Dodaj do ulubionych

SUV miał być głównie na zimę tymczasem

12.08.14, 09:40
obecne lato obfituje w zdarzenia gdzie każdy centymetr wysokości zawieszenia staje się cenny.
Zwykły hatchback w okolicach Warszawy kończy tak:
pogoda.interia.pl/wiadomosci/news-prognoza-pogody-ostrzezenie-przed-ulewami,nId,1483569#iwa_item=1&iwa_img=1&iwa_hash=78744&iwa_block=facts
W takiej sytuacji wszystkie oszczędności na paliwie wzięły w łeb.

No i te argumenty przeciwników SUVów jakoby po płaskim terenie były one zbędne też.
Obserwuj wątek
    • nazimno Kup sobie kajak albo ponton (lepszy): 12.08.14, 10:04

bi.gazeta.pl/im/b8/33/fb/z16462776Q.jpg
      • chris62 Re: Kup sobie kajak albo ponton (lepszy): 12.08.14, 10:17
        Kajak trzeba mieć w bagażniku nigdy nie wiesz kiedy oberwanie chmury Cię zaskoczy i czy akurat nie jedziesz Wisłostradą he he.
        Zadziwiające jak w kilka minut ulice miast zamieniają się w rzeki.
        Za komuny widywałem takie zjawiska jak burze, ulewy grady ale takich rzek na ulicach nie kojarzę.
        • kontik_71 Re: Kup sobie kajak albo ponton (lepszy): 12.08.14, 10:27
          Pamietaj o jednym, w tamtych czasach dostep do informacji byl zdecydowanie mniejszy i nie wiedziales co sie dzieje w innym miescie. Dzisiaj kazda nawalnica, wikesza burza, itp zjawiska, pojawia sie w TV i stad wrazenie, ze jest ich wiecej niz kiedys. A wczesniej tez byly tyle, ze wiedzialy o tym tylko dotkniete osoby.
          Dodaj do tego, ze wtedy byles pewnie nastolatkiem wiec miales inne zainteresowania i inne rzeczy byly warte zapamietania...
          • chris62 Re: Kup sobie kajak albo ponton (lepszy): 12.08.14, 16:07
            kontik_71 napisał:

> Pamietaj o jednym, w tamtych czasach dostep do informacji byl zdecydowanie mnie
            > jszy i nie wiedziales co sie dzieje w innym miescie. Dzisiaj kazda nawalnica, w
            > ikesza burza, itp zjawiska, pojawia sie w TV i stad wrazenie, ze jest ich wiece
            > j niz kiedys. A wczesniej tez byly tyle, ze wiedzialy o tym tylko dotkniete oso
            > by.
            > Dodaj do tego, ze wtedy byles pewnie nastolatkiem wiec miales inne zainteresowa
            > nia i inne rzeczy byly warte zapamietania...
            --------------

Mieszkam na południu i wiele oberwań chmur, podtopień i burz pamiętam jednak nie pamiętam żeby porwało most z TIRem w ciągu 20 minut.
            Pamietam też zimy taki eże poza ścianą śniegu na boku drogi nic nie było widać ale się jechało na zwykłych uniwersalnych oponach a dziś spadnie troszkę śnieżku i paraliż komunikacyjny gotowy bo letnie opony ludzie mają a te są gorsze od uniweresalnych w przypadku takiego zaskoczenia.
            pamiętam jak kilka lat temu rano wyjechałem zamówić okna do domu jakieś 15 km za miasto na letnich oponach przy ładnej suchej pogodzie a po południu zaskoczyły mnie obfite opady śniegu i wracałem pędząc z góry 20 km/h bo oprócz mnie zima zaskoczyła też drogowców.
            • kontik_71 Re: Kup sobie kajak albo ponton (lepszy): 12.08.14, 17:33
              To, ze klimat nam sie zmienia i coraz czesciej jest cieplo i mokro to nic nowego. Ja tez mieszkalem i mieszkam na poludniu i pamietam zimy w latach 70 i 80tych i moge je porownac z tymi dzisiejszymi.
              A to, ze wtedy nie porywalo TIRa z mostem to moze miec pare przyczyn, zdecydowanie mniejszy ruch na drogach wiec zerwalo most ale bez tira, brak informacji o takim zdarzeniu lub przegapienie takiej informacji w jedynym dzienniku telewizyjnym.
              Nie wiem czy pamietasz pustki na drogach w tamtych czasach. Jak wtedy sie ktos bal jazdy po sliskim to nawet gdyby chcial to mialby problem z wywolaniem korka.. dzisiaj wystarczy jedna snuja i brak mozliwosci wyprzedzenia i korek (malutki) gotowy...
        • nazimno Bo "jenzynierstwo" mialo pojecie 12.08.14, 10:39
          o budowie i konserwacji kanalow burzowych.
          Kanaly byly czyszczone ze szlamu dosc regularnie.

Dzisiaj to kosztuje i miasto nie ma funduszy.
          Jak powodz zaleje, to fundusze sie znajduja.
          Taka gmina.

• chris62 Re: Bo "jenzynierstwo" mialo pojecie 12.08.14, 16:00
            nazimno napisał:

> o budowie i konserwacji kanalow burzowych.
            > Kanaly byly czyszczone ze szlamu dosc regularnie.
            >
            > Dzisiaj to kosztuje i miasto nie ma funduszy.
            > Jak powodz zaleje, to fundusze sie znajduja.
            > Taka gmina.
            ================

Tak też podejrzewam, z ez uwagi na cięcie kosztów odstąpiono od rutynowych działań i mamy co mamy.

• gzesiolek Re: Kup sobie kajak albo ponton (lepszy): 12.08.14, 11:02
          Poza tym to takze efekt masowego brukowania/betonowania... kiedys nawet w miescie bylo wiecej miejsc gdzie ziemia mogla przyjac wode... teraz jak podczas burzy liscie/galezie/grad zaczna zapychac studzienki to masz od razu lokalna powodz... a kiedys miales po prostu wiecej blota...
    • gzesiolek Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 11:00
      Zwykly SUV to nie pomoze... wiekszosc nowych bulwarowcow ma przeswity ponizej 20cm...
      Co przy przeswicie kompakta na poziomie 15-18cm naprawde niewiele zmienia...
      Poza mniejsza szansa zamoczenia 4 liter jesli wody okaze sie 0,5m i auto stanie... bo siedzie sie w SUVie jednak wyzej ;)

No chyba, ze rozmawiamy o autach w stylu Pajero Sport, czy minimum X-Traila (tego juz znikajacego) to zwracam honor...
      Bo CRV, Outek, Rav-4 czy siakies Qashqaie, Tiguany, ASX tutaj nic nie pomoga...
      • misiaczek1281 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 11:32
        Ja mam swoją teorię:
        Praktyczne zastosowanie SUV-a w mieście jest znikome...można nim wjechać na wysoki krawężnik,w głęboką kałużę (nie każdą) ... minusów jest jednak więcej...większe spalanie, trudniej takim potworkiem zaparkować, więc SUV w mieście to jak słoń w składzie porcelany :)
        SUV w terenie też raczej się nie sprawdzi....najwyżej przy podjeździe pod niewielki pagórek:)
        Dlaczego więc ludzie kupują SUV-y? Myślę że tu chodzi o wydłużanie ptaszka droższym i większym samochodem oraz poczucie wyższości i chęć patrzenia na innych z góry - wyższa pozycja za kierownicą niż osobówki :)
        Pozdrawiam.
        Misiek
        • gzesiolek Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 11:39
          Zwlaszcza kobiety ktore tak kochaja SUVy maja co sobie wydluzac...

Chodzi o lepsza widocznosc i poczucie bezpieczenstwa...
          Pewnie czasem ktos tak leczy swoje kompleksy zwlaszcza jak ma 170cm w kapeluszu, no ale wg mnie wiekszym leczeniem kompleksow jest ciagle opowiadanie klamstw na temat tego dlaczego jezdze starym autem, mimo ze nikt nie chce tego sluchac, niz jezdzenie autem w ktorym ktos czuje sie pewniej za kierownica...
          • vogon.jeltz Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 11:53
            > niz jezdzenie autem w ktorym ktos czuje sie pewniej za kierownica.

Ale przecież suwa, krosołwera (czy jak tam się to guano teraz zwie) nie kupuje się, bo "czuje się pewniej za kierownicą" (co to w ogóle oznacza?), tylko dlatego, że teraz taka moda jest.
            • gzesiolek Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 12:21
              Moze i tak...
              Ale np. moja zonke w 2008 jak poszukiwalem auta do zakupu dlugo musialem przekonywac, ze nie ma sensu brac SUVa...
              A dlaczego?
              A dlatego, ze bedac na wakacyjnym wyjezdzie w US za praca rok czy dwa wczesniej miala okazje pojezdzic jakims SUVem z automatem i marzylo jej sie to samo... po prostu tam sie czula pewniej i bezpieczniej... ale oczywiscie nie wypowiadam sie za wszystkich...

Aha sam dostrzegam nie raz nie dwa zalety SUVa... Np. mocno zastanawiam sie nad takim Outlanderem... przestrzeni w nim wiecej niz w klasie D... a cenowo konkurencyjnie... np. za duze kombi z wiekszym przeswitem (FWD) w full wypasie placisz 90tys PLN... gdzie czesto gesto przy takim wyposazeniu placisz tyle za kombi kompakta (a to juz jednak inna liga jesli chodzi o przestrzen)...
              Jako, ze jednak cenie sobie jazde blizej ziemi i nei wyobrazam sobie auta ktore nie klei sie do ziemi, to sie nie skusze, ale z punktu widzenia praktycznosci auta dla rodziny 2+2 taki Outek ma swoje zalety...
              • vogon.jeltz Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 16:50
                Jak ktoś lubi siedzieć wysoko i mieć dużo miejsca w środku, to najlepiej chyba kupić vana. Z punktu widzenia praktyczności, przydatności dla rodziny etc. przewyższa suva pod każdym względem (chyba, że ktoś potrzebuje napędu na cztery łapy), a dodatkowo eksploatacja wychodzi zwykle taniej.
                • gzesiolek Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 17:22
                  No ale wlasnie taki Outlander to bardziej Van niz terenowka...
                • bunkum Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 01:57
                  > Jak ktoś lubi siedzieć wysoko i mieć dużo miejsca w środku, to najlepiej chyba
                  > kupić vana.

Autobusem wyzej. I wiecej miejsca na dzieci. Ocipieliscie juz wszyscy.
              • bunkum Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 02:02
                Wiesz co, Grzesiu? Jest taki patent znany jako kropka. Kropka konczy zdane. Daje ci szanse na zastanowienie sie nad ciagiem dalszym: co ja Grzesiulek mam jeszcze do powiedzenia? Moze czas konczyc? Uzywaj kropki.
                • gzesiolek Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 13:12
                  Sorki, za ten moj ...
                  Taki zly nawyk forumowo-netowy. Pisze to odruchowo nie zastanawiajac sie specjalnie nad tym.
                  Wybacz... ;)
                  • bunkum Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 17.08.14, 02:39
                    Ja sie nie gniewam.

Pozdrowienia.
                    Bunk.
            • swan_ganz Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 17:41
              Ale przecież suwa, krosołwera (czy jak tam się to guano teraz zwie) nie kupuje się, bo "czuje się pewniej za kierownicą" (co to w ogóle oznacza?),

to oznacza wyższy poziom bezpieczeństwa w przypadku ewentualnej kolizji... W jakim wozie wolałbyś siedzieć podczas np. czołowego wypadku Infiniti z Polo...
              a) w Infiniti które waży dwie tony a do zderzaka masz ponad metr blachy i jakichś rur czy kątowników...
              b) w Polo tutejszego M. ważącego niecałą tonę a nogi podczas jazdy trzymasz niemal na zderzaku...

Qumasz teraz Bystrzaku czemu niektórzy wolą nieco większe spalanie od od oszczędności na paliwie ?
              Jakbyś dalej miał problem; porządna proteza nogi, taka prawie "automatyczna" (z stawami skokowymi i kolanem) kosztuje więcej niż nowy suv Infiniti... (około 80 tys. €)...
              Można też fundnąć sobie protezę która okoliczny stolarz wyrzeźbił z pieńka drewna ale to nie będzie taka sama użyteczność...
              Czyli podobnie jak z wyborem auta; wszystko do pewnego momentu jest w naszych rękach ale dla niektórych przychodzi taki moment w którym ktoś im yebnie (albo oni yebną) i żyją pośród nas ludzie, którzy to wiedzą...
              Dlatego wolą nie czynić oszczędności na paliwie czy kosztach ubezpieczenia, leją na misiaczkowe teorie dot. długości penisów i kupują bezpieczne Suv-y...
              • poohdell Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 17:53
                Serio te SUVy są takie bezpieczniejsze? Czytałem artykuł jak to moda na SUVy w ju-es-ej spowodowała wzrost śmiertelności dzieci - amerykanin wjeżdża suvem na swoje podwórko i nie widzi małego dziecka. Taka, panie, zależność. Z innej beczki - polactwo w suvie oznacza "z drogi chamy ślachta jedzie", więc on może się czuje bezpieczniejszy, ja w swoim miejskim pierdzidełku trochę mniej.
                • gzesiolek Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 18:27
                  Ciekawe jak to zmierzyli skoro tam pickupy dla redneckow byly popularne juz przed wojna...a to wlasnie u nich jest najwiecej opisanych przez Ciebie wypadkow...
                  • kontik_71 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 18:34
                    Odnosze wrazenie, ze nikt niczego nie mierzyl bo jest to wyssane z czyjegos palucha i ma sie nijak do rzeczywistowsci. Pomijam, ze widocznosc do tlu w dol z SUVa nie jest gorsza od widocznosci w kazdym innym aucie bo w kazdym auci jest zerowa gdy dziecko lezy pol metra od tylnego zderzaka. A wrecz moze byc lepsza bo to wlasnie w SUVach montuje sie kamery cofania aby ulatwic cofanie. Prawdziwy kierownik nie bedziejednak montowal kamerki w zwyklym aucie bo on ma taaakie cohones i wrecz radary wzrok wiec nie potrzebuje gadzetow :D
              • vogon.jeltz Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 18:25
                > to oznacza wyższy poziom bezpieczeństwa w przypadku
                > ewentualnej kolizji...

Subiektywne "poczucie bezpieczeństwa" ("bo siedzi się wysoko jak w furgonetce") ma się średnio do faktycznego poziomu bezpieczeństwa.

> W jakim wozie wolałbyś siedzieć
                > podczas np. czołowego wypadku Infiniti z Polo...

Jak się weźmie do porównania małe miejskie pierdzidełko i dużego suva klasy premium kosztującego kabongazylion debilarów, to jasne, że wynik porównania wychodzi jak wychodzi. Tymczasem między tymi skrajnościami jest jeszcze cała gama modeli np. klasy średniej, vanów itp. I też nie każdy suv czy "krosołwer" to Infinity. Kaszkaj, Daster czy Jeti to w istocie kompakty. A teraz to robią takie wózki nawet na platformach segmentu B, jakieś Kaptury cy cuś... Ostatnio w którejś gazetce prezentowali prototyp "miejskiego crossovera" będącego w istocie podniesionym... Polo.

> Qumasz teraz Bystrzaku czemu niektórzy wolą nieco większe
                > spalanie od od oszczędności na paliwie?

Wyższe koszty eksploatacji to nie tylko większe wydatki na paliwo. Same opony do suva potrafią kosztować dwa razy tyle, co do zwykłego kombi klasy średniej.
                • swan_ganz Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 10:00
                  Subiektywne "poczucie bezpieczeństwa"

sądzę, że raczej obiektywne bo potwierdzone testami czy realnymi zderzeniami...W koću pasażerowie są opakowani w duże ilości blachy czy stali... Znam rodzinę, która cało wyszła z auta po zderzeniu z tirem.. Land Cruiserem jechali z którego została kupka złomu ale oni po dość krótkim pobycie w szpitalu z powodu obrażeń wewnętrznych (przeciążenie ich nieco naruszyło) wyszli z tego w komplecie 2 + 2...
                  Gdyby to było auto klasy średniej to byłby cztery pogrzeby..

I tak; opony są dużo droższe, same przeglądy serwisowe też są droższe.. Oleju więcej trzeba do wymiany zużyć... klocki czy tarcze częściej się wymienia bo auto cięższe... Na setkę pali więcej, ubezpieczenie droższe bo pojemność silnika z reguły większa... I mimo to dalej uważam, że warto ponieść te wyższe koszty a nie manifestować długość przyrodzenia przy pomocy Polo...
                  • vogon.jeltz Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 12:02
                    > sądzę, że raczej obiektywne bo potwierdzone testami czy realnymi zderzeniami...

Cytat z jednego postów w wątku:
                    "[żona] miala okazje pojezdzic jakims SUVem z automatem i marzylo jej sie to samo... po prostu tam sie czula pewniej i bezpieczniej"

> Gdyby to było auto klasy średniej to byłby cztery pogrzeby..

A gdyby sami jechali TIR-em? Albo czołgiem?

Mój wuj zna gościa, który spadł z nasypu Trabantem, przekoziołkował parę razy i wyszedł z tego cało, bo karoseria, zamiast się zgnieść, popękała. Czy to znaczy, że Trampek jest bezpieczny? A ja z kolei osobiście wyszedłem cało - co tam cało, bez najmniejszego zadraśnięcia - z dachowania Maluchem. Czy to znaczy, że Kaszlak jest bezpieczny?

Każdy zna jakieś tego typu historie, tylko że jednostkowo niczego one nie dowodzą.

> I mimo to dalej uważam, że warto ponieść te wyższe koszty
                    > a nie manifestować długość przyrodzenia przy pomocy Polo.

Nie każdego stać na Infiniti. A co do Polo - to chyba pomyliłeś adresata.
          • misiaczek1281 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 16.08.14, 13:33
            gzesiolek napisał:

> Zwlaszcza kobiety ktore tak kochaja SUVy maja co sobie wydluzac...
            uczyli cie w szkole co to metafora? Przenośnia...kobiety nie mają ptaszka - odkryłeś ...Amerykę:) chodziło o ego...lans...kobiety tez sie lansują by podnieść swą samoocenę suvem...to takie próżne :)
            >
            > Chodzi o lepsza widocznosc i poczucie bezpieczenstwa...
            > Pewnie czasem ktos tak leczy swoje kompleksy zwlaszcza jak ma 170cm w kapeluszu
            > , no ale wg mnie wiekszym leczeniem kompleksow jest ciagle opowiadanie klamstw
            > na temat tego dlaczego jezdze starym autem, mimo ze nikt nie chce tego sluchac,
            > niz jezdzenie autem w ktorym ktos czuje sie pewniej za kierownica...

czuje się pewniej? raczej mniej praktycznie...bo Suvem trudno sie przeciskać przez wąskie uliczki a z miejscem do parkowania też trudno....własności terenowe można wykorzystać jeżdżąc po krawężnikach...fajne hobby:)
        • chris62 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 15:53
          misiaczek1281 napisał:

> Ja mam swoją teorię:
          > Praktyczne zastosowanie SUV-a w mieście jest znikome...można nim wjechać na wys
          > oki krawężnik,w głęboką kałużę (nie każdą) ...
          ====================
          Może być taka "kałuża" teoretyku???
          www.autocentrum.pl/raporty-z-jazd/range-rover-hybrid-oszczedny-wladca-terenu/zdjecia/1/

• nazimno A potem lesniczy chodzi ze sztucerem i szuka 12.08.14, 16:03
            tego sk....na, ktory mu dukty w lesie rozjezdza.

• chris62 Re: A potem lesniczy chodzi ze sztucerem i szuka 12.08.14, 16:10
              nazimno napisał:

> tego sk....na, ktory mu dukty w lesie rozjezdza.
              >
              ----------
              :)

No ale też i po mieście też jak się okazuje takie cechy zdolności pokonywania" kałuż" bywają przydatne.
          • misiaczek1281 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 16.08.14, 13:40
            chris62 napisał:

> misiaczek1281 napisał:
            >
            > > Ja mam swoją teorię:
            > > Praktyczne zastosowanie SUV-a w mieście jest znikome...można nim wjechać
            > na wys
            > > oki krawężnik,w głęboką kałużę (nie każdą) ...
            > ====================
            > Może być taka "kałuża" teoretyku???
            > www.autocentrum.pl/raporty-z-jazd/range-rover-hybrid-oszczedny-wladca-terenu/zdjecia/1/
            >

ile takich kałuż masz w mieście? jedna raz na rok gdy spadnie ulewa?:) w górach sobie jeździj a nie po płaskim terenie w mieście:) duże suvy tylko zabierają miejsce do parkowania:)
      • nazimno Kup sobie uzywanego 12.08.14, 12:04
        Unimoga i przerob go na SUVa. Nikt Ci nie podskoczy.
        Przeswit ma bezkonkurencyjny.

• nazimno przyklad: 12.08.14, 12:17

www.mercedes-fans.de/picture/picture=19873
          • gzesiolek Re: przyklad: 12.08.14, 12:22
            hehehe... ale drogi sprzet to jest... to ja juz bym wolal pick-upa ( o ktorym pisalem w innym watku w kategorii obciachu...)
      • chris62 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 16:19
        gzesiolek napisał:

> Zwykly SUV to nie pomoze... wiekszosc nowych bulwarowcow ma przeswity ponizej 2
        > 0cm...
        > Co przy przeswicie kompakta na poziomie 15-18cm naprawde niewiele zmienia...
        -------------------------------------------------------------------------

Mierzysz wszystko jedną miarą.
        Jak niewiele zmienia to pojedź kompaktem (BTW który to ma prześwit 18 cm?) po takiej drodze:

www.autocentrum.pl/raporty-z-jazd/range-rover-hybrid-oszczedny-wladca-terenu/zdjecia/22/
        Maiłem kilak kompaktów i pamiętam moczenie podłogi na ulicy zalanej tylko na wysokość krawężnika bo niestety zapadnięcia w asfalcie robią swoje.
        SUVem póki co najwyżej dpfa przymoczyłem - podłogi nigdy aczkolwiek nie twierdzę, że nie ma warunków, które nawet TIRowi nie dadzą rady na kataklizm nie ma mocnych chodzi tylko o większy margines bezpieczęństwa na codzień podczas mocnych ulew deszczu i przy obecnych realiach drogowych w postaci nagłej zmiany jezdni na płytką rzeczkę
        • vogon.jeltz Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 16:52
          > Jak niewiele zmienia to pojedź kompaktem (BTW który to ma prześwit 18 cm?)
          > po takiej drodze:

Ile razy normalny użytkownik musi przejechać po takiej drodze?
          • samspade Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 17:47
            Tak czesto jak jezdzi sie bez sprzegla bo sie zepsulo. Osobiscie kiedy ostatnio dojechalem do rozlewiska na drodze, pojechalem naookolo. Nadrobilem kilka km i stracilem kilka minut. Wielka mi sprawa.
            A swoja droga, range jako przyklad suva. Discovery czy landcruiser tez?
        • gzesiolek Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 17:36
          Ale wjedz do takiej kaluzy jakimkolwiek z najpopularniejszych SUVow i zobaczymy co sie stanie ;)
          Taka CRV utopi sie bardzo szybko...

Co do nie_SUVow z przeswitami... Taki dalszy kuzyn mojego Lancera czyli Dodge Caliber - 19cm... Chevrolety Spark - 18cm, Cruze 17cm, moj Lancer 16cm... Sandero Stepway nawet do 20cm... Chyba nie nazwiesz jakiegokolwiek z tych aut SUVem...

Dla porownania nowa RAV4, CRV, Sportage, IX35 maja przeswit do 17cm... i gdzie ta znaczna przewaga na kaluzach... Nawet biorac pod uwage, ze sama podloga w SUVie jest kilka cm wyzej niz w kompakcie to i tak wspomniana przez Ciebie zaleta zaczyna sie wg mnie na autach posiadajacych min 20cm przeswitu...
          • kontik_71 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 18:29
            W normalnej jezdzie, wjezdzanie jakakolwiek osobowka w nieznane rozlewiska jest szczytem glupoty. Takie rzeczy spokojnie mozna robic na rajdach off road i tym tam. Wiec czy auto ma 15 czy 20 cm przeswitu to jest to kompletnie bez znaczenia.

Najfajniej sie czyta wypowiedzi tych, ktorzy tak strasznie sie brzydza moda... SUV jest modny i tylko z tego powodu jest fuj... Kiedys inne rzeczy byly modne i byly fuj, dzisiaj jednak wyszly z mody i sa ok... Normalnie jak dzieci w przedszkolu..

Ciekaw co mysla o Outbacku, ktory jest SUVem tyle ze na takiego nie wyglada :D Jest fuj czy jest ok, oto jest pytanie :D?
            • vogon.jeltz Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 21:14
              > Najfajniej sie czyta wypowiedzi tych, ktorzy
              > tak strasznie sie brzydza moda...
              > SUV jest modny i tylko z tego powodu jest fuj...

A gdzie masz w tym wątku takie wypowiedzi? Jedyną osobą, która pisała tu o modzie na SUVy byłem ja, ale ja nie napisałem nic, że ta moda jest fuj, tylko że ludzie kupują, bo to modne. OK, użyłem określenia "guano" w stosunku do crossoverów, ale to dlatego, że te samochody po prostu mi się nie podobają. Dla mnie kombi to kombi, van to van, terenówka to terenówka, a crossover to taka świnka morska.
            • samspade Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 12.08.14, 21:35
              Przewrazliwiony jestes. Ogolnie ludzie nie mowia za suvy sa fuj. Zreszta segment suv jest tak szeroki ze az glowa boli. Wspomniales outbacka, co z xc70? W innym poscie czytamy ze range jest tez suvem. Czyli mamy segment od kaptura do gelendy czy disco. Nie da sie tego jakos logicznie opisac.
              Mnie smiesza tylko tlumaczenia czemu kupilem/lam suva. Zamiast odpowiedzi ze bo tak chcialem, bo mi sie podobal mamy wysyp smiesznych opowiastek wpajanych przez marketingowcow jakie te samochody sa super. Da sie nimi pojechac na narty, na rower i obowiazkowo o zwinnym pokonywaniu kraweznikow. A najlepsze z tego wszystkiego jest to ze samochody terenowe w wiekszosci z asfaltu zjezdzaja na kostke brukowa na parkingu ewentualnie na trawe kolo garazu.
              • kontik_71 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 09:13
                Nie jestem przewrazliwiony bo nie mam problemu tym aby "przyznac" sie do takich grzechow jak bycie gadzeciarzem, tak lubie gadzety i lubie miec np najnowsza komorke. ZOna dostanie Forestera (czyli SUVa) bo jej sie to podoba i tak, kombi tez by zalatwis sprawe i bylby wystraczajacy.

Mnie zwyczajnie zadziwia taki kompletnie niepotrzebny szum dookola pewnych rzeczy. Swego czasu byl to szum dookola komorek, jakie to one byly niepotrzebne w zyciu, sluzyly tylko do lansu, itp... Teraz sa to SUVy, za pare lat bedzie to cos innego..

I zeby bylo jasne, to nie jest tylko polskie zjawisko...
                • samspade Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 10:20
                  A mnie ten szum nie dziwi. To pewnego rodzaju reakcja obronna. Na sieczke wkladana do glowy przez marketingowcow i powielana pozniej.
                  • kontik_71 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 12:32
                    Nie, tu sie nie zgodze.. Jako, ze naleze do dinozaurow, ktorzy wbrew modzie, nie wyrzucili telewizora ostentacyjnie przez okno a dodatkowo lubie oceniac poziom reklam i wylapywac perelki, nie widze aby byla jakas specjalna tendencja do reklamowania SUVow.. Reklamuje sie po rowni wszystkie nowe modele lub stare w "super" cenie.

Nie zmienie swojego zdania,ze glownym powodem przyklejania latek jest cena a dokladniej ograniczona dostepnosc. Tak wlasnie bylo z komorkami, gdy byly drogie i "zarezerwowane" dla waskiej grupy klientow, to istnialy durnowate stereotypy. Skonczyl o sie gdy sprzet stanial a koszt polaczenia nie drenowal kieszeni. Ilez sie nasluchalem glupich komentarzy jako "posiadacz" sluzbowej komorki..
                    • samspade Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 13:13
                      Tyle że to w reklamach suvów pokazują jaka to ekscytująca jest nimi podróż. Kaszkajem jazda to jakbyś zjeżdżał na linie, w pugu masz hud żeby jechać asfaltowa drogą jak myśliwcem. Przy volvie słyszałem o tym że krawężniki mu niestraszne.
                      Tyle że ja nie należę do osób uważających suva za zło. Mnie śmieszy tylko powielanie tych marketingowych opinii jakim to suv jest świetnym wyborem.
                      I wydaje mi się że głównym powodem przyklejania łatek jest głupota osób te łatki przyklejających. W innym wątku jest o tych łatkach. Są one przyklejone właściwie do każdego samochodu. W przypadku suva jednym z powodów może być cena/dostępność. Może być też to że z racji rozmiarów często "występki" kierowców suvów są bardziej widoczne.
                      • kontik_71 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 13:28
                        Dzialania marketingowcow to jedno, oczywistym jest, ze beda robili wszytsko aby ich model mial najlepsze skojarzenia i "lsnil" na tle konkurencji. Az sie dziwie, ze nie bylo jeszcze reklamy przekonujacej, ze po kupnie jakiegos tam auta, wlascicielowi urosnie przyrodzenie :D

Druga sprawa przy SUVach jest zwyczajne ludzkie postrzeganie rzeczywistosci, wieksze = bezpieczniejsze. To jest w nas i marketingowcy do tego czesto apeluja ale nie musieli tego w nas "hodowac".

A skoro wieksze = bezpieczniejsze to osoba bojaca sie jezdzic, czujaca sie niepewnie, wybierze wlasnie takie auto. Wiec taka przyslowiowa "blond lala" bedzie robila dokladnie takie same glupoty w maluchi jak i w wielkim SUVie.. W sumie jaka to dla mnie roznica, czy babsko wjedzie mi w dupsko SUVem czy poldkiem? Zasadniczo zadna, prawda?
                        • samspade Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 13:30
                          Jeżeli już mam wybierać To wolę żeby mi babsko wjechało czymś mniejszym a właściwie niższym.
                    • vogon.jeltz Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 13:39
                      > Nie zmienie swojego zdania,ze glownym powodem przyklejania
                      > latek jest cena a dokladniej ograniczona dostepnosc.

Bez przesady. Nowy SUV kosztuje dużo, ale używanego Forestera (też mi się podoba) kupisz już za mniej niż 15 koła.
                      • kontik_71 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 13:58
                        Tyle, ze koszty uzytkowania sa wyzsze, jak widac tez na forum, sa one dosc wazne i maja wplyw na wybor auta. Pomine taka drobnostke, ze Forek akurat nie jest synonimem SUVa, mimo, ze nim jest w 100%
                        • vogon.jeltz Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 14:52
                          > Pomine taka drobnostke, ze Forek akurat nie jest synonimem SUVa,

Serio? Dla mnie to model, przy którym pierwszy raz zetknąłem się z określeniem SUV.
                          • kontik_71 Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 13.08.14, 15:28
                            No to mamy rozne doswiadczenia :)
    • agios_pneumatos Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 07:37
      I wracałem nim jako kierownik pomocniczy.

Studzienki, wyrwy, dziury, łaty - wybiera wszystko. Na trasie: zbiera się dobrze. Łatwo wyprzedza. I teraz najważniejsze. Gdy wracam do siebie osobówką w niedzielę wieczorem z wakacji wraca warszawka. Wyprzedzanie na czołówkę zdarza się średnio raz na 200m. Karwasz na długich światłach jazda nie pomaga. Teraz jak jechałem suwem, to jakoś żaden nie kozaczył i wszyscy grzecznie czekali aż przejadę. Jednak debile kumają, że zderzenie z większą masą nie daje im większych szans?

Trochę mi się zmieniło podejście do suwów. Tzn dalej jak widzę cwaniaczków w kobiecym rawie, w ciemnych okularach w pochmurny zimowy dzień co to dokazują na drodze swoją zabawką z napędem na jedno kółko, to dalej ogarnia mnie pusty śmiech. Ostatnio przestałem takich wyciągać z rowu swoją osobówką. Natomiast samochód, którym jechałem postanowiłem przy najbliższej okazji sprawić kobicie mej. :) Na szczęście jest to samochód, który do lasu wjedzie i wybiłem jej zabawki typu bmw x czy jakoś tam czy inne popierdółki.
      • samspade Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 08:50
        A jakim "meskim" suvem jechales?
        I do lasu spokojnie wjedziesz nawet wysmiewana ravka. Do lasu, na pole itp. Ta wysmiewana ravka sookojnie sobie poradzi w terenie.
        • gzesiolek Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 13:16
          Ta nowa z 16-17cm przeswitu i duzymi zwisami...? jakos balbym sie w jakis lesny dukt nia wjechac...
          • samspade Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 13:27
            Jeździłem III generacją.
        • agios_pneumatos Re: Wczoraj odbierałem suwa 15.08.14, 19:13
          samspade napisał:

> A jakim "meskim" suvem jechales?

Heh, w sumie jak się popaczy z boku to wcale taki męski to on nie jest. To nie Niva czy inny Hilux, a X-trail. Cholera jednak z wyglądu trochę taki feministyczny jest. Śliczna powiedziała, że jej się podoba. :D

Jakkolwiek całkiem nieźle jeździ, również po bezdrożach.
          • samspade Re: Wczoraj odbierałem suwa 15.08.14, 20:41
            To ze suv sobie radzi w terenie niespodzianka nie jest.
      • nazimno Tak wlasnie hoduje sie sama... 13.08.14, 10:14
        ... mentalnosc typowa dla SUV-owcow.

Nawet nie trzeba tej grzadki podlewac.
        Samo rosnie.
      • vogon.jeltz Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 13:47
        > Jednak debile kumają, że zderzenie z większą masą
        > nie daje im większych szans?

Ale tak zasadniczo, to co za różnica czy jebniesz z prędkością 100 na godzinę w jadący z taką samą prędkością w przeciwnym kierunku obiekt o masie 1300 kg, czy 1700 kg?
        • kontik_71 Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 14:01
          Jaka roznica jest, moze taka, ze zejdzie sie o iles tam milisekund szybciej i bezbolesniej z tego padolu? Tyle, ze takie rozwazania w kontekscie SUVa sa w sumie bezsensowne bo przeciez spora czesc aut na drogach to pojazdy o masie ponad 2 tony i to czesto na ramie, ktora moze sie pieknie przbic do wnetrza osobowki bioracej udzial w wypadku.
          • samspade Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 14:04
            Suv na ramie? Są takie?
            • kontik_71 Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 14:41
              No wlasnie pisalem o wielu innych pojazdach a nie o SUVach. Wszelkiej masci dostawczaki w tym stare, ktorych raczej nie projektowano z mysla o strefach zgniotu.
              SUVy sa w swej wiekszosci niczym innym jak przerosnietymi osobowkami i nie stwarzaja wiekszego zagrozenia niz kazda duza osobowka a pisanie o tym jakie to one niebezpieczne, wiedzac, ze jest wiele wiekszych i ciezszych aut na drogach, to juz jest naciaganie argumetnow na potrzeby blednej tezy.
              • vogon.jeltz Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 14:50
                > a pisanie o tym jakie to one niebezpieczne,

Ale przecież ten podwątek nie jest o tym, czy SUVy są niebezpieczne i jak bardzo, tylko czy i dlaczego budzą strach/respekt/whatever u innych użytkowników dróg, którzy (podobno) mając naprzeciwko zwykłą osobówkę wyprzedzają "na czołówkę", a mając naprzeciwko SUVa grzecznie jadą w szeregu.
                • chris62 Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 15:20
                  vogon.jeltz napisał:

> > a pisanie o tym jakie to one niebezpieczne,
                  >
                  > Ale przecież ten podwątek nie jest o tym, czy SUVy są niebezpieczne i jak bardz
                  > o, tylko czy i dlaczego budzą strach/respekt/whatever u innych użytkowników dró
                  > g, którzy (podobno) mając naprzeciwko zwykłą osobówkę wyprzedzają "na czołówkę"
                  > , a mając naprzeciwko SUVa grzecznie jadą w szeregu.
                  --------------------------

Czy ja wiem, często jeżdżę wąską dróżką na której wymijanie wymaga maksymalnego zjazdu do prawej krawędzi asfaltu aby nie obtłuc lusterek i jakoś nie obserwuję aby tą czynność miał wykonać kierownik jadącego z przeciwka VW Polo sunie prawie środkiem ja prawymi kołami poboczem.

Następnym razem chyba pojadę jak on nie zjadę na pobocze i zobaczę co zrobi..
                  • kontik_71 Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 15:29
                    Pewnie uslyszysz jakis wariant slowa "fiut" i stwierdzenie, ze masz sie nauczyc jezdzic :D
                • kontik_71 Re: Wczoraj odbierałem suwa 13.08.14, 15:22
                  No dobrze, zdziebko odszedlem od konkretnego tematu ale pewnie tylko dlatego, ze twierdzenie, ze ktos nie idzie na czolowke bo widzi SUVa to jest, moim zdaniem, bzdet. Normalny czlowiek nie idzie na czolowke z zadnym autem bez wzgledu na to czy jest to maluch czy 40 tonowy tir...
            • jamesonwhiskey Re: Wczoraj odbierałem suwa 16.08.14, 14:34
              Lincoln navigator
        • agios_pneumatos Re: Wczoraj odbierałem suwa 15.08.14, 19:16
          vogon.jeltz napisał:

> > Jednak debile kumają, że zderzenie z większą masą
          > > nie daje im większych szans?
          >
          > Ale tak zasadniczo, to co za różnica czy jebniesz z prędkością 100 na godzinę w
          > jadący z taką samą prędkością w przeciwnym kierunku obiekt o masie 1300 kg, cz
          > y 1700 kg?

To nie mnie pytaj a miszczów z przeciwka. Przed masą jednak zjeżdżają.
          • misiaczek1281 nadęte ego?:) 16.08.14, 13:49
            agios_pneumatos napisał:

> vogon.jeltz napisał:
            >
            > > > Jednak debile kumają, że zderzenie z większą masą
            > > > nie daje im większych szans?
            > >
            > > Ale tak zasadniczo, to co za różnica czy jebniesz z prędkością 100 na god
            > zinę w
            > > jadący z taką samą prędkością w przeciwnym kierunku obiekt o masie 1300
            > kg, cz
            > > y 1700 kg?
            >
            > To nie mnie pytaj a miszczów z przeciwka. Przed masą jednak zjeżdżają.

Szacun miszczu ! idąc twoim tokiem myślenia lepiej kup ciężarówkę:)...to nic że będzie paliła 20 litrów a do parkowania bedzie potrzebny plac o dł. 20 metrów ale za to będziesz siedział jeszcze wyżej a Suv-y będą ci zjeżdżały:)
      • to.niemozliwe Re: Wczoraj odbierałem suwa 16.08.14, 16:19
        I wyżej siedzisz niż w osobówce? I czy to się przekłada jakoś na mniejsze oślepianie przez pojazdy jadące z naprzeciwka, które mają źle ustawione światła?
    • stary_szerszen Re: SUV miał być głównie na zimę tymczasem 16.08.14, 16:35
      Pod koniec przyszłego roku mam zamiar kupić sobie na starość pierwszego w życiu SUVa. Czego ciekawego dowiedziałem się z tej dyskusji? Niczego. Ciągle te same stereotypy.

SUVami jeżdżą kobiety, bo czują się bezpiecznie. A to ciekawe. Kilka razy w trasie z nudów liczyłem i zawsze mi wychodziło, że większość kierowców SUVów to mężczyźni. Kobiety raczej preferują małe samochody, którymi łatwiej manewrować, parkować, a przecież bezpieczniej czułyby się w dużych limuzynach.

Ludzie kupują SUV-y, bo są modne. Moda przyszła z USA. Co to za moda, która trwa ponad 50 lat i ma coraz więcej zwolenników? Wprawdzie moda na dżinsy trwa jeszcze dłużej a ja wciąż głupio przepłacam zamiast chodzić w drelichach.

To marketingowcy ludzi ogłupili swoimi sztuczkami. Czy tylko ja mieszkam w Polsce? Przyznam, że kolorowych pism raczej nie kupuję, ale mnie marketingowcy jakoś nie atakują. Wprawdzie kilka tygodni temu widziałem w TV jakąś reklamę Nissana Qashqai i Juke, może widziałem kilka banerów, ale innych nie pamiętam. To kropla w morzu reklam osobówek Skody, Kii czy Toyoty. Nie dziwię się. Przecież bardziej opłaca się reklamować samochody bardziej chodliwe. I kto tu jest bardziej ogłupiony przez marketingowców?

Przedłużenie ptaszka - Fiatem Sedici? Suzuki SX4? A ja myślałem, że taki przedłużający kupi raczej kilkunastoletnie BMW serii 5...

Kierowcy SUVów mają swoją specyficzną mentalność. A to ciekawe. Co wspólnego ma ze sobą kierowca Suzuki SX4 i właściciel potężnego wypasionego Q7 czy X5?
    • a12avenger2 fajny filmik o "testowaniu" Jeep'a, jego odpornośc 17.08.14, 19:43
      i na wodę (podtopienie, utopienie):
      www.spiegel.de/video/netzfund-jeep-im-hochwasser-versenkt-video-1515179.html

PS. Można by tu zażartować, iż testowano tzw. dzielność morską (oceaniczną) tego Jeep'a, hehe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka