Dodaj do ulubionych

3 pasy ruchu

18.08.15, 22:21
Witam,
gdzieś kiedyś słyszałem że gdy jest jezdnia z 3 pasami ruchu w jednym kierunku to można sobie bezkarnie jechać środkowym czy skrajnie lewym pasem (czyli tak naprawdę dowolnym). Nie wiem czy to kiedykolwiek było tak ustanowione w przepisach i się zmieniło na przestrzeni dziejów czy tylko tak się komuś wydawało. Z przepisów wynika że ruch ma się odbywać prawą stroną, nic na temat ilości pasów, pytam więc czy kiedyś przepisy dawały taką możliwość czy to kompletne nieporozumienie ?

Pozdrawiam
P.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: 3 pasy ruchu 18.08.15, 22:28
      a masz pj? zdobyte legalnie? jak legalnie, to takich rzeczy na kursie uczyli. jesli nielegalnie, to potnij nozyczkami i nie siadaj za kierownica.
    • qqbek Szanowna/y "P." 18.08.15, 22:35
      Od bardzo dawna (tak że nawet mojego pradziadka, który przed wojną był posiadaczem automobilu marki Polski Fiat 508 już obowiązywała) istnieje tutaj (potato republic of Bolanda) zasada ruchu prawostronnego, która obliguje każdego użytkownika drogi do poruszania się tak blisko prawej krawędzi drogi (w wypadku rowerów, pojazdów zaprzęgowych i wolnobieżnych) lub jezdni (w wypadku pojazdów samochodowych i motocykli) jak to możliwe.

Kompletnym nieporozumieniem jest zaś wydawanie uprawnień do kierowania osobom, które tego nie rozumieją (choć jak już tutaj kilka razy pisałem - raz całą długość A8 (trzy pasy ruchu), w dzień "wolny od ciężarówek", przejechałem 140km/h prawym pasem... bo na całe szczęście baranów z pasa środkowego i lewego nadal wolno prawym w tym kraju wyprzedzić).
      • tbernard Re: Szanowna/y "P." 20.08.15, 03:29
        Odnośnie dygresji o A8, to zapewne musiały to być jeszcze (oprócz "bez ciężarówek") wyjątkowe godziny, gdzie bardzo mało pojazdów zjeżdżało i wjeżdżało.
        W każdych innych godzinach jazda pasem środkowym z prędkością większą niż ciężarówki, oraz pojazdy zjeżdżające i wjeżdżające ma spore uzasadnienie o ile ktoś nie zamierza kilka razy na minutę bawić się w skoczka, a już tym bardziej przy prędkości 140 km/h.
    • fuiio Re: 3 pasy ruchu 18.08.15, 22:39
      Mozna jezdzic jak sie chce..Widzialem ostatnio pania ktora cofala suvem na autostradzie bo przegapila zjazd. Mozna tez zmieniac pasy od razu po 2 lub 3 na raz bez patrzenia w lusterka a najlepiej podobno jezdzi sie pod prad ..
      • gzesiolek Re: 3 pasy ruchu 19.08.15, 09:10
        Ale przy jezdzie pod prad uprzejmie sie uprasza o celowanie w tych co sa przyklejeni do lewego pasa, ew. tych co przyklejaja sie do srodkowego (odp. do prawego i srodkowego patrzac z punktu widzenia jadacego pod prad...)
    • tiges_wiz Re: 3 pasy ruchu 19.08.15, 09:27
      Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
    • liczbynieklamia Re: 3 pasy ruchu 19.08.15, 11:26
      Nie wolno, przepis został już przytoczony. W krajach z rozwiniętą kulturą autostradową zwyczaj wygląda tak, że ciężarówki i bardzo wolne osobówki jadą prawym pasem i tylko do wyprzedzania zjeżdżają na środkowy. Osobówki jadące normalnie "domyślnie" jadą pasem środkowym, a lewy jest tylko do wyprzedzania. Nie jest to może w 100% zgodne z literą prawa, ale jeździ się tak bardzo wygodnie i sprawnie.
      • marekggg Re: 3 pasy ruchu 19.08.15, 14:31
        no wlasnie tak jest mniej wiecej. co do polski - jeeli jest to droga na obszarze zabudowanym - mozna sobie jezdzic jak sie chce. i tak jest rowniez w europie.
        • bimota Re: 3 pasy ruchu 19.08.15, 14:55
          ALE TEGO PRZEPISY NIE MOWIA...
        • liczbynieklamia Re: 3 pasy ruchu 19.08.15, 15:41
          > co do polski - jeeli jest to droga na obszarze zabudowanym - mozna sobie jezdzic jak sie chce. i tak jest rowniez w europie.
          Tak nie jest w Polsce i tak nie jest przynajmniej w sporej części krajów europejskich.

> no wlasnie tak jest mniej wiecej
          To "mniej więcej" jest przyprawione dwoma typami debili:
          1. Debile typu 1 jadą lewym pasem z prędkością równą lub mniejszą prędkości środkowego pasa.
          2. Debile typu 2 wyprzedzają prawym pasem i wciskają się na pozostałe pasy redukując odstęp do skrajnie niebezpiecznego.
          Choć takich debili nie jest zbyt wielu, całkowicie blokują ruch i obniżają prędkość na każdym pasie, swoją również.
          • piotr33k2 Re: 3 pasy ruchu 19.08.15, 18:34
            na wielopasmowych drogach miejskich tzw. zasade prawego pasa można sobie wsadzić w buty i praktycznie jest nie do zastosowania .tyle w temacie .
            • qqbek Re: 3 pasy ruchu 19.08.15, 18:42
              Też racja!
              Przecież Henio skręca za 3 kilometry w lewo, a ruch jest tak gęsty, że ni cholery nie da się zmienić pasa na lewy później... w związku z czym Heniutek będzie się ciągnął te 3 kilometry skrajnym lewym spośród 2/3/4 pasów ruchu (niepotrzebne skreślić), jadąc 45/80, bo: "To jest jego pas, przez niego wybrany i odpowiednio wcześniej zajęty! I basta!".

Jestem w stanie coś takiego zrozumieć jeszcze w porannym/popołudniowym szczycie, gdy wszystkie pasy i tak stoją/pełzają i rzeczywiście zmiana pasa może być manewrem kłopotliwym. Ale w normalnym, płynnie odbywającym się ruchu?

Nałogowo jeżdżę prawym... może i dziur czasami tam więcej, może i czasami trzeba nawet 3 pasy zmienić, żeby w lewo skręcić... ale prawy jest w tym kraju najszybszy na wielopasmówkach najczęściej.
              • marekggg Re: 3 pasy ruchu 19.08.15, 21:05
                w miescie go mozesz bezkarnie wyprzedzic prawym pasem. czesto jezdze w obcych miastach i jak mi nawigacja mowi ze bede skrecal za 500m w lewo, to sie pcham na lewy pas. bo nigdy nie wiem czy mnie pozniej jakis szybki i wsciekli wpusci.
                • qqbek Re: 3 pasy ruchu 19.08.15, 21:51
                  Ale ja o tym wiem (i tak robię).
                  Gorzej, że niektórzy nie wiedzą i gdy już dostojnie dotoczą się lewym prawie pod miejsce gdzie mają skręcać (w prawo) mają tendencję do niekorzystania z lusterek przy zmianie ;)
                  Mam taką ulubioną wielopasmówkę u mnie na wsi, którą zawsze przejeżdżam właściwie tylko lewym i ewentualnie (w celu wyprzedzenia) środkowym pasem. Wszyscy, wliczając w to TIR-owców... pchają się tam "minimum na środkowy" prawy zostaje dla autobusów MPK (ale tych aż tak wiele nie jeździ - z resztą jeżdżą tylko na części tej trasy), okazjonalnych skręcających... no i najczęściej dla mnie i dla nielicznych innych jeżdżących przepisowo.

Bo nie jest tak, że możesz jechać "którym się podoba". Jak jest miejsce to jedzie się tym najbliżej prawej.
                  • piotr33k2 Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 00:02
                    to jest sztucznie wymyślony problem, to byłby problem gdyby ludzie tak jeżdzili na autostradach czy drogach szybkiego ruchu ,mnie to zupełnie nie przeszkadza w ruchu miejskim gdzie co chwile ktoś gdzies musi zjechać wjechac ,sa rozjazdy skrzyżowania światła autobusy i tramwaje .mnie przeszkadza i jest to o wiele bardziej niebezpieczne jak ludzie bez sensu na takich wielopasmówkach miejskich jedża zygzakiem po wszystkich pasach, praktycznie często wymuszająć pierwszęnstwo i bez migaczy ,żeby tylko wyprzedzić i być kilka aut do przodu. to jest problem a nie to że ktoś sobie spokojnie i przewidywalnie jedzie lewym pasem do lewo skretu nawet kilometr czy dwa . to jest miasto i predkosc na takich wielopasmówkach to góra 70 na godz i to miejscami ,nie widze realnego problemu poza niezdrowa manią polskiego kierowcy ciągłego pouczania innych .
                    • qqbek Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 00:10
                      Zszokuję Ciebie - są miejskie arterie, gdzie dopuszczone jest 80, a nawet 100 km/h (to ostatnie zjawisko występuje na Śląsku na A4 chociażby).
                      I tu pierdoła wlekąca się 50km/h lewym staje się nie tylko "wybździanym z dupy problemem", jak starasz się to przedstawić, lecz realnym zagrożeniem w ruchu drogowym.

"Niezdrową manią" większości kierujących w tym kraju jest "manie w dupie przepisów". Czego twoja postawa i dwa wpisy w tym wątku dowodzą w zupełności. A co do innych zasad - odstęp po kropce/przecinku. Po kropce wielką literą... kurcze interpunkcja ma znaczenie:

"Twoja stara piła leży w piwnicy" to w końcu nie "Twoja stara piła. Leży w piwnicy" - nieprawdaż?
                      • piotr33k2 Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 02:00
                        powiedział co wiedział ,jak jest 80 to nikt nie wjeżdza na lewy pas żeby zwolnić i kilka czy kilkanaście km. jechac 50 . o czym ty bredzisz ciagle .twój problem to jest to że jak jest 80 i ktos lewym czy środkowym jedzie własnie 80 bo to jest dla niego optymalny pas to cie to niezdrowo irytuje i podnieca ,ale to twój problem .problem takich jak tych "nauczycieli" z bożej łaski .
                        • qqbek Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 08:17
                          Chyba w dwóch różnych krajach żyjemy. Gdyby jechał 80/80 to bym najmniejszych pretensji o ten środkowy pas nie miał.
                      • tbernard Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 03:43
                        Na A4 na Śląsku są skrzyżowania z lewoskrętami?
                        • qqbek Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 08:15
                          Nie, ale są sunący lewym pasem 60km/h.
                          • tbernard Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 11:12
                            > Nie, ale są sunący lewym pasem 60km/h.

Nie żebym popierał taką jazdę autostradą, ale skoro prawy jest pusty i przepis pozwala Ci wyprzedzić prawym pasem, to co takiego Cię boli? Rozumiem, że może być problem, gdy na wszystkich pasach równolegle tak się snują mając przed sobą pustą drogę a za sobą zablokowani utworzyli ogon. Na Śląsku nie bywam, ale wszędzie tam gdzie po autostradach lub ekspresówkach jeżdżę, to taka sytuacja ma miejsce, gdy jest gdzieś z przodu był wypadek lub zwężenie z powodu robót i na wszystkich pasach jest powolne snucie się.
                            • klm747 Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 12:30
                              "...skoro prawy jest pusty i przepis pozwala Ci wyprzedzić prawym pasem, to co takiego Cię boli?..."

@tbernard - jesteś aż tak ograniczony umysłowo, że prostych rzeczy nie potrafisz pojąć?
                              jechałeś kiedyś autostradą w Niemczech, albo Szwajcarii?

• tbernard Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 14:14
                                > @tbernard - jesteś aż tak ograniczony umysłowo, że prostych rzeczy nie potrafis
                                > z pojąć?
                                > jechałeś kiedyś autostradą w Niemczech, albo Szwajcarii?

@klm747 - jesteś aż tak ograniczony umysłowo, że nie rozumiesz co napisałem, że nie popieram takiej jazdy oraz, że nie piszę o tym jak jeździ się w Niemczech lub Szwajcarii?
                                • klm747 Re: 3 pasy ruchu 21.08.15, 19:03
                                  jednak jesteś...
                      • poohdell Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 08:25
                        A4 na Śląsku trudno uznać za miejską arterię. A jeszcze trudniej skręcić z niej w lewo.
                        Z kolei jest taka droga z Katowic na W-wę (odcinek K-ce-Sosnowiec), która ma 3 pasy i jak najbardziej rozumiem, że ludzie jednak prawym pas raczej omijają - ponieważ sluzy on do włączania się do ruchu z dróg "wlotowych".
                    • bimota Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 14:50
                      A JAK JEDZIE OBOK DRUGIEGO "SPOKOJNEGO" .... ?
                  • tbernard Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 03:40
                    > Bo nie jest tak, że możesz jechać "którym się podoba". Jak jest miejsce to jedz
                    > ie się tym najbliżej prawej.

Ale kto Ci broni lub w tym przeszkadza? Bo na pewno nie ten co jedzie lewym lub środkowym.
              • tbernard Re: 3 pasy ruchu 20.08.15, 03:38
                > Przecież Henio skręca za 3 kilometry w lewo, ...

A skąd wiesz, że nie chciał skręcić na najbliższym skrzyżowaniu, tylko w ostatnim momencie zmienił zdanie? Czytasz wszystkim w myślach?

> Jestem w stanie coś takiego zrozumieć jeszcze w porannym/popołudniowym szczycie
                > , gdy wszystkie pasy i tak stoją/pełzają i rzeczywiście zmiana pasa może być ma
                > newrem kłopotliwym. Ale w normalnym, płynnie odbywającym się ruchu?
                >
                > Nałogowo jeżdżę prawym... może i dziur czasami tam więcej, może i czasami trzeb
                > a nawet 3 pasy zmienić, żeby w lewo skręcić... ale prawy jest w tym kraju najsz
                > ybszy na wielopasmówkach najczęściej.

No to w czym konkretnie Ci przeszkadzają nie jadący prawym pasem?
                Oczywiście mowa o ruchu miejskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka