Gość: rallymen IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.09.04, 12:13 Na opakowaniu piszę, że dzięki 5w30 silnik zużywa mniej paliwa. Może to być prawda? Osobiście nie bardzo wierzę.. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: RF Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 57.66.193.* 22.09.04, 12:44 To prawda. W stosunku do oleju mineralnego od 4-8% Jest to olej lekkobieżny z formułą IMF, która zmniejsza tarcie i zapobiega spływaniu oleju na postoju (coś jak Magnatec Castrola). W swojej ponad 20 letniej karierze kierowcy jeździłem na różnych olejach ale odkąd po raz pierwszy zastosowałem elfa (kiedyś sporti super) pozostałem przy nim do dziś. BArdzo chwaliłem sobie 0W40 syntheze a obecnie jeżdżę na 0W30 evolution i porównując do 5W40 syntheze silnik chodzi lepiej zwłaszcza na zimno czuć różnicę. Mam ponad 100 000 przebiegu i zużycie oleju prawie zerowe na 1000 km. Powiem nawet więcej silnik jest żywszy na chorwackiej autostradzie minivanem obciążonym z włączoną klimatyzacją bez problemu wyciągnąłem 200 km/h (2,0 16V 140 KM) a podjazdy pod ostre górki w 38 stopnowym upale (w cieniu) auto pokonywało bez żadnych problemów przy czym obserwowałem wskaźnik temperatury nawet nie drgnął w górę. W każdym razie jak już tosować to lepiej 0W30 jest ciut lepszy od 5W30. Dodam tylko że do starych silników może się nie nadawać no i do sportowych silników czyli takich co są montowane na większych luzach tam trzeba stosować olej "grubszy" natomiast znakomicie nadaje się do popularnych silników seryjnych o mocy do 150 KM. Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 212.160.138.* 22.09.04, 13:19 Te 4-8 procent to chyba przesada, na stronie elfa jest napisane że można zaoszczędzić ok 4% w cyklu mieszanym, więcej w mieście mniej na trasie i to prawdopodobnie w stosunku do oleju referencyjnego 15w-40 czyli w stosunku do oleju 0w-40 czy 5w-40 liczyłbym realnie jakieś 2%. Inna sprawa to to, że te oleje przeznaczone są do stosunkowo młodych aut w dobrym stanie technicznym. mam wątpliwość czy ten olej podczas jazdy sportowej czy jazdy autostradowej z dużą prędkością jest w stanie ochronić silnik tak jak oleje xw-40, jest on bowiem bardzo rzadki w temperaturze 100 stopni olej xw40 jest aż o 50 % bardziej gęsty niż 5w-30 ew 0w-30. Natomiast nieocenioną właściwością na plus jest rozruch silnika w bardzo niskich temperaturach chodzi tu zwłaszcza o wałek rozrządu gdzie olej dociera najpóźniej. Link Zgłoś
niki27 Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? 22.09.04, 14:50 IMHO też przesada. Prawdę powiedziawszy, nie zauważyłem żadnej różnicy... Link Zgłoś
Gość: RF Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 57.66.193.* 22.09.04, 17:09 "prawdopodobnie w stosunku do oleju referencyjnego 15w-40" a to nie jest olej mineralny jak napisałem? I wszystko co napisałeś to prawda tylko w przypadku zwykłego oleju klasy 0W30. Najnowsze technologie wytwarzania olejów dążą do zmniejszania gęstośći co zwiększa sprawność silnika. I właśnie po to jest to całe IMF żeby zapobiec temu co napisałeś. na gładzi masz cieniutki ale ciągły film olejowy co jest lepsze niż grubszy ale poprzerywany. W porównaniach laboratoryjnych tego samego silnika przy pracy na olejach 50W40, 0W40 i 0W30 zużycie jego elementów było najmniejsze przy tym ostatnim. Wynalazek przetestowany w wyścigach Formuły 1 w części wprowadzony do "cywilnych" technologii. " mam wątpliwość czy ten olej podczas jazdy sportowej czy jazdy autostradowej z > dużą prędkością jest w stanie ochronić silnik tak jak oleje xw-40, " Ja nie mam wątpliwośći przetestowałem na chorwackich górach i autostradach. Link Zgłoś
Gość: kretyn polski Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 18:35 i pewnie pracujesz w elfie a błażejkrupa jest twoim szefem..... Link Zgłoś
Gość: mobile Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 22.09.04, 18:38 Każdy nowy proszek jest lepszy od poprzedniego.Takie już są. Link Zgłoś
Gość: rf Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 57.66.193.* 23.09.04, 08:04 Zarzut bezpodstawny, rozpatrywane było pytanie czy evolution oszczędza paliwo a że to elf to porównania były też do elfa syntheze nie do Mobila czy Castrola. Jeżeli wiesz coś w tym temacie to się podziel z innymi chyba po to jest takie forum. Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 212.160.138.* 23.09.04, 10:12 Nie wierzę że w silnikach bolidów używają ojeju 0W-30, pewnie jest to jakiś 10W- 60 albo nawet wyżej, są to silniki bardzo wysilone z 3 litrów pojemności uzyskują prawie 1000 koni mechanicznych przy obrotach dochodzących do 20000 rpm, przy tak rzadkim oleju napewno dochodziłoby do zrywania filmu olejowego przy użyciu 0w-30. Jeżeli chodzi o zużycie elementów silnika to elf na swojej stronie chwali się tylko mniejszym zużyciem krzywek wałka rozrządu gdyż nie ma tam specjalnie wielkich obciążeń a o innych elementach cisza. Inna sprawa to to, że coraz więcej producentów zaleca stosowanie takich olei np renault we wszystkich silnikach z wyjąkiem modeli sportowych właśnie. Podsumowując: olej 0w-30 lać ale tylko do nowych lub prawie nowych aut niesportowych a jeśli chodzi o zużycie paliwa to oszczędność jest niewielka, w granicach 2-4%, więcej w zimie i przy częstym uruchomianiu silnika(TAXI). I nie tylko elf ma takie oleje ale każda szanująca się firma olejowa! Link Zgłoś
Gość: RF Re: olej elf_evolution 5w30 oszczedny? IP: 57.66.193.* 23.09.04, 11:48 Nikt nie twierdził, że oleju 0W30 używa się w Formule 1 tylko fotmułę IMF a i to już pewnie jest przeżytek bo nowości testują się właśnie teraz. I oczywiście inni producenci też podobne oleje mają co do konkluzji się zgadzam używać do silników skonstruowanych w ostatnich 5 latach i mocy do 150 KM. Link Zgłoś