Dodaj do ulubionych

Zmieniarka USB - uzywa ktos?

07.07.14, 13:53
Zastanawiam sie nad zamiana swoje "tradycyjnej" CD na taka.
Ktos sie juz zdecydowal?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 14:26
      co to jest zmieniarka usb?
      dysk zewnętrzny podłączany przez usb?
      ja mam czytnik kart i to mi starcza - każdą nową płytę zamieniam na mp3 i na kartę. Karty mam 2 i na nich wciaż kupa miejsca.
    • samspade A co to jest? 07.07.14, 14:34
    • kontik_71 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 14:40
      Masz na mysli cos takiego? archiwum.allegro.pl/oferta/cyfrowa-zmieniarka-usb-ipod-iphone-aux-bmw-40pin-i4110067794.html

Jesli tak to odnosze wrazenie, ze jest to cokolwiek dziwaczne urzadzenie. Nie masz w aucie Bluetooth?
    • galtomone Takie ustrojstwo 07.07.14, 14:52
      allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=zmieniarka+usb&search_scope=&bmatch=seng-v11-p-econom-2-e-0617
      Nie chcialem wrzucac linka, zeby nie bylo, ze reklamuje.
      Zamiast fabrycznej zmieniarki (u mnie 6 plyt) wpina sie czytnik sd/usb) ktory moze byc sterowany przez fabryczne radio.

Nie mam BT.
      • kontik_71 Re: Takie ustrojstwo 07.07.14, 15:09
        Moim zdaniem to jest kompletnie bez sensu. Jesli radio nie ma wejscia usb i/lub bluetooth to predzej kupilbym nowe radio niz instalowal takie cos. Radio kosztuje niewiele wiecej...
        • galtomone Re: Takie ustrojstwo 07.07.14, 15:12
          kontik_71 napisał:

> Moim zdaniem to jest kompletnie bez sensu. Jesli radio nie ma wejscia usb i/lub
          > bluetooth to predzej kupilbym nowe radio niz instalowal takie cos. Radio koszt
          > uje niewiele wiecej...

Nie ma takiej opcji w moim wypadku. Radio jest zintegrowane z ze sterowaniem klimatyzacja, nawiewami, itd. A ekran jest osobno.
          A to powinno dzialac jak zmieniarka tylko czytac mp3...

Dlaczego uwazasz, ze taki emulator jest bez sensu?
          • kontik_71 Re: Takie ustrojstwo 07.07.14, 15:26
            Z mojego punktu widzenia jest bez sensu bo to kolejne ustrojstwo z kablem na koncu. A, ze mam gleboka awersje do kabli to i ustrojstwo jest dla mnie nieakceptowalne.
            Nie ma jakiegos dodatkowego modulu bluetooth do Twojego radia? Wsiadasz do auta, telefon laczy sie z radiem, masz pelne sterowanie z kierownicy, dodatkowo system glosnomowiacy i tez komunikaty nawigacji w glosnikach.
            • gzesiolek Re: Takie ustrojstwo 07.07.14, 16:02
              Ale on ma w bagazniku duzo ustrojstwo z kablem na koncu ktore zmienia 6plyt CD...
              zamiast tego duzego ustrojstwa wklada sobie to male i podpina pod pamiec 64GB gdzie ma muzyki w mp3 z 500-1000 plyt (w zaleznosci od jakosci i dlugosci plyty), a radio dalej sobie mysli ze dostaje cyfrowy sygnal z duzego ustrojstwa z CD...

Nie takie glupie...

• galtomone Re: Takie ustrojstwo 07.07.14, 17:15
                Dokladnie tak, tylko zmieniarke na 6 cd mam w shcowku przed pasazerem - tak dla wygody. Reszta sie zgadza :-)
            • galtomone Kable i czasy - ech... 07.07.14, 17:15
              kontik_71 napisał:

> Z mojego punktu widzenia jest bez sensu bo to kolejne ustrojstwo z kablem na ko
              > ncu. A, ze mam gleboka awersje do kabli to i ustrojstwo jest dla mnie nieakcept
              > owalne.

Ale nie widzisz ani tego ustrojstwa ani kabla. To sie wsadza tam gdzie jest zmieniarka CD (u mnie w shcowku przed pasazerem).

Swoja droga,
              jakby ktos mnie 15 lat temu zapytal czy chce miec zmieniarke CD w acuie to bylby szczyt szczescia... a dzis czlowiek marudzi. :-)

> Nie ma jakiegos dodatkowego modulu bluetooth do Twojego radia? Wsiadasz do auta
              > , telefon laczy sie z radiem, masz pelne sterowanie z kierownicy, dodatkowo sys
              > tem glosnomowiacy i tez komunikaty nawigacji w glosnikach.

Na kierownicy mam JEDEN duzy przycisk - nazywa sie klakson :-)

W Ave mialem wiecej ale jakos sie nie przekonalem.
              • kontik_71 Re: Kable i czasy - ech... 07.07.14, 17:29
                Raz mialem zmieniarke do plyt w Xantii.. i przez caly okres jej posiadania mialem zawsze ten sam zestaw plyt i sluchalem ich moze 2 razy.. sprzedajac auto zapomnialem w ogole o tym, ze powinienem plyty wyciagnac..

No tak.. tym jednym przyciskiem wiele nie zwojujesz.. ja sie przyzwyczailem do sterowania na kierownicy i taka z jednym przyciskiem wydaje mi sie jakas taka gola..
                • galtomone Re: Kable i czasy - ech... 07.07.14, 19:00
                  Jakbys mial duze "L" w kolku I drewno do okola to gola by nie byla ;-)
    • des4 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 14:56
      to chyba dla amatorów zabytkowych aut, już w moim focusie II prawie 1-0 lat temu radio miało wejście usb
      • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 15:13
        Pewnie tak...
        W Avensis II, o generacje mlodszym aucie odczyt mp3 z CD dopiero w 2007 po lifcie wprowadzono. A wyjscia nadal nie bylo.
        Tak czy siak - to chyba jedyna sensowna opcja.
        • kontik_71 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 15:26
          Predzej bym sobie transmiter PM kupil..
          • gzesiolek Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 16:04
            chyba FM... tak czy siak jakosc dzwieku zwykle dosc marna...
            Takie rady to chyba tytlko na zasadzie nie bo nie...
            • 4slash Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 16:47
              Mam w Golfie 7 napęd CD/mp 3, USB, dwa gniazda SD i......... jeszcze z tego nie korzystałem ;) chociaż mam wiele płyt i plików mp3.
              Chyba się starzeję, słucham radia, głównie PR III
              • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 17:12
                Zapewne u mnie bedzie podobnie, Trojka (a jak smedza) to Zet Gold/Zlote Przeboje, albo Rock Radio. Ale czasem mam ochote posluchac czegos konkretnego albo sie jedzie gdzies dalej.
                + dziecko w aucie = angielskie bajki ;-)
                • kontik_71 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 17:25
                  Jak czytam czego sluchacie (ja tez) to chyba pomalu powinnismy szukac odpowedniej laski lub innego chodzika a nie elektronicznych gadzetow :)
                  • galtomone LOL :-) 07.07.14, 18:58
                    Moze warto tez tlen I defibrylator wozic? :-)
                    • kontik_71 Re: LOL :-) 07.07.14, 19:46
                      i pielegniarke w skapym wdzianku :D
                      • galtomone Re: LOL :-) 08.07.14, 07:45
                        kontik_71 napisał:

> i pielegniarke w skapym wdzianku :D

Znaczy w naszym wieku trzeba się (z powrotem) przesiasc do minivana :-)
                        • kontik_71 Re: LOL :-) 08.07.14, 09:37
                          Mysle, ze duzy kabriolet tez zdalby egzamin :) No ewentuialnie wielka terenowka cos a'la Hummer :)
                          • galtomone Re: LOL :-) 08.07.14, 10:19
                            Kabriolet - bez szans (nie przmyslales tego). Przeciagi... w naszym wieku? Nie dobrze.
                            Terenowka tez srednio. Jak jest tlen, pielegniarka, itd... to znaczy, ze czlowiek oczekuje spokoju (ciszy) i komfortu (+ szybkiego dostepu pomocy). Juz predzej jakies specjalne wersje Transportera (i podobnych) czy (dla bogatych) Neoplan.

To masz propozycje wnętrz :-)
                            www.usabuscharter.com/USA-Bus-Charter-Entertainer-Coach-Limo-Bus-Service.html
                            www.mtm-klassen.com/en.html
                            • kontik_71 Re: LOL :-) 08.07.14, 10:34
                              Bus limo to jest calkiem, calkiem :) Lozko szpitalne tez by spokojnie mialo miejsce :D
                              • galtomone Re: LOL :-) 08.07.14, 11:27
                                No, nawet double :-) (jakbys dwoch pielegniarek wymagal)
                                • kontik_71 Re: LOL :-) 08.07.14, 11:29
                                  haha :) Musze pogadac z polowica jak ona widzi kwestie opieki nad swoim mezem :)
                                  • galtomone Re: LOL :-) 08.07.14, 11:58
                                    +1 za odwage :-)
                                    • kontik_71 Re: LOL :-) 08.07.14, 12:09
                                      Przy mojej polowicy nie potrzeba odwagi.. Lazac po deptaku sama dodawala swoje komentarze odnosnie mijanych pan i panienek.. niektore byly bardzo pozytywne, komentarze mam na mysli :)

Polowica zdaje sobie sprawe, ze faceci maja oczy po to aby delektowac sie widokiem cial 20o paro latek i zadne sceny zazdrosci tego nie zmienia :)
          • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 17:10
            kontik_71 napisał:

> Predzej bym sobie transmiter PM kupil..

PM czy FM?
            FM mam. Ale I tak sa zaklocenia I kolejny kabel sie wala po aucie, a to sie wadzi w schowek zamiast zmieniarki CD I juz.
            • kontik_71 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 17:26
              Tak, FM.. palec mi sie omsknal :)

Kabel do transmitera?
              • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 18:59
                A jak go zasilasz - bateryjki non stop?
                Jak go laczysz z telefonem?
                • kontik_71 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 19:47
                  Z dawnych lat mam transmiter z gniazdem na karte i zasilany bezposrednio z gniazda na zapalniczke.. zero kabelkow.
                  • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 08.07.14, 07:46
                    A telefon skad zasilasz? Bo ja jednak mam tak, ze jak jade to telefon laduje (oczywiście jak jade dalej niż 5 min po miesiecie).
                    • kontik_71 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 08.07.14, 09:43
                      A widzisz.. ja mam dwa gniazda jedno z przodu a drugie w schowku miedzy fotelami. Od tego drugiego mam pociagniety (schowany) kabel zasilajay do komorki a drugie gniazdo jest wolne. Teraz juz nie uzywam transmitera ale jakby co to gniazdo jest dostepne :)
                      • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 08.07.14, 11:28
                        Tez mam dwa, Druie mam z tylu pod nawiewami dla pasazerow w kolumnie srodkowej. Ale telefon mam na szybie z powodu nawigacji (i opcji telefonicznych), wiec musze korzystac z tego z przodu.
                        • kontik_71 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 08.07.14, 11:30
                          Ja nie toleruje niczego na przedniej szybie (winietki pala mnie wrecz zywym ogniem) wiec u mnie komorka jest po prawej od drazka zmiany biegow i na jego wysokosci.
                          • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 08.07.14, 12:00
                            Telefon na szybie jest jedyna rzecza, ktora mi nie przeszkadza). Mam gho tuz na deska rozdzielcza wiec zupelnie nie zaslania widoku.
                            Przy lewarku nie bardzo mam jak go "zamontowac".
                            Inna sprawa, ze lepiej rzucac okiem na mape przy szybie niz gdzies przy lewarku - a dopoki nawigacje fabrycze nie beda dawac takich mozliwosci jak np. ta w telefonie to ja za wbudowane dziekuje.
                            • kontik_71 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 08.07.14, 12:11
                              Niestety nie mialem wyboru i mam fabryczna nawigacje, ale kompletnie nie uzywana. Tak zlej to ze swieca szukac. A Navigona uzywam zasadniczo sluchowo i nie zerkam na mape. Dlatego podlaczenie go przez bluetooth jest dla mnie idealnym rozwiazaniem. Gdy przychodzi komunikat to slysze go przez glosniki auta i nie musze sie wsluchiwac w glosik biegnacy gdzies z dolu
            • samspade Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 07.07.14, 19:50
              Trudny wybor. Troche szkoda cd.
              • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 08.07.14, 07:47
                Owszem... ale niestety nie mam VW/Seata/Skody - ich zmieniarki mogą być podlaczone rownoczesnie z takim emulatorem zmieniarki. W Toyotach albo, albo.
    • galtomone Kupilem 09.07.14, 12:22
      Po zmianie radia z USA na Europejska wersje (montaz emulatora zmieniarki odbedzie sie przy okazji) dam znac, czy to fajnie dziala.
    • do.ki Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 09.07.14, 20:33
      Nigdy nie potrafiłem pojąć dlaczego ludzie wolą słuchać muzyki z konserwy zamiast po prostu radia. Jest tyle fajnych stacji radiowych.
      • kontik_71 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 09.07.14, 21:32
        I wlasnie dlatego o gustach sie nie dyskutuje...
      • nazimno Zaopatrz sie w radio z odbiorem emisji DAB+. 09.07.14, 21:46
        (radio samochodowe)
        Taki odbiornik odbiera rowniez w pasmie typowym, FM.

Jakosc przewyzsza znacznie (byle)jakosc emisji analogowej zarowno pod wzgledem dynamiki
        jak i pasma akustycznego.

I liczba stacji jest nieporownywalna z "analogowka".
        To swietny wariant do sluchania kazdego rodzaju muzyki.
        W Polsce DAB+ tez juz biega w niektorych aglomeracjach.

dab.polskieradio.pl/

• do.ki Re: Zaopatrz sie w radio z odbiorem emisji DAB+. 09.07.14, 21:58
          > Jakosc przewyzsza znacznie (byle)jakosc emisji analogowej zarowno pod wzgledem
          > dynamiki
          > jak i pasma akustycznego.

W przypadku radia samochodowego to argument bez znaczenia. Dynamika i pasmo radia FM jest wystarczające i nie do odróżnienia (podczas jazdy) od czegokolwiek lepszego.
          • nazimno Mylisz sie. 09.07.14, 22:11
            Emisja FM jest podatna na zaklocenia, poziom szumow jest pod psem, a pasmo akustyczne
            jest ograniczone w praktyce do "zirca/about 10 kHz", nie mowiac juz o znieksztalceniach nieliniowych i nie tylko, bo i separacja kanalow stereo (L/R) jest do dupy.

Niektore nadajniki FM powinny byc w Polsce zezlomowane.

Tu sa szczegoly DAB dla profesjonalistow:

www.itl.waw.pl/publikacje_pliki/statutowe/pliki/574.pdf
            Koncze, bo mam mecz w okienku laptopa, a mecz odbieram sobie w DVBT.
            • jureek Re: Mylisz sie. 09.07.14, 23:05
              nazimno napisał:

> Emisja FM jest podatna na zaklocenia, poziom szumow jest pod psem, a pasmo akus
              > tyczne
              > jest ograniczone w praktyce do "zirca/about 10 kHz", nie mowiac juz o zniekszta
              > lceniach nieliniowych i nie tylko, bo i separacja kanalow stereo (L/R) jest do
              > dupy.

Słucham radia DAB na słuchawkach i nawet wtedy praktycznie nie słychać różnicy jakościowej między FM a DAB. Oczywiście pod warunkiem, że sygnał FM jest mocny, jednak sygnał DAB też nie zawsze jest wystarczająco mocny, a wtedy jest jeszcze większa kaszana. Skoro na słuchawkach różnica jest tak niewielka, to co dopiero w samochodzie, gdzie i tak masz szumy silnika i inne hałasy zakłócające słuchanie.
              • nazimno Katem oka ciagle ogladam mecz na laptopie. 09.07.14, 23:29
                Chaos i brak koncepcji akcji czyli badziewie.

Wracajac do sprzetu.

Trzeba miec:

a. Wlasciwa antene w samochodzie i porzadny kabel o niskiej tlumiennosci z anteny
                do wejscia antenowego odbiornika i filtr odklocajacy zasilanie.

b. Odbiornik DAB+ dobrej klasy (marki nie wymieniam, bo nie reklamuje)

c. Dobry tor audio i glosniki.

d. Oraz uszy bez wad sluchu.

Moj kolega zapragnal sobie kupic w miare porzadny system audio do domu (jakies 10 k Euro do wydania).

Poradzilem mu, aby najpierw zrobil sobie pelne, profesjonalne badanie sluchu,
                bo to wypadnie taniej.

Okazalo sie, ze gdyby kupil sobie wspomniany system, wyrzucilby pieniadze w bloto.
                Mial typowa wade sluchu jako "pokolenie MP3", ktore tandetnymi sluchawkami
                i glosnym sluchaniem zniszczylo sobie ucho do takiego stopnia, ze
                kupowanie teraz sprzetu wysokiej jakosci mija sie calkowicie z prawda o uszach.

Powyzej 7 kHz juz praktycznie NICZEGO nie slyszal jednym uchem (lewym).
                A na drugim uchu urywalo mu sie slyszenie na ok. 8 KHz.

Wszystko zalezy od uszu, bo to one "umocowane sa na glowie" sluchajacego.

Pisze o tym, bo ludziom wydaje sie, ze maja racje, gdy jej nie maja.
                Prawda bywa przykra, ale bywa.
                Niestety.

• jureek Re: Katem oka ciagle ogladam mecz na laptopie. 09.07.14, 23:40
                  nazimno napisał:

> a. Wlasciwa antene w samochodzie i porzadny kabel o niskiej tlumiennosci z ante
                  > ny
                  > do wejscia antenowego odbiornika i filtr odklocajacy zasilanie.
                  >
                  > b. Odbiornik DAB+ dobrej klasy (marki nie wymieniam, bo nie reklamuje)
                  >
                  > c. Dobry tor audio i glosniki.
                  >
                  > d. Oraz uszy bez wad sluchu.

Zapomniałeś o najważniejszym punkcie, czyli o tym, że auto musi znajdować się w zasięgu nadawania, a z tym jest bardzo cieniutko, szczególnie gdy pojedziesz w dłuższą trasę.
                  Ale nawet to nie sprawi, że auto zamieni się w salę koncertową. Auto to auto, służy do jazdy, więc jakość FM jest najzupełniej wystarczająca.
                  • nazimno Mapka. 09.07.14, 23:50

www.digitalradio.de/index.php/de/empfangneu
                    PS
                    Gdzies okolo roku 2020 emisja FM (popularnie UKF) zostanie definitywnie wylaczona,
                    podobnie jak stalo sie to z emisja analogowa programow TV.

Pasmo czestotliwosci znajdzie inne zastosowania.

• nazimno Na marginesie. 09.07.14, 23:57
                      "pogloski o smierci FM" sa lekko przesadzone, nalezy jednak sie z tym liczyc.
                      To juz tylko kilka lat.
                      Wiec trzeba uwazac, co sie kupuje.

Planuje sie wylaczenie emisji na rok 2018, ale ja jestem ostrozny.

www.digitalfernsehen.de/UKW-Abschaltung-soll-2018-klappen.103282.0.html
                      • galtomone Oby jak najszybciej! 10.07.14, 07:39
                        Smierc FM oznacza duuuuzo miejsca na nowe kanaly TV I Radiowe )(byc moze I inne uslugi? - internet) w tech. cyfrowej.
                        • jureek Re: Oby jak najszybciej! 10.07.14, 10:16
                          galtomone napisał:

> Smierc FM oznacza duuuuzo miejsca na nowe kanaly TV I Radiowe )(byc moze I inn
                          > e uslugi? - internet) w tech. cyfrowej.

Jasne! Nieważne te wszystkie stare babcie, których renta nie starcza nawet na wykupienie lekarstw, więc przestaną słuchać radia w ogóle, ważne, żeby kolejne kanały cyfrowe były wolne i powstały nowe usługi do bombardowania nas jeszcze większą ilością reklam prezentowanych w jeszcze lepszej jakości obrazu i dźwięku. Jak to mawiał Lenin, gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą, a postęp wymaga ofiar.
                          • nazimno jureek-problem jest z niewlasciwej strony widziany 10.07.14, 10:34
                            Powinienes rozmiec, ze czym innym jest technologia dystrybucji mediow, a czym innym
                            ich tzw. content czyli zawartosc..

Co z tego, ze masz nowe rury wodociagowe, skoro jakies zaklad wtlacza do nich pomyje...

Czy wiesz jakie byly dyskusje, gdy wprowadzano po raz pierwszy radiodyfuzje w systemi FM?

Dokladnie takie same.
                            • jureek Re: jureek-problem jest z niewlasciwej strony wid 10.07.14, 10:49
                              nazimno napisał:

> Powinienes rozmiec, ze czym innym jest technologia dystrybucji mediow, a czym i
                              > nnym
                              > ich tzw. content czyli zawartosc..

Oczywiście, że są to różne rzeczy, ale jednak ze sobą powiązane. Gdyby nie szybki internet (technologia dystrybucji), nie byłyby możliwe reklamy w postaci filmów wysokiej rozdzielczości (content).
                              Rozwój technologiczny niekoniecznie służy użytkownikowi, np. większa szybkość internetu nie przekłada się wcale na to, że to forum otwiera się szybciej, strona forum otwiera się nawet wolniej niż 10 lat temu, ale dzięki szybszej transmisji można dołączyć do niej więcej ciężkich (w megabajtach) reklam i skryptów śledzących, co robisz w sieci, żeby Ci odpowiednią reklamę dopasować.

> Czy wiesz jakie byly dyskusje, gdy wprowadzano po raz pierwszy radiodyfuzje w s
                              > ystemi FM?
                              >
                              > Dokladnie takie same.

To nie jest dokładnie ta sama sytuacja, bo wraz z wprowadzeniem FM nie zlikwidowano nadawania na falach długich, średnich i krótkich, a więc posiadacze odbiorników bez UKF nie zostali odcięci od radia w ogóle, jak to jest teraz planowane.
                              • nazimno Jurek. 10.07.14, 11:07
                                Ty wyciagasz jakies dziwne wnioski.

Znajdz sobie prosze cos o statystyce sluchania radia.
                                Zdziwisz sie, gdy zobaczysz profile procentowe z podzialem na pasma radiowe
                                programy i grupy wiekowe.

Zakres fal srednich w Polsce juz dawno temu opuszczono.

Odbiorniki z zakresem fal krotkich leza w piwnicach, bo juz nikt Wolnej Europy nie musi sluchac. Mlodziez nawet nie wie, ze kale krotkie istnieja.

Krotkofalowcy jeszcze egzystuja, ale to jest hobby radiokomunikacyjne.
                                /calkowity margines/

Nadajnik W-a I w Solcu Kujawskim jest od samego poczatku deficytoym przedsiewzieciem.
                                Jego moc maksymalna, 1200 kW to jak zasilanie duzego pieca przemyslowego.
                                To jest w zasadzie relikt, choc napedzany wcale nie taka stara technologia.
                                Jakosc odbioru na falach dlugich w zasadzie wyklucza sluchanie muzyki.

pl.wikipedia.org/wiki/RCN_Solec_Kujawski
                                • jureek Re: Jurek. 10.07.14, 11:33
                                  nazimno napisał:

> Ty wyciagasz jakies dziwne wnioski.

Wnioski wydają Ci się dziwne, bo nie jestem maistreamowy. Zgadza się, że obecnie po kilkudziesięciu latach nadawania na UKF, znaczenie AM jest marginalne. Jednak fakt pozostaje faktem, że przy wprowadzaniu UKF nie zmuszano ludzi do rozstania się z AM, ludzie nadal słuchali stacji nieukaefowych, dopiero z czasem fale średnie, długie i krótkie umarły niejako śmiercią naturalną, a nie tak jak teraz, gdy przy wprowadzaniu DAB+ planuje się zamordować FM. To jest różnica.
                                  Zgadza się też, że fale średnie średnio się nadają do słuchania muzyki, jednak radio to nie tylko muzyka. Dla programów informacyjnych fale średnie mają sens. Teraz poprawiło się pokrycie sygnałem UKF radia DLF, ale jeszcze parę lat temu na trasie do Polski było sporo luk, więc wolałem słuchać tej stacji na falach średnich, nie było przerw i szukania nowych częstotliwości co parę kilometrów.
                                  • galtomone Re: Jurek. 10.07.14, 11:54
                                    jureek napisał:

> Wnioski wydają Ci się dziwne, bo nie jestem maistreamowy.

Nie mainstreamowy tylko namawiasz nas do przestarzalej techlologii, ktorej stosowanie nie ma zadnego sensownego uzasadnienia. Rownie dobrze moglbys namiawac nas do zastapienia silnika spalinowego koniem (bo emerytow nie stac na paliwo) czy zarowek elektrycznych luczywem, bo wtedy tylu dyrnych reklam nie podswietlimy.

> Zgadza się, że obecni
                                    > e po kilkudziesięciu latach nadawania na UKF, znaczenie AM jest marginalne. Jed
                                    > nak fakt pozostaje faktem, że przy wprowadzaniu UKF nie zmuszano ludzi do rozst
                                    > ania się z AM,

I teraz tez nikt nikogo nie zmusza. Natomiast nadawanie cyfrowe jest po prostu tansze, wiec nikt normalny nie bedzie nadawac analogowo bo po co i do kogo?

Sygnal analogowy wymaga duzo wiekszej mocy nadawczej i zabiera o wiele wieksze pasmo czestotliwosci, nie ma zadnej przewagi nad nadawaniem cyfromy, poza faktem ze jest obecny. Wszystko to co mozna nadac w sposob analogowy da sie zrobic cyfrowo tylko taniej i z lepsza jakoscia.

> a nie tak jak te
                                    > raz, gdy przy wprowadzaniu DAB+ planuje się zamordować FM.

Nie przesadzaj. Nikt FM nie morduje. Te czestotliwosci beda przeznaczone na inne zastosowanie, ale nie sa nadawcom zabierane na sile, bnadawcy po przejscu na nadawanie cyfrowe po prostu nie beda ich potrzebowac. Tak jak swoich czestotliwosci analogowych nie potrzebuje juz wojsko.

> Zgadza się też, że fale średnie średnio się nadają do słuchania muzyki, jednak
                                    > radio to nie tylko muzyka. Dla programów informacyjnych fale średnie mają sens.

Jaki? Dlaczego nie mozna tych wiadomosci w lepszej jakosci sluchac w cyfrze?
                                    • gzesiolek Re: Jurek. 10.07.14, 12:23
                                      Tylko posiadaczom konia nie zakazywano korzystania z drogi po wprowadzeniu pojazdow spalinowanych i zmuszano do kupna takiegoz jesli chciales sie przemieszaczac na wieksze odleglosci inaczej niz piechota...
                                      A babcia z radiem FM w pewnym momencie bedzie zmuszona do kupna tunera cyfrowego, tak jak teraz bylo z TV...
                                      Postep, postepem, ale wymuszanie na ludziach dla ktorych kazde 10zl to skarb, wydawania kasy aby moc byc na biezaco z pogoda/wiadomosciami... Sorki, ale rozumiem podejscie Jurka, ze okres przejsciowy powinien byc dluzszy...

Piszesz tylko z punktu widzenia nadawcy, a co z odbiorcami? Czy radio i tv publiczna nie powinna jak najdluzej dostarczac tresci odbiorcom ktorych nie stac na wydanie ekstra 100-200zl na tuner?
                                      • galtomone Re: Jurek. 10.07.14, 12:46
                                        gzesiolek napisał:

> Piszesz tylko z punktu widzenia nadawcy, a co z odbiorcami?

A ty piszez z p. widzenia bardzo malego (iciagle malejacego) % odbiorcow. A co z reszta?
                                        Kto zaplaci za dublowanie nadawania.... emeryci?

> Czy radio i tv publ
                                        > iczna nie powinna jak najdluzej dostarczac tresci odbiorcom ktorych nie stac na
                                        > wydanie ekstra 100-200zl na tuner?

A moze powinna doplacac tez do pradu?
                                        • jureek Re: Jurek. 10.07.14, 12:54
                                          galtomone napisał:

> A ty piszez z p. widzenia bardzo malego (iciagle malejacego) % odbiorcow. A co
                                          > z reszta?

Co z resztą? Odpowiem Twoimi słowami. Czy słuchanie radia i oglądanie telewizji jest obowiązkowe? Ta nowoczesna, wykształcona reszta ma tyle innych możliwości, ma internet, ma empetrójki, to nie to, co ludzie starsi, którym chcesz zostawić książki i mszę w kościele na żywo, choć akurat wzrok i narządy ruchu w tym wieku najczęściej nawalają.

> Kto zaplaci za dublowanie nadawania.... emeryci?

No to nie dublować, skoro nie ma takiej społecznej potrzeby. Gdyby jakość cyfrowego radia była taka powalająca, to np. w Niemczech odbiorniki powinny się sprzedawać jak świeże bułeczki, a jednak tak nie jest - ludzie głosują nogami za pozostawieniem jeszcze przez jakiś czas normalnego UKF-u.

• galtomone Re: Jurek. 10.07.14, 13:24
                                            Owszem, wyksztalcona reszta ma inne rzeczy, a na kolejne uslugi nie ma czestotliwosci. STad stare jest zastepowane nowy - tak bylo zawsze i tak bedzie.
                                            Sikanie pod waitr jest bez sensu.... rownie dobrze moze sz zawracac kijem wisle ;-)
                                            • jureek Re: Jurek. 10.07.14, 13:28
                                              galtomone napisał:

> Owszem, wyksztalcona reszta ma inne rzeczy, a na kolejne uslugi nie ma czestotl
                                              > iwosci.

Nie napisałeś jeszcze konkretnie, na co Ci tych częstotliwości brakuje? Bo póki co, to widzę, że wszelkie nowe uwolnione zasoby wykorzystywane są przede wszystkim na to, żeby bombardować mnie reklamą z jeszcze większą siłą. Jako konsument niewiele z nich korzystam.
                                              • samspade Jurku bo to nie tym masz korzystać. 10.07.14, 13:36
                                                Choć jestem przekonany że marketingowcy wyjaśnią nam czemu na tym skorzystamy.
                                              • galtomone Re: Jurek. 10.07.14, 13:54
                                                jureek napisał:

> Nie napisałeś jeszcze konkretnie, na co Ci tych częstotliwości brakuje?

Mnie osobiscie do niczego. Ale ja w tym zakresie nie jestem wyrocznia. DLa mnie wieszky wybor jest zawsze lepszy od mniejszego.

> Bo póki
                                                > co, to widzę, że wszelkie nowe uwolnione zasoby wykorzystywane są przede wszys
                                                > tkim na to, żeby bombardować mnie reklamą z jeszcze większą siłą. Jako konsumen
                                                > t niewiele z nich korzystam.

Szczegolnie za jak dobrze pamietam i tak nie mieszkasz w PL.. to co ci za roznica?
                                                • samspade Re: Jurek. 10.07.14, 13:57
                                                  Ale co te uwolnione częstotliwości będą oferować? Jeszcze więcej reklam?
                                                  I pisze to mieszkaniec kraju nad Wisłą przez niektórych zwanym potato republic ....
                                                • jureek Re: Jurek. 10.07.14, 14:03
                                                  galtomone napisał:

> Szczegolnie za jak dobrze pamietam i tak nie mieszkasz w PL.. to co ci za rozni
                                                  > ca?

Po pierwsze, to ostatnio coraz więcej w Polsce mieszkam, po prostu mój powrót do Polski odbywa się stopniowo, na tej zasadzie, że stopniowo zmieniają się proporcje czasu spędzanego w biurze i czasu telepracy.
                                                  Po drugie zaś, to jeśli chodzi o sposób wykorzystania nowych technologii, to Polska nie jest żadnym wyjątkiem.
                                                • gzesiolek Re: Jurek. 10.07.14, 15:59
                                                  > Mnie osobiscie do niczego. Ale ja w tym zakresie nie jestem wyrocznia. DLa mnie
                                                  > wieszky wybor jest zawsze lepszy od mniejszego.

Wiec niech odbiorca jak najdluzej ma wybor... FM czy cyfrowka?
                                                  Jesli cyfrowka bedzie taka super hiper dla odbiorcow to stopniowo wypierac bedzie FM i nawet wiekszosc emerytow bez grosza jakos sie przerzuci...
                                                  Ale najwazniejszt jest wspomniany przez Ciebie "wybor"
                                                  • kontik_71 Re: Jurek. 10.07.14, 16:02
                                                    Siejecie panike, jakby jutro mieli wylaczyc stacje analogowe.. a nie ma nawet ustalonego terminu takiego ruchu.
                                                  • samspade A przywolywany wczesniej rok 2020? 10.07.14, 16:15
                                                  • kontik_71 Re: A przywolywany wczesniej rok 2020? 10.07.14, 16:21
                                                    Na stronach ktore znalazlem nie ma slowa o terminie a na jednej jest nawet wprost napisane, ze termin nie jest ustalony.. Ale nawet jesli bylby to 2020, w co watpie, to jest 6 lat na zmiany i przystosowanie sie do nowego standartu.. ile lat trwaly przygotowania do wylaczenia analogowej TV? Nie przypadkiem ponad 10?
                                                  • nazimno To zalezy. 10.07.14, 17:12
                                                    Oficjalnie sie w Polsce za duzo na ten temat nie mowi, aby nie draznic.
                                                    Politycy unikaja straszenia ludzi, bo robia juz teraz w pory z powodu wyborow.

Jest tak, ze beda naciski miedzynarodowych instancji zwiazane z unikaniem
                                                    wzajemnego zaklocania sobie radiowych pasm nadawczych.
                                                    To tzw, kompatybilnosc elektromagnetyczna.

Nadajniki nie koncza swojego zasiegu na zasadzie ciecia brzytwa.
                                                    Zasiegi nadajnikow sa uzaleznione od charakterystyk anten, geomorfologii obszaru, mocy promieniowania i czestotliwosci.
                                                    Z jednego kraju wlaza na terytorium innego.

Ujednolicenie pasm lezy w interesie wszystkich, bo inaczej bedzie chaos.
                                                    A do tego dojdzie jakis nowy unijny "prikaz".

Z tego, co wiem to po 2020 zostana tylko wyjatki jak np. Wyspy Brytyjskie, bo te
                                                    i tak sa stosunkowo niezle od kontynentu oddzielone.

Polska bedzie musiala sie zgodzic z innymi, bo wyjscia nie ma.
                                                  • do.ki Re: To zalezy. 10.07.14, 18:05
                                                    No i dobrze, ale w takim razie nie gadaj mi o przestarzałej technologii, bo technologia FM jest jak najbardziej w porządku i nie ma ze strony użytkownika żadnego powodu, żeby zastępować ją inną. To po stronie nadawców są powody.
                                                    Mówiąc bardziej ekstremalnie, także w technologii AM jest jeszcze życie. Co jest nie tak z emisją A1? Że trzeba opanować kropki i kreski? Szybciej można przesłać wiadomość kluczem niż pisząc SMSa. I wystarczy niewielka moc, i pasmo niewielkie...

Przydałby się odbiornik DAB, który następnie retransmitowałby przez FM :-)
                                        • samspade Re: Jurek. 10.07.14, 13:30
                                          Pisze z punktu widzenia wcale nie tak małego% odbiorców.
                                          Nie lubię kiedy ktoś zmusza mnie do rzeczy, na które nie mam ochoty. W tym przypadku mówimy o wymianie odbiorników radiowych. O wyrzuceniu dobrze działających odbiorników radiowych.
                                          W imię czego?
                                          Kolejny durny pomysł euro-bolszewii.
                                          • jureek Re: Jurek. 10.07.14, 13:34
                                            samspade napisał:

> O wyrzuceniu dobrze działających
                                            > odbiorników radiowych.
                                            > W imię czego?

W imię postępu, który wymaga ofiar ;)
                                            • samspade Re: Jurek. 10.07.14, 13:38
                                              Tylko czemu to zwykły szary człowiek ma ponosić te ofiary? .
                                              • galtomone Rany :-)... i konczac temat... 10.07.14, 13:58
                                                Sma i Jurek - brzmicie, jakby co najmniej ofiare krwi od was ktos bral i to pod grozba zatrucia kulka olowiu :-)

Ofiary, zmuszanie...euro - bolszewicy... Jakby ktos od poczatku nie czytal to by w zycu ni uwierzyl, ze to chodzi o 21 wiek i przejscie z XIX wiecznej technologi na cos nowszego co pozwala na znacznie lepsze wykorzystanie pasma czestotliwosci i tansze nadawanie (miedzy innymi zuzywajace mniej pradu - w odbiorze tez!)

Ale najwazniejsze (biorac pod uwage post nr 1 tego watku). Emulator zmieniarki juz w domu, a do mojego auta i tak inne radio niz fabryczne nie pasuje, wiec nawet jakbym chcial to sie z FM na razie nie wyniose.
                                                • samspade Re: Rany :-)... i konczac temat... 10.07.14, 14:06
                                                  Nie wiem czy moje radio samochodowe da się zastąpić innym. I nie chce sprawdzać.
                                                  I te przejścia ze starych technologii na nowe, które są lepsze ponieważ są nowe. Ciekawe ile to kosztowało(beneficjentów)?
                                                  Jeżeli znasz inne określenie niż euro-bolszewia to podziel się. Jak określić bandę biurokratów, która pod płaszczykiem dbania o moje interesy próbuje utrudniać nam życie?
                                                • jureek Re: Rany :-)... i konczac temat... 10.07.14, 14:10
                                                  galtomone napisał:

> Ofiary, zmuszanie...euro - bolszewicy... Jakby ktos od poczatku nie czytal to b
                                                  > y w zycu ni uwierzyl, ze to chodzi o 21 wiek i przejscie z XIX wiecznej technol
                                                  > ogi na cos nowszego co pozwala na znacznie lepsze wykorzystanie pasma czestotli
                                                  > wosci i tansze nadawanie (miedzy innymi zuzywajace mniej pradu - w odbiorze tez
                                                  > !)

Jesteś pewien z tym prądem. Żeby potem nie było jak z tymi nowymi płaskimi telewizorami, o których też krążyły legendy, że zużywają mniej prądu niż kineskopowe, ale nie do końca było to prawdą. Natomiast co do radia cyfrowego, to przypominam, że sygnał analogowy będzie najpierw musiał zostać zamieniony na cyfrowy, a później w odbiorniku znowu z cyfrowego na analogowy. Te operacje procesora też wymagają energii i czasu (dlatego np. radio cyfrowe dociera do słuchacza z pewnym niewielkim opóźnieniem potrzebnym na te przeliczenia, sygnał czasu przed hejnałem z Wieży Mariackiej do ustawienia czasu w zegarkach przestanie mieć sens)
                                                  • nazimno Gdy popatrzysz na historie tej technologii 10.07.14, 14:30
                                                    to wyciagniesz inne wnioski.

DAB+ jest naturalna konsekwencja rozwoju elektroniki.

pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting
                                                    Gdy zas chodzi o sygnal analogowy.

W zasadzie jedynym takim sygnalem dzisiaj jest zmodulowane fala akustyczna cisnienie
                                                    powietrza tuz przed siateczka mikrofonu.

Potem juz wszystko odbywa sie cyfrowo.
                                                    Chyba, ze ktos ma muzeum, a nie nowoczesny sprzet.

PS
                                                    Slyszalne opoznienia sygnalow czasu spowodowane sa nie tyle konwersja A/D i D/A,
                                                    ale koniecznascia buforowania blokow informacji zawierajacych ramki standardu
                                                    kompresji streamingu (MPEG i innych). Buformowanie to odbywa sie na kazdym etapie
                                                    transmisji danych z centrum dystrybucyjnego. I wielkosc bufora o tym decyduje,
                                                    ze slyszysz sygnal czasu z opoznieniem okolo 3-4 sekund w torze cyfrowym
                                                    w porownaniu z torem analogowym np. Warszawy I na czestotliwosci 225 kHz.

• kontik_71 Dyskusja o niczym.. 10.07.14, 14:31
                                                  Wprawdzie cyfrowe nadawanie jest wlaczone (w paru miejscach) to nie ma nawet ustalonej daty wylaczenia analogowych nadajnikow... Jesli za 10 lat faktycznie w 100% przejda na nadawnie cyfrowe to bedzie sukces...
                                    • jureek Re: Jurek. 10.07.14, 12:23
                                      galtomone napisał:

> Nie mainstreamowy tylko namawiasz nas do przestarzalej techlologii, ktorej stos
                                      > owanie nie ma zadnego sensownego uzasadnienia.

Nikogo nie namawiam, to raczej mnie się zmusza do zmiany, bo gdy wyłączy się nadawanie analogowe, to nie będę miał wyboru.
                                      O uzasadnieniach pisałem. Podstawowym dla mnie uzasadnieniem jest dużo większy zasięg fal średnich, długich i krótkich, w przeciwieństwie do pasma UKF, które ma zasięg tylko horyzontalny. Gdy Jedynka nadawała jeszcze na długich z sensowną mocą, odbierałem ją jadąc do Polski z całkiem przyzwoitą jakością już od Gery, teraz Trójkę łapię dopiero za Budziszynem.
                                      • galtomone Re: Jurek. 10.07.14, 12:47
                                        jureek napisał:

> Nikogo nie namawiam, to raczej mnie się zmusza do zmiany, bo gdy wyłączy się na
                                        > dawanie analogowe, to nie będę miał wyboru.

Brak wyboru a zmuszanie to nie do koca to samo. Mozesz nie sluchac, prawda?
                          • nazimno Historia: 10.07.14, 10:45

jeff560.tripod.com/chronofm.html
                            PS
                            W czasie wojny wszystkie istotne prace na temat technologii emisji FM zostaly
                            zastrzezone, poniewaz ich wykorzystanie w celach militarnych bylo oczywiste.

Prawdziwy rozwoj FM po wojnie nastapil tylko dlatego, ze przemysl militarny
                            mial wolne moce produkcyjne i technologie, na ktorej wszyscy postanowili zarobic.

To nic nowego.
                            Tak jest z cala technologia nowoczesnej radiokomunikacji.
                            I z ajwajfonem tez.

• galtomone OJEJ - nie przesadzasz? 10.07.14, 10:47
                            jureek napisał:

> Jasne! Nieważne te wszystkie stare babcie, których renta nie starcza nawet na w
                            > ykupienie lekarstw, więc przestaną słuchać radia w ogóle,

Jesli przestana sluchac Radia Maryja, to z mojego p. widzenia czysty zysk dla spoleczenstwa!

A realnie rzecz biorac, ten sam argument byl uzyty przy okazji DVB-T i co... i nic? Emeryci dalej ogladaja.

Zreszta po 89 roku juz przechodzilismy z SECAM na PAL i tez jakos sie udalo. Dlaczego teraz ma byc inaczej (a spoleczenstwo generalnie jest bogatsze).
                            Chyba przesadzasz....

> anały cyfrowe były wolne i powstały nowe usługi do bombardowania nas jeszcze wi
                            > ększą ilością reklam prezentowanych w jeszcze lepszej jakości obrazu i dźwięku.

Bo siedzenie przed radiem (najleppiej kilkoma na raz) i TV to obowiazek!!!!!
                            • jureek Re: OJEJ - nie przesadzasz? 10.07.14, 11:17
                              galtomone napisał:

> Jesli przestana sluchac Radia Maryja, to z mojego p. widzenia czysty zysk dla s
                              > poleczenstwa!

Cenzury się zachciewa?

> A realnie rzecz biorac, ten sam argument byl uzyty przy okazji DVB-T i co... i
                              > nic? Emeryci dalej ogladaja.

Jedni oglądają, a inni przestali. Zostało im jeszcze radio, ale i to im zostanie zabrane.

> Zreszta po 89 roku juz przechodzilismy z SECAM na PAL i tez jakos sie udalo.

A co miało się nie udać? Była jakaś alternatywa? Teraz też się uda, bo i tak nie będzie wyboru - FM zniknie z eteru i pozostanie albo DAB+ albo internet.

> Bo siedzenie przed radiem (najleppiej kilkoma na raz) i TV to obowiazek!!!!!

Przed radiem nie trzeba siedzieć, żeby go słuchać. Dlatego między innymi wolę radio od telewizji.
                              • galtomone Re: OJEJ - nie przesadzasz? 10.07.14, 11:29
                                jureek napisał:

> galtomone napisał:
                                >
                                > > Jesli przestana sluchac Radia Maryja, to z mojego p. widzenia czysty zysk
                                > dla s
                                > > poleczenstwa!
                                >
                                > Cenzury się zachciewa?

Nie przesadzasz???? - jaki ma zwiazek ograniczenie techologiczne w dostepie do z cenzura? Chyba mylisz pojecia. To raz a dwa, ze moja subiektywna opinia jest taka, ze nikt (poza Rydzykiem) by na tym nie stracil.

> > A realnie rzecz biorac, ten sam argument byl uzyty przy okazji DVB-T i co
                                > ... i
                                > > nic? Emeryci dalej ogladaja.

> Jedni oglądają, a inni przestali. Zostało im jeszcze radio, ale i to im zostani
                                > e zabrane.

To beda mieli ksiazki i msze na zywo - naprawde mysle, ze przesadzasz.

Za chwile napiszesz, ze ksiazek tez nie moga czytac, bo na prad ich nie stac....

> > Zreszta po 89 roku juz przechodzilismy z SECAM na PAL i tez jakos sie uda
                                > lo.
                                >
                                > A co miało się nie udać? Była jakaś alternatywa? Teraz też się uda, bo i tak ni
                                > e będzie wyboru - FM zniknie z eteru i pozostanie albo DAB+ albo internet.

No i?

CO ty sie tak nagle emerytami przejoles... Ja jeszcze rozumiem, zebys o uslugi medyczne na poziomie walczyl czy godziwe emerytury dla takich jak ja (za kilka lat). Ale radio???
                                Troche to na sile wymyslony problem...

> Przed radiem nie trzeba siedzieć, żeby go słuchać. Dlatego między innymi wolę r
                                > adio od telewizji.

Bez wzgledu na pozycje nie jest to obowiazkowe, tym samy nie ma problemu z reklamami.
                                • jureek Re: OJEJ - nie przesadzasz? 10.07.14, 12:44
                                  galtomone napisał:

> To beda mieli ksiazki i msze na zywo - naprawde mysle, ze przesadzasz.

I to ma im zastąpić słuchowisko "Matysiakowie" czy "W Jezioranach", których słuchali regularnie co tydzień od kilkudziesięciu lat? Gratuluję empatii.
                    • jureek Re: Mapka. 10.07.14, 00:17
                      nazimno napisał:

>
                      > www.digitalradio.de/index.php/de/empfangneu

Bardzo optymistyczna ta mapka. Moje doświadczenia praktyczne są niestety już nie tak optymistyczny. Podróżując pociągiem czy autobusem przez Niemcy i tak byłem skazany na słuchanie FM, bo sygnał DAB był bardzo niestabilny, a dodatkowo przy przejeżdżaniu z landu do landu zmieniają się kanały poszczególnych stacji.
                      > PS
                      > Gdzies okolo roku 2020 emisja FM (popularnie UKF) zostanie definitywnie wyla
                      > czona,

No i tylko to ewentualnie pomoże w przebiciu się tej technologii, bo póki co słuchacze nie są do niej przekonani i jeśli się ich nie zmusi wyłączeniem nadawania FM, to sami raczej nie palą się do kupowania odbiorników DAB. Sam używam tego radia, ale też zostałem do tego niejako zmuszony tym, że osłabł sygnał stacji, której słuchałem, a akurat w aglomeracji wokół Frankfurtu odbiór DAB jest lepszy.
                    • galtomone To zart??? 10.07.14, 07:38
                      Mam sobie kupic radio cyfrowe a potem emigrowac do niemiec zeby z niego krozystac.
                      Nimcy na tej mapce wygladaqja OK, ale Polska juz nie. A ja tu jezdze a nie tam...
                      • nazimno To nie zart. Bedzie lepiej. 10.07.14, 08:14
                        W Polsce systematycznie bedzie rozszerzal sie obszar pokrycia kraju emisja DAB+.
                        Oprocz przenoszenia sygnalu akustycznego, DAB+ ma znacznie rozszerzone
                        mozliwosci transmisji danych, nieporownywalnie szersze niz "stary" RDS.

W porozumieniach instancji telekomunikacyjnych dotyczacych wykorzystania pasm
                        czestotliwosci zapisana jest likwidacja emisji programow radiofonicznych w technice FM,
                        poniewaz pasmo 87.5 ... 108 MHz znajdzie inne przeznaczenie.

Rzady niezle tez zarabiaja na sprzedazy pasm czestotliwosci radiowych.

Kraj MUSI miec do tego czasu pokrycie DAB.
                        Tak zrobiono z TV i teraz jest tylko DVBT, a odbylo sie to prawie bezbolesnie.
                        • nazimno Re: To nie zart. Bedzie lepiej. 10.07.14, 08:25

www.pirc.org.pl/sites/default/files/KONFERENCJE/stanowiska%20PIRC/Memorandum%20w%20sprawie%20przysz%C5%82o%C5%9Bci%20radiofonii%20w%20Polsce%20-%20podpisane.PDF
                          • do.ki Re: To nie zart. Bedzie lepiej. 10.07.14, 08:54
                            OK, wrocimy do dyskusji, jak juz bedzie lepiej.
                      • jureek Re: To zart??? 10.07.14, 10:19
                        galtomone napisał:

> Nimcy na tej mapce wygladaqja OK,

Na mapce, bo w rzeczywistości to już tak różowo nie jest. Mimo iż mam odbiornik DAB, to jednak podróżując przez Niemcy na dłuższej trasie słucham nadal FM, bo pokrycie cyfrowe jest niewystarczające.
                        • nazimno Moze kupiles cos badziewiastego...? 10.07.14, 10:36
                          (to nie zarzut, nie musisz sie na tym znac)
                          • jureek Re: Moze kupiles cos badziewiastego...? 10.07.14, 10:59
                            nazimno napisał:

> (to nie zarzut, nie musisz sie na tym znac)

Wiadomo, że radio kieszonkowe, w którym rolę anteny spełnia kabel do słuchawek, wymaga silniejszego sygnału niż radio samochodowe z porządną anteną zewnętrzną. Od nowej technologii oczekuję jednak tego, że odbiór będzie lepszy, a nie gorszy. Tymczasem lepszy odbiór mam tylko w okolicach dużych aglomeracji. No i jeszcze ta konieczność przeprogramowania przy zmianie landu, bo oferty programowe cyfrowego radia w różnych landach są też różne.
                        • galtomone Re: To zart??? 10.07.14, 10:47
                          Ale ja nie mieskam w DE, to co mnie to obchodzi jaki i propozycja , ktora mi tu zlozono przy okazji tematu?
                          • nazimno Na Gornym Slasku jest calkiem niezle z DAB+. 10.07.14, 11:09
                            Katowice to prezny osrodek radiowy.
                            • galtomone Re: Na Gornym Slasku jest calkiem niezle z DAB+. 10.07.14, 11:14
                              I co tu u nas jest w DAB+?
                              • nazimno Za raczke mam prowadzic? 10.07.14, 11:25

www.radio.katowice.pl/zobacz,2249,DABplus-czyli-cyfrowe-radio.html#.U75borHj55Y
                                • jureek Re: Za raczke mam prowadzic? 10.07.14, 11:44
                                  nazimno napisał:

>
                                  > www.radio.katowice.pl/zobacz,2249,DABplus-czyli-cyfrowe-radio.html#.U75borHj55Y

Och jak ja lubię takie blabla:
                                  "Skoro Radio Katowice nadaje na UKF-ie to po co przechodzić na system DAB+? Ponieważ nadawanie cyfrowe jest szansą na rozwój i daje możliwości lepszego dotarcia do słuchaczy z bardziej rozbudowanym programem. Po prostu cyfrowe radio to więcej możliwości, dodaje Henryk Grzonka."
                                  To mniej więcej ma taki sam sens, jak zdanie, że tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie.
                                  Poza tym z tego linku nie wynika, jaka jest oferta programów nadawanych cyfrowo na Śląsku, dowiadujemy się tylko tyle, że wśród tych stacji jest też Radio Katowice.
                                  Oferta ta jest póki co dość skromna i obejmuje tylko programy radia publicznego: Jedynka, Dwójka, Trójka, Czwórka, Zagranica, PR24, Polskie Radio Rytm, Radio Katowice i Polskie Radio RDC.
                                  • nazimno To proste. 10.07.14, 11:53
                                    Radiodyfuzja w systemi DAB+ ma swoja cene.

RMF, Zet, inni - oni zbudowali wlasna siec nadajnikow FM albo korzystaja odplatnie z obcych.
                                    Musi im sie to w jakis sposob zdyskontowac.
                                    Wiec wiedzac, ze odbiornikow DAB+ nie ma wsrod ludu pracujacego miast i wsi,
                                    nie sa tym zainteresowani.

Za wejscie do "multiplexu" DAB+ trzeba tez zaplacic.

Polskie Radio od poczatku w tym uczestniczy, wiec te wszystkie "panstwowe"
                                    stacje juz tam sa.

Sytuacja zmieni sie diametralnie, gdy Polska na mocy porozumien miedzynarodowych
                                    bedzie zobligowana do uwolnienia pasma zajmowanego obecnie przez radiodyfuzje
                                    FM w pasmie 87.5-108 MHz.

I wtady ZADNE placze i lamenty nie pomoga.
                                    Przyjedzie technik, zlapie wajche, i wylaczy stare badziwie.
                                    I po co sie tak umartwiac?
                                    Bedzie jak ma byc.
                                • galtomone Jaja sobie robisz??? 10.07.14, 12:07
                                  nazimno napisał:

> Katowice to prezny osrodek radiowy.
                                  > Re: Na Gornym Slasku jest calkiem niezle z DAB+.

I dajesz link do JEDNEGO nadawcy???
                                  To ma byc niezle???
                                  Juz sie nawet nie czepiam faktu, ze radia Katowice nie slucham.... to naprawde, zachwalanie regionu w sensie dab, bo jest 1 nadawca jest smieszne.
                                  • kontik_71 Galtomone podziwiam Cie za cierpliwosc... 10.07.14, 12:14
                                    Zaraz sie dowiesz, ze on tylko kpi a Ty nie byles w stanie (czyt. jestes za glupi) wylapac tej jego kpiny... Czyli stary dobry numer gdy sie okazuje, ze pierniczy bez sensu.
                                    • nazimno Kup sobie DAB+ i nie gledz, kontik. 10.07.14, 12:21
                                      Bo jak zwykle wyjdziesz na kmiota.

Katowice emituja jakies 8 programow.
                                  • nazimno Tak bylo. Jest teraz tak: 10.07.14, 12:19
                                    radiopolska.pl/aktual.php?subaction=showfull&id=1380592639&template=glowna&
                                    • galtomone Re: Tak bylo. Jest teraz tak: 10.07.14, 12:33
                                      OOOO, jest trojka - to dla jednej stacji mam radio kupowac? :-)

A najlepsze jest to, ze eby kupic radio cyfroew , to musailbym zmienic auto bo do mojego takiego kupic sie nie da.
                                      • nazimno A tak na powaznie. 10.07.14, 12:38
                                        Ile jest tak w ogole w Polsce programow radiowych, ktore warto sluchac?
                                        No - ile jest - w CALEJ Polsce?

Problem polega na tym, ze ich jest MALO.

• jureek Re: A tak na powaznie. 10.07.14, 12:42
                                          nazimno napisał:

> Ile jest tak w ogole w Polsce programow radiowych, ktore warto sluchac?
                                          > No - ile jest - w CALEJ Polsce?

A ile jest takich w Niemczech, w Holandii, Rosji, Czechach itd.?
                                          Toż właśnie o tym pisałem, że nie ma się co ekscytować ilością programów dostępnych w DAB+, skoro ich jakość jest marna. Dla mnie ważniejszy jest content niż technologia.
                                          • nazimno Ja juz napisalem. 10.07.14, 12:55
                                            Rurze jest wszystko jedno, co nia plynie.
                                            Wazne jest, aby woda nie byla trujaca.

Technologia nie ma NIC wspolnego z zawartoscia.

• jureek Re: Ja juz napisalem. 10.07.14, 13:08
                                              nazimno napisał:

> Rurze jest wszystko jedno, co nia plynie.
                                              > Wazne jest, aby woda nie byla trujaca.
                                              >
                                              > Technologia nie ma NIC wspolnego z zawartoscia.

Czyli nie ma co fascynować się technologią, jeśli nie sprawi ona, że zawartość będzie lepsza. Z punktu widzenia użytkownika nie interesuje mnie, jak content do mnie dotrze, bardziej interesuje mnie, żeby ten content był dobry.
                                              • nazimno krotko 10.07.14, 13:17
                                                Jesli wybieram sobie jakies medium, to interesuje mnie, aby jego content,
                                                docieral do mnie bez zanieczyszczen po drodze.
                                                I o to chodzi w DAB+.
                                                Wszystko.

Jesli masz do wyboru wode z Odry pod Opolem nalana do butelki przez kombinatora i oszusta albo wode z butelki ze znanego uzdrowiska, to wybierzesz oczywiscie te ostatnia.

Bo butelka i tak wyladuje w recyklingu.

• jureek Re: krotko 10.07.14, 13:24
                                                  nazimno napisał:

> Jesli wybieram sobie jakies medium, to interesuje mnie, aby jego content,
                                                  > docieral do mnie bez zanieczyszczen po drodze.

W aucie i tak nie unikniesz tych zanieczyszczeń. Zawsze oprócz contentu do Twoich uszu będzie dochodził szum silnika, odgłos toczących się kół po asfalcie itp.
                                                  • nazimno To zalezy. 10.07.14, 14:01
                                                    Sa samochody calkiem niezle wytlumione.

Sluchanie CZYSTEGO dzwieku koncertu skrzypcowego nawet na tle szumu podczas jazdy samochodem (dobrze wytlumionym) jest ZUPELNIE czyms innym niz sluchanie trzaskajacego i chrypiacego odbiornika na tle tego samego szumu.
                                                    Tak uwazam, bo jest to dla mnie istotne.

• jureek Re: To zalezy. 10.07.14, 14:16
                                                    nazimno napisał:

> Sluchanie CZYSTEGO dzwieku koncertu skrzypcowego nawet na tle szumu podczas jaz
                                                    > dy samochodem (dobrze wytlumionym) jest ZUPELNIE czyms innym niz sluchanie trza
                                                    > skajacego i chrypiacego odbiornika na tle tego samego szumu.

Na UKF odbiornik nie trzaska i nie szumi, chyba że przy bardzo słabym sygnale, co w przypadku Trójki na całej A4 od Budziszyna do Opola nie ma miejsca. Jesli jednak jest słaby sygnał, to także odbiornik DAB+ nie będzie czysto odtwarzał otrzymany sygnał, nie bedą to szumy i trzaski, tylko przerwy, coś jak jąkanie się.
                                                  • nazimno Owszem. 10.07.14, 14:34
                                                    I jedno i drugie powinno dzialac nie na granicy zasiegu lub czulosci odbiornika, ale normalnie i zawsze.
                                                    Wtedy mozna mowic o pelnym komforcie dla jednego albo drugiego amatora.

Tak czy inaczej - nie uciekniemy przed tym, co nas czeka juz od 2020 roku.

• do.ki technologiczne bałwochwalstwo 10.07.14, 05:32
              Radio w samochodzie służy do przekazywania informacji i do robienia muzycznego tła powyżej wszelkich szumów i hałasów. Dlatego jakość i wierność odtwarzania ma drugorzędne znaczenie. To tak jakbyś w windzie ustawiał kwadrofonię. Pewnie, można, tylko po co?

Zaraz zbieram się do pracy. Jadąc rowerem, po drodze będę słuchał Trójki za pomocą streamingu przez 3G (bo mój stareńki iPhone nie radzi sobie z 4G). Ot co!
              • nazimno Re: technologiczne bałwochwalstwo 10.07.14, 07:35
                Kup sobie do domu lampe naftowa i zapas swiec.

Za dwa lata przyda sie: bilans energetyczny
                kraju zblizy sie do granicy mocy dyspozycyjnej.

I te wszystkie balwochwalstwa omina cie
                tak czy tak.
                • do.ki Re: technologiczne bałwochwalstwo 10.07.14, 08:40
                  Kupilem juz lampe gazowa, zapas gazu. Tez moze byc?
              • nazimno I to o "balwochwalstwie" pisze..... 10.07.14, 08:27
                ... wlasciciel ajwajfona.

Krotko: chle-chle-chle...
                • do.ki to ma byc balwochwalstwo? 10.07.14, 08:41
                  CZWARTEGO, krolu, iPhone'a 4. Czteroletniego. Bo nie widze powodu, by go zmieniac na nowszy.

Co ja poradze, ze iPhone jest dobry i ze konkurencja nie dorasta?
                  • galtomone Re: to ma byc balwochwalstwo? 10.07.14, 10:02
                    do.ki napisał:

> Co ja poradze, ze iPhone jest dobry i ze konkurencja nie dorasta?

No teraz to przesadziles ;-).
                    • kontik_71 Re: to ma byc balwochwalstwo? 10.07.14, 10:10
                      Apple jest jak wojt mojej gminy.. Gdy sie sprowadzilem to zewszad slyszalem, ze "mamy swietnego wojta".. gdy zaczalem pytac o dokladne wyjasnienie tej swietnosci to uslyszalem "postawil nam lampy przy drodze i droge wyremontowal" tyle, ze to bylo ponad 10 lat temu a droga byla powiatowa.. a potem zapadala taka niezreczna cisza. A tak naprawe to wojt jest zadufanym w sobie burakiem i chamem.

Apple ma dokladnie ten sam syndrom.. Swietny marketing, wrecz genialny.. i wszysko inne bylo iles lat temu a teraz to juz tylko jazda na starej opinii..
                      • galtomone O/T smartfony 10.07.14, 10:44
                        W 2006 roku to iPhone to faktycznie byla rewolucja idei. Niby wszystko juz bylo ale nie razem. I wyszlo fajnie.
                        Podobnie iPad - naprawde fajny pomysl i cos co sie nikomu wczesniej nie udalo (troche takze, ze wzgledu na ograniczenia technologiczne).

Ale dzis (i juz przy modelach iP4)... to odcinanie kuponow.

Biorac pod uwage wygode uzytkowania i jakosc, to wole kilka modeli z Windows Phone.

A realnie rzecz biorac, to zaden z producentow od kliku lat nie pokazal nic naprawde ciekawego i prkatycznego. Samsung ktory zalewa swoje urzadzenia pierdyliardem funkcji, z ktorych i tak nikt nie korzysta to dobry przyklad.

Dla mnie telefony juz od dluzszego czasu robia wiecej niz powinny i zwiekszenie ilosci pixeli w ekranie czy rdzeni w SOC niczego nowego nie wnosi.

Osobiscie poprosze o rewolucje w bateriach/ogniwach, bo to co mamy obecnie to jakis zart!

Przy okazji, chcialbym wreszcie aby ustandaryzowac czas pracy urzadzen na baterii.

Powien on byc podawany przy maksymalnym obciazeniu urzadzenia (ekran na maksa, SOC pracuje, wszystkie lacza pracuja, itd...) wtedy bede wiedzial ze urzadzenie pracujace 3h jest gorsze od tego co pracuje 5h...
                        • nazimno Nie bedzie zadnej standaryzacji. 10.07.14, 10:49
                          To tak jakbys chcial namowic producentow samochodow do podawania FAKTYCZNEGO zuzycia paliwa.

Zaden producent elektroniki nie bedzie ujawnial swoich piet achillesowych.

Widziales aktorke reklamujaca wlasne zmarszczki?
                          • galtomone Zawsze jest ten pierwszy.. 10.07.14, 11:02
                            ...ktory (zeby sie wyroznic) tworzy nowy standard.
                            I nagle sie okazuje, ze inni nie maja wyjscia.
                            A ze producentow teraz wielu, to kto wie.... takie rzeczy juz sie zdarzaly....

Przyznasz, ze z naszeg p. widzenia byloby to porzadane.
                            • nazimno Nie da sie rzadzic dekretami w technologiach. 10.07.14, 11:15
                              Wystarczy popatrzec na sektor procesorow stosowanych w urzadzeniach medíalnych.

Ten, kto ma technologie - ma waaaaaaaadze....na rynku.
                              I NIGDY nie bedzie inaczej.

Chyba, ze jakis komisarz ludowy z unii wymysli, ze wiecie/rozumiecie.....

• galtomone Re: Nie da sie rzadzic dekretami w technologiach. 10.07.14, 11:23
                                Ale na rynku elektroniki uzytkowej sytuacja juz nie jest tak oczywista.... Tym bardziej, ze w podobnych obudowach wszyscy uoychaja to samo i czego sami nie produkuja (ani jesli chodzi o podzespoly anie finalne urzadzenie) :-)

Gracz numer 3-5 na taka akcje medialno marketingowa moze sobie pozwolic i przypuszczam ze akcja traktujemy klientow fair a nie jak idotow bylby do przodu.
                              • jureek Re: Nie da sie rzadzic dekretami w technologiach. 10.07.14, 11:48
                                nazimno napisał:

> Chyba, ze jakis komisarz ludowy z unii wymysli, ze wiecie/rozumiecie.....

Uważasz, że to źle, że Unia nakazała znormalizowanie wejść ładowarek? Uważasz, że to źle, że Unia dekretami obniża opłaty roamingowe? Mój operator już w ogóle zrezygnował z opłat roamingowych i będąc w Polsce z niemiecką kartą sim w komórce nie płacę nic za rozmowy przychodzące, a za rozmowy wychodzące płacę nawet mniej, niż gdybym był w Niemczech. Myślisz, że bez nacisków unijnych operatorzy tak sami z siebie zrezygnowaliby z takiej żyły złota jak opłaty roamingowe?
                                • nazimno eeee tam.... 10.07.14, 12:13
                                  Pisze bardzo ogolnie.

Nie wykluczam, ze mozna podejmowac pewne decyzje w sensowny sposob.
                                  Problem jedynie polega na tym, ze ta "sensownosc" raz jest nia rzeczywiscie,
                                  a innym razem jest to skutek ukrytego, nachalnego lobbingu, byc moze nawet polaczonego
                                  z korupcja.

Jesli myslisz o "pewnym operatorze", to czy on jest w Niemczech czy w Polsce,
                                  nie ma to zadnego znaczenia, poniewaz dysponuje on siecia swiatlowodowa
                                  oraz systemem billingowym, ktory do niego nalezy.

Wiec ROAMING i tak jest tylko zakleciem z przeszlosci. (lat 90-tych).
                                  Gdy roaming zostanie zaniechany ludzie beda wiecej gadac i kasa poplynie jak rzeka.
                                  Te wszystkie zagrywki sa tak ograne jak stare przeboje.
                                  • jureek Re: eeee tam.... 10.07.14, 12:27
                                    nazimno napisał:

> Jesli myslisz o "pewnym operatorze", to czy on jest w Niemczech czy w Polsce,
                                    > nie ma to zadnego znaczenia, poniewaz dysponuje on siecia swiatlowodowa
                                    > oraz systemem billingowym, ktory do niego nalezy.

Nie mam na myśli T-Mobile.
                        • kontik_71 Re: O/T smartfony 10.07.14, 11:23
                          Moim zdaniem, prze najblizsze lata wszelkie zmiany beda kosmetyczne. Przelom, ktory pewniemiedys nastapi, bedzie mozliwy gdy powstana nowe skumulatory i ewentualnie nowe rodzaje wyswietlaczy. To drugie pewnie duzo szybciej nastapi niz postem w akumulatorach.
                    • do.ki żadna przesada 10.07.14, 18:07
                      iPhone, wraz z całym applowskim ekosystemem, nadal jest tak dopracowany, że konkurencja jeszcze musi się uczyć. Nie ma drugiego równie ładnego i równie dobrego zestawu elektronicznych gadżetów jak te od Apple'a.
                      • galtomone Re: żadna przesada 10.07.14, 18:47
                        Ale to zaden ecosystem :-)
                        Ekosystem to maja MS I Google uslug dostepnych na roznych yrzadzeniach, platformach I wzajemnie ze soba powiazanych....
                      • galtomone O/T - innowacyjnosc Apple :-) 10.07.14, 18:52
                        www.spidersweb.pl/2014/07/apple-patenty.html
                        "Miejskie legendy głoszą, że Apple ma już patenty na prostokąt, koło, ogień i prąd. Do portfolio tych prawdziwych patentów giganta z Cupertino dołączyły właśnie… sklepy."
        • jureek Re: Zaopatrz sie w radio z odbiorem emisji DAB+. 09.07.14, 23:01
          nazimno napisał:

> I liczba stacji jest nieporownywalna z "analogowka".

Zawsze mnie fascynowała ta fascynacja ludzi liczbą stacji - czy to radiowych, czy to telewizyjnych na jakichś platformach cyfrowych. Przecież i tak nie da się ich słuchać (oglądać) wszystkich razem, a tylko jedną z nich w tym samym czasie. To epatowanie liczbą stacji jest po prostu chwytem marketingowym podobnym do epatowania liczbą biegów w przerzutce rowerowej.

> dab.polskieradio.pl/

Kupiłem sobie radio cyfrowe z jednego tylko powodu - słaby sygnał FM radia DLF na trasie, którą dojeżdżam do pracy (pociągiem oczywiście), cyfrowy sygnał jest lepszy i w ten sposób nadawcy niejako zmusili mnie do zakupu odbiornika DAB.
          Pokrycie sygnałem cyfrowym jest jednak słabe - mogę odbierać cyfrowo w Niemczech tylko w okolicach większych aglomeracji, w Pradze też mogłem słuchać, a w Polsce tylko w Katowicach i Warszawie. Nie przesadzałbym też z tą jakością dźwięku - jeżeli jest mocny sygnał FM, to różnice jakościowe są prawie niedostrzegalne gołym uchem.
          Szkoda natomiast, że zaniechano prac nad cyfrowym radiem z wykorzystaniem fal średnich, w latach 90-tych czytałem o tym, ale w końcu nic z tego nie wyszło. Fale średnie mają bowiem dużo większy zasięg w przeciwieństwie do fal ultrakrótkich, które mają zasięg tylko horyzontalny. Fale średnie byłyby idealne dla radia "gadanego", gdzie jakość dźwięku nie jest najważniejsza.

• nazimno Liczba stacji pozwala Ci wybrac jedna z nich. 09.07.14, 23:35
            Te wlasciwa.
            I o to chodzi.

Przenosny/kieszonkowy DAB+ to nie jest to, co lubia tygryski.

Co do fal MW i DRM, tu znajdziesz "conieco"

forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=2&t=555
            • jureek Re: Liczba stacji pozwala Ci wybrac jedna z nich. 09.07.14, 23:54
              nazimno napisał:

> Te wlasciwa.
              > I o to chodzi.

Pod warunkiem, że te stacje czymś się między sobą różnią. W rejonie Frankfurtu mam w DAB do wyboru około 40 stacji i co z tego, jeśli 80% z nich to żadne normalne radio tylko "szafy grające", jak to nazywam. Wszystkie te szafy grające mają bardzo podobną ofertę - plejlista składająca się co najwyżej z kilkuset utworów (w formatach typu najlepsze przeboje z lat 80, 90 i aktualne jest ich dużo mniej), mieszana przez komputer, od czasu do czasu jakiś dżingel i reklama, dziennik, pogoda i czasem jakaś nie za długa i nie za mądra wstawka prowadzącego (jeśli taki w ogóle jest). To wybór mniej więcej taki, jaki dał Ford swoim klientom, gdy chodziło o kolor auta.

> Przenosny/kieszonkowy DAB+ to nie jest to, co lubia tygryski.

Gdy jeździ się komunikacją publiczną, słuchawki są koniecznością. Coś za coś.

> Co do fal MW i DRM, tu znajdziesz "conieco"
              >
              > forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=2&t=555

Dzięki, poczytałem i widzę, że raczej nie ma nadziei dla tej technologii.

• nazimno To jest do spokojnego sluchania: 10.07.14, 00:06

www.radioszene.de/28213/klassik-radio-ab-heute-ueber-neues-digitalradio-dab-empfangbar.html
                PS
                Nie da sie calkowicie uniknac komercji, bo pieniadze... i tak dalej.

• jureek Re: To jest do spokojnego sluchania: 10.07.14, 00:21
                  nazimno napisał:

> www.radioszene.de/28213/klassik-radio-ab-heute-ueber-neues-digitalradio-dab-empfangbar.html

Wolę drugie programy stacji publicznych (np. HR2 lub MDR Figaro) niż to komercyjne "klassik radio". To podobny format jak RMF Classic, nie trawię takiego podawania muzyki poważnej w postaci "lekkiej, łatwej i przyjemnej".
                  • nazimno W podrozy jest wlasnie lekko i przyjemnie. 10.07.14, 00:43
                    Gdy chodzi o radio.

Jesli chce miec cos porzadnego, to puszczam sobie CD.
                    (Anne-Sophie Mutter, skrzypce, najrozmaitsze koncerty)
                    • jureek Wolę radio robione przez ludzi... 10.07.14, 01:05
                      ... niż lekko i przyjemnie przez komputer.
                      Lekkie, łatwe i przyjemne mixy mogę sobie zrobić sam, nie potrzebuję do tego radia. Od radia oczekuję inspiracji, a nie papki.
                      Póki co Trójka idealnie zaspokaja moje oczekiwania, niestety nie w okresie wakacyjnym, kiedy radiowcy wymyślili sobie, że trzeba robić wakacyjną ramówkę polegającą na tym, że upodabniają się do radia komercyjnego. Ja rozumiem, że redaktorzy też chcieliby iść na urlop, nie ma sprawy, wytrzymam ten miesiąc bez Manna, doktora Wilczura czy Sosnowskiego, ale czy nie można znaleźć jakiegoś zastępstwa urlopowego, a nie wywracać ramówkę do góry nogami i jeszcze wciskać mi, że to ja tak chcę, żeby program w wakacje był głupszy. Nieprawda, bo tego nie chcę.
                      W Niemczech słucham przeważnie Deutschlandfunk, a w Czechach Radiožurnál. To ostatnie pod względem muzycznym jest niestety trochę "szafą grającą", nie nadają prawie w ogóle autorskich audycji muzycznych, ale plejlistę mają bardzo obszerną, praktycznie nie zauważa się powtórek, mają też bardzo dobry serwis informacyjno-publicystyczny i aktualne informacje o sytuacji na drogach.
        • galtomone Re: Zaopatrz sie w radio z odbiorem emisji DAB+. 10.07.14, 07:35
          Inne radio niz fabryczne u mnie nie jest mozliwe, to raz.
          A dwa, ze cyfrowe radio w PL to niestety jeszcze maly wybor :-( I raczej maly zasieg.
          Ale mam nadzieje, ze sie to szybko zmieni (choc realnie czytajac plany to raczej nie), bo korzystalem z takiego radia w UK I to jest REWELACJA!
      • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 10.07.14, 07:33
        Bo czasem mam ocgote posuchac czegos konkretnego, albo syn prosi by jeszcze raz puscic mu Smoka Wawelskiego w wersji ENG. - gdzie mam to w radio znalezc?
        • do.ki Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 10.07.14, 08:54
          A nie mozesz po prostu powiedziec synowi, zeby nie marudzil i jak dojedziecie, to sobie sam pusci?
          Ja nie jestem od natychmiastowego spelniania zachcianek moich i tak ponad miare rozpieszczonych dzieci.
          • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 10.07.14, 10:03
            Generalnie moge, ale jak dziecko samo chce sie uczyc jezyka to raczej nie nalezy mu przeszkadzac ;-).

Zreszta emulator juz kupiony i po zawodach.
    • galtomone Free Spotify dla Windows Phone 10.07.14, 07:40
      Tak na serio to tego mi najbardziej w aucie brakuje :-)
      Mam swoje playlisty, zawsze mozna wlaczyc mix. To jest najwygodniejsze.
      I tu faktycznie maly transmitter FM wystarcza, zeby to przkazac do odbiornika.
    • pizza987 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 10.07.14, 22:33
      Mam od 3 lat w Renault Scenic II. Podłączone do radia fabrycznego, w samochodzie nie mam BT a radio chciałem mieć nadal fabryczne (wygodna obsługa pod kierownicą). Trochę upierdliwy ten mój zestaw bo muszę wyprodukować 9 folderów CD1-CD9 i w każdy mogę wepchnąć 99 plików. Trochę męczące że na wyświetlaczu pokazuje tylko nr płyty i nr utworu. Jak dla mnie daje radę.
      • galtomone Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 11.07.14, 07:34
        U mnie bedzie od CD1 - CD6. A ze nie pokazuje nazw plikow.... tytulow piosenek z CD tez teraz nie pokazuje - bez tego moge zyc :-)
        A jak z jakoscia dzwieku - duzo gorzej niz CD?
        • pizza987 Re: Zmieniarka USB - uzywa ktos? 11.07.14, 22:06
          U mnie też miało być CD1-CD6 a później okazało się że do CD9 działa ;) Że nie pokazuje nazw plików jest do przeżycia, tyle że jeżeli masz nagraną taką ilość utworów jak mam u siebie to czasem bywa męczące jak chcesz coś konkretnego znaleźć.

Jak dla mnie jakość jest OK, nie słyszę różnicy między CD a mp3 kiedy odtwarzam w samochodzie. Normalnie też nie więc jest w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka