Dodaj do ulubionych

nowka fura

19.02.15, 01:21
panowie wpadam sie pochwalic i pozalic jednoczesnie
z roznych wzgledow rodzinno podatkowych plus mega upust zostaje wlascicelem nissana pulsara
1.2 beznzyna, do tej pory wyborem dla mnie byla uzywka typu audi czy merc a nie jakas popierdolka ale jednak zycie potrafi przetracic kark kazdemu i zaczynam rozumiec januszy w fabkach kombi, zostalem jedym z was , no i ok tylko troche zal ze juz nie przycisne jakiegos mieta 200km , dodam ze oficjalnie zostaje fanem downsizingu, 1,2 110 km calkiem ladnie chodzi lepiej niz wolnssacy 1.8 (to ile wytrzyma lepiej pominmy) , ten post to pozegnanie z prawdziwymi samochodami i powitanie z "nowoczesna technologia" niby powinienem sie cieszyc z nowej fury ale jakos nie umiem..
Obserwuj wątek
    • citizenwhite Re: nowka fura 19.02.15, 01:49
      Jak pojezdzisz to napisz cos wiecej:) Eeee i ten... gratulacje;)
    • fuiio Re: nowka fura 19.02.15, 09:31
      nowoczesna technologia pt. silnik z zaplonem iskrowym na benzyne kopcacy i smierdzacy rodem z XIXw..?? Polecam przesiadke na tesle 85d-nowoczesne auto elektryczne a na powolne i kiepskie merce czy bmw bedzie zal oddac cieply mocz..
      • bimota Re: nowka fura 19.02.15, 11:33
        NO TAK, BO W XIX W. NIE BYLO SILNIKOW ELEKTRYCZNYCH...
      • bibzong Re: nowka fura 19.02.15, 11:47
        Na tesle mnie nie stac moglem miec lifa za praktycznie tyle samo nawet zasieg prawdziwy 100km nie bylby wielkim pronlemem tyle ze i tak musial bym miec prawdziwy samochod wiec elektryk jeszcze mie w tym rozdaniu ale za trzy lata kto wie
    • klemens1 Re: nowka fura 19.02.15, 10:00
      Przynajmniej się trochę "odwioszysz".
      • bibzong Re: nowka fura 19.02.15, 11:48
        A dla mnie skodzina to mega wiocha
        • klemens1 Re: nowka fura 19.02.15, 12:58
          Jak cię ktoś kiedyś polubi, to nie będziesz mieć takich problemów.
    • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: nowka fura 19.02.15, 10:00
      Wskoczyłeś trochę na nieznany akwen. Samochód niedawno wszedł do produkcji, poza kilkoma artykułami w prasie motoryzacyjnej w zasadzie żadnych opinii od użytkowników, ciekawe jak będzie się sprawował. Niemniej życzę ci bezproblemowej eksploatacji i pozytywnych wrażeń z jazdy.
      • misiaczek1281 Re: nowka fura 19.02.15, 10:18
        mi w 1.4 75KM z litra pojemności wychodzi ok. 50KM a tu z litra masz ponad 100KM.....ciekawe który silnik wytrzyma dłużej? powodzenia:)
        • gzesiolek Re: nowka fura 19.02.15, 11:10
          Misiaczku... jedna gratisowa lekcja matematyki:
          110KM/1,2=91,67 (w zaokrągleniu) czyli jakbyś nie liczył nie jest to "ponad 100KM z litra"

Teraz sie nie dziwie ciaglym klopotom z wyliczeniem "oszczednosci"...
          • misiaczek1281 Re: nowka fura 19.02.15, 17:21
            gzesiolek napisał:

> Misiaczku... jedna gratisowa lekcja matematyki:
            > 110KM/1,2=91,67 (w zaokrągleniu) czyli jakbyś nie liczył nie jest to "ponad 100
            > KM z litra"
            >
            > Teraz sie nie dziwie ciaglym klopotom z wyliczeniem "oszczednosci"...

tak... drobna nieścisłość w wyliczeniach...sory:) co nie zmienia ogólnej zasady że im bardziej wysilony mniejszy silniczek tym krótsza żywotność....zgodzisz się....? 50 a 91 to prawie dwa razy tyle:)
        • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: nowka fura 19.02.15, 11:46
          biorąc pod uwagę, że on kupił nową furę, a ty masz zajeżdżone polo, obstawiałbym jednak pulsara
          • misiaczek1281 Re: nowka fura 19.02.15, 17:24
            wstrzasniety_nie_zmieszany napisał(a):

> biorąc pod uwagę, że on kupił nową furę, a ty masz zajeżdżone polo, obstawiałby
            > m jednak pulsara

nie zrozumiałeś pytania... pytałem ile w całym swoim "żywocie" wytrzyma km silnik 1.4 75KM a ile 1,2 110 KM :) Który przejedzie więcej km od chwili produkcji do złomowania ?
        • galtomone Re: nowka fura 19.02.15, 12:05
          A co to ma za znaczenie? Do smierci tym jezdzic nie bedzie, a uzywke kupi jakis pociej jak Ty. Ty sie martw, bo jak Twoje Polo wyzionie duchacha to takie 100-konne popierdolki beda jedynymi do wyboru.
          • bimota Re: nowka fura 19.02.15, 12:40
            ALE W 5 LAT MOZE NASTUKAC NP. 250 TYS...
            • misiaczek1281 Re: nowka fura 19.02.15, 17:29
              bimota napisał:

> ALE W 5 LAT MOZE NASTUKAC NP. 250 TYS...

i co dalej? 5 letnie auto na złom bo silnik przy 250 kaput?:) moje niewysilone ma 12 lat i silnik chodzi jak nowy:)
          • misiaczek1281 Re: nowka fura 19.02.15, 17:27
            galtomone napisał:

> A co to ma za znaczenie? Do smierci tym jezdzic nie bedzie, a uzywke kupi jakis
            > pociej jak Ty. Ty sie martw, bo jak Twoje Polo wyzionie duchacha to takie 100-
            > konne popierdolki beda jedynymi do wyboru.
            >

nieprawda....są jeszcze obecnie produkowane nowe niewysilone silniki...
            a pociej kupi wysilonego ale dużo taniej bo powie że mniej żywotny silnik od niewysilonego:)
            • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: nowka fura 19.02.15, 18:01
              Nadal wolnossące silniki rozwijają Japończycy i Koreańczycy, ale Europa poszła już zdecydowanie w turbobenzynę i za góra kilka lat tylko to będzie w ofercie. Przykładowo twojego ukochanego VW Polo za chwilę kupisz już tylko w TSI.

Jeżeli chodzi o kwestię ceny samochodów z uturbowioną jednostką napędową to nie będzie to tak samo jak obecnie miało przełożenia na cenę, dlatego że samochody z wersją turbo są droższe niż z silnikiem wolnossącym w ramach tej samej marki.

Zgadzam się z tobą niewątpliwie w jednym, że coraz bardziej wysilone silniki będą dożywały mniejszych przebiegów niż twój przykładowy 1.4 w VW POLO. Niestety raczej trend ten w najbliższych latach się nie odwróci i jako klienci zostaniemy po prostu wydymani na kosztach napraw.
      • bibzong Re: nowka fura 19.02.15, 11:49
        Silnik z kaszkaja podloga z tidy tyle ze buda nowa takze mie az tak bardzo nie znany
        • who_cares Re: nowka fura 19.02.15, 21:24
          Nie z kiszkaja tylko z Dacii i Reni :)
    • magiker Re: nowka fura 19.02.15, 11:23
      Opisz później jakie ogólne wrażenia :)
      • bibzong Re: nowka fura 19.02.15, 11:51
        Dopiero go robia powinien byc za miesiac dwa ale jak najbardziej ppisze wrazenia po paru kilometrach
    • bimota Re: nowka fura 19.02.15, 11:35
      dodam ze oficjalnie zostaje fanem downsizingu, 1,2 110 km calkiem ladnie chodzi lepiej niz wolnssacy 1.8

A JA DODAM, ZE POROWNANIE OD CZAPY...
      • bibzong Re: nowka fura 19.02.15, 11:58
        Takiego teraz mam to tak porownuje roznica jest naprawde spora i na plus dla 1
        .2 oczwiscie dla prefkosci miejskich po autostradzie wolnysak tez musi die krecic ale jednak w tym jest lepszy z tym ze glownie jezdze pp miescie takze nie jest to az taki wielki problem
        • bimota Re: nowka fura 19.02.15, 12:10
          ALE POROWNUJESZ Z CZYM ? WG CIEBIE WSZYSTKIE W. 1.8 SA TAKIE SAME ??
          • bibzong Re: nowka fura 19.02.15, 12:23
            Aktulmie porownuje z volvo s40 ale jezdzilem i audi/vw i cytryna i fprdem i jakichs porazajacych rpznic nie zauwazylem posze o komstrukcjach 10 15 letnich jedynie accord sie eyrpznial na plus
            • hukers Re: nowka fura 19.02.15, 12:33
              Jeździłem ostatnio ze znajomym vw golfem VII benzyna bodaj 1.2 pojemność, 115 KM i do miasta to jest idealna fura - cichutki, malutki, spalanie też ok. Myślę, że z Pulsarem jest podobnie. Gorzej na trasach, ale jeżeli ktoś jeździ głównie po mieście, to popieram zakup.
            • bimota Re: nowka fura 19.02.15, 12:38
              WIEC JEDNAK ACCORD SIE WYROZNIAL... A ZDAJE SIE SA TO AUTA CIEZSZE...
    • bibzong Re: nowka fura 19.02.15, 12:41
      Na marginesie moje 15 letnie volbo s40 przebieg okolo 220 tysiecy raczej prawdziwy olej czy filtry nie wymieniane od co najmniej pieciu lat servisu tez zadnego nie widzial w tym czasie . Jeduna usterka jaka mi sie zdazyla to byl cylinderek od sprzegla. Przedzed ostatnio badanie techniczne wlacznie z badaniem spalin bez naniejszego problemu. Mialem go trzymac do momentu az padnie ale jednak okazal sie twardszy
      • citizenwhite Re: nowka fura 19.02.15, 14:21
        "olej czy filtry nie wymieniane od co najmniej pieciu lat servisu tez zadnego nie widzial w tym czasie ."

Nooo z takim podejsciem to faktycznie ten Pulsar moze nie wytrzymac dlugo, dobrze, ze cie ASO przegladami poratuje, ale pozniej...
        • bimota Re: nowka fura 19.02.15, 14:36
          WTEDY SIE POTWIERDZI, ZE MA SILNIK MNIEJ TRWALY, A TO WLASNIE CHCEMY USTALIC...
        • hnimo Re: nowka fura 19.02.15, 15:47
          To nie tak do ostatniej fury lalem liqui moly dawalem filtry knehta a czesci zamienne kupowalem oryginalne u dilera mawet swiece mialem z gwiazda. Poprostu volvik byl dodatkowy nie zawsze uzywany . Dopiero ostatnio czesciej i to byl pewnego rodzaju test ile wytrzyma podejscia lac i jechac poza tym jak nys mie zauwazyl przeszedl badanie techniczne bez zadnegp zajakmiecia i to takie prawdziwe anie za flaszke
          • misiaczek1281 ile? 19.02.15, 17:32
            wysilone silniczki są dobre póki nowe...a ile one wytrzymają przebiegu?:)
            • hnimo Re: ile? 19.02.15, 17:43
              Nie ochodzi mnie to za trzy lata jakis misiaczek bedzie sie tym martwil
              • misiaczek1281 Re: ile? 19.02.15, 20:00
                hnimo napisał:

> Nie ochodzi mnie to za trzy lata jakis misiaczek bedzie sie tym martwil

pod warunkiem że jakiś misiaczek to zechce kupić:)
                • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: ile? 19.02.15, 20:24
                  za kilka lat taki misiaczek nie będzie miał żadnego wyboru, wszystkie POLO będą w turbinie. Wtedy albo przesiadka na Japońca albo na zbiorkom.
                  • who_cares Re: ile? 19.02.15, 21:15
                    1.2 DIG-T = 1.2 TCE masz ten sam silnik co Dacia Lodgy albo Renia Megane. Są juz egzemplarze z grubo ponad 100 kkm na liczniku i nie słyszałem o żadnych wtopach jak w waginowskich TSI.
                    • poohdell Re: ile? 20.02.15, 10:29
                      TCe w ogóle sa na rynku od 2007 roku i zaden wtopy nie zaliczył. Możesz popytac wujka Google.
                      Cóz, moze JEZDEM subiektywny, ale sam mam Tce. I nastepne auto to tez bedzie turbobenzyna (nie kazda turbobenzyna to TSI).
                      • who_cares Re: ile? 20.02.15, 10:56
                        Z tymże starsza generacja TCE 1.2 - D4FT 1.4 - H4J to są stare wolnossaki doposażone w sprężarkę. Nowa generacja 1.2 H5Ft to już bezpośredni wtrysk paliwa łańcuch rozrzadu i turbo zintegrowane z kolektorem.
                        • poohdell Re: ile? 20.02.15, 13:19
                          To dość duże uproszczenie, że to wolnossak z dołozonym turbo. Zresztą juz i 1,4 miał łańcuch (dla fanów VW - łańcuch, który się nie zrywa). Tyle że nie miał bezp wtrysku - to fakt.Ale to jednak inna generacja K4M czy K4J.
                • tbernard Re: ile? 19.02.15, 21:30
                  misiaczek1281 napisał:

> hnimo napisał:
                  >
                  > > Nie ochodzi mnie to za trzy lata jakis misiaczek bedzie sie tym martwil
                  >
                  > pod warunkiem że jakiś misiaczek to zechce kupić:)

Czyżby była to deklaracja, że wtedy przejdziesz na nówki, czy może staniesz się miłośnikiem zabytków?
    • dwie_szopy_jackson Re: nowka fura 20.02.15, 11:35
      a ile Ci palo to to 1.2 110KM? Dyszka na sto jest, nie?
      • who_cares Re: nowka fura 20.02.15, 11:39
        W kolubrynie jaką jest Lodgy w porównaniu do Pulsara w mieście ok. ośmiu na trasie 6 -7 litrów przy prędkościach autostradowych.
        Obstawiam że Pulsar z litr mniej - waga porównywalna ale opór powietrza mniejszy.
    • 4slash Re: nowka fura 21.02.15, 09:14
      Oddając swoje auto do przegladu dostałem VW Up jako zastepcze.
      Auto w najsłabszej wersji 1,0 R3 60 KM bardzo mnie zaskoczyło.
      Bardzo dobre zawieszenie, hamulce, dużo miejsca w środku.
      Materiały przyzwoite, fotele wygodne i niezły bagażnik.
      Bardzo dobre wrażenie zrobił silnik bo w porównaniu do np. Fabii II 1,2 HTP 60 KM to naprawdę postęp.
      Dobrze wytłumiony, dźwięk 3-cylindrowej kosiarki przyjemny, osiągi naprawdę wystarczające i elastyczność rewelacyjna bo silnik zbiera się i przyspiesza od obrotów jałowych ok. 1000 obr/min.
      Raz przez pomyłkę z 2 przełączyłem na 5 i silnik sobie poradził bez protestu.
      Jedyny zarzut do ASO VW, które do auta założyło chińskie opony zimowe i to firmy zupełnie nieznanej, które były głośne już od małych prędkości - wiedzą w tym ASO na czym oszczędzać :)

Osiągi 3R 1,0 60 KM można zobaczyć na:
      www.youtube.com/watch?v=UDZxT4d_omQ
      • bimota Re: nowka fura 21.02.15, 18:38
        TZN JAKIEJ FIRMY... ?
        • 4slash Re: nowka fura 22.02.15, 09:34
          Trudno było przeczytać a co dopiero zapamiętać. Nie były to Zeetexy, Imperiale czy Infinity. Bardzo głośne już przy małych miejskich prędkościach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka