Dodaj do ulubionych

Citroen C4 1.6 VTi 120km

10.08.14, 09:38
Warto kupić? Chodzi mi o nowy.
Może ktoś ma i mógłby powiedzieć, co się psuje.
Głównie interesuje mnie awaryjność - dynamika, komfort itp. są mniej ważne.
Obserwuj wątek
    • mariusz-ef Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 10.08.14, 10:17
      Daj sobie spokój z Citroenem
    • citizenwhite Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 10.08.14, 22:23
      Nasz flotowiec jezdzil cytrynami w poprzedniej firmie, a u nas mial wlasnie C4 tyle, ze klekota, i bardzo sobie chwalil. Mowil, ze w zasadzie problemy bywaja z elektornika, czesto zreszta sa to jakies tam falszywe alarmy, pokazuje sie blad, po wykasowaniu przejezdzasz tysiac lub dwa i potrafi znow sie pojawic.
    • fideua Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 12.08.14, 02:02
      Zmiłuj się nad sobą i nie rób sobie krzywdy.
      W hierarchii kpin i drwin Citroen wyprzedza nawet Skodę, a to już wyjątkowe dno.
      • vogon.jeltz Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 12.08.14, 02:34
        > W hierarchii kpin i drwin Citroen wyprzedza nawet Skodę

Chyba cię pojebało.
      • poohdell Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 12.08.14, 09:54
        Jak dla Ciebie jest istotna hierarchia kpin i drwin to masz problem. Diagnoza problemu: zaściankowa mentalność.
        • fideua Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 12.08.14, 23:23
          Pan z chamów się znalazł.
      • nazimno W hierarchii IQ brakuje dla Ciebie miejsca. 12.08.14, 10:19
        (a to dlatego, ze IQ to miara wyrazona liczba dodatnia)
    • pejotpe4 Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 12.08.14, 11:04
      Miałem C4 II Exclusive 1.6 VTi.

Jeśli chodzi o awaryjność:
      - pierdoła: purchel na masce - pojawiał się w wielu samochodach z początków produkcji, ze względu na źle dobrany podkład - w ramach gwarancji wymiana maski,
      - spaprane oprogramowanie nawigacji: raz na dwa uruchomienia nawigacja miała zwyczaj resetowania się, problemem było to, że przez dwie minuty nie działały czujniki parkowania, po aktualizacji nawigacja nadal się resetowała, ale przynajmniej czujniki popiskiwały,
      - końcówka dźwigni zmiany biegów nie jest mocowana na stałe z resztą dźwigni, więc pewnego dnia byłem nieco zdziwiony, jak gałka została mi w ręce przy zmianie biegu - dobrze, że nie jechałem zbyt szybko. W serwisie dowiedziałem się, że "ten typ tak ma" i należy co jakiś czas gałkę docisnąć (bo jest na wcisk). Świetnie - przy wyprzedzaniu mogło nie być tak zabawnie...
      - krytyczny: w moim egzemplarzu prawdopodobnie (przynajmniej według pracownika ASO, bo nikt tego po wypadku nie potwierdził) padła pompa wspomagania. Efekt był taki, iż po lekkim przyhamowaniu, włączało się hamowanie awaryjne. Dodatkowo stwierdziłem rzadko występujący efekt "pływania" przy prędkościach autostradowych, a na komputerze trzykrotnie pojawiła się informacja o usterce układu wspomagania - nie została ona jednak zapisana w pamięci trwałej, a pracownicy ASO nie stwierdzili żadnego problemu po zgłoszeniu. Po wypadku auto poszło do kasacji. A ja zdecydowałem się na inną markę. Aczkolwiek jeździłem też innym modelem (wyposażenie Vitamin, bez hamulca pomocniczego elektrycznego) przez kilka tygodni i nie wykazywał on problemów z hamulcami ani pływaniem, więc prawdopodobnie miałem jednostkowego pecha z moim egzemplarzem.

W sumie, to do wypadku byłem zadowolony - auto przestronne, jak na kompakt, ergonomia wzorowa (mimo iż kierownica najeżona przełącznikami, to po przyzwyczajeniu, brakowało mi na niej tylko przełączenia nawiewu na obieg zamknięty). Przez dwa lata przejechałem 40kkm i jedyny prawdziwy problem miałem tylko z tym nieszczęsnym wspomaganiem. Może do tej pory poprawiono usterki...
    • jagi.pk Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 13.08.14, 16:02
      Od 3 lat mam C4 w wersji Seduction, 90tyś na liczniku, ale z silnikiem 1.6HDI, co chyba ma mniejsze tu znaczenie. Jak do tej pory żadnych problemów, za wyjątkiem tych, które wymieniano wcześniej:
      - czasami błędne wskazania czujników - u mnie wariował tylko czujnik spalin przy bardzo niskich temperaturach (poniżej -20st)
      - korozja przedniej pokrywy - wymiana na gwarancji

Poza tym auto bardzo wygodne, przestronne w swojej klasie, dobrze się prowadzi. Bardzo dobre wyposażenie w stosunku do ceny. Moim zdaniem Citroen bardzo się poprawił w stosunku do poprzednich modeli. Dlatego do miasta kupiłem używaną 2-letnią C3 z silnikiem 1.4i 95KM i też jestem mega zadowolony (teraz to samochód 4 letni z przebiegiem 42tyś km).
    • ms.ems Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 15.08.14, 06:47
      Po tygodniu czytania, dumania i jazdach testowych decyzja podjęta, jednak będzie Lancer. Dzięki za opinie :)
      • mariusz-ef Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 15.08.14, 07:00
        Lancer?!!
        - w zasadzie lepiej niż c4, ale jak prosisz sie o klopoty to juz lepiej gdybys zrobil dziecko swojej siostrze....
    • sterlecki Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 15.08.14, 22:58
      Co kto lubi. Jeżeli lubisz dynamiczną jazdę to C4 nie jest dla ciebie, ale Lancer też nie jest dobrą propozycją. Fajnie wygląda i kiedy brat odbierał Lancera z salonu trochę mu zazdrościłem, ale potem nieco mi przeszło. Dużo mu spalala, miał problemy z lakierem, a i już wiadomo, że niektóre części są bardzo drogie. C4 z perspektywy 37 tys km to bardzo jak na kompakt komfortowe auto /podróże do Hiszpanii czy Czarnogóry praktycznie bez zmęczenia/, w srodku dużo lepiej wykonane i z lepszych materiałów. Jedyny problem to niedomagania czujnika deszczu, ale na razie nie zamierzam tego ruszać. Poza tym bezproblemowo. Wpływ na zakup C4 miał fakt, że służbowo od prawie dwóch lat jeżdżę trzyletnim Citroenem C5, który ma 140000 km i nigdy nie miał najmniejszego defektu. C4 trochę gorzej sprawuje się na autostradach, gdyż przy dużej szybkości odczuwa się różne podmuchy, trochę brakuje też szóstego biegu. Co do awaryjności aut produkowanych w ostatnich latach to dużo zależy od szczęścia na jakie auto trafi się niezależnie od marki, gdyż producenci podzespołów produkują często identyczne części dla różnych marek samochodowych.
      • mikeost Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 15.05.15, 15:38
        Mam C4 1,6 VTI. mam przejechane 150 tys w ciągu czterech lat. Bez awarii, całkiem szybkie, wygodne i z francuską finezją. Byłem zadowolony przez 5 lat. To mój drugi francuski samochód i chętnie kupiłbym następny gdyby nie to, że PSA spiknęło się z badziewnym BMW i wymyślili ten silnik.
        Nowy jeżdził super. w tej chwili, na niskisch obrotach wyłącza się zapłon na 3 cylindrze. Auto było u 4 mechaników w tym w ASO. nikt do tej pory nie zna przyczyny i nie potrafi nawet określić jej w przybliżeniu. Zapowiadane koszty od 2 do 6 tysiecy. I UWAGA według mnie to nie wina citroena tylko ćwoków z BMW, którzy przekombinowuja z nowinkami, usprawnieniami, zmniejszeniem spalania i poprawienie czystości spalin. Silnik jest bardzo skomplikowany i nawet mechanicy z ASO nie wiedzą co z nim zrobić. Więc.....
        polecam francuskie samochody miałem renault , teraz citroen ale nie z silnikiem którego dotykała ręka niemieckiego projektanta,mechanika. Poprzednie moje francuskie auto przejechało 260 tys i nigdy, podkreślam nigdy nie zatrzymało się gdzieś na drodze. Citroen jeździł super to że się zepsuł potrafię zrozumieć, robię 5 tys miesięcznie,ale tragedia jest to, że nikt nie potrafi go naprawić. Moja rekomendacja, nie obawiaj si Citroena tylko niemieckich silnikow.
        • sterlecki Re: Citroen C4 1.6 VTi 120km 17.05.15, 23:43
          Śmieszne. ASO Citroena to w większości przypadków dno. Poszukaj nieautoryzowanych serwisów specjalizujących się w markach francuskich, w tym w Citroenie. Masz większe szanse, że sobie poradzą z problemem. Moja C4 jak na razie bez problemów, chociaż brak szóstego biegu i nienajlepsze prowadzenie przy silnych podmuchach wiatru /mowa o prędkościach autostradowych-140 km/ czasami mocno irytują. Największy plus to komfort, nawet na długich trasach nie czuję zmęczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka