Dodaj do ulubionych

Pościgi samochodowe

23.02.15, 21:54
Jesteśmy świeżo po owocnym dla nas w tym roku rozdaniu Oscarów. Z tej okazji warto przypomnieć sobie najwspanialsze sceny pościgów samochodowych w filmach i wybrać ten, który zrobi największe wrażenie.
Ze swojej strony proponuję pościg z filmu "Ronin" z 1998 roku w reżyserii Johna Frankenhaimera z udziałem między innymi Roberta de Niro i Jeana Reno.
oto link do sceny:
www.youtube.com/watch?v=CVaNBrYLvFg
Obserwuj wątek
    • samspade The Hire 23.02.15, 22:17
      • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: The Hire 23.02.15, 22:25
        właśnie obejrzałem, robi wrażenie
        • samspade Re: The Hire 23.02.15, 22:43
          Raczej robią. Ale to moja opinia.
      • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Nie ma nic nad to... 23.02.15, 22:57
        tak fajnie skaczą jakby za sterami siedział sam Adaś Małysz.
        • qqbek Re: Nie ma nic nad to... 23.02.15, 23:03
          wstrzasniety_nie_zmieszany napisał(a):

> tak fajnie skaczą jakby za sterami siedział sam Adaś Małysz.

Bo wiesz, w 1968 roku, kiedy kręcono "Bullita" nie było wszystkich tych efektów specjalnych, które były w późniejszych filmach.
          Może i "fajnie" skaczą, ale w tej scenie pościgu naprawdę niewiele jest przerysowane :)
          No i do tego V8 Mustanga i Chargera... muzyka dla uszu.
      • waga170 Re: Nie ma nic nad to... 23.02.15, 23:30
        Ja wtedy w 68-mym bylem w San Francisco jak nakrecali ten film i niechcacy zostalem na nim uwieczniony na wsze czasy. To ja jechalem tym niebiesko-zielonym Garbusem. Zeby sie scigantom lepiej przyjrzec, cztery razy ich wyprzedzilem (zostalo wyciete z filmu) i cztery razy dalem sie wyprzedzic.
        • nazimno Re: Nie ma nic nad to... 24.02.15, 07:39
          A potem ludzie sprowadzaja uzywke i pod fotelem znajduja zaschniete......
          ( a fotel do wymiany).

eeeeeeeechhhhhhhhhhh
          • waga170 Re: Nie ma nic nad to... 25.02.15, 00:25
            A co to za problem, wystarczy podjechac na BOLO myjnie.
      • carnivore69 Bullit 24.02.15, 11:39
        > I nie ma "pitu pitu".

+ 1

Pzdr.
        • carnivore69 Re: Bullitt 24.02.15, 11:42
          PS. Ostatnio sluchalem "Czasu olowiu" Budki i tez mi sie poscig przypomnial.

Pzdr.
      • tbernard Też o tym od razu pomyślałem. 26.02.15, 21:16
        Wyleciał mi z głowy tylko tytuł ale scenę pamiętam jeszcze z czasów szkolnych. Ryk silników to muzyka.
    • waga170 Moj faworyt wszechczasow 23.02.15, 23:12
      Poscig Dekawki i Gazika w filmie Szatan z siodmej klasy.
    • pies_w_studni Re: Pościgi samochodowe 24.02.15, 01:52
      "07 zglos sie" to kopalnia dobrych poscigow samochodowych, najlepszy to chyba poczatek odcinka "Dziwny wypadek", poscig milicyjnych duzych fiatow za chyba Fiatem 128. Milicja ganiala sie ze zlodziejem, m.in. po parkowych alejkach.
    • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Pościgi samochodowe 24.02.15, 09:39
      Z klasycznym pościgów, nie skażonych komputerowymi efektami specjalnymi, na wyróżnienie zasługuje scena z filmu "Francuski łącznik". Gene Hackman ściga wprawdzie pociąg, a nie samochód, ale robi wrażenie. Podobno sceny te uważano za tak niebezpieczne, że żaden z żonatych operatorów nie chciał się podjąć ich kręcenia i brał w nich udział sam reżyser Wiliam Friedkin

www.youtube.com/watch?v=IzEloJ5venk
    • bielskia Re: Pościgi samochodowe 24.02.15, 16:41
      Ten pościg z Ronina jest najlepszy ; )
      • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Pościgi samochodowe 24.02.15, 17:12
        W Roninie są dwa genialne pościgi samochodowe. Do pierwszego jest link w poście założycielskim tu masz drugi pościg (chronologicznie pierwszy):
        www.youtube.com/watch?v=-40a6SB9DSU

• waga170 Straaasznie dlugo zabralo zanim... 25.02.15, 00:24
          ... na droge wjechala tylem przypadkowa ciezarowka, obowiazkowy i kilkukrotny moment w takich poscigach, a "bad guys" wytaczaja przed scigajacego jakis maly samochod zamiast wlasnie ciezarowke, skoro wiedzieli kiedy i ktoredy bedzie lecial poscig.
          • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Straaasznie dlugo zabralo zanim... 25.02.15, 16:18
            To to jeszcze nic, najlepsze jest strzelanie z rakietowego granatnika z pędzącego samochodu do drugiego pędzącego samochodu. Niech ktoś spróbuje w realu tak trafić, życzę powodzenia.
            Sztuka ma jednak swoje prawa, a Ronin to naprawdę kawał porządnego kina z zapadającymi w pamięć scenami pościgowymi.
            • waga170 Re: Straaasznie dlugo zabralo zanim... 25.02.15, 19:25
              Jeszcze dobre jest jak czasami samochod albo i autobus uderza z tylu w zaparkowany samochod, wyskakuje w powietrze i robi salto spadajac na ziemie w plomieniach i dymie, a ten zaparkowany ani drgnie, dalej sobie stoi. Bo za nim schowana jest rampa. Przez to ze te poscigi sa "lekko" przesadzone, zamiast byc wciagnietym w akcje, od razu sie zastanawiam jak oni to zrobili i czar kina pryska.
              • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Straaasznie dlugo zabralo zanim... 25.02.15, 19:42
                Nie pamiętam w jakim filmie, ale jest scena, że tramwaj wypada z szyn i uderza filar wiaduktu po czym eksploduje. Było by to możliwe jedynie w sytuacji, gdyby każdy z pasażerów trzymał kanister z benzyną na kolanach.
                • waga170 Re: Straaasznie dlugo zabralo zanim... 25.02.15, 19:52
                  > każdy z pasażerów trzymał kanister z benzyną na kolanach.

Moze wiezli bimber?
      • galtomone Najlpeszy bylby poscig za spamerem! 24.02.15, 17:39
        Uwaga spam i kto wie czy nie wirusy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka