny kraj 13.06.14, 15:27
              A na h mi jajka postawli by nie wiem puszki koli jablka czy cos co ci sie moze impulsywnie spodobac a nie jajka tak samo drugi eksperyment z rowerem no super tyle ze dali rozowy jaki zlodziej zwnie rozowy rower co by go odrazu psy zwinely w rowerzystach to akurat sa dobrzy. Wiesz bez opowiesci tego co to robi to tylko takie gadanie
    • qqbek Cały dzień czekałem... 14.06.14, 00:29
      ...z odpowiedzią na tak zaproponowany wątek.

Pracuję w branży wymagającej wzmożonej ostrożności względem klientów.
      Często więc, zupełnie niesłusznie (ale zgodnie z literą prawa) traktuję ludzi na zakrętach ich życia zbyt formalnie, obcesowo i bezdusznie.
      Ma to stanowić zabezpieczenie przed ludźmi nieuczciwymi.
      Ale nie stanowi.
      Bom człowiek i stałych, sprawdzonych klientów traktuję bardziej ulgowo. I gdyby nie spostrzegawczość pewnej osoby przejechałbym się na tym zaufaniu, w ubiegłym tygodniu... tak na 3 do 5 lat zagrożenia.

Jako naród staliśmy się (w mojej opinii) daleko bardziej uczciwi, praworządni... cywilizowani. Nie ma się więc co dziwić fenomenowi samoobsługowego stanowiska warzywniczego. A to, że nadal występują wśród nas szuje... to się niestety nie zmieni. Ale otwarty samochód potrafię zostawić w Polsce wychodząc na chwilę... w Niemczech nigdy. To chyba świadczy wyraźnie o tym, jakiej zmiany dokonaliśmy (podkreślę "my") w tym kraju.
      • jeepwdyzlu kilka przykładów 14.06.14, 01:22
        przedostatni wypad na narty - 8 dni
        dom zostawiony otwarty alarm nie włączony

mam w aucie system bezkluczykowy - w efekcie pilot w kieszeni a ja zapominam dotknąć czujnika na klamce - minimum raz dziennie - setki razy w roku zostawiam auto otwarte

hipermarket - auto zostawione z otwartym oknem - po godzinie wracam i stoi ochrona parkingu i auta mi pilnuje...

dwa dni temu zostawiłęm na całą noc całkowicie otwarty garaż (z włączonym światłem - rowery, kosiarki, wina (!)

NIC się nie stało
        Absolutnie upieram się, że ludzie są w większości uczciwi

jeep
        • qqbek Roztargnienie: 14.06.14, 01:37
          jeepwdyzlu napisał:

> hipermarket - auto zostawione z otwartym oknem - po godzinie wracam i stoi ochr
          > ona parkingu i auta mi pilnuje...

Zostawiłem BMW otwarte z opuszczoną szybą 4 czy 5 lat temu pod blokiem (bo jeszcze wtedy w bloku mieszkałem). Na całą noc.
          Nie zginęło nic (radio, pierdoły, drobne ze schowka).

> dwa dni temu zostawiłęm na całą noc całkowicie otwarty garaż (z włączonym świat
          > łem - rowery, kosiarki, wina (!)
          >
          > NIC się nie stało
          > Absolutnie upieram się, że ludzie są w większości uczciwi

Też garaż (blok obok) kiedyś tak zostawiłem.
          Też nic się nie stało.
          Może wina tam nie było, ale trochę narzędzi już tak.

Z drugiej zaś strony - ani BMW z otwartym oknem, ani garażu nie miałem na widoku z okien mieszkania... główny parking zaś tak... i to z niego zwinięto mi kołpaki na kółka z zimówkami :) (Choć gdyby wiedzieli, że oryginalne, po 60 Euro sztuka za Odrą, to pewnie by nie zwinęli, albo przynajmniej nie wszystkie 4 na raz;)
        • jamesonwhiskey Re: kilka przykładów 14.06.14, 01:52
          Ale ty chyba mieszkasz na jakims zadupiu . Kiedys mieszkalem na osiedlu domkow w slepej uliczce sasiad notorycznie sostawial otwart samovhod I nic sie nigdy nie stalo 5km dalej zostawil bys otwarty to w najlepszym wypadku by ci okradli w gorszym spalili dl zabawy twoje przygody o jiczym nie swiadcza I jie ma co rozciagac na cala polske
          • kontik_71 Re: kilka przykładów 14.06.14, 10:40
            To jest calkiem ciekawe podejscie. Dobrych przykladow nie nalezy rozciagac na cala Polske ale zle i owszem, wrecz trzeba..

A co zrobisz gdy w jednej sprawie sa zle i bardzo zle zachowania jednych osob ale tez idealne innych? Bedziesz wyluskiwal tylko te zle czy moze stwierdzisz, ze w kazdym spoleczenstwie sa durnie i oszusci, co nie znaczy, ze spoleczenstwo jest z zasady zle?
          • jeepwdyzlu Re: kilka przykładów 14.06.14, 11:22
            nie mieszkam na zadupiu tylko prawie w śródmieściu 430 tys miasta, obok linia autobusowa, tramwaj...
            boczna uliczka ale dość ruchliwa...

tak samo roztargniony bywam we Wrocławiu, Świnoujściu - wszędzie tam przewaga uczciwych...

j.
            • babaqba Re: kilka przykładów 14.06.14, 11:56
              > wszędzie tam przewaga uczciwych...

Och, zgadzam się gorąco! Na ~36 000 mieszkańców, uczciwych jest dużo więcej niż połowa. To oczywiste. Ale ta mniejsza część jest dostatecznie liczna aby wszystko, co nieprzyspawane zginęło bardzo szybko. Mowa o Świnoujściu. Ostatnio dopadli uczciwego, co dał radę odkręcić silnik od łodzi w marinie, podczas gdy właściciele na łodzi spali... Ale okazał się nieco ciężki no w wpadka :( Inni jakoś wykręcili kilka latarń w parku - tacy artyści. Dodaj do tego uczciwą młodzież, która znaki, kosze na śmieci i inne barierki niszczy tak sobie - bezinteresownie. Po co nowo pomalowany dom ma być czysty? Walnijmy "taga" sprajem! I tak jakoś to się kręci. Bo problem jest w tym, że uczciwa większość nic nie robi poza tym, że jest uczciwa. A policja czeka na wczesne emerytury ukryta na komenadzie, zresztą nie ma na paliwo do swoich wypasionych terenówek a pieszo nigdy się nie porusza, bo to jest poniżej godności "pana władzy".
              • kontik_71 Re: kilka przykładów 14.06.14, 12:31
                Czego Ty oczekujesz od policji? Ma byc w kazdym jednym miejscu gdzie potencjalnie moze dojsc do wykroczenia lub przestepstwa? Tak to nawet w najbardziej totalitarnych panstwach nie jest. Pomijam juz koszt takiego przedsiewziecia.

Jak dlugo poinformowanie policji o jakims zdarzeniu jest w spolecznym odczuciu donosicielstwem, tak dlugo wiele przestepstw bedzie mialo spore szanse zakonczenie bez wykrycia sprawcow.
            • jamesonwhiskey Re: kilka przykładów 14.06.14, 12:32
              To mi sie porypalo. Ktos zima wrzucal fote osniezonej drogi w srodku niczego ktora dojezdza do roboty myslalem ze to ty
              • trypel Re: kilka przykładów 16.06.14, 07:54
                to ja wrzuciłem.
                nota bene sklep samoobsługowy jest prawie dokładnie w tym miejscu.
                ludzie.gazeta.pl/ludzie/0,120535,10446067.html?user=trypel&photoId=1118689
    • lazy.eye Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 13:03
      Wątek też się zrobił dziwny. Zabawny i depresyjny.
      Większość tu piszących o uczciwości na co dzień wyznaje satanizm:) Tzn. uważa, że człowiek jest z natury dobry i sama sobie wyznacza normy moralne.
      Z drugiej strony mają syndrom komunistycznych dziadków. Tow. Stalin stworzył im raj na ziemi. Bez niego nie daliby rady ale ponieważ sami brali w tym udział będą bronić osiągnięć tego raju do upadłego.
      Takim ludziom jak trypel czy kontik nie przetłumaczy się, że żyją w najgorszym z możliwych syfów bo sami do tego przyłożyli ręki głosując na PO, SLD czy inne bolszewickie partie składające się głównie ze zdrajców, kurew i złodziei, którzy później tworzą rzeczywistość dopasowaną do siebie i swoich wyborców.
      Poza tym ignorancja jest faktycznie błogosławieństwem.
      • jeepwdyzlu Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 13:44
        Takim ludziom jak trypel czy kontik nie przetłumaczy się, że żyją w najgorszym z możliwych syfów bo sami do tego przyłożyli ręki głosując na PO, SLD czy inne bolszewickie partie składające się głównie ze zdrajców, kurew i złodziei, którzy później tworzą rzeczywistość dopasowaną do siebie i swoich wyborców.
        ---------------------------------------------------
        Naprawdę sądzisz, że np w USA jest lepiej? Że demokraci i republikanie są uczciwi i pracują dla dobra wyborców? Że system jest sprawiedliwy?

Poza tym ignorancja jest faktycznie błogosławieństwem.
        ---------------------------------------------------------
        Za to uważanie myślących inaczej niż TY za ignorantwó jest oznaką arogancji
        I niczego więcej...
        jeep
        • misiaczek1281 Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 14:01
          jeepwdyzlu napisał:

> Naprawdę sądzisz, że np w USA jest lepiej? Że demokraci i republikanie są uczci
          > wi i pracują dla dobra wyborców? Że system jest sprawiedliwy?

Tak ! W USA jest lepiej...tam paliwo jest po 2 zł za litr (w przeliczeniu na zł) a policja się nie cacka z bandziorkami jak u nas...W USA za byle wykroczenie ,próbę ucieczki,niewykonywanie poleceń albo pyskowanie do policjanta gleba,kajdanki i do radiowozu a później 30 dni aresztu ...a u nas policjant się boi dotknąć obywatela...jeździ taki Boguś jak szatan,30 mandatów i co? i nic:)
        • lazy.eye Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 14:03
          Stany uzyskały niepodległość bo zbuntowały się przeciwko drastycznemu podniesieniu podatku... z 1% na 2:) Ludzi byli wtedy wolni i walczyli o swoje dlatego zbudowali dobrobyt.
          Demokrację i cyrk z republikanami i demokratami narzucono im później jak już byli zamożni. Dlatego być może to przełknęli. Gdyby 200 lat temu wprowadzić im 23% VAT do dziś żyliby na poziomie Haiti. W Polsce barany uważają, że coś takiego jak VAT jest normalne i jeszcze na takim poziomie.
          W USA jest ten sam pasożytniczy system co w Polsce tyle, że tam minimum socjalne jest 5x wyższe niż w Polsce. Sam sobie odpowiedz, gdzie się żyje lepiej.
          Jeśli mówienie komuś, że bolszewizm nie jest najlepsiejszy na świecie jest arogancją to tak, jestem arogancki:)

• misiaczek1281 Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 14:45
            lazy.eye napisał:

> Stany uzyskały niepodległość bo zbuntowały się przeciwko drastycznemu podniesie
            > niu podatku... z 1% na 2:) Ludzi byli wtedy wolni i walczyli o swoje dlatego zb
            > udowali dobrobyt.
            > Demokrację i cyrk z republikanami i demokratami narzucono im później jak już by
            > li zamożni. Dlatego być może to przełknęli. Gdyby 200 lat temu wprowadzić im 23
            > % VAT do dziś żyliby na poziomie Haiti. W Polsce barany uważają, że coś takiego
            > jak VAT jest normalne i jeszcze na takim poziomie.
            > W USA jest ten sam pasożytniczy system co w Polsce tyle, że tam minimum socjaln
            > e jest 5x wyższe niż w Polsce. Sam sobie odpowiedz, gdzie się żyje lepiej.
            > Jeśli mówienie komuś, że bolszewizm nie jest najlepsiejszy na świecie jest arog
            > ancją to tak, jestem arogancki:)

23% VAT to nic....60% podatków w cenie paliwa to dopiero wyzysk ;-)
          • jeepwdyzlu Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 15:32
            Sam sobie odpowiedz, gdzie się żyje lepiej.
            ----------
            Najlpeiej żyje się w Skandynawii
            Nie w Stanach, gdzie masz dramatyczne problemy z imigrantami, rasizmem, przestępczością, bezpieczeństwem
            Tylko ktos kto tam nie był, może pisać farmazony o wyższości ich systemu nad europejskim.

Płacę kolosalne podatki. Od lat. Ale wiem po co to robię...
            Idea państwa małego zyskuje od 3do 10% poparcia. Ludzie chcą urawniłowki. To smutne, jestem w duchu liberałem, ale nie widzę najmniejszego poparcia np dla systemu płatnego szkolnictwa, służby zdrowia czy ubezpieczeń emerytalnych. Twoje rozważania lazy.eya są czysto teoretyczne.
            Gdybyś miał 20 lat - byłbyś usprawiedliwiony.
            A tak - jesteś naiwny....

jeep
            YCDSOYA
            • bimota Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 15:44
              ZE TEZ CI IMIGRANCI TAK CIAGNA DO TEGO SYFU...
              • jeepwdyzlu Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 15:50
                z Polski nie ciągną
                wolą Norwegię albo Irlandię

j.
                • bimota Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 21:41
                  NP. ODLEGLOSC PEWNIE NIE MA ZNACZENIA... ALE ZNAM TAKICH, CO CIAGNA. A POZOSTALI MOGLI PRZECIE WYBRAC RAJ W POLSCE, NIE ? :)
            • swan_ganz Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 16:01
              ale nie widzę najmniejszego poparcia np dla systemu płatnego szkolnictwa, służby zdrowia czy ubezpieczeń emerytalnych.

i to cię dziwi? Powiedz mi; czy wiesz ile kosztuje prywatne ubezpieczenie zdrowotne które faktycznie gwarantuje leczenie większości trapiących ludzkość chorób np w Niemczech? Takie ubezpieczanie u prywaciarza kosztuje miesięcznie około 500 € (państwowy ubezpieczyciel jest nieco droższy)... W PL wcale nie będzie taniej bo koszty leczenia są i tu i tam niemal identyczne więc jeśli to ubezpieczenie ma coś realnego gwarantować to ono nie może być tańsze...
              Ciebie być może stać na taki koszt ale czy Twoich pracowników też na to stać?
              A widzisz; nie stać ich bo im za mało płacisz sknerusie więc co z nimi zrobisz jak się popsują? Kopa w dupę i za bramę a do roboty weźmiesz nowego i zdrowego? Jest to jakieś rozwiązanie ale nie dziw się, że większości ludzi ono się nie spodoba...
              • to.niemozliwe Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 21:22
                Koszty leczenia, rozumiane jako statystyczne wydatki na służbę zdrowia per capita nie są niemal identyczne w PL i DE, tylko w Niemczech są 3x większe (rocznie).
                www.trystero.pl/wp-content/uploads/2012/12/OECD-wydatki-per-capita-PPP.png
                • swan_ganz Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 23:28
                  w Niemczech są wyższe tylko i wyłącznie koszty pracy ale za to niższe ceny energii, które co prawda nie zrekompensują kosztów pracy ale nie czynią one też leczenia w Niemczech 3 v droższego jak piszesz niż w Polsce..
                  To, że Niemcy wydają 3 x więcej niż my wynika z ilości wykonanych procedur medycznych.. Skoro jest ich blisko dwa razy niż nas a do tego nie mają kolejek do lekarza czy choćby do zwykłej diagnostyki to musza więcej wydawać niż my ale koszt wykonania konkretnej procedury medycznej jest niemal identyczny.. Leki czy sprzęt kosztują tyle samo w obu tych państwach, koszty pracy są różne ale nie aż tak bardzo jakby się mogło wydawać więc nie ma żadnego powodu by np. wymiana zastawki była u nas wykonana 3 x taniej jakbyś chciał to widzieć...
                  • crannmer Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 23:53
                    > w Niemczech są [...] niższe ceny energii

Od Polski? Prawackie brednie.
              • bimota Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 21:46
                MOZE ZLIKWIDUJMY "DARMOWA SLUZBE" I WTEDY SIE PRZEKONAMY ZAMIAST URAWIAC WROZKOLOGIE... JA OBSTAWIAM, ZE BEDZIE TANSZE...

A PLACI MALO MOZE DLATEGO, ZE WIEKSZOSC IDZIE NA PODATKI...
                • swan_ganz Re: ten paskudny kraj 15.06.14, 00:26
                  MOZE ZLIKWIDUJMY "DARMOWA SLUZBE" I WTEDY SIE PRZEKONAMY

to idź do szpitala i powiedz to leżącym tam emerytom, że jeśli chcą zostać i dalej się leczyć to od jutra muszą za to zapłacić bo właśnie sprywatyzowałeś im służbę zdrowia..
                  A to głównie emeryci są klientami szpitali bo już tak mamy, ze zwykle psujemy się jak jesteśmy nieco przechodzeni...
                  A tym dziś jeszcze na chodzie polskim emerytom powiedz, że muszą płacić składki na ubezpiecznie to zobaczysz co ci odpowiedzą ...
                  • bimota Re: ten paskudny kraj 15.06.14, 15:57
                    NIE WYSKAKUJ MI TU Z PROPAGANDA. WIADOMO, ZE EMERYTOM SIE TO NALEZY ALBO WIEKSZE EMERYTURY.
                    • swan_ganz Re: ten paskudny kraj 15.06.14, 17:49
                      WIADOMO, ZE EMERYTOM SIE TO NALEZY ALBO WIEKSZE EMERYTURY.

no i ch..j, dupa i kamieni kupa a nie liberalizm możemy tu zrobić... Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie o szanse zainstalowania takiego systemu w PL... Z racji obciążeń historycznych nie ma na to najmniejszych szans ... Tez żałuję ale z tym nie da się nic zrobić..

ps. czemu drzesz mordę jak do mnie piszesz? Wyłącz tego kapsa bo mnie wcurwia taka czcionka..
                      • bimota Re: ten paskudny kraj 15.06.14, 19:27
                        NO "NIEDASIE"...
                      • tomek854 Re: ten paskudny kraj 15.06.14, 19:46
                        > ps. czemu drzesz mordę jak do mnie piszesz? Wyłącz tego kapsa bo mnie wcurwia t
                        > aka czcionka..

To czemu bucowi odpowiadasz? Ignoruj kretyna, jak będzie gadał do siebie to zmądrzeje, albo się znudzi i pójdzie gdzie indziej.
              • jeepwdyzlu Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 23:06
                Ciebie być może stać na taki koszt ale czy Twoich pracowników też na to stać?
                ---------
                Dlatego nie oceniam krytyków liberalizmu, więcej - rozumiem ich.
                Zwłaszcza, kiedy poprzyglądasz się z bliska np aferom ostatnich lat, albo drukowaniu szmalu przez Amerykanów czy trzymaniu Chińczyków za jaja...
                Wolny rynek nie istnieje - jest tylko gra...
                jeep
            • misiaczek1281 Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 20:45
              jeepwdyzlu napisał:

> Sam sobie odpowiedz, gdzie się żyje lepiej.
              > ----------
              > Najlpeiej żyje się w Skandynawii
              > Nie w Stanach, gdzie masz dramatyczne problemy z imigrantami, rasizmem, przestę
              > pczością, bezpieczeństwem
              > Tylko ktos kto tam nie był, może pisać farmazony o wyższości ich systemu nad eu
              > ropejskim.

Przestępczość w USA wynika z tego że tam jest łatwy dostęp do broni...ale za to podatki płacą niższe i ceny paliw są prawie o połowę niższe niż w Polsce ...na zachodzie Europy paliwo jest tak tanie jakby u nas kosztowało 1,5zł. Polska pod względem siły nabywczej zarobków i cen paliw to trzeci świat :)
              • bimota Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 21:47
                SLYSZALEM ODWROTNIE - ZE W STANACH GDZIE DOSTEP DO BRONI JEST TRUDNIEJSZY PRZESTEPCZOSC JEST WIEKSZA.
                • misiaczek1281 Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 22:15
                  bimota napisał:

> SLYSZALEM ODWROTNIE - ZE W STANACH GDZIE DOSTEP DO BRONI JEST TRUDNIEJSZY PRZES
                  > TEPCZOSC JEST WIEKSZA.

pokrętne tłumaczenie...pewnie strzelają z procy :)
                  • bimota Re: ten paskudny kraj 14.06.14, 23:38
                    TA... BANDYCI STRZELAJA Z PROCY, BO BRON PALNA ZAKAZANA...
                    • misiaczek1281 Re: ten paskudny kraj 15.06.14, 13:04
                      bimota napisał:

> TA... BANDYCI STRZELAJA Z PROCY, BO BRON PALNA ZAKAZANA...

ten co zabiera 60% ceny paliwa to gorszy "bandyta" :)
                      • bimota Re: ten paskudny kraj 15.06.14, 15:57
                        I ONI ZAKAZUJA POSIADANIA BRONI, BO SIE BOJA, ZE KTOS ICH W KONCU ODSTRZELI...
                        • wtopek Re: ten paskudny kraj 15.06.14, 16:36
                          przestań kretynie krzyczeć

nie wiesz co na forach oznaczają duże litery?
                          • tomek854 Re: ten paskudny kraj 15.06.14, 19:24
                            Odzwierciedlają chamstwo i głupotę piszącego. Bimocie pasują idealnie :-)
                            • bimota Re: ten paskudny kraj 15.06.14, 19:26
                              UDALO CI SIE TRAFIC, JAK ZWYKLE SAM O TYM NIE WIESZ...
      • trypel Re: ten paskudny kraj 16.06.14, 08:01
        lazy.eye napisał:

>
        > Takim ludziom jak trypel czy kontik nie przetłumaczy się, że żyją w najgorszym
        > z możliwych syfów

nie wiem czy to mój pech czy szczęscie ale od 96 roku do 2010 dość często bywałem i dalej jestem mocno związany z krajami RWPG :) (poza Rosją i całą rosyjskojęzyczną Europą wschodnia), wciaż tam jezdzę, mam przyjaciół.

Na początku lat 90 wyłazilismy mniej wiecej z tego samego poziomu - oczywiscie poza Rumunią, Albanią. Ale znów Węgry, Czechy stały na dużo wyzszym poziomie.
        Przez 15 lat obserwacji jedynie o Czechach i o nas można powiedzieć że odrobilismy lekcje i wykonalismy nie krok ale zejebiscie wielki skok do przodu. Przy czym oni mieli lepszą skocznię na starcie.
        Te wychwalane przez zwolenników Jarosława Polskęzbawa Węgry to syf nad syfy. Pogadajcie z normalnymi Węgrami a nie bojówkami nacjonalistycznymi. To co sie tam teraz dzieje to masakra a raczej to co sie nie dzieje.
        Fajnie jest porównywać sie z UK czy Skandynawią ale chyba uczciwsze jest porownanie sie do tych co wychodzili z tego samego dołka -gdzie oni są teraz a gdzie my.
        • kontik_71 Re: ten paskudny kraj 16.06.14, 10:28
          Daj spokoj.. widzisz sam na jakim poziomie sa przeciwnicy... Argumetow za grosz ale inwektywy i owszem.
          • trypel Re: ten paskudny kraj 16.06.14, 10:36
            masz rację.
            Nie ma sensu.
            Poziom Marysi Sokołowskiej. Zwłaszcza ten wrzaskliwy.
            • bimota Re: ten paskudny kraj 16.06.14, 10:55
              JAK SIE NIE MA ARGUMENTOW, TO SIE KLEPIE O "WRZASKACH". POZIOM NOWOKULTURY...

A KTO WALI INWEKTYWAMI KAZDY WIDZI...
        • bimota Re: ten paskudny kraj 16.06.14, 10:32
          WEGRY ZOSTALY SPROWADZONE PRZEZ LEWACTWO PONIZEJ DNA...

A JAKIZ TO "SKOK" WYKONALISMY ? MOZE TY MI W KONCU WYJASNISZ, BO CIAGLE SLYSZE OSTATNIO O JAKIMS "SKOKU"... MOZE W OTCHLAN...
          • pacanek_ten_prawdziwy Re: ten dobry kraj 16.06.14, 12:39

Hallo !!!

Bedac czesto w podrozy sluzbowej , korzystam z mozliwisci zakupow w malym gospodarstwie rolnym .
            Jest na podworku tego gopsodarstwa maly " sklepik bezobslugowy " .
            Sa tam jajka , rozne sezonowe owoce i warzywa do kupna , ser swojski i przeroby w sloikach po tzw "swiniobiciu ". Kazdy towar ma wypisana cene .
            Wchodzisz , bierzesz , placisz .
            Hmm, a to juz bedzie wielu z was ciezkie do uwierzenia , znajduja sie tam 2 puszki na pieniadze
            jedna zamknieta , gdzie powinno sie wrzucac " wieksze " banknoty i druga otwarta gdzie nie majac odliczonych pieniedzy , mpzna sobie " wydac " reszte .
            Sklepik dziala juz chyba z 8 - 10 .Gdyby wszyscy kradli i oszukiwali to by ten sklepik dawno juz zamkneli .

• trypel Re: ten dobry kraj 16.06.14, 12:56
              proszę powiedz przynajmniej jaki to rejon Polski :)
              wiedziałem że musi być tego więcej.
              • pacanek_ten_prawdziwy Re: ten dobry kraj 16.06.14, 13:35

Hallo trypel

To jest na naszym pieknym slasku .
                Mala miejscowosc w okolicach Kedzierzyna-Kozle . Okolo 8 km od drogi na Raciborz .
                • kontik_71 Re: ten dobry kraj 16.06.14, 13:47
                  A tak dokladniej? To sa moje okolice i byloby dobrze wiedziec gdzie on jest. Moja zona z pewnosci chetnie pojedzie tam na zakupy.
                  • pacanek_ten_prawdziwy Re: ten dobry kraj 16.06.14, 13:58
                    kontik_71 napisał:

> A tak dokladniej? To sa moje okolice i byloby dobrze wiedziec gdzie on jest. Mo
                    > ja zona z pewnosci chetnie pojedzie tam na zakupy.

Hallo kontik !!!!!

Wybacz mi , ale jak ja dostalem ten "namiar" od kolegi to prosil o dyskrecje co do miejsca ,
                    bo w zyciu roznie bywa ............
                    Ale jesli twoje okolice to jak sie zainteresujesz taka forma sprzedazy to napewno to znajdziesz .
                • trypel Re: ten dobry kraj 16.06.14, 13:47
                  dzięki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka