Dodaj do ulubionych

Pomóżcie dyletance ! :)

04.08.14, 21:13
Panowie, marzy mi się nauczyć jeździć na motorze. Nie mam zielonego pojęcia jaki wybrać? Czym się kierować i td. I kto mnie może nauczyć tego? Gdzie się tego uczą? Mam dwa duże samochody, lubię jeździć wysokimi autami. A na motorze nigdy nie jeździłam...podpowiedzieć proszę od czego zacząć.Dziekuje!:)
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Pomóżcie dyletance ! :) 04.08.14, 22:01
      Umiesz jezdzic na rowerze?

• dziewczyna3433 Re: Pomóżcie dyletance ! :) 04.08.14, 22:10
        Jasne. Jeżdzę codziennie. Czemu pytasz?
        • nazimno Re: Pomóżcie dyletance ! :) 04.08.14, 22:19
          Instynkt utrzymania rownowagi masz za soba.
          Wiec wykup sobie lekcje.
          Z samej lektury porad niczego sie nie nauczysz.

• dziewczyna3433 Re: Pomóżcie dyletance ! :) 04.08.14, 22:21
            Gdzie się wykupuje lekcje? OK, poszukam w necie. A powiedz, jaki motor byś polecił?
            • engine8 Re: Pomóżcie dyletance ! :) 05.08.14, 00:33
              O bardzo malej pojemnosci silnika. Jak sie nauczysz jezdzic wtedy mozesz wybrac cos szybszego. Zbyt czesto ludzi ewybieraj za mocne motocykle i zbyt szybko ich przyjemnosc sie konczy...
              • dziewczyna3433 Re: Pomóżcie dyletance ! :) 05.08.14, 00:44
                Dziękuje:)
                • nazimno I nigdy nie zapomnij o jednym. 05.08.14, 10:41
                  Na motocyklu nie masz praktycznie zadnej ochrony.

Dlatego najwazniejszym i PIERWSZYM zakupem jest: kombinezon do jazdy, buty i kask.
                  Kombinenzon posiadac ma zalecane wzmocnienia i usztywnienia i to nie moze byc
                  zadne badziewie. To ma byc porzadny wyrob (wentylacja tez jest wazna).

Cena nie zawsze odzwierciedla jakosc, wiec poradz sie kogos rozsadnego.

Nie ma takiej ceny, ktorej nie mozesz zaplacic za te namiastke bezpieczenstwa.
                  Bo jest to tylko namiastka.
                  Powazniejsze wypadki motocyklistow sa zwykle tragiczne.
                  Pan Walesa junior mial cholernie duzo szczescia, ze wyszedl z tego.

Bezwypadkowej jazdy!

• dziewczyna3433 Re: I nigdy nie zapomnij o jednym. 05.08.14, 13:06
                    Dziękuje:)
    • crannmer Re: Pomóżcie dyletance ! :) 04.08.14, 22:50
      Dobry link na poczatek
      lmgtfy.com/?q=Nauka+jazdy+motocykl#seen
    • bimota Re: Pomóżcie dyletance ! :) 05.08.14, 09:37
      POMAGAMY TYLKO W PIATKI, DYLETANKO... ;) ALE KIEROWAC MOZESZ SIE KIEROWNICA...

NAJLEPIEJ TO CHYBA UCZA W HISZPANII.. :p
    • trypel Re: czy dyletantka ma jakies miejsce zamieszkania? 05.08.14, 11:05
      bo to dość poważnie wpływa na możliwości nauki.
      • dziewczyna3433 Re: czy dyletantka ma jakies miejsce zamieszkania 05.08.14, 13:09
        Krakow, centrum. Ale jeździć chyba będę gdzieś zadaleko od miasta :) Przynajmniej na początku:) Najbardziej martwi mnie ten kombinezon, zastanawiam się jak będę w nim wygladała. I czy są jakieś ładne. Bo jak mam wyglądać na tym motorze jak czupiradlo to dziękuje bardzo, zostanę w samochodzie. Ale naprawdę, chciałabym się nauczyć i jeździć motorem. Dla przyjemności, gdzieś gdzie można rozwinąć prędkość.
        • nazimno Uwazaj, co robisz... 05.08.14, 13:32
          To mnie przeraza u tzw. zoltodziobow:

Dla przyjemności, gdzieś gdzie można rozwinąć prędkość.

Czy to jest calkiem rozsadne, jesli jeszcze nie umie sie jezdzic?

Jazda motocyklem polega na doswiadczeniu i blyskawicznych intuicyjnych decyzjach.
          Trzeba tez umiec HAMOWAC - ten aspekt techniki jazdy jest czesto POMIJANY.
          Trzeba umiec sie nawet wywracac w sytuacji awaryjnej.
          Pozadana jest sprawnosc typowo gimnastyczna.
          Myslisz, ze nauczysz sie tego na pierwszych 3 lekcjach?
          Nie - nie nauczysz sie tego.

Trzeba miec rowniez swiadomosc, ze na polskich drogach paletaja sie czasem
          butelki. Wyobrazasz sobie jazde z wysoka predkoscia i zawadzenie o butelke po piwie?
          Trzeba realnie ocenic to co sie robi i skorelowac to z tym, co sie UMIE.

• toreon Re: Uwazaj, co robisz... 05.08.14, 13:56
            Daj spokój. Autorka bawi się w prowokacje.
            • nazimno Ja tez wiem. I dlatego "wale z ambony". 05.08.14, 14:24
              Dla jaj, ale moze przy oazji i "jej/jemu? cos zaswita" w tym ....lebku.
          • dziewczyna3433 Re: Uwazaj, co robisz... 05.08.14, 14:24
            Ale przecież po to się chce nauczyć żeby pózniej jeździć szybko. Bardzo lubię tez samochodem jeździć szybko, zwłaszcza w nocy. W dzień tez. Nie wiem, nie jestem przekonana do motoru, musiałabym spróbować. Niestety nie nam nikogo znajomego z motorem.
            • nazimno Krotko. 05.08.14, 14:46
              Szybko to mozna stracic cnote.
              A jesli znajdziesz kogos "z motorem", to jeszcze szybciej.

• trypel Re: Krotko. 05.08.14, 14:55
                zdecydowanie szybciej na tylnej kanapie choćby malucha niz na siodełku choćby goldwinga :D
                wiec w szybkosci utraty auto bije motocykle na głowę. Tylko że dostęp łatwiejszy faktycznie zapewnia motocykl ;P
                • nazimno Ciesze sie, ze kolega docenia dwukolowiec. 05.08.14, 14:58
                  No bilzej do natury jest, a "niebo gwiazdziste nade mna".
                  • nazimno I nie zamykajac oczu... 05.08.14, 15:00

www.tapetus.pl/obrazki/n/119421_niebo-gwiazdy-las.jpg
                • dziewczyna3433 Re: Krotko. 05.08.14, 15:01
                  "Lepszy mały ale własny i z przodu, niż duży ale cudzy z tylu"- a ja uważam ze lepiej własny DUŻY i sprzodu. Oczywiście, niektórzy się pocieszają ze rozmiar nie ma znaczenia:)
                  • trypel Re: Krotko. 05.08.14, 15:06
                    jesli dziewczyna pisze że " ja uważam ze
                    > lepiej własny DUŻY i sprzodu"
                    to prawdopodobnie jest to jakiś dżender albo inna Konczita (chyba jednak Konczita - swiadczy o tym słaba znajomość j. polskiego)
              • dziewczyna3433 Re: Krotko. 05.08.14, 14:55
                Wystraszyłes jeża gola dupa :)
                • nazimno Tez krotko. 05.08.14, 14:56
                  Jaki jez taka dupa.
                  • dziewczyna3433 Re: Tez krotko. 05.08.14, 15:02
                    Jeż jest zawsze fajny. A dupy są rożne :)
                    • nazimno "zlozonosc tego tematu" wymaga przeniesienia 05.08.14, 15:14
                      go na inne forum. (w)Tyle na koniec.

• dziewczyna3433 Re: "zlozonosc tego tematu" wymaga przeniesienia 05.08.14, 15:32
                        Jasne:) pozdrawiam!
                • stary_szerszen Re: Krotko. 10.08.14, 23:34
                  dziewczyna3433 napisał(a):

> Wystraszyłes jeża gola dupa :)
                  ----------------------------------------------

Wracając do tematu, rozmiar motocykla TEŻ się liczy. Jeżeli masz chudy, kościsty anorektyczny tyłek, to wystarczy Ci motorower. Jeśli masz kształtną, atrakcyjną wymiarowo w sam raz dupeczkę, to polecam jakiś japoński ścigacz. Jeżeli zaś masz dupsko jak szafa gdańska, to tylko Harley-Davidson.

Tak więc pamiętaj - rozmiar motocykla dobieramy do rozmiaru dupy.

Pozdrawiam
                  • dziewczyna3433 Re: Krotko. 11.08.14, 02:47
                    Wszystko mam w sam raz, nie tylko pupę :) Dzięki za radę !;) Wyjeżdżam teraz na wakacje, po powrocie wrócę do tematu. Narazie pozostaje w swoim nowiutkim ukochanym LandCruiserze.Pozdrawiam)
            • gzesiolek Re: Uwazaj, co robisz... 06.08.14, 12:10
              Mialem odradzac... ewentualnie przemilczec...
              Ale po tym poscie to naprawde polecam jak najszybszy motor i nie przejmowanie sie lamerami piszacymi o bezpieczenstwie w stylu nazimno, po prostu wskakuj i korzystaj z predkosci...
              Wiatr we wlosach i ciesz sie zyciem... no ale wez porzadny motocykl... taki ktorym mozna powyzej 200km/h sie wozic a nie jakies toczydlo... Znajdz pusta droge co by Ci nikt nie przeszkadzal i manetka do oporu...
              .
              .
              .
              .
              .
              .
              .
              Jest duza szansa ze uszkodzisz siebie zanim uszkodzisz innych... a w aucie niestety masz wieksze szanse na uszkodzenie niewinnych ofiar... za duzo na zwyklych drogach takich milosnikow predkosci...
              Jak potrzebujesz andrenaliny to jest 1001 sposobow, mniej ryzykownych dla innych niz pomykanie po publicznych polskich drogach... jak kochasz predkosc to np. downhill na rowerze...
              • dziewczyna3433 Re: Uwazaj, co robisz... 06.08.14, 16:29
                I rowerem jeżdzę szybko, i samochodem. Mam duże bezpieczne auto, prawo jazdy od 13lat i żadnego punktu karnego ani mandatu jeszcze nie dostałam. Lubię szybka jazdę.I dobre samochody tez...
                • gzesiolek Re: Uwazaj, co robisz... 06.08.14, 17:02
                  Ja tez lubie szybka jazde i dobre samochody...
                  Ale powstrzymuje sie jak moge, bo to co mi sprawia przyjemnosc (np. jazda kreta droga na granicy przyczepnosci, albo nawet w poslizgu) jest niestety zbyt niebezpieczne dla innych...
                  To, ze Ty masz bezpieczne auto i to ze Ty potrafisz je super prowadzic wcale nie oznacza, ze bezpiecznie sie poruszasz, bo inni maja mniej bezpieczne auta, lub zachowuja sie czasem nieprzewidywalnie...i Twoja czy moja szybka jazda na publicznej drodze moze byc kamyczkiem przewazajacym szale tragedii...

Co do powstrzymywania sie to dobrze robi posiadanie innego auta do "zabawy/predkosci" innego do jazdy na codzien... jak sobie pojezdze na codzien autkiem 77KM, czy 109KM to nabieram pokory i spokoju ducha ;)

Wtedy latwiej docenic jazde autem ponad 200KM...

No i do wyzycia dobre sa mocne karty... i tez potrafia uczyc pokory...
                  • only_the_godfather Re: Uwazaj, co robisz... 11.08.14, 09:56
                    Tym którzy mówią że lubią szybka jazdę, i jeżdżą tak po publicznych drogach bo uważają się za dobrych kierowców powtarzam zawsze słowa kierowców rajdowych. Nie ma dobrych kierowców, bo nawet rajdowcy sami o sobie mówią że mimo iż zdobywają tytuły mistrzowskie to na drodze są sytuacje których nie przewidzisz, w których ten jeden jedyny raz popełnisz błąd który skończy się tragicznie.
                    Do autorki tematu- Tobie się wydaje że masz bezpieczne auto, ale kiedyś w przyszłości możesz popełnić właśnie ten jeden błąd i spotkać na swojej drodze np. wojskowego Stara, Jelcza albo jakiegoś Kraza.
        • trypel Re: czy dyletantka ma jakies miejsce zamieszkania 05.08.14, 14:04
          jak już znajdziesz miejsce do rozwiniecia prędkosci to pamietaj o wykałaczce.
        • citizenwhite Re: czy dyletantka ma jakies miejsce zamieszkania 11.08.14, 12:43
          dziewczyna3433 napisał(a):

> Krakow, centrum. Ale jeździć chyba będę gdzieś zadaleko od miasta :) Przynajmni
          > ej na początku:) Najbardziej martwi mnie ten kombinezon, zastanawiam się jak bę
          > dę w nim wygladała. I czy są jakieś ładne. Bo jak mam wyglądać na tym motorze j
          > ak czupiradlo to dziękuje bardzo, zostanę w samochodzie. Ale naprawdę, chciałab
          > ym się nauczyć i jeździć motorem. Dla przyjemności, gdzieś gdzie można rozwinąć
          > prędkość.

Aha, i juz po tym poscie widac, ze niedorozwoj lub troll, zatem nie ma co sie produkowac.
          • dziewczyna3433 Re: czy dyletantka ma jakies miejsce zamieszkania 11.08.14, 14:34
            Albo inne poczucie humoru od twojego. Rozluźniij sie
    • jamesonwhiskey Re: Pomóżcie dyletance ! :) 05.08.14, 15:49
      nie dalej niz wczoraj laskawie ocalilem jakiegos tumana na motorku i go nie przejechalem po bardzo nie udanym i anemicznym manewrze wyprzedzania jakie zapodal i tak se mysle motor to dobry jest na niedzielna wycieczke gdzies poza miastem pyrkanie 50-60 a nie do jezdzenia w ruchu miejskim
      • dziewczyna3433 Re: Pomóżcie dyletance ! :) 05.08.14, 16:20
        Tez tak myśle. W ruchu miejskim to wątpliwa przyjemność.
    • xvqqvx Nie polecam motoporady.pl - imbecyl spamer. 06.08.14, 07:37
      Nie polecam motoporady.pl - imbecyl spamer.
    • dziewczyna3433 Re: Pomóżcie dyletance ! :) 06.08.14, 11:13
      Merci )
      • krzy-czy Re: Pomóżcie dyletance ! :) 08.08.14, 09:51
        moja chora babcia czeka na dawcę serducha-pośpiesz się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka