Dodaj do ulubionych

zimowe felgi

16.10.14, 19:47
Witam! Zbliża się zimowy okres i wymyśliłam sobie felgi do zimowych opon. To model - MAK RAPIDE BLACK 8.0x18, 5x108. Już dowiedziałam się, że nieprawdą jest, że na zimę muszą być tylko stalowe. Wiem też, że nie wszystkie, aluminiowe mogą być używane na śniegu. Powiedzcie, czy te felgi mogą pracować zimą? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: zimowe felgi 16.10.14, 20:08
      Nie moga pracowac zima. Dlatego ze miedzy "szprychami" ponabija sie sniegu/blota/lodu i kola beda nieustannie niewywazone. Stalowa felga jest mniej "azurowa" i snieg sie w nia nie nabija.
      • jestemarta Re: zimowe felgi 16.10.14, 21:02
        waga170, bardzo dziękuję. Powiedziano mi, że ciężko znaleźć stalową felgę 18”. Pisząc „śnieg”, miałam na myśli zimowy okres. Mieszkam w rejonie (zachodnie wybrzeże), gdzie zimą śniegu jest raczej mało. Ciągle uczę się. Przeczytałam, że polerowanie, czy malowanie też mają wpływ na zimową przydatność. Nie mam pojęcia, co to znaczy – ale skład stopu też jest ważny. Dla mnie, to ciemna magia. Jeszcze raz dziękuję.
        • waga170 Re: zimowe felgi 16.10.14, 21:30
          Wszystkie felgi aluminiowe sa malowane, najczesciej lakierem bezbarwnym. Prawdziwe magnezowe bywaja chromowane i to chyba te sie "poleruje". Jak bedzie malo sniegu to moze zime przelatasz. Mnie tez sie podobaja takie felgi co maja duzo szprych a nienawidze takich co maja wielkie otwory albo tylko 3-4 szprychy.
        • loyezoo Re: zimowe felgi 17.10.14, 08:41
          Napisz do jakiego to auta,to po 1.Po 2,na zimę można (nawet wskazane) założyć mniejszą felgę np.17" z oponami o wyższym profilu,co obniża ryzyko uszkodzenia felgi.

P/S nie słyszałem o felgach,których nie można używać zimą
          • thea19 Re: zimowe felgi 17.10.14, 09:14
            to tak o alusach mowia. zima sie nie zaklada bo sol je zje.
            • gzesiolek Re: zimowe felgi 17.10.14, 10:47
              Masz racje... mowia tak...

1. Nieuszkodzona felga nie powinna korodwac niezaleznie od ilosci soli... a jesli nawet szybciej koroduje stalowa...
              2. To juz bardziej rozumiem argument dziur i kraweznikow, z przy niskich temperaturach aluminimum jest bardziej podatne na uszkodzenia na polskich torach przeszkod nazywanych dla niepoznaki drogami... no bo stalowke zwykle sie wyklepie, a aluminimum w zimie zawsze moze peknac...
              3. Sam mam drugi zestaw na alusach i nic sie nie dzieje... tzn. jak przypominam sobie stalowki po 6-7 zimach w poprzednim aucie, a teraz alusy po 5... to jestem za kupowaniem na zime alusow ;)
              • thea19 Re: zimowe felgi 17.10.14, 11:02
                a czy alusy trzeba lakierowac co jakis czas? albo jakos konserwowac specjalnie?
                • gzesiolek Re: zimowe felgi 17.10.14, 12:28
                  Teoretycznie po uszkodzeniach obtarciach dobrze zabezpieczyc... ale jak nic nigdy nie robilem i jakos sie trzymaja... To juz ze stalowkami musialem cos zrobic bo je ruda zzerala po tych 6-7 zimach...
              • des4 Re: zimowe felgi 17.10.14, 11:38
                jakich torach przeszkód? u mnie drogi od dobrych kilku lat są całkiem niezłe, nie wiem jak w twoim rodzinnym powiecie...
                • gzesiolek Re: zimowe felgi 17.10.14, 12:27
                  W Krakowie, gdzie mieszkam, jest wiele drog, gdzie spotkanie w zimie dziury na ktorej mozna urwac kolo nie jest niczym zaskakujacym...
                  Wystarczy zjechac z glownej trasy (choc i na takich istotnych jak wyjazd na Kielce/Warszawe, czy na Sandomierz zdarzaja sie niezle weretepy...)
                  Zreszta robie po Polsce rocznie ponad 20 tys. km roznymi drogami (bo niekiedy najszybciej jest zjechac na wiejskie oesy, niz stac w korku na zwezeniu remontowanej eSki) i daleki jestem od uznania, ze polskie drogi nie groza niczym mojemu zawieszeniu czy felgom...
                  • wtopek Re: zimowe felgi 17.10.14, 14:04
                    ja śmiem twierdzić przeciwnie, polskie drogi w ogromnej większości sa już w miarę przyzwoite...
                    • gzesiolek Re: zimowe felgi 17.10.14, 14:07
                      Nigdzie nie napisalem, ze nie jest lepiej niz np. 10 lat temu...
                      Napisalem, ze jest nadal daleko od doskonalosci... i ze nadal latwo trafic na dziury na ktorych alusy mozna uszkodzic... Jesli u was takich drog nie ma to tylko pozazdroscic...
                    • vogon.jeltz Re: zimowe felgi 17.10.14, 15:10
                      Ale przy zmianach temperatury: mrozy - roztopy - mrozy wciąż lubią się tworzyć dziury w asfalcie.
    • zielona-galazka Re: zimowe felgi - a wczym problem? 17.10.14, 13:03
      jestemarta napisała:

> Witam! Zbliża się zimowy okres i wymyśliłam sobie felgi do zimowych opon. To mo
      > del - MAK RAPIDE BLACK 8.0x18, 5x108. Już dowiedziałam się, że nieprawdą jest,
      > że na zimę muszą być tylko stalowe. Wiem też, że nie wszystkie, aluminiowe mogą
      > być używane na śniegu. Powiedzcie, czy te felgi mogą pracować zimą? Pozdrawiam
      > !

Od kilkunastu lat jezdze w zim ie na kolach z aluminiowymi obreczami. Nie stwierdzilem zadnych problemow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka