Dodaj do ulubionych

Diesel kontra benzyna-stara prawda

14.09.04, 21:43
Dojeżdżam do i z pracy codziennie w jedną stronę niecałe 10 km. I świadomie
wybrałem benzynę. Gdybym pokonywał codziennie np. 100 km bez przerwy,
wybrałbym "smroda".
Silnik "disla" osiąga swoje pełne możliwości (wpływa m.in. na trwałość) i
właściwości po przejechaniu minimum 20 km. Zimą, przy niższych temp. (wolniej
się nagrzewa) jeszcze dłużej.
Nie zauważyłem w Waszych postach opinii na ten temat. Czyżby ta stara prawda
(częste gaszenie i zapalanie) uległa "likwidacji" i jest nieaktualna?
Obserwuj wątek
    • Gość: -) Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 14.09.04, 21:45
      nie wiem, czy na tym forum jest sens rozpoczynac kolejna dyskusje o przewadze
      swiat bozego narodzenia nad swietami wielkanocnymi. Zaraz posypia sie jakies
      bzdury, wyzwiska, etc
    • Gość: Sławek Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda IP: *.aries.com.pl / 195.136.186.* 14.09.04, 21:54
      trug napisał:

> Dojeżdżam do i z pracy codziennie w jedną stronę niecałe 10 km. I świadomie
      > wybrałem benzynę. Gdybym pokonywał codziennie np. 100 km bez przerwy,
      > wybrałbym "smroda".
      > Silnik "disla" osiąga swoje pełne możliwości (wpływa m.in. na trwałość) i
      > właściwości po przejechaniu minimum 20 km. Zimą, przy niższych temp. (wolniej
      > się nagrzewa) jeszcze dłużej.
      > Nie zauważyłem w Waszych postach opinii na ten temat. Czyżby ta stara prawda
      > (częste gaszenie i zapalanie) uległa "likwidacji" i jest nieaktualna?

W przypadku starych diesli nie zauważyłem by grzały sie jakoś szczególnie
      powoli.
      W przypadku nowoczesnych - owszem.
      Palenie i gaszenie jest argumentem w przypadku Turbodiesli i T-benzyn,wiele
      samochodów w miejskiej dystrybucji (do 3,5 t) jest palonych sto razy dzienie i
      mimo wszystko osiaga 500 000 km do remontu.

Jezeli dojezdzasz do pracy w jedna strone niecałe 10 km to właśnie ty jestes
      bardzo pokrzywdzony ponieważ twój silnik jest niedogrzany (mam na myśli zuzycie
      paliwa) i spala ci dwa razy więcej niz powinien.

pozdr

• Gość: AdM Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 21:55
      Masz sporo racji(wg mnie sporo przesadziłeś z tymi 20km), ale przy okazji
      zanegowałeś sens montowania małych dieselków 1,3 - 1,5l w tych wszystkich
      miejskich pojazdach począwszy od Pandy, a skończywszy na Mini(i są one z
      pewnością zaprojektowane tak, aby im krótkie trasy nie szkodziły). A są to
      pojazdy coraz lepiej sprzedające się na zachodzie, gdzie nikt nie kupuje Polo,
      żeby nim dojeżdżać po 2godz. do roboty.
      • trug Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda 14.09.04, 22:03
        No tak, ale czytałem, iż np. konstruktorzy fiatowskiego "multijeta" przewidują
        maks. 250 tys. km dla tego silniczka. Jestem pewny, że przejeździ on więcej,
        niemniej przy projektowaniu tak oni to widzieli. Mówię o 1,3.
        • Gość: AdM Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 22:28
          trug napisał:

> No tak, ale czytałem, iż np. konstruktorzy fiatowskiego "multijeta"
          przewidują
          > maks. 250 tys. km dla tego silniczka. Jestem pewny, że przejeździ on więcej,
          > niemniej przy projektowaniu tak oni to widzieli. Mówię o 1,3.

Rozumiem, że dla Ciebie to mało? Pewnie doszli do wniosku, że to jakieś
          optimum. Na zachodzie nikt nie robi takimi samochodzikami więcej niż 15-
          20tys./rok, co daje 15lat eksploatacji. Po co za płacić za większą trwałość(bo
          tak czy inaczej nie problem zrobić silnik na 500tys., ale będzie on
          niepotrzebnie droższy)?
          • trug Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda 14.09.04, 22:48
            Spokojnie, nie denerwuj się.
            Te silniki wstawiane są np. do corsy, punto, idea, itd.
            Nie zamierzam się kłóćić z Tobą, ale "na zachodzie" przebiegi rzędu 20 rocznie
            to błahostka, nawet takimi maluszkami jak corsa.
            Jeździłem (pewnie Ty też) i widziałem autka (np. seicento) z przebiegiem 20
            tys. ale miesięcznie. Uwierz mi, one robiły rocznie ponad stówkę. Fakt faktem
            trasy.
            • Gość: daj pan spokój Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda IP: *.toya.net.pl 15.09.04, 00:05
              20000km/30dni=700km/dzien srednia prędkośc w mieście i trasa - max70km/h
              Więc jeżdżą po 10 godzin dziennie albo więcej - czy to były samochody do
              rozwożenia pizzy?
              czy może ich własciciele lekko ochujeli
              samochód miejski z przebiegiem 100000km rocznie co za debilizm. Kupic corse lub
              107 i jeździc bez sensu, człowieku policz sobie koszt benzyny ,to kurna
              majątek - co miesiąc koszt 2000PLN + wymiana oleju i co 3 miesiące swiece, co
              roku pasek rozrządu i amortyzatory + ogumienie 2 razy ---
    • szymi_zalogowany Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda 14.09.04, 23:01
      Tak, ale diesle elastycznoscią biją benzynówki na głowę.
      Sa dużo bardziej ekonomiczne a ceny paliw rosną.
      Dysponują pełna mocą w niskim i szerokim zakresie obrotów.

Sam jeżdżę autem z benzynową szóstką ale szczerze przyznam, że bardzo chciałbym
      mondeo tdci albo lagunkę dCi. Na razie oszczędzam i myślę, ze uda mi sie kupić
      coś w Niemczech po lekkim dzwonie, szwagier tanio naprawi, ma dobry warsztat.
      • Gość: -) Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 14.09.04, 23:23
        kolejna podrobka?
      • Gość: zgryzliwy Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 00:48
        szymi_zalogowany napisała:

> Dysponują pełna mocą w niskim i szerokim zakresie obrotów.

Noooo a wraz ze wzrostem obrotow moc maleje - prawda ???
        • Gość: anty zgryźliwy Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 10:19
          A po co go "wysoko" kręcić? Nie lepiej szybko zmienić bieg?
          • niknejm Re: Diesel kontra benzyna-stara prawda 16.09.04, 10:45
            Zmiana biegu -> słabsze przełożenie -> moment na kołach spada -> dynamika
            maleje.

Pzdr
            Niknejm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka