Gość: kasia IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 20:29 witam, przymierzam sie do kupna uzywanego, ok 4-letniego focusa i bede wdzieczna za wszelkie za i przeciw. pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
whiteblue Re: zbieram opine - ford focus 23.08.04, 20:52 Gość portalu: kasia napisał(a): > witam, przymierzam sie do kupna uzywanego, ok 4-letniego focusa i bede > wdzieczna za wszelkie za i przeciw. > > pozdrawiam Cześć. Nie kupuj Focusa! To nudne auto.Nic się w nim nie psuje.Nie koroduje.Nic nie trzeszczy w środku.Nic tylko jeździ i jeździ.Zanudzisz się w nim.:))))))) Kup sobie lepiej "francuza'.Nie da ci o sobie zapomnieć.Zwłaszcza przy naprawach w ASO.:) Nara. Link Zgłoś
Gość: Albercik Re: zbieram opine - ford focus IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 23.08.04, 21:48 witam , no wlasnie nic sie nie psuje i tylko jezdzi , brac forda bez zastanowienia ,jedno z lepszych sam. w swojej klasie , takie jes moje zdanie .pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: gość Re: zbieram opine - ford focus IP: *.class146.petrotel.pl 24.08.04, 01:56 Jak kiedyś powiedział mały fajfus z TopGear — auta francuskie są takie, że jak już najdalej tydzień po zakupie te wszystkie duperele odpadną, reszta będzie jeździć po wsze czasy. Wiem z autopsji. Link Zgłoś
Gość: RF Re: zbieram opine - ford focus IP: 57.66.193.* 24.08.04, 07:24 To ciekawe bo ja już kilka Fordów Focusów widziałem bardzo rozkraczonych i biedny Punciak próbował to to uciągnąć. Co do korozji to koroduje zwłaszcza z tyłu. Silniki ma przestarzałej konstrukcji zwłaszcza z tego rocznika to znaczy osiągi i ekonomiczność tych silników są gorsze od konkurencji. Ogólnie jednak to przyzwoite auto, kwestia za jaką cenę się go kupuje i w jakim stanie technicznym, niemniej jednak koszty serwisowania są wysokie. Link Zgłoś
Gość: morda co ma Forda Re: zbieram opine - ford focus IP: *.ramtel.com.pl 24.08.04, 18:41 Ciekawe rtzeczy wypisuje gość o tych rozkraczonych Focusach?! Ja jeszcze nie spotkałem na drodze popsutej Foki. Co do silników, to TDCI 2000 jest przestarzały? A 1600 stukonny również?. Pokaż mi koleś silnik którytak jak 1600 Foki miałby rególację rozrządu co 150 tys.km, system zapobiegający przegrzaniu silnika polegający na przemiennym odłączniu cylindrów tak aby jedne pracowały jak pompy chłodzące, podczasspalania mieszanki w dwóch pozostałych.To chyba patent Forda, bo nie spotkałem takiego rozwiązania w innych konstrukcjach?!. Link Zgłoś
Gość: Albercik Re: zbieram opine - ford focus IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 24.08.04, 21:06 witam , Focus zepsuty nic podobnego to jakis bajer z tymi zepsutymi Focusami , moze chodzilo o innego forda np scorpio to jest mozliwe . co do motoru to 1,4 1,6 sa trwale co do ekonomi to zalezy od nogi .osobiscie to jedne z lepszych w swojej klasie . a co do serwisu to prosze zobaczyc ceny np : renault i vw tam sa dopiero ceny a i jakosc uslug jes taka sobie . pozdrawiam i prosze mnie nie posadzac o stronniczosc bo mam trzy sam . roznej marki. Link Zgłoś
Gość: RF Re: zbieram opine - ford focus IP: 57.66.193.* 25.08.04, 09:57 Jedne z lepszych w klasie? w której gazecie to przeczytałeś? Benzynowce nawet zmiennych faz rozrządu nie posiadają jak np Honda, Toyota, Alfa, BMW i Renault, moment obrotowy cieniutki, a z praktyki wiem że więcej palą od konkurencyjnych aut. TDCi są dobrymi silnikami ale konkurencja też oferuje dobre klekoty dla traktorzystów. Dodam, że TDCi są od Citroena. Najnowsze silniki będą na pewno lepsze ale jeszcze nie ma ich w sprzedaży natomiast gdy mówimy o aucie z rocznika 2000 to twierdzę że są to przeciętne silniki. Link Zgłoś
Gość: no skąd? Re: zbieram opine - ford focus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 16:28 A SKAD WYTRZASNĄŁEŚ INFO ZE FOKUSOWSKIE TDCI 1.8 SA OD CITROENA????????? Link Zgłoś
Gość: RF Re: zbieram opine - ford focus IP: 57.66.193.* 25.08.04, 10:15 Mogę zrozumieć Twój zachwyt bo może lepszego auta nigdy nie miałeś. Faktem jest ,że widziałem rozkraczone Focusy, a firmowy się też rozkraczył. Oczywiście nie oznacza to, że tak jest ze wszystkimi miałem po prostu takie szczęście. Na przyszłość będę chyba nosił cyfrówkę i zrobię zdjęcie żebyś uwierzył. Zanegowałem tylko stwierdzenie bezawaryjne bo nie ma takich aut. Dodam że jadąc przez Niemcy widziałem już kilka rozkraczonych Opli Vectra, Golfów, Mercedesów i Audi czyli aut przez wielu uznawanych za bezawaryjne. Niestety elektronika nie oszczędza żadnej marki. Co do techniki to przestarzałość benzynowców Forda widzę w braku zmiennych faz rozrządu i kiepskim przebiegu momentu obrotowego. Wynalazki które wymieniłeś są dobre tylko że w dobrym aucie układ chłodzenia działa a jak przestaje to po prostu się nie jedzie. Silniki TDCi są od Citroena więc co ma Ford do tego? Najnowsze silniki też nie będą Forda poczytaj ostatni Auto Świat tam piszą jakie silniki Ford zamierza stosować. A i jeszcze jedno silnik 1,6 nie nadaje się do gazu. Kilkadziesiąt tysięcy i pada głowica, chyba że jest to wtrysk gazu w fazie ciekłej ale taka instalacja to ponad 8 tys. złotych. Żeby jednak nie tylko krytkować podam trochę plusów, Dobre zestrojenie zawieszenia, dobra ergonomia za kierownicą fajne kombi, niezła cena, mimo nie najlepszych parametrów dość trwałe silniki (firmowe bez problemów przejeżdżały 300 000 km, 1.6 jeździ do dziś a 2 litrowy brał już olej więc poszedł do remontu tyle że oba były zawsze wyciskane dość mocno) no i często w standardzie ogrzewana przednia szyba elektrycznie świetna sprawa zimą. Link Zgłoś
Gość: Scarlet Spider Re: zbieram opine - ford focus IP: *.client.comcast.net 24.08.04, 22:55 Focus to bardzo dobre autko. Chociaz kupilem sobie toyote, Focusa zatrzymalem. Maloawaryjne, wygodne, niezwracajace na siebie uwage. O korozju w Focusach to nawet nigdy nie slyszalem (chyba ze na tym forum). Stabilazatory kol szybko siadaja (albo to moj styl jazdy je zalatwia). Link Zgłoś
bumtarara Re: zbieram opine - ford focus 25.08.04, 00:30 W dwa lata przejechałem 92 tyś. km i jestem BARDZO zadowolony, zero problemów. Link Zgłoś
Gość: Atc Re: zbieram opine - ford focus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 01:58 RF chyba zapier..sz rowerem i ci się rozkraczył, a o Focusie tylko marzysz. Dwoje znajomych ma jeszcze modele sprzed faceliftingu i zero problemów. Pomyśl o 2 latku jak ci starczy kasy, bo ja na razie zbieram ale nie biorę nic innego pod uwagę. Link Zgłoś
Gość: RF Re: zbieram opine - ford focus IP: 57.66.193.* 25.08.04, 09:50 Nie nie zapierdalam rowerem, a Focusy rozkraczone widziałem 2 sztuki plus jeden z firmy, który na dodatek przestał 2 tygodnie w oczekiwaniu na część zamienną. Zupełnie nie wiem co was tak oburza. Neguję tylko wypowiedź że są to najwspanialsze auta i się nie psują bo tak nie jest, choć oczywiście jak z każdą marką zdarzają się mniej lub bardziej udane egzemplarze. Ktoś potrzebuje opinii to mu ją daję z własnych obserwacji i doświadczeń a nie przepisuję teksty z gazet jak niektórzy. Link Zgłoś
horny7 Re: zbieram opine - ford focus 25.08.04, 08:18 Gość portalu: kasia napisał(a): > witam, przymierzam sie do kupna uzywanego, ok 4-letniego focusa i bede > wdzieczna za wszelkie za i przeciw. Autko godne polecenia. Co prawda autka tego osobiście nie posiadam, ale ma go mój ojciec. Niezawodny, ekonomiczny. Przejechał 150k km, rocznik '99 a sprawuje się rewelacyjnie (dodam, że jest to disel). Pozdrawiam. & Link Zgłoś
ford_focus Re: zbieram opine - ford focus 25.08.04, 09:23 Witam! Pomimo tego ze mam o Focusie bardzo dobra opinie - jezdze juz pare lat bez najmniejszych klopotow - doradzal bym kupic ci auto ktore mialo robione przeglad w ASO, dzieki czemu ma gwarancie na karoserie! Ja mialel lakierowana tylnia klape i jedne drzwi, drugie drzwi oraz maske wymienione na nowe - bez najmniejszych klopotow (auto zastepcze na czas napraw). Polecam - focus to naprawde dobry wybor. Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: zbieram opine - ford focus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 12:28 fordzie_focusie, jak można wymienić pół karoserii i polecać ten samochód. nie rozumiem... to tak jak ten facet co napisał, że wymienił w Lagunie silnik ale poza tym jest zadowolony. Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: Albercik Re: zbieram opine - ford focus IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 25.08.04, 22:23 witam , i czytam wypowiedzi na temat focusa . to prawda nie ma samochodow bezawaryjnych , choc osobiscie nigdy nie widzialem focusa zepsutego na drodze a troche sie krece po drogach . co do motoru 1,6 to gaz mozna montowac i jest ok. mam kolege ktory ma na gazie nakrecone ok 200000 tys i motor ok . ford mial motor 1,8 nie do gazu . ja mam motor 1,4 i mam gaz i jak narazie jest ok . nawet dzisiaj spotkalem gostka w focusie 1,6 z gazem rocznik 2004 . zreszta kazdy sam. ma +i- co do rdzy to slyszalem ze bylo male potkniecie ale w moim kangoo rdza wyszla po 2 miesiacach . pozdrawiam posiadaczyFORDA FUSIONA Link Zgłoś
Gość: voyteck Re: zbieram opine - ford focus IP: 5.5.* / 80.58.22.* 25.08.04, 23:44 Nie wiem skad RF wytrzasnal newsa ze diesle w Focusie sa od Citroena. RF - mozesz przyblizyc temat? Masz na mysli 1.8 TdCI? Ford ma co prawda silnik TdCI 1.4, ktory kupuje od PSA (Peugeot - Citroen), ale nie montuje go w Focusach, tylko w Fiestach. Wiesz ze dzwonia, ale nie wiesz w ktorym kosciele, co:)? Link Zgłoś
Gość: RF Re: zbieram opine - ford focus IP: 57.66.193.* 26.08.04, 09:55 To przecięż nie tajemnica, że Ford współpracuje z PSA w silnikach. Mając na uwadze przyszłość Forda poczytaj Auto Szmat nr 34 tam podają nowości Forda a wiadomo nad nowościami już się pracuje i testuje. Tak więc benzynówki Forda będą z Volvo a diesle z PSA (oczywiście nie w 100%) Paleta diesli od 1,6 20V TDCi 109 KM, do 2,2 20 V TDCi 175 KM. Ot zadzwonili w tym kościele. Jakbyś nie miał możliwości przeczytać bo to prawie aż 3 PLN to mogę Ci jeszcze coś przepisać. Link Zgłoś
Gość: RF nowy madrala Re: zbieram opine - ford focus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 12:05 RF głupot nagadales a teraz sie idiotycznie wykrecasz. napisales ze Fokuch jezdzi na dizlach od Citro a to jest bullszit. tak to jest jak sie autoswiatem nakrecasz..... jedyne motorki ktore teraz sa wspolne, ale NIE KUPOWANE jak powiedziales tylko produkowane w kooperacji to 1.4 tdci/hdi 68 km 1.6 109 km 2.0 136 km silniki ktore sa obecnie w fokusie nie maja nic z Citro 1.6 i 2.0 beda dopiero za czas jakis zasuwac w FOkuchu II (teraz sa w Cmaksie) oszczedz te 3 zyle, dołóz jeszcze kilka i czytaj porzadne gazety....... Link Zgłoś
Gość: RF Re: zbieram opine - ford focus IP: 57.66.193.* 26.08.04, 12:16 Zgadzam się w zupełności napisałem też że nie w 100%. Jest to wynik jakiejs tam współpracy a w C-maxie się to testuje. Fakt pomyliłem się co do Focusa z C-maxem, przepraszam bardzo chociaż C-max to też Focus tylko ulepszony i wyższy. Link Zgłoś
Gość: RF Re: zbieram opine - ford focus IP: 57.66.193.* 26.08.04, 12:17 A i jeszcze dodam, że nie nakręcam się tą gazetą dlatego napisałem Auto Szmat. Link Zgłoś
Gość: voyteck Re: zbieram opine - ford focus IP: 5.5.* / 80.58.22.* 27.08.04, 11:29 No to mamy zgode, EUREKA, chyba pierwszy raz na tym forum, bo faktycznie w sprawach silnikow Ford wspolpracuje z PSA, co nie zmienia faktu ze w Focusach, ktore sa aktualnie do kupienia nie ma nic co by mialo cos wspolnego z PSA. W nastepnym Focusie - pewnie tak. Jesli chodzi o kupowanie silnikow od Volvo, to obecnie Volvo nalezy do Forda, wiec Ford moze doic swoja firme ile chce (podobnie jak VW doi Audi - praktycznie wszystkie rozwiazania z Audi przeszly do VW - od silnikow po ksztalt deski rozdzielczej). Pozdro! Link Zgłoś