Dodaj do ulubionych

chlodziarka przenosna do samochodu

04.07.15, 13:50
czy moze ma ktos doswiadczenie z przenosna chlodziarka (trudno to nazwac lodowka) do smaochodu? chce kupic cos ma ok. 30-40l 12V/230V. sa jakies trzy systemy:
- termoelektrzyczne
- na gaz??
- z normalnym kompresorem

oczywiscie roznia sie cenowo i to znacznie.
dzieki za opinie
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: chlodziarka przenosna do samochodu 04.07.15, 15:54
      www.google.pl/url?q=http://www.jakkupowac.pl/jaka-lodowke-turystyczna-kupic/&sa=U&ei=o-SXVb32J6GbygPMupmYAg&ved=0CA8QFjAB&usg=AFQjCNHXilZoMZJrpT7QS1P7lqUBTKXGZQ
    • liczbynieklamia Re: chlodziarka przenosna do samochodu 04.07.15, 17:15
      Lodówka, żeby mogła chłodzić swoje wnętrze, musi grzać na zewnątrz. Im cieplej na zewnątrz - tym gorzej chłodzi. W bagażniku sedana - nie będzie sensownie działać, pod roletą w kombi - również. Jeżeli jest w kabinie, jest bardzo niebezpieczna w czasie wypadku.

Co do technologii:
      - te na ogniwach Peltiera są mało wydajne
      - z normalnym kompresorem są wydajne, ale drogie
      - absorpcyjne są średnio wydajne, ale nie wymagają zasilania prądem - bardzo dobre rozwiązanie dla miłośników pikników z dala od cywilizacji, jednak w samochodzie nie można ich używać

Do użytku w samochodzie najlepsze jest rozwiązanie najprostsze - lodówka turystyczna z wkładami. Bezgłośne, nie generuje ciepła w samochodzie.
      • wtop.ek Re: chlodziarka przenosna do samochodu 04.07.15, 22:45
        jak dla mnie najlepsza i najpraktyczniejsza jest chłodziarka 12/230V

mam taką od paru lat, kupiona za jakieś 200 zł w markecie i używana w czasie wyjazdów wakacyjnych

w czasie jazdy podłączona do gniazda w bagażniku, po przyjeździe na miejsce można ją podłączyć do stacjonarnego zasilania, a na plażę wziąć z zamrożonymi wkładami (ma funkcję mrożenia)

cooler na same wkłady ma ten minus, że trzeba mieć gdzie te wkłady zamrozić...
    • nothing-nic Re: chlodziarka przenosna do samochodu 07.09.15, 16:39
      Mam to. Jest to praktyczne.Ma 20 watów,pobiera 2A. Oznacza to, że przez dobę rozładuje akumulator(48 amperogodzin). W czasie jazdy - super.Po jeżdzie 230 voltów.Napęd termoelektryczny(grzałkowy).Ceny150-200zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka