Dodaj do ulubionych

off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach...

13.09.14, 15:20
D2R
dość popularny i standardowy...
Dzwonię do audi
Cena 325 zł (sztuka) plus 90 wymiana - marka nie pamiętają :-) ale dobra
Dzwonię do warsztatu elektrycznego reklamują się że ksenony to ich specjalność
210 zł plus 45 zł wymiana (philips)
Dzwonię do kolegi, który handluje olejami (ostatnio polecił mi oponiarza)
ten mnie wysyła do niedużego warsztaty z autoryzacją Bosch
Żarnik osram - 159 zł sztuka, wymieniam dwa bo jednak inny kolor.... Robocizna (dwa, plus kontrola ustawienia) 25 zł
Wszystkie żarniki te same - 85 V, 35 W, temp 4300K

Rozumiecie coś z tego?
jeep

PS. Przy okazji - wytrzymały 4,5 roku i 110 tys...
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 13.09.14, 16:00
      Niewidzialna reka rynku :)?
    • nazimno Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 13.09.14, 16:20
      "Kto ma pszczolki ten ma miod".

Audi rowniez w Niemczech nalezy
      do drogich serwisow.

Zarowno czesci jak i stawki godzinowe
      / ~80€ za godzine w warsztacie/
      skutecznie zniechecaja.

Sa warsztaty alternatywne, ale
      nie wszedzie.

Co do jakosci "palnikow" xenonowych
      nie chce sie wypowiadac.

Wole miec spokoj.

• jeepwdyzlu Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 13.09.14, 16:37
        Co do jakosci "palnikow" xenonowych
        nie chce sie wypowiadac.

Wole miec spokoj.
        --------------
        no coś Ty!
        Przecież kochamy te nasze małe awanturki :-)
        Dawaj!
        Wypowiedz się!
        jeep
        • nazimno Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 13.09.14, 17:14
          Niektorzy maja /bez/ czelnosc podawac MTBF rowny 90 000 h !!!

buhahaaaaaaaaaa....!
          Wiecj nie napisze, wole miec spokoj.

• jeepwdyzlu Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 13.09.14, 19:28
          moje padły po 100 tys powiedzmy czyli po ....powiedzmy 1500 h
          • nazimno Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 13.09.14, 19:34
            Wlasnie o to biega.

Na krzywy ryj wszystko mozna
            reklamowac, a prawda jest ponura.
            Jestesmy robieni w..............

Jak zwykle.
          • allegropajew Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 14.09.14, 22:38
            Mnie w S80 padł jeden po 170 kkm
    • nazimno Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 13.09.14, 16:25
      2 sztuki:

www.amazon.de/gp/aw/d/B005LV8XVG?pc_redir=1409280874&robot_redir=1
    • galtomone Jeszcze o zarowkach... 14.09.14, 07:59
      U mnie też D2R.
      Zapytalem kolegi, ktory auto serwisowal bo pamietam ze wymienial obie chyba zeszyl roku.
      Twoerdzi, ze te ktore w aucie byly to jeszcze orginaly... a kupil Philipsy na portal aucyjnym po jakies 90 zł/szt.
      Do tego jest pelno zarowek JAK Philips, juz po 18 zl....

Skad zatem takie ceny jak 325 zl/szt.?!?
      • kontik_71 Re: Jeszcze o zarowkach... 14.09.14, 09:36
        Pare lat temu koledze spalil sie zarnik w jego audi i strasznie narzekal bo wymiana kosztowala go ok 1000 CHF.. wiec co to jest 300 pln? :)
        • nazimno Re: Jeszcze o zarowkach... 14.09.14, 11:02
          Absurd.
        • galtomone Re: Jeszcze o zarowkach... 15.09.14, 10:20
          No niby patrzac z tej perspektywy, to Audi doplaca do interesu. W sumie fajnie, ze dla nas maja specjalne ceny :-)
          • kontik_71 Re: Jeszcze o zarowkach... 15.09.14, 12:10
            Zeby bylo jasne, to nie bylo pare miesiecy tylko lat temu.. w czasach gdy te swiatla dopiero wchodzily na rynek...
      • jeepwdyzlu Re: Jeszcze o zarowkach... 15.09.14, 00:06
        Do tego jest pelno zarowek JAK Philips, juz po 18 zl....
        -----------
        to nie są nawet podróbki
        ale przejściówki, żeby włożyć lampę halogenową...
        czyli coś w sam raz dla misiaczka....
        • loyezoo Re: Jeszcze o zarowkach... 15.09.14, 08:32
          Są żarniki już od 11zł (nie żadne przejściówki) Philpsa można kupić za 80zł,Osram w granicach 100zł.Za to Philips Extreme Vision czy inne Ultra Blue kosztują 270-300zł.Ot taki mały rozrzut:))
          • galtomone Wiecej info prosze 15.09.14, 10:54
            loyezoo napisał:

> Są żarniki już od 11zł (nie żadne przejściówki) Philpsa można kupić za 80zł,Osr
            > am w granicach 100zł.Za to Philips Extreme Vision czy inne Ultra Blue kosztują
            > 270-300zł.Ot taki mały rozrzut:))

Czym sie te Philipsy/Osramy za 100 beda roznic od tych za 300? Papka marketingowa czy faktycznie jest wartosc dodana?
            • cabecao Re: Wiecej info prosze 15.09.14, 14:50
              Te za 100 to chińskie podróbki, losowa jakość.

Zamiast nich polecam holenderską Bosmę - nie są podrabiane (nie kupisz ich w chinach), a kosztują ~80zł/sztuka. Mam parę D2S u siebie od 45kkm, świecą nadal jak nowe, żadnych zmian barwy, czy jasności nie widać.
            • loyezoo Re: Wiecej info prosze 15.09.14, 19:55
              Nie mam pojęcia,bo nie mam ksenonów w aucie.Możliwe,że marketing,możliwe,że faktycznie lepiej (mocniej) i dłużej świecą.
    • do.ki Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 14.09.14, 10:39
      hid50.com/

Z FAQ: "Average life of HiD is up to 3000 hours compared to halogen at 450 to 1000."

Więc gdzie te kosmiczne MTBF?
      Jeden taki żarnik kosztuje ok ?100 z dostawą, zainstalować musisz sobie sam.
      • galtomone HiD to ksenon? 15.09.14, 10:55

• nazimno HID , "xenon" for dummies... 15.09.14, 11:46

www.differencebetween.net/object/difference-between-xenon-and-hid/
          • galtomone Re: HID , "xenon" for dummies... 15.09.14, 12:02
            A HiD wolno do normalnych reflektorow wsadzac, ewentualnie zamiast org. ksenonow? CHyb a nie bardzo.... + przy ksenonach jest problem ze zbyt wysokim napieciem...
            • nazimno Nie wolno. 15.09.14, 12:09
              Konstrukcja reflektora ma tylko JEDNA homologacje.
              Wstawianie, modyfikowynie, kombinowanie jest na miare lokalnych wynalazcow.
              To techniczny blamaz.

• galtomone Re: Nie wolno. 15.09.14, 13:13
                A sa do auta X jezdzacego fabrycznie na H4 czy czyms takim (A4/A3/Golf IV ;-) ) cale reflektory HiD z homologacja, ktore mozna wymieniac?

Czy uklad spryskiwacza i samopoziomowania tez jest wymagany?
                • nazimno Mozesz poszukac, ale nie polecam. 15.09.14, 13:19
                  Wg mnie to jest zabieg z kategorii masochizmu technicznego i w relacji
                  kosztow do korzysci - calkowicie zbedny.

• who_cares Re: Mozesz poszukac, ale nie polecam. 15.09.14, 13:59
                    Na rynku pojawiły się HID na żarnikach o mniejszej mocy które nie wymagają już ani samopoziomowania ani spryskiwaczy. Tyle że świecą porównywalnie do dobrych halogenów na markowych żarówkach więc korzyść poza plus 10 do lansu wątpliwa. A cena żarników wręcz zabójcza:
                    tnij.org/2halrwi
                  • galtomone Re: Mozesz poszukac, ale nie polecam. 15.09.14, 14:02
                    Ja mam ksenony... tak sie z ciekawosci zastanawiam, bo ktos te zarowki kupuje...
                    • do.ki Re: Mozesz poszukac, ale nie polecam. 15.09.14, 14:38
                      Fabryczny reflektor w BMW 1200 GS to jakaś pomyłka. Tam jest zainstalowana żarówka H7, w dodatku reflektor jest pojedynczy (tzn jak jedziesz na światłach mijania, to świeci tylko jedna żarówka). W nocy to słabo, w dodatku jedna lampa nie pozwala kierowcom na ocenę odległości i prędkości zbliżającego się motocykla, co już wpływa na bezpieczeństwo motocyklisty. Na podanej przeze mnie stronie znajdziesz informacje o żarnikach HID, które są rozwiązaniem, bo przy tej samej mocy dają większy strumień światła przy zachowanej geometrii. W motocyklach i tak nie stosuje się układów samopoziomujących. Ot, i cała tajemnica. Jeszcze dwa reflektory LEDowe po bokach dołożę, żeby lepiej odstraszać zabójców za kółkiem.
    • klemens1 Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 15.09.14, 10:10
      > Rozumiecie coś z tego?

W ASO przepłacasz za to samo. Zawsze tak było.
      Tam, gdzie mają "specjalność" - przepłacasz mniej.

• 4slash Re: off topic - spalony żarnik ksenony - o cenach 15.09.14, 10:28
        Producenci i ASO zawsze znajdą sposób na zysk. Coraz popularniejsze zwykłe żarówki halogenowe H15 (dzienne 15 W + długie 55 W) kosztują min. 80 pln a w ASO ponad 100 pln za 1 szt.. Koszt z wymianą w ASO niewiele niższy niż żarników ksenonowych poza ASO.
    • galtomone BTW ksenonow - spryskiwacze 15.09.14, 13:14
      Zdaje sie, ze na poczatku nie wszystkie auta byly wyposazone w wysokocisnieniowe spryskiwacze?
      Wiecie od kiedy nowe auto musialo je miec w Europie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka