Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00)

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 21:35
Miałem dzisiaj w ręku katalog AUTO Testy - UŻYWANE. Spojrzałem sobie na parę
modeli i oto co wynika z opisu Hondy Civic:

"Niezawodność to jedna z niewielu cech, które w jakikolwiek sposób wyróżniają
ten model. Pod każdym innym względem dominującą cechą HC jest przeciętność."
"Wyposażenie jest bogaty tylko w droższych wersjach."
"Przy ocenie zawieszenia Honda zasługuje najwyżej na przeciętne noty. Kiepska
trakcja przednich kół, nieprecyzyjnie działający układ kierowniczy i niepewne
zachowanie na nierównościach, wysoki poziom haładu we wnętrzu i słabe hamulce,
to kolejne zastrzeżenia."
"Za wyjątkiem modeli VTEC i VTi silnikom brakuje elastyczności"
"Zużycie paliwa waha się w granicah od 7,5 do 9 l/100 km"

AKCJE NAPRAWCZE:
uszkodzone przewody wspomagania hamulców (1996) ...

A myślałem, że ma dobre zawieszenie, oszczędne i dynamiczne silniki i dobre
wyposażenie...
Obserwuj wątek
    • wrc1 Re: Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00) 06.04.02, 21:39
      Aaaa widzisz Azorku!!!!!!!! .......chcialo by sie rzec.

Spece z Auto Swiata tak napisali. Pewne!
    • Gość: bObO Re: Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00) IP: *.chello.pl 06.04.02, 22:42
      Usiadło dwóch takich "mundrych" i przepisało książeczkę od nowa. Dwa lata temu
      też wypluli taki katalog, opis Civica był w podobnym tonie.
      • Gość: cc Re: Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 22:53
        Gość portalu: bObO napisał(a):

> Usiadło dwóch takich "mundrych" i przepisało książeczkę od nowa. Dwa lata temu
        > też wypluli taki katalog, opis Civica był w podobnym tonie.

No właśnie! Teraz są w sklepach dwa podobne równocześnie (2001 i 2002). Starego
        nie przeglądałem.
        Swoją drogą wydaje to BURDA, co to się pewnie dobrze zna na rzeczy (a raczej
        rzeczach ;-). Wg nich większość modeli HONDY, to przereklamowany szajs. Np. o HRV
        napisali, że to jakiś żart.
        • Gość: bObO Re: Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00) IP: *.chello.pl 06.04.02, 23:00
          Gość portalu: cc napisał(a):

>Np. o H
          > RV
          > napisali, że to jakiś żart.

Hihi, pewnie że żart, i to jaki! Nie to, co Poważne Niemieckie Auta - stylistyka
          niezmienna od 40 lat, czarne wnętrze, czarne myśli. O sorry, zapomniałem o
          niebieskich zegarach w VW - co za klasa! ;-)
    • algreg Re: Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00) 06.04.02, 23:21
      Jednakże stylistka HC jest porównywalna z deu,hultajem,kie. Po prostu to auto
      jest takie"obywatelskie" czyli masówka, bez cienia charakteru.
      • Gość: bObO Re: Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00) IP: *.chello.pl 07.04.02, 00:25
        algreg napisał(a):

> Jednakże stylistka HC jest porównywalna z deu,hultajem,kie. Po prostu to auto
        > jest takie"obywatelskie" czyli masówka, bez cienia charakteru.

Poważnie mówisz? No to podyskutujmy o gustach. Dla mnie stylistyka poprzedniego
        modelu (zwłaszcza w wersjach 3d i coupe) jest po prostu genialna. Niska,
        dynamiczna linia, wyrazisty przód i zgrabny tył, piękne reflektory. Większość aut
        przy civicu wyglądała nudnie i ociężale (zwłaszcza Astra, Golf, Corolla). Może
        jestem trochę "zboczony", ale kupując Civika mogłem kupić w tej cenie wiele
        innych bryk, jednak wybór był świadomy i kupowałem trochę "jak baba" (tzn. wygląd
        miał b. duże znaczenie). Siedziałem także w Focusie i w Astrze - w obu tych
        autach czułem się jak sardynka w puszce - siedzisz nisko w porównaniu z linią
        drzwi, a jednocześnie wysoko nad ziemią (czyli jak w ciężarówce), przed tobą
        rozpościera się wielgachna i cholernie przygnębiająca (Astra) deska rozdzielcza.
        W Civicu deska też nie jest szczytem piękna, ale nie przytłacza ani twardością
        materiałów ani kolorem. Irytuje tylko trochę suwakowa regulacja nawiewu, ale to
        drobiazg.
        Auto świetnie łączy zalety niezawodności i atrakcyjności wizualnej, co nie jest
        powszechne (do tej grupy zaliczyłbym jeszcze Galanta).

P.S. Podobno artyści i homoseksualiści lubią Civiki, a jak wiadomo obie te grupy
        mają wyjątkowy zmysł estetyczny. :-)
        • Gość: cc Re: Dlaczego suwakowa regulacja... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 11:54
          ...komuś przeszkadza? Bo VW i inni niemcy wprowadzili kiedyś tam pokrętła i tak
          ma być. No, chyba że masz klimę.
          Niech mi ktos udowodni, ze przesunięcie suwaka jest mniej ergonomiczne niż
          obrócenie pokrętłem.
        • Gość: Sławek Re: Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00) IP: 192.168.3.* 07.04.02, 20:14
          Mówimy o tych reflektorach z Lanosa i Nubiry II??? W którym miejscu te reflektory
          są piękne???

piękne reflektory

pozdrawiam
          • Gość: bObO Re: Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00) IP: *.chello.pl 07.04.02, 21:43
            Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Gość portalu: bObO napisał(a):
            > Mówimy o tych reflektorach z Lanosa

No, trochę podobne (jednak w Civie bardziej wyraziste). Ogólnie, to akurat przód
            Lanosowi się udał.

>i Nubiry II???

Teraz żeś palnął jak kulą w płot.
            P.S. Nie są podobne również do tych z Matiza ani Poloneza, choć to także
            Daewoo. :-)

>W którym miejscu te reflekto
            > ry
            > są piękne???

Przeważnie z przodu ;-)

>
            > piękne reflektory

Rozumiem, że poza reflektorami nie masz zastrzeżeń do wyglądu "Syfika". To dobrze.

>
            > pozdrawiam

uściski
        • Gość: cc Re: do bObo o gustach IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 21:50

> Auto świetnie łączy zalety niezawodności i atrakcyjności wizualnej, co nie jest
          >
          > powszechne (do tej grupy zaliczyłbym jeszcze Galanta).
          >
          Jak widzę, masz podobne odczucia estetyczne, choć mi bardziej podobał się Civic
          1992-1995 (3d, coupe i 4d). Natomiast Galant '99 to rewelka stylistyczna (choć
          może nie kombi) - przód, tył, bok i wnętrze są dla mnie przyjemnością dla oka.
          Niestety nie stać mnie na 2.4 GDI, a pewnie bym kupił.
          Z innych pojazdów o ciekawej stylistyce dodałbym Prelude (poprzednią, czyli
          przedostatnią, bo już zakończyli produkcję).
          • Gość: bObO Re: do bObo o gustach IP: *.chello.pl 07.04.02, 22:43

> Z innych pojazdów o ciekawej stylistyce dodałbym Prelude (poprzednią, czyli
            > przedostatnią, bo już zakończyli produkcję).

Przybij piątkę cc - przedostatnia Prelka jest bjutiful. Gdybym nie miał rodziny
            (ciekawe czy z tyłu jest więcej miejsca niż w moim Cifie) i/lub więcej fantazji,
            pewnie bym taką jeździł. ;-)
            Co do Prelude, to także poprzednie generacje miały w sobie wiele swoistego uroku,
            choć wyglądały zupełnie inaczej. W ogóle Honda ma to do siebie, że kolejne
            odmiany różnią się zasadniczo wyglądem od poprzednich wersji. Jest nadzieja, że
            ta zasada będzie utrzymana, bo wolałbym żeby następna generacja Civica wyglądała
            ZUPEŁNIE inaczej od obecnej. ;-)
            • Gość: cc Re: do bObo o gustach IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 21:59

> Jest nadzieja, że
              > ta zasada będzie utrzymana, bo wolałbym żeby następna generacja Civica wyglądał
              > a ZUPEŁNIE inaczej od obecnej. ;-)
              Ja również. Civic skończył się dla mnie w 2000 roku. Sądząc po pierwszych
              rysunkach następny Accord będzie ładniejszy od obecnego (co mu zrobili pod tym
              zderzakiem????), a NSX wzbije się ponad face-lifting. Nie wiem za to co się
              szykuje z Legendą.

• Gość: robert Re: Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00) IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 07.04.02, 12:00
      Bo jest autem nudnym i dla kapelusznika, he:))))
    • Gość: Ralph Re: 'Dlaczego nie warto' i tyle. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.04.02, 17:05
      Kwestia zawarta w tytule wcale auta nie odrzuca, ale sugeruje wady. A te ma
      każdy wóz. Civiki mają oczywiście też zalety, to niewątpliwe. Zwłaszcza 3d
      wyglądają fajnie i dobrze trzymają się drogi. Z kolei dźwięk zamykających się
      drzwi...
      • Gość: Enzo Re: 'Dlaczego warto' i tyle. IP: *.siemens.pl 08.04.02, 13:50
        "Niezawodność to jedna z niewielu cech, które w jakikolwiek sposób wyróżniają
        ten model. Pod każdym innym względem dominującą cechą HC jest przeciętność."

Skoro taka przciętna i kiepska co do zawodności to dlaczego "naprawy" mojej HC
        1997 kończą się na wymianach płynów?

"Wyposażenie jest bogaty tylko w droższych wersjach."

Czy aby napewno?
        "Przy ocenie zawieszenia Honda zasługuje najwyżej na przeciętne noty. Kiepska
        trakcja przednich kół, nieprecyzyjnie działający układ kierowniczy i niepewne
        zachowanie na nierównościach"

Skoro jest tak tragicznie to dlaczego przejeżdzam zakręty z różną nawet za dużą
        prędkością i auto jedzie jak po szynach?

"wysoki poziom haładu we wnętrzu i słabe hamulce, to kolejne zastrzeżenia."
        HC jest głośna to fakt ale z drugiej strony jak przyjemnie posłuchać mruczenia
        silnika powyżej 4 tys obrotów? Jeśli masz klocki z drewna to na 100% zatrzymasz
        się na 3 światłach. Hamulce mojej HC nigdy mnie niezawiodły - zdarza mi się
        jeździć za szybko.

"Za wyjątkiem modeli VTEC i VTi silnikom brakuje elastyczności"
        Mam VTEC-E więc nie dyskutuje.

"Zużycie paliwa waha się w granicah od 7,5 do 9 l/100 km"
        Co do innych silników to fakt ale VTEC-E beznzyna 6,3l/100 lub gaz 8,5l/100

• Gość: Tomy Re: Dlaczego nie warto kupować Civica 5D (95-00) IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 10.04.02, 08:29
      Hello,

> Miałem dzisiaj w ręku katalog AUTO Testy - UŻYWANE. Spojrzałem sobie na parę
      > modeli i oto co wynika z opisu Hondy Civic:
      >
      > "Niezawodność to jedna z niewielu cech, które w jakikolwiek sposób wyróżniają
      > ten model. Pod każdym innym względem dominującą cechą HC jest przeciętność."
      > "Wyposażenie jest bogaty tylko w droższych wersjach."

1. Biore pod uwage model HC 5D z lat 96-99
      1. Model 5D pochodzi z Anglii i to nie jest ta sama jakosc co modele 3D,4D
      pochodzace z Japonii
      2. Wyposazenie wersji 5D w standarcie jest (było) bardzo bogate (2 poduszki,
      wspomaganie, centralny, el. szyby i lusterka, wysoka jakosc materiałow
      wykonczeniowych i foteli, drewnopodobne wstawki itd.)

> "Przy ocenie zawieszenia Honda zasługuje najwyżej na przeciętne noty. Kiepska
      > trakcja przednich kół, nieprecyzyjnie działający układ kierowniczy i niepewne
      > zachowanie na nierównościach, wysoki poziom haładu we wnętrzu i słabe hamulce,
      > to kolejne zastrzeżenia."
      ???????
      Kto to pisal ? Chyba nigdy nie jechal tym samochodem !

> "Za wyjątkiem modeli VTEC i VTi silnikom brakuje elastyczności"
      > "Zużycie paliwa waha się w granicah od 7,5 do 9 l/100 km"
      I tu bym polemizowal, Honda trzeba umiec jezdzic i nie bac sie wkrecac silnika w
      obroty. Jesli ktos ciagnie do 2,5 tys obrotow/min i zmienia bieg na wyzszy to
      powinien kupic sobie TDi

>
      > AKCJE NAPRAWCZE:
      > uszkodzone przewody wspomagania hamulców (1996) ...
      >
      > A myślałem, że ma dobre zawieszenie, oszczędne i dynamiczne silniki i dobre
      > wyposażenie...
      I dobrze myslales, a jesli ktos bedzie chcial sie przyczepic to zawsze znajdzie
      jakas usterke.

Pozdrawiam
      Tomy
      • Gość: cc Re: Tomy napisał IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 10:50
        Gość portalu: Tomy napisał(a):
        > > "Przy ocenie zawieszenia Honda zasługuje najwyżej na przeciętne noty. Kiep
        > ska
        > > trakcja przednich kół, nieprecyzyjnie działający układ kierowniczy i niepe
        > wne
        > > zachowanie na nierównościach, wysoki poziom haładu we wnętrzu i słabe hamu
        > lce,
        > > to kolejne zastrzeżenia."
        > ???????
        > Kto to pisal ? Chyba nigdy nie jechal tym samochodem !
        Też tak myślę.
        > > "Za wyjątkiem modeli VTEC i VTi silnikom brakuje elastyczności"
        > > "Zużycie paliwa waha się w granicah od 7,5 do 9 l/100 km"
        > I tu bym polemizowal, Honda trzeba umiec jezdzic i nie bac sie wkrecac silnika
        > w
        > obroty. Jesli ktos ciagnie do 2,5 tys obrotow/min i zmienia bieg na wyzszy to
        > powinien kupic sobie TDi
        Racja.
        > >
        > > AKCJE NAPRAWCZE:
        > > uszkodzone przewody wspomagania hamulców (1996) ...
        > >
        > > A myślałem, że ma dobre zawieszenie, oszczędne i dynamiczne silniki i dobr
        > e
        > > wyposażenie...
        > I dobrze myslales, a jesli ktos bedzie chcial sie przyczepic to zawsze znajdzie
        >
        > jakas usterke.
        >
        Myślę nad zakupem takiej Hondy, ale z lepszym silnikiem niż 1.4/90KM. Tym wątkiem
        chciałem uzyskać jakieś pozytywne opinie użytkowników etc.

Pozdr.
        CC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka