Dodaj do ulubionych

Większy zasięg

21.04.16, 09:18
wyborcza.biz/biznes/1,147749,19951696,bp-obiecuje-o-10-proc-wiekszy-zasieg.html
Ktoś testował?
Pałam zapałem aby się przekonać o tym wyższym zasięgu... Chyba się poświęcę i zatankuję parę razy u Angoli.
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Większy zasięg 21.04.16, 10:54
      Ciekawe, gdzie BP zaopatruje sie w to cudo.
      Obstawiam Orlen.
      • nazimno Re: Większy zasięg 21.04.16, 10:57

finanse.wp.pl/kat,1040357,title,PKN-Orlen-sprzeda-paliwa-do-Shell-BP-Lukoil-w-2016-za-szac-79-mld-zl-netto,wid,18096708,wiadomosc.html
    • gzesiolek Re: Większy zasięg 21.04.16, 12:31
      Ale przecież oni są ostatni z tą cudowną zmianą paliwa...
      Wcześniej były FuelSave na Shellu obiecujący do 5% większego zasięgu, i paliwa miles na Statoil którzy obiecywali chyba 3% mniejsze spalanie... teraz BP przebija wszystkich dając nawet do 10%... a i tak te wszystkie paliwa to z jednej rafinerii pochodzą a różnią się dodatkami dodawanymi już na stacji... gdzie jeden doda więcej, drugi mniej, a trzeci wcale...
      • nazimno Re: Większy zasięg 21.04.16, 12:46
        To zupelnie tak jak z "bamberblondem od zlota".
        Obiecywanie przynosi zyski, bo naiwnych nie brakuje.

Pokolenie wychowane na reklamach uwierzy w kazda brednie.
        Jednym obiecuje sie "zycie w seraju" a innym zycie wieczne w "raju".
        A poki jeszcze zyja - maja stulic dziob i placic.

• tomek854 Re: Większy zasięg 23.04.16, 04:10
        Fuel Save w Shellu dostał po dupie od brytyjskich organizacji chroniącej praw konsumenta za fałszywą reklamę.

I nagle wszędzie "FUEL SAVE" zrobiło się dziwnym trafem "teporarily unavailable" i zastąpione "regular" (a jakos nie potaniało) ;-)
        • gzesiolek Re: Większy zasięg 27.04.16, 12:26
          A podrożało wcześniej... bo w Polsce wprowadzili nowe obrandowanie Fuel Save a cena pozostała bez zmian... przynajmniej na "mojej" stacji...
    • liczbynieklamia Re: Większy zasięg 21.04.16, 15:53
      Nie jestem sceptykiem rozwiązania jako takiego. Akcyza i opłata paliwowa są kwotowe, więc bardzo opłacałoby się robić paliwa o wyższej wartości energetycznej, bo za hipotetyczne paliwo o podwójnym zasięgu byłoby tyle samo tych podatków, więc obciążenie podatkowe na 1km by spadało. Nie jest prosto znaleźć takie paliwo, bo benzyna i ON mają stosunkowo wysoką gęstość energii, ale pieniądze do zarobienia są spore. Nawet jestem skłonny uwierzyć, że taki dodatek można dolać na stacji - jest wiele reakcji chemicznych przebiegających zupełnie inaczej w obecności niewielkich ilości innych substancji.

Natomiast jak czytam o zwiększeniu zasięgu ze względu na wyczyszczenie silnika z nagarów, to migają wszystkie lampki na przenośnym detektorze marketingowego bullshitu. No bo:
      1. W stosunkowo zużytych silnikach nagłe oczyszczenie silnika z nagarów spowoduje raczej spadek kompresji, a co za tym idzie sprawności silnika.
      2. W nowych silnikach nowe paliwo nie powinno dać żadnego efektu, no no jak oczyścić z nagaru nowy silnik?
      3. Skoro paliwo tak świetnie oczyszcza silnik, to wystarczy zatankować parę litrów raz na rok, a niskim zużyciem w oczyszczonym silniku cieszyć się cały czas.
      • nazimno Re: Większy zasięg 21.04.16, 16:22
        To dlaczego do tej pory produkowali paliwo o "nizszym zasiegu" i w dodatku "nieczyste",
        skoro mogli dawac na rynek lepsze, co?
        • liczbynieklamia Re: Większy zasięg 22.04.16, 09:52
          > skoro mogli dawac na rynek lepsze, co?
          Kiedyś ludzkość potrafiła uzyskać etanol o stężeniu kilkunastu procent, jak owoce sobie sfermentowały. Potem wymyślone destylację, potem destylację frakcyjną, potem destylację azeotropową, dzięki czemu przekracza się 99.9% stężenia.
          • nazimno Re: Większy zasięg 22.04.16, 10:02
            Ja nie pije spirytusu ani czystych wodek. Lata mi destylacja azeotropowa.
            W benzynie moze byc, jak na razie do 10% tego syfu, wiec im mniej beda dodawac, tym lepiej.

• bimota Re: Większy zasięg 21.04.16, 22:59
      I KOLEJNE BEZKARNE OSZUSTWO...

PO CO TEN PARAGRAF W KODEKSIE W OGOLE... ?
    • 4slash Re: Większy zasięg 22.04.16, 09:32
      Jak mi proponują "lepsze paliwo" to zawsze pytam czy to normalne jest gorsze?, jest brudne? , nie spełnia norm? itp. Przetestowałem BP Ultmate, Orlen Verwa, Statoil Miles a mam powtarzalne zużycie paliwa i nie ma żadnej różnicy ani w zużyciu paliwa ani w osiągach (dla normalnej eksploatacji). Zużycie paliwa o większej liczbie oktanowej wręcz rosnie. Ze względu na spadek cen paliw koncerny liczą, że klienci częściej będą chętniej kupowali paliwa premium za kwoty i tak niższe od poprzednich cen paliw bazowych na zasadzie: zrobię dobrze mojemu silnikowi i zatankuję lepsze paliwo 10 zł więcej za bak a później kupię dzieciom na śniadanie najtańsze parówki z momu w markecie z 6 zł/kg.
      • misiaczek1281 Re: Większy zasięg 22.04.16, 12:35
        na stacjach bezobsługowych to samo paliwo jest tańsze 10-15 groszy niż na stacjach obsługowych na którym i tak sam sobie tankuję więc za co płacę drożej? za obsługę? za jaką obsługę skoro tankuję tu i tu sam?:) ....droższe nie znaczy lepsze:) Droższe to tylko znaczy że zapłacimy więcej za to samo :)
        • misiaczek1281 Re: Większy zasięg 22.04.16, 12:38
          to samo tyczy się tych droższych benzyn....może one i mają te kilka oktanów więcej ale wpływ na spalanie i przyspieszenie jest najwyżej 1-3% czyli żaden ...to samo "zimowy Diesel"....normalny ma temp. wytrącania parafiny -20 stopni a ten zimowy -25 stopni ...różnica w praktyce żadna bo takich mroźnych zim w Polsce nie ma :)
          • allegropajew Re: Większy zasięg 22.04.16, 19:19
            He, he, czym jest parafina z diesla z Orlenu w Kępnie przekonałem się osobiście w pierwszym swoim dieslu w życiu. Nagle przyszedł w nocy mróz (a był styczeń, więc paliwo powinno być adekwatne). Rano udało się odpalić po podpięciu lejcami do sąsiada i około PIĘCIU minutach kręcenia, gdzie nie tylko osiedle, ale i całe miasto śmierdziało świeczką. A filtr mam z podgrzewaczem jakoby podgrzewającym do 44 C.

Filtr zresztą NA PEWNO nigdy nie był wymieniany, więc wymieniłem. Zaletą nowego w moim aucie jest to, że ma wymienną samą grzałkę
    • engine8 Re: Większy zasięg 22.04.16, 20:05
      Najbardziej pewny i na dluzsza mete najtanszy sposob na wydluzenie zasiegu to - skladany rower w bagazniku..
    • engine8 Re: Większy zasięg 22.04.16, 20:44
      Nie ma problemu aby zwiekszyc zasieg robiac to co robi sie w Californi od lat.
      Na lato zmienia sie recepture paliwa aby obnizyc "vapor presure" . Letnie paliwo ma wile innych skladnikow poprawy zanieczyszczen ale generalnie obniza sie zawartosc butanu z ok 10% do 2% co daje ok + 2% "energy efficiency".
      • nazimno Re: Większy zasięg 23.04.16, 09:29
        Obnizenie intensywnosci parowania benzyn
        spowodowane jest glownie troska o
        srodowisko, a nie ekonomike zuzycia
        paliwa przez silniki.

epa.gov/gasoline-standards/gasoline-reid-vapor-pressure
        • engine8 Re: Większy zasięg 23.04.16, 17:48
          I to prawda - zuzycie paliwa jednak sie pokazuje przede wszytkim dla "oslody poniewaz letnie paliwo jest drozsze
          • nazimno Re: Większy zasięg 23.04.16, 18:16
            Ludziska lubia jak ich ktos robi w konia.
            To taki sport.
            • engine8 Re: Większy zasięg 23.04.16, 23:46
              Ludziska nie maja kontroli na tym ze sa robieni w konia - wiedza o tym, skamla ale niewiele moga zdzialac.
              • misiaczek1281 Re: Większy zasięg 25.04.16, 11:51
                engine8 napisał(a):

> Ludziska nie maja kontroli na tym ze sa robieni w konia - wiedza o tym, skamla
                > ale niewiele moga zdzialac.

mogą sporo zdziałać...mogą nie kupować....
                • engine8 Re: Większy zasięg 26.04.16, 19:38
                  Mowisz ze mozna zastrajkowac i nie kupowac paliwa?
                  Teoretycznie tak ale w praktyce to niestety nie za bardzo kiedy wszytkie stacje maja paliwa w podobnym zakresie cen..
    • klm747 Re: Większy zasięg 25.04.16, 10:58
      cudów nie ma

ale naiwnych nie brakuje
      • nazimno Re: Większy zasięg 25.04.16, 11:04
        Najlepsze sa te "piranie, ktore wyzeraja".
        Juz lepiej nie mogli.
    • galtomone A co z LPG? 25.04.16, 20:02
      Cudu nie będzie?
      Czyli nam biedaków jeżdżący bieda-wozami na bieda-paliwie znów wiatr w oczy!
      Ale to było do przewidzenia. Pracowali nad tym paliwowy cudem prz e z 5 lat jeszcze za Tuska. To na pewno PO zleciła, żeby bogacz mogli więcej zaoszczędzić.
      Liczę, że PIS przez program narodowych innowacji i rozwoju stworzy SLPG - Super LPG. A jak nie to może nich dopłacą ja biednym jak ja do LPG jak w Wenezueli do benzyny?
      Do dzieci już dopłacą ja to do aut tez chyba by mogli.... Głosy w przyszłych wy b pracy pewne i to takie co pozwolą własną konstytucję napisać.
      • only_the_godfather Re: A co z LPG? 27.04.16, 12:48
        Dawno tu nic nie było tego Twojego anty pisowskiego jazgotu. Teraz zamiast nowych wątków będziesz pisał na siłę w innych żeby tylko najechać na pis.
        • bimota Re: A co z LPG? 27.04.16, 13:24
          W JECHANIU PO PISIE NIE MA NIC ZLEGO, TYLE ZE TEN KRETYN WIERZY TERAZ W NOWOCZESNOSC... :)
          • nazimno Re: A co z LPG? 27.04.16, 14:14
            Wiara odbiera ludziom rozum (jesli go kiedykolwiek posiadali).
            To bardzo pospolite zjawisko.
          • galtomone Re: A co z LPG? 27.04.16, 20:46
            Nie wstyd ci tak o Tatusiu mowic?
        • galtomone Re: A co z LPG? 27.04.16, 20:46
          A co konkretnie w moim poscie jest anty PiS? Chyba cos zle zrozumiales...?
          • only_the_godfather Re: A co z LPG? 27.04.16, 21:07
            Zapomniałem jak się Tobie coś powie to odrazu wszyscy wszystko źle rozumieją. A co Twój post wnosi do tematu?Chciałeś być śmieszny z tym postem i nie wyszło. Co w nim jest anty?Przecież się tak ładnie w nim wyśmiewasz z tej partii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka