Dodaj do ulubionych

olej elf_evolution 5w30 oszczedny?

IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.09.04, 12:13
Na opakowaniu piszę, że dzięki 5w30 silnik zużywa mniej paliwa.
Może to być prawda? Osobiście nie bardzo wierzę..
Obserwuj wątek
    • Gość: RF Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 57.66.193.* 22.09.04, 12:44
      To prawda. W stosunku do oleju mineralnego od 4-8%
      Jest to olej lekkobieżny z formułą IMF, która zmniejsza tarcie i zapobiega
      spływaniu oleju na postoju (coś jak Magnatec Castrola).
      W swojej ponad 20 letniej karierze kierowcy jeździłem na różnych olejach ale
      odkąd po raz pierwszy zastosowałem elfa (kiedyś sporti super) pozostałem przy
      nim do dziś. BArdzo chwaliłem sobie 0W40 syntheze a obecnie jeżdżę na 0W30
      evolution i porównując do 5W40 syntheze silnik chodzi lepiej zwłaszcza na zimno
      czuć różnicę. Mam ponad 100 000 przebiegu i zużycie oleju prawie zerowe na 1000
      km. Powiem nawet więcej silnik jest żywszy na chorwackiej autostradzie
      minivanem obciążonym z włączoną klimatyzacją bez problemu wyciągnąłem 200 km/h
      (2,0 16V 140 KM) a podjazdy pod ostre górki w 38 stopnowym upale (w cieniu)
      auto pokonywało bez żadnych problemów przy czym obserwowałem wskaźnik
      temperatury nawet nie drgnął w górę. W każdym razie jak już tosować to lepiej
      0W30 jest ciut lepszy od 5W30. Dodam tylko że do starych silników może się nie
      nadawać no i do sportowych silników czyli takich co są montowane na większych
      luzach tam trzeba stosować olej "grubszy" natomiast znakomicie nadaje się do
      popularnych silników seryjnych o mocy do 150 KM.
      • Gość: Paweł Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 212.160.138.* 22.09.04, 13:19
        Te 4-8 procent to chyba przesada, na stronie elfa jest napisane że można
        zaoszczędzić ok 4% w cyklu mieszanym, więcej w mieście mniej na trasie i to
        prawdopodobnie w stosunku do oleju referencyjnego 15w-40 czyli w stosunku do
        oleju 0w-40 czy 5w-40 liczyłbym realnie jakieś 2%. Inna sprawa to to, że te
        oleje przeznaczone są do stosunkowo młodych aut w dobrym stanie technicznym.
        mam wątpliwość czy ten olej podczas jazdy sportowej czy jazdy autostradowej z
        dużą prędkością jest w stanie ochronić silnik tak jak oleje xw-40, jest on
        bowiem bardzo rzadki w temperaturze 100 stopni olej xw40 jest aż o 50 %
        bardziej gęsty niż 5w-30 ew 0w-30. Natomiast nieocenioną właściwością na plus
        jest rozruch silnika w bardzo niskich temperaturach chodzi tu zwłaszcza o wałek
        rozrządu gdzie olej dociera najpóźniej.
        • niki27 Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? 22.09.04, 14:50
          IMHO też przesada. Prawdę powiedziawszy, nie zauważyłem żadnej różnicy...
        • Gość: RF Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 57.66.193.* 22.09.04, 17:09
          "prawdopodobnie w stosunku do oleju referencyjnego 15w-40"
          a to nie jest olej mineralny jak napisałem?
          I wszystko co napisałeś to prawda tylko w przypadku zwykłego oleju klasy 0W30.
          Najnowsze technologie wytwarzania olejów dążą do zmniejszania gęstośći co
          zwiększa sprawność silnika. I właśnie po to jest to całe IMF żeby zapobiec temu
          co napisałeś. na gładzi masz cieniutki ale ciągły film olejowy co jest lepsze
          niż grubszy ale poprzerywany. W porównaniach laboratoryjnych tego samego
          silnika przy pracy na olejach 50W40, 0W40 i 0W30 zużycie jego elementów było
          najmniejsze przy tym ostatnim. Wynalazek przetestowany w wyścigach Formuły 1 w
          części wprowadzony do "cywilnych" technologii.
          " mam wątpliwość czy ten olej podczas jazdy sportowej czy jazdy autostradowej z
          > dużą prędkością jest w stanie ochronić silnik tak jak oleje xw-40, "
          Ja nie mam wątpliwośći przetestowałem na chorwackich górach i autostradach.
          • Gość: kretyn polski Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 18:35
            i pewnie pracujesz w elfie a błażejkrupa jest twoim szefem.....
            • Gość: mobile Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 22.09.04, 18:38
              Każdy nowy proszek jest lepszy od poprzedniego.Takie już są.
            • Gość: rf Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 57.66.193.* 23.09.04, 08:04
              Zarzut bezpodstawny, rozpatrywane było pytanie czy evolution oszczędza paliwo a
              że to elf to porównania były też do elfa syntheze nie do Mobila czy Castrola.
              Jeżeli wiesz coś w tym temacie to się podziel z innymi chyba po to jest takie
              forum.
          • Gość: Paweł Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 212.160.138.* 23.09.04, 10:12
            Nie wierzę że w silnikach bolidów używają ojeju 0W-30, pewnie jest to jakiś 10W-
            60 albo nawet wyżej, są to silniki bardzo wysilone z 3 litrów pojemności
            uzyskują prawie 1000 koni mechanicznych przy obrotach dochodzących do 20000
            rpm, przy tak rzadkim oleju napewno dochodziłoby do zrywania filmu olejowego
            przy użyciu 0w-30. Jeżeli chodzi o zużycie elementów silnika to elf na swojej
            stronie chwali się tylko mniejszym zużyciem krzywek wałka rozrządu gdyż nie ma
            tam specjalnie wielkich obciążeń a o innych elementach cisza. Inna sprawa to
            to, że coraz więcej producentów zaleca stosowanie takich olei np renault we
            wszystkich silnikach z wyjąkiem modeli sportowych właśnie. Podsumowując: olej
            0w-30 lać ale tylko do nowych lub prawie nowych aut niesportowych a jeśli
            chodzi o zużycie paliwa to oszczędność jest niewielka, w granicach 2-4%, więcej
            w zimie i przy częstym uruchomianiu silnika(TAXI). I nie tylko elf ma takie
            oleje ale każda szanująca się firma olejowa!
            • Gość: RF Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 57.66.193.* 23.09.04, 11:48
              Nikt nie twierdził, że oleju 0W30 używa się w Formule 1 tylko fotmułę IMF a i
              to już pewnie jest przeżytek bo nowości testują się właśnie teraz.
              I oczywiście inni producenci też podobne oleje mają co do konkluzji się zgadzam
              używać do silników skonstruowanych w ostatnich 5 latach i mocy do 150 KM.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka