zofia44 17.02.03, 04:12 Kochani forumowicze, jakie znacie powiesci (stare i nowe) rozgrywajace sie w Londynie? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nexus Re: Londyn IP: 12.110.117.* 26.03.03, 19:23 zofia44 napisała: > Kochani forumowicze, jakie znacie powiesci (stare i nowe) rozgrywajace sie w > Londynie? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie sugestie. Dzien Tryfidow !!! Film "Reign of Fire" "Doctor Who" Bylo tez kilka ksiazek z serii historii alternatywnych gdzie Niemcy okupuja Anglie Pamietam tez kilka opowiadan z Fantastyki Odpowiedz Link Zgłoś
amidala Re: Londyn 27.03.03, 13:06 Neil Gaiman "Neverwhere" - ogromnie polecam. Zrobiło na mnie wrażenie na parę lat. No i Londyn występuje tu niemal na każdej kartce. Po polsku chyba przetłumaczyli na "Nigdziebądź". Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Londyn 27.03.03, 16:31 była taka ksiązka, tytułu nie pomnę niestety, ale dzieje się w 1948 roku w spustoszonym Londynie. Spoustoszonym i przez niedokończoną wojnę światową i przez jakowąś tajemnicza bardzo zarazę. Horror to był. Odpowiedz Link Zgłoś
mihal_04 Re: Londyn 02.04.03, 18:42 amidala napisała: > Neil Gaiman "Neverwhere" - ogromnie polecam. Zrobiło na mnie wrażenie na parę > lat. No i Londyn występuje tu niemal na każdej kartce. Po polsku chyba > przetłumaczyli na "Nigdziebądź". Zapomnialas dodac, ze miejscem akcji jest Londyn POD. A to pewna róznica :) Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Londyn 27.03.03, 18:42 Ogromnie ucieszyła mnie jakieś trzy lata temu powieść Kim Newman pt. "Anno Dracula". Akcja rozgrywa się wyłacznie w Londynie a opowiada o świecie, w którym historia księcia Draculi zakończyła się odmiennie niż u Stockera. Dla fanów wiktoriańskiej Anglii to gratka, bo spotkać można tam postaci z Sherlocka Holmesa czy "Dr. jeckylla..." i wiele innych. I - oczywiście - Kubę Rozpruwacza:). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadath Re: Londyn IP: *.naleczow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 07:43 "Maszyna różnicowa" - Bruce Sterling & William Gibson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_p Re: Londyn - do kadath IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 21:48 A dobre to ? Kupiłam ostatnio skuszona tytułem i ceną (5zł), ale mam wrażenie, że kiedyś się za nią zabrałam i nie podpasowała mi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadath Re: Londyn - do kadath IP: *.naleczow.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 00:11 to bardzo ciekawe ja też kupilem skuszony ceną... :) Warto ją przeczytać przynajmniej ze względu na Gibsona. Faktycznie początek jest dość ciężki ale potem akcja bardzo ciekawie się rozwija i nie można się oderwać. Bardzo podobał mi się klimat - trochę zakręcony z bardzo ciekawą wersją historii. Ale na końcu znowu się wszytsko komplikuje i można się w tym troszkę pogubić. Tak więc książka jest ok ale czytać na własne ryzyko gdyż nie każdemu podpasuje. ps. rozumiem że skusiła Cię cena ale w jaki sposób tytuł??!! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Londyn - do kadath 05.04.03, 23:57 Gość portalu: kadath napisał(a): > ps. rozumiem że skusiła Cię cena ale w jaki sposób tytuł??!! Takie zboczenie... miałam byc matematykiem z wykształcenia i informatykiem, a to mi się jakoś wiąże z jednym i drugim, taka maszyna różnicowa. Gdyby tytuł nie był ciekawy, nawet nie spojrzałabym na cenę, omijając łukiem ksiązkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain Re: Londyn IP: blue:* / 172.16.85.* 31.03.03, 12:59 Winnie the Pooh ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Londyn 31.03.03, 21:52 "Statki czasu" Stephena Baxtera (kontynuacja "Wehikułu czasu" Wellsa) - przynajmniej częściowo dzieje się w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś