Dodaj do ulubionych

Nowe BMW seria 3 - silniki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 22:32
garsc nowych informacji klarujacych nieco sytuacje na temat silnikow w nowej
serii 3 (premiera maj-czerwiec 2005)

318d - turbo diesel R4 2.0 L 122 KM
320d - turbo diesel R4 2.0 L 163 KM
325d - turbo diesel R6 2.5 L 177 KM
330d - turbo diesel R6 3.0 L 218 KM

318i - benzynowy R4 2.0 L 150 KM
320i - benzynowy R6 2.2 L 180 KM
325i - benzynowy R6 2.5 L 215 KM
330i - benzynowy R6 3.0 L 258 KM
330ti- turbo benzynowy 3.0 L 330 KM (koniec 2005 lub poczatek 2006)
M3 - benzynowy wysokoobrotowy V8 4.0 L 400 KM (2007)

Obserwuj wątek
    • Gość: E6x Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 22:44
      Zgadza sie:

do tego dojdzie 335d biturbo 272KM? ale tylko z automatem

niestety na poczatku tylko 4 wersje:
      320d
      318i
      320i
      330i
    • Gość: AdM Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 09:06
      Plus 335d 272KM. A 3l turbo (skąd masz oznaczenie ti?) odłożyli chwilowo na
      półkę. Gdzieś czytałem jeszcze o 316i z silnikiem 1,8l. Wg mnie gdyby nie
      wersje z 4cyl. 75% sprzedaży to byłyby diesle.
      • Gość: Szymi Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 09:31
        > Plus 335d 272KM. A 3l turbo (skąd masz oznaczenie ti?)odłożyli chwilowo na
        > półkę.

to sa informacje od goscia ktory pracuje w BMWUSA

Wg mnie gdyby nie
        > wersje z 4cyl. 75% sprzedaży to byłyby diesle.

a wedlug mnie szesciocylindrowe rzedowe szostki to wizytowka BMW 3 i 5 tak jak
        logo na atrapie chlodnicy

duza czesc BMW sprzedaje sie w normalnym kraju jakim jest USA gdzie oferta
        zaczyna sie od 325i i nie ma klekotow wogle wiec jesli piszesz 75% to racz
        laskawie napisac ze to dotyczy opodatkowanych nieludzko krajow europy (tez nie
        wszystkich bo w Szwajcarii 90% to porzadne wersje silnikowe)
        • Gość: AdM Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 09:54
          > a wedlug mnie szesciocylindrowe rzedowe szostki to wizytowka BMW 3 i 5 tak
          jak
          > logo na atrapie chlodnicy

Wg mnie też, ale nijak się to ma do sprzedaży.

> duza czesc BMW sprzedaje sie w normalnym kraju jakim jest USA gdzie oferta
          > zaczyna sie od 325i i nie ma klekotow wogle wiec jesli piszesz 75% to racz
          > laskawie napisac ze to dotyczy opodatkowanych nieludzko krajow europy (tez
          nie
          > wszystkich bo w Szwajcarii 90% to porzadne wersje silnikowe)

Na największym, rodzimym rynku dla BMW, czyli D "3" jest często w pierwszej 3
          sprzedaży. Jak myślisz jaka wersja przeważa? 330i? Nie, 318i. A jak myślisz jak
          wygląda udział poszczególnych silników w nowej 5?
          • Gość: Szymi Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 13:31
            > > a wedlug mnie szesciocylindrowe rzedowe szostki to wizytowka BMW 3 i 5 ta
            > k
            > jak
            > > logo na atrapie chlodnicy
            >
            > Wg mnie też, ale nijak się to ma do sprzedaży.

nie moglem znalezc danych ale znalazlem informacje ze na rynku amerykanskim
            sprzedali wiecej 530i niz 525i

w niemczech tez sadze ze najwiecej moze sie sprzedawac 320i R6 a nie jakis R4
            albo diesli

zachod to nie polska - tylko u nas 99% samochodow szczegolnie klasy wyzszej
            jezdzi z najgorszymi (najtanszymi) silnikami - pokutuje stare
            powiedzenie "zastaw sie a postaw sie" - wzne zeby pokazac sasiadowi ze mam np
            Audi A6 co z tego ze z zalosnym 2.5 TDI albo 2.0 B

> Na największym, rodzimym rynku dla BMW, czyli D "3" jest często w pierwszej 3
            > sprzedaży. Jak myślisz jaka wersja przeważa? 330i? Nie, 318i. A jak myślisz
            jak
            > wygląda udział poszczególnych silników w nowej 5?

nie wiem ale bardzo chetnie bym sie dowiedzial jednak nie moge znalezc tego w
            internecie. prosze o link
            • Gość: AdM Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 13:42
              > > wygląda udział poszczególnych silników w nowej 5?
              >
              > nie wiem ale bardzo chetnie bym sie dowiedzial jednak nie moge znalezc tego w
              > internecie. prosze o link

Linka nie mam, ale czytałem niedawno w Autobild zdaje się: 530d 37%, 525d 13%
              (co daje przy tylko 2 dostępnych silnikach d 50%!). Z benzyn najwięcej
              produkuje się 520i, 545i ma chyba 3%, a 530i 11%. Jak sprawdzę to podam
              dokładnie. Zdziwiony troszkę co? Jeżeli w 5 najlepiej sprzedaje się diesel, to
              jak myślisz jak jest w 3, samochodzie o klasę niżej, także pod względem wymagań
              klienta?
              • Gość: Szymi Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 13:47
                > Linka nie mam, ale czytałem niedawno w Autobild zdaje się: 530d 37%, 525d 13%
                > (co daje przy tylko 2 dostępnych silnikach d 50%!). Z benzyn najwięcej
                > produkuje się 520i, 545i ma chyba 3%, a 530i 11%. Jak sprawdzę to podam
                > dokładnie. Zdziwiony troszkę co? Jeżeli w 5 najlepiej sprzedaje się diesel,
                to
                > jak myślisz jak jest w 3, samochodzie o klasę niżej, także pod względem
                wymagań
                >
                > klienta?

dobra dobra :))) najpierw link - za duzo na tym forum bylo zawsze gledzenia i
                nie potwierdzonych informacji

pod drugie zauwaz ze zawsze na swiecie we wszystkich dziedzinach zycia rzeczy
                najlepsze sa najdrozsze i najmniej ich jest
                • Gość: AdM Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 13:54
                  Gość portalu: Szymi napisał(a):
                  > dobra dobra :))) najpierw link - za duzo na tym forum bylo zawsze gledzenia i
                  > nie potwierdzonych informacji

Nie obrażaj mnie :-)
                  www.automotorundsport.de/d/66841/d_ams_downloads_detail
                  Zdaje się, że będzie to właśnie tu, tylko trzeba zapłacić 2Eu. Ew. zajrzeć do
                  AMuS 17/2004.
                  • Gość: Szymi Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 13:55
                    > Nie obrażaj mnie :-)
                    > www.automotorundsport.de/d/66841/d_ams_downloads_detail
                    > Zdaje się, że będzie to właśnie tu, tylko trzeba zapłacić 2Eu. Ew. zajrzeć do
                    > AMuS 17/2004.

o cholera

wez zaplac i daj mi user i haslo :))))

ja musze oszczedzac bo jezdze benzyna:)))
                    • Gość: AdM Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 13:57
                      Może zrzutkę zrobimy? ;-)
            • Gość: TO JA Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 04.09.04, 17:30
              "nie moglem znalezc danych ale znalazlem informacje ze na rynku amerykanskim
              sprzedali wiecej 530i niz 525i"
              To prawda. W poprzednich dwoch wersjach prawie wszystkie BMW byly 525 i tylko
              od czasu do czasu widzialo sie cos wiekszego. Ja sam mialem (i dalej mam)525i,
              1993, ktorego pojemnosc jak dla mnie w zupelnosci wystarcza. Jak okolo roku
              temu pojawily sie u dealerow pierwsze nowe 5-tki, wszystkie byly 530 albo 545.
              Zeby dostac 525 musialem zamowic i czekac 4 tygodnie. 525 jest dokladnie 5 tys
              dolarow tansza od 530 a od 545 to nawet nie wiem. W kazdym razie teraz po roku
              jezeli jedzie nowe 5 to jest 90 procent szansy ze to jest 530 a pozostale 10
              procent ze 525 albo 545. Zastanawia mnie czy w ogole dobrze zrobilem wybierajac
              najmniejszy i teraz okazuje sie ze najmniej popularny model. Nie sadze zeby to
              apetyty Amerykanow sie zmienily. BMW po prostu pcha same 530 na Ameryke, a poza
              tym podaja zuzycie paliwa w 530 mniejsze(!) niz w 525 co jest nieprawda.
              Pozdrowienia.
      • Gość: Szymi Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 13:42
        by the way

ciekawe co sie pojawi wczesniej 330ti czy 335d

jesli 335d to seria 3 bedzie druga seria BMW w ktorym najmocniejszym silnikiem
        jest diesel (po serii 1) - podkreslam BMW marki ktora przez lata budowala swoj
        prestiz i wizerunek jako producenta usportowionych limuzyn :)))

sadze ze do tego nie dojdzie, jesli chodzi o serie 1 to juz w najblizszym
        czasie pojawi sie w niej mocny silnik benzynowy zapowiedzial czlownek rady
        nadzorczej BMW

inne pytanie czysto technologiczne: kiedy do silnikow benzynowych trafi
        podwojne turbo takie jak w 535d? (czy tak sie wogle stanie poniewaz sadze ze
        takie doladowanie sprawiloby ze 530i mialby moc M5 a wiec stanowil dal niego
        konkurencje)
        • Gość: AdM Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 13:49
          3l diesel z podwójnym turbo już jest, a premierę turbo benzyny właśnie
          odłożono, więc jasnym jest, że prędzej będzie 335d. Ale być może go troszkę
          zdławią, tak jak obecnie 330d. Mam przeczucie, że jak już BMW wypuści
          turbobenza to będzie coś extra z jakimiś technologicznymi nowościami i może nie
          będzie porażał mocą z litra (stawiam na dokładnie 350KM), ale kosmiczną
          elastycznościa.
          • Gość: Szymi Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 14:01
            > i może nie
            > będzie porażał mocą z litra (stawiam na dokładnie 350KM), ale kosmiczną
            > elastycznościa.

mozesz miec racej co do tego - ten silnik ma byc wkladany rowniez do serii 5 i
            serii 6 natomiast problemem jest to ze bardzo latwo zrobic z niego tyle mocy ze
            bedzie konkurencja dla M. czytalem ze szefowie BMW boja sie ze czesc klientow M
            po prostu kupi np. 530ti po czym odstawi go do firmy tuningowej gdzie za male
            relatywnie pieniadze dostana 500 KM (+ modyfikacja zawieszenia i ew. hamulcow)

z drugiej strony szefostwo BMW chetnie wrzucilo by M-Motorsport na jeszcze
            wyzsza polke (>600 KM) ale M-Motorsport ma filozofie high-rev engines i broni
            sie przed turbodoladowniem jak moze
            • greenblack Re: Nowe BMW seria 3 - silniki 04.09.04, 14:03
              Przecież model 2002ti był pionierem turbobenzynowców i co? Że turbo nie pasuje
              do BMW? A dyzel pasuje?
              • Gość: AdM Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 14:10
                W tych czasach bylejakie soft turbo, albo jakiś hard z wielką turbodziurą nie
                pasuje do takiego producenta jak BMW. A diesel? Takie czasy, że musi pasować i
                na szczęście są one najlepsze jakie mogą być.
              • Gość: Szymi Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 14:13
                > Przecież model 2002ti był pionierem turbobenzynowców i co? Że turbo nie
                pasuje
                > do BMW? A dyzel pasuje?

dyzel to oczywiste ze nie pasuje - po prostu szefostwo M-Motorsport holduje
                pogladowi ze prawdziwy silnik samochodu sportowego to tylko atmosferyczna
                benzyna krecaca sie najlepiej do 9tys obr albo jeszcze dalej

ale spokojnie

bedzie w "zwyklych" BMW turbobenzyna

w tej chwili BMW pracuje nad dwoma takimi silnikami

jeden to ten do 330ti (3.0 L R6 wedlug roznych zrodel od 330 do 396 KM)

i jest jeszcze drugi silnik (to informacja w 100% pewna)

jest to 3.5L V8 z turbina majace dawac >450 KM ale nie wiadomo jeszcze do
                jakiego samochodu (stawiam na serie 5, 7, X5 i nowe X7)

• Gość: AdM Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 14:15
                  Ja słyszałem jeszcze o 2l turbo 250KM dla 1 i 2.
                  • greenblack Re: Nowe BMW seria 3 - silniki 04.09.04, 14:18
                    6-cylindrowiec na pewno będzie w 1, bo A3 i nawet Golfik mają 3.2 V6.
                    • Gość: AdM Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 14:22
                      Z tego co ja czytałem w 1 i 2 z założenia nie miało być 6, myślę nawet, że nie
                      przewidziano takiej możliwości konstrukcyjnie, w końcu R6 to barrdzo długi
                      silnik w przeciwieństwie do kwadratowego V6. W produkcję 1 4dr szczerze wątpię.
                  • Gość: Szymi Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 14:19
                    > Ja słyszałem jeszcze o 2l turbo 250KM dla 1 i 2.

tez cos o nim slyszalem ale juz dawno ze to mial byc silnik do M2 ale potem
                    gdzies czytalem ze jednak M2 bedzie mialo 2.2 L wolnossacy 250 KM
          • Gość: Szymi jeszcze o mocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 14:03
            jeszcze zapomnialem chyba na bmwworld.com pisali gdzies niedawno ze ten silnik
            ma miec 396 KM (mowie o 3.0 R6 B turbo) - wiec do M5 juz nie daleko
    • greenblack Re: Nowe BMW seria 3 - silniki 04.09.04, 11:29
      A podobno nie miało być 4-cylindrowych silników w 3. Sprzedaż podstawowych
      wersji, a w konsekwencji całego modelu na pewno spadnie z powodu serii 1.
      Przecież te samochody są w 70% technicznie identyczne. Na pewno lepiej kupić
      np. 120d niż 118d. Gwoździem do trumny 3 będzie 1 sedan i 6-cylindrowe silniki
      w nim.
      • Gość: AdM Re: Nowe BMW seria 3 - silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 11:35
        greenblack napisał:
        będzie 1 sedan i 6-cylindrowe silniki
        > w nim.

???
      • 01boryna Re: Nowe BMW seria 3 - silniki 04.09.04, 13:48
        greenblack napisał:

> Sprzedaż podstawowych wersji, a w konsekwencji całego modelu na pewno spadnie
        z powodu serii 1. Na pewno lepiej kupić np. 120d niż 118d.

Kolejny popis miejscowego guru! Juz widze te tlumy ktore chca sie przesiasc do o
        wiele mniejszego samochodu. Szczegolnie ze nowa trojka jest wieksza od
        poprzedniczki. Opamietaj sie matolku..

BMW 1-er: 4227/1751/1430 mm
        BMW 3-er: rozstaw osi - 2760 mm (nowa) 2725 mm (stara), dlugosc karoserii: 4520
        (nowa), 4470 (stara) mm. Szerokosc 1817mm (nowa), 1740 mm (stara). Bagaznik 460
        do 440 litrow

> Gwoździem do trumny 3 będzie 1 sedan i 6-cylindrowe silniki w nim.

I jeszcze to.
        • greenblack Re: Nowe BMW seria 3 - silniki 04.09.04, 13:53
          A jaki rozstaw osi ma 1? Ile długości będzie miała 1 sedan? Przecież sam
          niedawno twierdziłeś, że nie ma różnicy w przestroności między S40 a S60. 3
          nigdy nie była mistrzem przestronności i na pewno nie z tego powodu ją kupowano.
          • 01boryna Re: Nowe BMW seria 3 - silniki 04.09.04, 14:05
            greenblack napisał:

> A jaki rozstaw osi ma 1?

2,66

> Przecież sam
            > niedawno twierdziłeś, że nie ma różnicy w przestroności między S40 a S60.

Co ma jedno do drugiego? Pokaz gdzie tak twierdzilem

• Gość: BeeMKa Nowe BMW seria 3 - silniki. Mniam, mniam ! 0-t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 20:02
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka