Dodaj do ulubionych

CVT Lineatronic

17.12.14, 06:04
Witam,

zastanawiam sie nad kupnem nowego samochodu w przyszlym roku. Jak sie okazuje, wiekszosc modeli (czyli w mojim przypadku Subaru) ma automatyczna skzrynie CVT Lineatronic. Czy ma ktos z tym wynalazkiem jakies doswiadczenia?

Dzieki.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: CVT Lineatronic 17.12.14, 07:07
      poczekaj pare msc to dam znac jak sie jezdzi. Co do trwałosci to pewnie nic nie bede wiedział
    • nazimno Re: CVT Lineatronic 17.12.14, 07:45
      www.autoguide.com/auto-news/2012/05/should-you-buy-a-car-with-a-cvt-transmission.html
      W Nissanie Murano byly klopoty z podobnej konstrukcji
      skrzynia.

CVT i sportowa jazda nie sa dobrym pomyslem, na co
      zwraca sie uwage.
      • marekggg Re: CVT Lineatronic 17.12.14, 07:59
        nie zamierzam kupic WRX'a wiec sportowa jazda mnie nie korci. No i szukam automata bo zona obiecala ze jak bedzie automat to bedzie jezdzic... Zostaja jeszcze automaty DSG czy juz WAG, BMW, tylko ze nie mam ochoty konfigurowac samochod do ostatniej srubki.
        • nazimno Re: CVT Lineatronic 17.12.14, 08:38
          Jestes dorosly. Podejmij decyzje.
          Tylko nie marudz gorzej od niejednej baby.

• trypel Re: CVT Lineatronic 17.12.14, 09:04
            momentami mam wrażenie że lepiej żebyś nic nie pisał niż pi*przył bez sensu jak powyzej
            • des_4 Re: CVT Lineatronic 17.12.14, 09:34
              on tak ma, krótkie, jego zdaniem rzucające na kolana riposty i obsesja ostatniego wpisu
              • nazimno A ty nie masz nigdy nic konkretnego do powiedzenia 17.12.14, 10:08
                poza banalami z kolorowych czasopism.
            • nazimno A ja mysle, ze kierujesz sie glupimi emocjami. 17.12.14, 10:07
              Jak sobie cos wysniles i ktos ci to "urealnia", to masz istotny problem.
              Jak jestes dorosly, to rob, co uwazasz, lata mi to.
              Tylko nie gledz jak stara baba.

• jeepwdyzlu Re: CVT Lineatronic 17.12.14, 13:19
        W Nissanie Murano byly klopoty z podobnej konstrukcji
        skrzynia.
        --------------------
        W USA tego nie widać
        murano tam jak psów, wszystkie z cvt
        podobnie jak połowa hond

jeep
        • jeepwdyzlu Re: CVT Lineatronic 17.12.14, 13:20
          nie hond tylko toyot maiło być :-)
          sorki
          jeep
        • waga170 Re: CVT Lineatronic 17.12.14, 17:22
          A nie jest tak ze wszystkie Nissany tam sprzedawane maja CVT?
          Podejrzewam ze te amerykanskie "klopoty ze skrzynia" biora sie stad ze ludzie przestawiaja na tryb manualny i branzluja sie wajcha bez pojecia (to dla wielu pierwszy w zyciu manual i w dodatku nie potrzeba sprzegla, hulaj dusza, zobaczymy czy mozna dac z czworki na jedynke).
        • nazimno Tu masz opis tych historyjek ze skrzynia CVT: 17.12.14, 17:30

perrya.hubpages.com/hub/Nissan-Refuses-to-Recall-Murano-Despite-Major-CVT-Problems
          • waga170 Re: Tu masz opis tych historyjek ze skrzynia CVT: 17.12.14, 17:59
            Znajdz cos o nowym Subaru a nie o Nissanie sprzed dziesieciu lat, i postaraj sie o cos bardziej rzetelnego technicznie niz uwagi goscia przymierzajacego sie do zakupu samochodu.
            • nazimno Znowu waga170 blysnal inteligencja...chle-chle 17.12.14, 18:57
              Zobacz sobie bystrzaku od kiedy Subaru wprowadzilo CVT i blysnij po raz drugi inteligencja,
              jaki moze byc repertuar doswiadczen z tymi przekladniami w tak krotkim okresie
              na rynku.

Biorac pod uwage podobienstwo konstrukcji (jak w Murano) oraz nazwe producenta "lancucha"
              tam uzytego wyciagnij sobie wlasne wnioski.
              I nie blyskaj po raz trzeci.

Tyle.

PS
              A Audi powoli przechodzi na DSG.

• waga170 Wniosek nazimnego 17.12.14, 19:13
                Nie kupowac 2015 Subaru bo w 2003 kilka Nissanow mialo problem, a producent lancucha jest ten sam.
                • nazimno Re: Wniosek nazimnego 17.12.14, 20:51
                  a. to twoj wniosek, nie moj
                  b. ostrzegalem, zebys nie blyskal
                  c. nie posluchales
                  • jeepwdyzlu Re: Wniosek nazimnego 18.12.14, 11:54
                    lineartronic podobno jest znakomity
                    ma inne oprogramowanie i nie pozwala wyc silnikowi jak w multitronicu audi
                    Moim zdaniem - CVT jest - przynajmniej teoretycznie - skrzynia idealną. Prosta jak drut - może być nie do zdarcia, powinna być solidniejsza nawet niż manuale...
                    Powiem szczerze - że sam nie wiem - czemu producenci i w ślad za tym rynek ich nie polubił...
                    jeep
                    • nazimno Krotko. 18.12.14, 12:10
                      Dopiero sie to okaze z silnikami Sub. po kilku latach doswiadczen.
                      Tak jak z Murano.

Ogolnie rzecz biorac takie skrzynie maja graniczny przenoszony moment ~ 400 Nm.
                      Nalezy bardzo pilnowac terminow wymiany plynow.
                      Skrzynie zaprojektowano z mysla o spokojnym rynku amerykanskim i azjatyckim.
                      Jest ona bardzo wygodna dla "ustatkowanych" uzytkownikow.

Nie kupilbym - wolalbym reczna.

• jeepwdyzlu Re: Krotko. 18.12.14, 12:26
                        Ogolnie rzecz biorac takie skrzynie maja graniczny przenoszony moment ~ 400 Nm.
                        ------------
                        Piszesz o dzisiaj produkowanych
                        To jest kwestia projektu i wykonania
                        Dziwi mnie - że koszmarnie złożona skrzynia planetarna - w sumie jest popularniejsza...
                        To znaczy nie dziwi - wiem że są lepsze.
                        Dziwi mnie, że za wyjątkiem japońców nikt w to nie inwestuje.....

Nie kupilbym - wolalbym reczna.
                        ----------
                        młody jesteś i nie mieszkasz w zakorkowanym mieście....

jeep
                        • gzesiolek Re: Krotko. 18.12.14, 15:21
                          Mialem okazje zrobic ok 200km za kierownica Outka z CVT...
                          Silnik slabawy, depniecie takie sobie, zwlaszcza od 0...
                          Jak chcesz mocno depnac to masz jednostajne wycie ok 5-6k rpm...
                          I wtedy jest glosno i irytujaco... Zwlaszcza jak jest czlowiek przyzwyczajony do tego, ze wraz z predkoscia zmienia sie dzwiek silnika... a tutaj przez brak tego doznania nie czujesz tego ze sie rozpedzasz i jakby nie wskazowka predkosciomierza to ciezko by bylo okreslic o ile czlowiek przyspieszyl...

No ale chwile pozniej jak czlek wypadl na autostrade... rozpedzil sie o zadanej predkosci... i sunal z prawie nie slyszalnym silnikiem licznikowe 140km/h (pewnie 135km/h maks)... a obroty mial przez wiekszosc czasu niewyobrazalnie niskie dla kogos przyzwyczajonego do manuala...
                          Wtedy bylo miodzio... generalnie jak nie musisz deptac to dobrze oprogramowane CVT jest super skrzynia... Ale dla czlowiek przyzwyczajonego do manuala jest chyba nie do zaakceptowania... chyba trzeba przejsc jakies miedzystany... w stylu zwykly automat..
                          • gzesiolek Re: Krotko. 18.12.14, 15:22
                            Teraz zrozumialem ze palnalem...
                            Outka w znaczeniu Mitsu Outlandera, a nie Subarki Outbacka... zeby nie bylo... ;)
                            • trypel Re: Krotko. 18.12.14, 20:51
                              benzynowy outlander z cvt został z pół roku temu w tescie rajdy4x4 oceniony jako nadający się zupełnie do niczego :) z uwagi na beznadziejne zestrojenie skrzyni z silnikiem.
                              A ja dalej uważam że audiowy multitronik to najprzyjaźniejsza skrzynia dla użytkownika
                              • gzesiolek Re: Krotko. 18.12.14, 21:22
                                Nie wiem, nie czytalem...
                                Przekazalem tylko swoja opinie co do jazdy ktora odbylem... Zachwycony nie bylem, ale az tak fatalnej opinii bym nie dal... kilka aut z automatami w zyciu zaliczylem (ale CVT tylko w Mitsu, jakies 20km w Lancerze 1.8 pare lat temu i teraz Outlanderem III) i poza irytujaca mnie specyfika CVT nic zlego w tym Mitsu nie zauwazylem... Ale jechalem autostradowo, a nie w teren dla 4x4, wiec moze dlatego...
                                Z tego co wiem to i tak poprawiono nieco ta skrzynie i jej wspolprace z silnikiem w stosunku do tej w poprzedniku i Lancerze (co do Lancera to jakies drobne porownanie mam i rzeczywiscie ta nowa w Outku III wydaje sie lepsza i znacznie lepiej reaguje na operowanie gazem - tzn. jest szybsza np. szybciej obniza poziom obrotow po odjeciu tegoz i ma chyba szybszy kick-down, no ale Outlanderem II 2.0 z CVT nigdy nie jechalem, wiec pelnego porownania nie mam), ale zapewne nie jest to poziom multitronica (choc tutaj moze byc bardziej kwestia silnika z jakim ta skrzynie polaczono, z Audi to byl chyba zwykle mocny turboklekot, wiec wycie obrotow az tak nie grozilo...)
                        • marekggg Re: Krotko. 19.12.14, 06:53
                          ja jestem "ustatkowany" choc czasami pomykam okolo 200 (w DE). ale czesto tez stoje w korkach godzinami - czy juz w miescie lub na autostradzie, wszystko jedno, czasami az noga boli od sprzegla.
                      • jackk3 Re: Krotko. 18.12.14, 21:03
                        I dlatego w WRX masz opcje na 'Sport' & 'Sport Sharp' gdzie skrzynia zmienia charakterystyke (mozna miec 6 albo 8 biegow 'recznych').
    • nazimno Na koniec. 17.12.14, 10:30

CVTs are usually less likely to be paired with higher horsepower, or higher torque engines.

Lastly, not all CVTs are well equipped to deal with towing.

Additionally, the reliability of the modern CVT has yet to be tested. The Nissan Murano (seen above) was the first car Nissan offered with only a CVT, and it had some pretty serious problems. Some were so bad that the whole transmission had to be replaced.
      • des_4 Re: Na koniec. 17.12.14, 13:11
        ‘Paralel Yapı’ iddialarına yönelik ‘medya ve polis’ merkezli yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 31 şüphelinin sevk edileceği Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı'nda hareketlilik başladı. Adliye önünde toplanan bir grup gözaltına alınanlara destek verdi. Adliyenin karşısındaki meydanda ellerinde Türk bayrakları bulunan gruptakilerin, dua ettikleri görüldü.
        • nazimno baran 17.12.14, 13:30
          .
    • xystos Re: CVT Lineatronic 17.12.14, 13:53

obecnie wszystkie CVT sa trwale i niedozdarcia,brytyjskie czolgi
      maja CVT skrzynie i jest bez problema-tobie w Subie tez niepadnie

ZEN
      • crannmer Brytyjskie czolgi vs. CVT 17.12.14, 19:15
        xystos napisał:
        > obecnie wszystkie CVT sa trwale i niedozdarcia,

Obecnie, to znaczy od ilu lat?

> brytyjskie czolgi maja CVT skrzynie i jest bez problema

Zobaczmy.
        Chieftain - skrzynia planetarna.
        Challenger 1 - skrzynia planetarna
        Challenger 2 - skrzynia planetarna
        Centurion - skrzynia reczna

A wiec jaki brytyjski czolg mial bezstopniowa skrzynie biegow?
        (mowimy o skrzyni biegow, a nie o ewentualnie bezstopniowym hydrostatycznym mechanizmie skretu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka