donkieron 05.02.16, 21:39 Witam, czy opony 215/45/17 będą pasować do felg 215/40/17 chodzi mi mianowicie o różnice w osadzeniu, czy ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donkieron Re: Opony a alufelgi 05.02.16, 21:41 Przepraszam, felgi oczywiście nie są 215, tylko 7 calowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Opony a alufelgi 05.02.16, 21:52 Przedział dopuszczalnej szerokości felgi dla opony o szerokości 215mm to 6 do 8 cali. Przy profilu 45% zalecane są właśnie felgi 7'' (zakres dla tego profilu to 7 do 8''). Jak pytasz o niższy profil (40%) to zalecana będzie szerokość 7,5'', ale 7,0'' mieści się (na skraju) "zakresu referencyjnego". A o różnice w odsadzeniu (a nie "osadzeniu") ktoś tu dopiero co pytał (odnośnie felg VW do Opla) i nie chce mi się ponawiać wykładu. Odpowiedz Link Zgłoś
donkieron Re: Opony a alufelgi 05.02.16, 22:10 Chodzi mi o to, że opony mają odsadzenie 45, a felgi 40, czy będą pasować? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Opony a alufelgi 05.02.16, 22:30 Musisz jeszcze sprawdzic czy liczba otworow w oponie zgadza sie z liczba otworow w feldze. Jezeli tak to beda pasowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Opony a alufelgi 08.02.16, 10:14 Odnoszę wrażenie, że mylisz profil opony z osadzeniem felgi. Profil opony określa jej procentową szerokość, natomiast osadzenie felgi (ET) odsunięcie jej środka od płaszczyzny mocowania. Zmieniając profil opony zmieniasz tylko jej wysokość, co może spowodować podwyższenie lub obniżenie samochodu (wraz z prześwitem) oraz przekłamanie prędkościomierza. ET musiałbyś korygować dopiero gdybyś zwiększył szerokość felgi, albo bardzo mocno zwiększył szerokość opony (poza granicami zdrowego rozsądku). Odpowiedz Link Zgłoś