tdf-888 27.02.16, 14:00 wiecie jaka jest konkluzja z tego spadku cen? że najtańsze stacje, czyli w waw auchan i tesco, już nie są najtańszymi. w dupach się poprzewracało z tej taniości! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_oddam Re: tanie paliwo... 27.02.16, 14:10 Gaz poniżej 1.5zł, jestem w raju. Wiem, waha też tania, ale jednak - do pełna na 420km za około 50zł. Gdzie mi będzie lepiej? Oby ten stan utrzymał się jak najdłużej. Po prostu tanie paliwo to jeden z czynników napędzających gospodarkę i Amerykanie wiedzą to od dawna, ale o ich poziomie cenowym nie ma co marzyć na razie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pan99 Re: tanie paliwo... 27.02.16, 14:25 my, tankując lpg po 1,5zł jesteśmy właśnie na poziomie ceny Pb w usa. cena za galon lpg u nas jest w tej chwili niższa niż cena za galon Pb w usa (w tej chwili cena średnia u nich to ok. 1,7$/gal) 1 galon Pb = 3,8 litr 1 $ = 4zł, 1,7$ Pb / galon = 6,8zł dla lpg - 3,8 * 1,5 = 5,7zł/galon czyli jeżdżąc na gazie mamy jeździmy w tej chwili taniej niż amerykanie na Pb. I dlatego koza_oddam jeżdżąc na gazie możesz się teraz poczuć jak amerykanin. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: tanie paliwo... 27.02.16, 15:26 tylko że gazu się spala 20% więcej na 100km niż benzyny :) więc do ceny gazu trzeba doliczyć te 20% :) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_oddam Re: tanie paliwo... 27.02.16, 15:52 Moja Astra pali tego gazu przy spokojnej jeździe w porywach 7,5l/100km, więc nie przesadzałbym z tym 20%. Może przy instalacji na śrubę owszem, ale przy sekwencji nie jest to aż taka różnica i przy cenie 1.5 za litr naprawdę, można to olać i cieszyć się z jazdy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: tanie paliwo... 27.02.16, 16:44 Kolejne misiaczkowe bzdury.Nie,nie pali więcej gazu samochód z instalacją sekwencyjną,ba,a z wtryskiem gazu, pali mniej hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: tanie paliwo... 27.02.16, 19:14 pali więcej gazu niż benzyny....nie znasz się :) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: tanie paliwo... 27.02.16, 19:15 loyezoo pewnie produkuje gaz:) Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: tanie paliwo... 27.02.16, 19:50 Nie produkuję.Posiadam "nasty" samochód z LPG (różne instalacje) i wiem,ile takie auta palą z autopsji,a nie z opowiadań, teoretyka misia z forum Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: tanie paliwo... 28.02.16, 20:43 > Nie,nie pali więcej gazu samochód z instalacją sekwencyjną Fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: tanie paliwo... 28.02.16, 22:39 Jeżeli to było do mnie,to nie jestem studentem fizyki.Wiem ile mi spala samochód LPG i ile Pb.Przy dobrej instalacji i dobrym ustawieniu,tyle samo.Przy mocniejszej jeździe,mogą wyjść różnice rzędu 5%,a nie 20% jak pisze miś.Tyle to miałem w instalacji 1 generacji w MB 190. P/S instalkę od gazu można ustawić tak,że będzie palił mniej niż benzyny i to sporo,kosztem oczywiście osiągów i niestety niszczeniem silnika. Przy instalacjach wtrysku ciekłego LPG uzyskuje się często większą moc i mniejsze spalanie (vide testy w tv) Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: tanie paliwo... 28.02.16, 20:42 > Gaz poniżej 1.5zł, jestem w raju. Tylko im paliwa tańsze, tym opłacalność instalacji gazowych gorsza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta Re: tanie paliwo... 27.02.16, 14:42 Zalalem dzis rope na Gran Canarii, 69 centow. Moze byc. Tylko generalnei zwisa mi cena paliwa miesiecznie wyjezdzam jeden bak. Hiszpania placa minimalna 652 euraki, czyli prawie 1000 litrow ropy mozna sobie kupic, jezeli ktos potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
4slash Re: tanie paliwo... 28.02.16, 09:11 Na Kanarach jest taniej niż w Hiszpanii kontynentalnej i Europie o ok. 30-50%. Jak u nas PB95 kosztowała 5,20 zł a Euro 4,00 zł to na Teneryfie tankowałem PB95 po 1 Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: tanie paliwo... 28.02.16, 14:08 Zauważone wczoraj w Łomiankach pod Warszawą: 1,56 za LPG. Nawet gazowi sceptycy nie mogą nie zauważyć, że to prawie darmo. Pytanie tylko jaka nas czeka w tej materii przyszłość skoro skoro już w tej chwili większość współczesnych silników nie bardzo nadaje się do instalowania gazu (a przynajmniej ekonomiczny sens tego przedsięwzięcia jest mocno dyskusyjny). W końcu kiedyś park używanych wolnossących 2- i 3-litrówek się wyczerpie... Ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: tanie paliwo... 28.02.16, 14:56 eeee tammm... co ty za mity utrwalasz... forumowe sknerusy cie tu zaraz przekonają, że każdy silnik da się zagazować. nawet dizla :) czemu uważasz, że ekonomiczny sens przedsięwzięcia w postaci gazowania współczesnych silników jest dyskusyjny? czy przez to, że te nowe tak mało palą, się to nie opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: tanie paliwo... 28.02.16, 15:02 Nie wiem co Cie tak śmieszy bo diesla faktycznie da się zagazować, nawet kilka przedsiębiorstw komunikacyjnych w kraju zagazowało stare Jelcze i Ikarusy. Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: tanie paliwo... 28.02.16, 15:08 mnie to zbytnio nie śmieszy. przecież zdziwiła mnie teza kolegi toreona, że się nie opłaca gazować. chciałem się dowiedzieć dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: tanie paliwo... 29.02.16, 08:25 Oczywiście zastrzegam, że opieram się na opinii ekspertów cytowanych w internecie i w gazetach. Nie rozmawiałem o tym z żadnym 'gazownikiem' Z ich opinii wynika, że do współczesnych doładowanych motorków, ot np. do znanego i lubianego 1.4 TSI VW, owszem da się technicznie zamontować instalację gazową, ale sensowna zaczyna się od 6-7 tys. a potem i tak silnik zużywa - rzecz jasna poza gazem - 1-2 litry benzyny na 100 km. Na mój gust więc ekonomiczny sens na tle tych danych jest dyskusyjny. Pewnie zaraz ktoś wyskoczy, że zamontował do TSI instalację za 2 tysie i wszystko gra. Niemniej coś na rzeczy chyba jest. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_oddam Re: tanie paliwo... 29.02.16, 07:32 Fiat wypuścił Tipo z wolnossącymi 1.4 i 1.6, niebawem inni też zaczną wypuszczać podobne silniki, mam nadzieję że era 1.2 z 3 cylindrami i turbo to tylko chwilowy trend który będzie się kończył. Tak więc gaz ma przyszłość, o to jestem spokojny. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: tanie paliwo... 29.02.16, 09:50 Do niedawna Opel mial 1.6, wolnossacy, 85 kW/115 KM. Nie wiem jak jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: tanie paliwo... 29.02.16, 10:02 A jakie znaczenie ma fakt czy silnik ma czy nie ma turbo? Jeżeli chodzi o lpg oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_oddam Re: tanie paliwo... 29.02.16, 10:05 Turbo jak turbo, w nowych silnikach za tym idzie wtrysk bezpośredni co bardzo utrudnia i czyni instalację drogą. Zwykły multi z turbo jest do ogarnięcia przez sekwencję bez problemu, kwestia odpowiednio wydajnych gratów. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: tanie paliwo... 29.02.16, 16:21 Obecnie ceny instalacji LPG do samochodów z wtryskiem bezpośrednim zaczynają się już od 3800zł (STAG) czy trochę powyżej 4tys. LOVATO.Oczywiście to sporo drożej, od zwykłej sekwencji ale ceny spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: tanie paliwo... 29.02.16, 18:11 dlaczego ostatnio montuje się zawór tankowania LPG w klapce wlewu paliwa a nie w zderzaku? By ukryć wstyd przed światem że jeżdżę na bieda-paliwie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: tanie paliwo... 29.02.16, 18:15 Nie.Po to, żeby ci w bieda-samochodach mieli pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś