Dodaj do ulubionych

Quiz z pierwszeństwa

18.08.16, 11:40
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/13,114881,5485.html
Miałem tylko 7/10.
Bo:
- wiem, jaka jest kolejność przy 3., ale w praktyce żółty widząc że czarny i tak musi czekać, może jechać; powinni się zdecydować, czy pytają o kolejność wg przepisów, czy dosłownie "jak pojadą"
- przy 5. z niewiadomego względu uznali wąską drogę za podporządkowaną - błąd w teście
- 8. - sytuacja kosmiczna, gdzie są ronda bez A-7 z ruchem tramwajowym? BTW. nie lepiej byłoby odgórnie wprowadzić przepis, że pojazd na rondzie ZAWSZE ma pierwszeństwo? Przecież, gdy niepostrzeżenie zdejmą A-7 z jakiegoś ronda to i tak każdy będzie jeździł po staremu - do czasu gdy wjeżdżający się zorientuje że jednak ma pierwszeństwo. Ale czy ten na rondzie też to zauważy?
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Quiz z pierwszeństwa 18.08.16, 12:01
      8/10
      Przy pyt. 2 za szybko przeczytałem kolory - czeski blad.
      Przy pyt. 7 nie potrzebnie (ale rozsądnie) puscilbym tramwaj - może dlatego, ze wiem co mi grozi jak motorniczy jednak uzna ze to on ma pierszenstwo
    • waga170 Re: Quiz z pierwszeństwa 18.08.16, 12:07
      Powinienes wozic piec rolek papieru toaletowego, na wypadek jak sie zesra ktorys z was cztterech na skirzyzowaniu to mu rolke zaqproponujsz, , , a jak jakis jeeszcze ku... inny to tez go piata rolka mu sie przyda. Wroc do karty rowrowej i popros kolezanke owytlumaczenie.
      • klemens1 Re: Quiz z pierwszeństwa 18.08.16, 13:26
        Tobie naprawdę brakuje w życiu akceptacji.
    • galtomone Re: Quiz z pierwszeństwa 18.08.16, 12:15
      Z rondem było by ciekawiej, gdyby co drugi wjazd/wyjazd zmienialy się zasady pierszenstwa.
      Czyli przy jednym wjezdzie jest trojkat, przy drugim nie, na kolejnym znow jest, itd...

Wtedy od razu byłoby widać kto generalnie patrzy na znaki :-)
    • ursus104 Re: Quiz z pierwszeństwa 18.08.16, 12:18
      dziwne, słabo znam przepisy a było 9/10 z czego pomyłka wynikała z niedopatrzenia
      • klemens1 Re: Quiz z pierwszeństwa 18.08.16, 13:27
        ursus104 napisał:

> dziwne, słabo znam przepisy a było 9/10 z czego pomyłka wynikała z niedopatrzen
        > ia

Jakim cudem uznałeś drogę z trawnikami z obu stron za podporządkowaną?
        • ursus104 Re: Quiz z pierwszeństwa 18.08.16, 13:50
          daltonizm i te sprawy
          a poza tym zamysliłem sie jak to wszystko w realu działa
          • klemens1 Re: Quiz z pierwszeństwa 18.08.16, 15:55
            ursus104 napisał:

> daltonizm i te sprawy
            > a poza tym zamysliłem sie jak to wszystko w realu działa

Jeżeli daltonizm to tym bardziej nie powinieneś uznać tej drogi za podporządkowaną.
            A działanie w realu nie ma tu nic do rzeczy - ja wybrałem odpowiedź "realną" i była błędna.
    • qqbek Re: Quiz z pierwszeństwa 18.08.16, 13:42
      9/10
      Wszystko przez to, że w pytaniu 8 nie zauważyłem braku A-7 przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym (ostrzeżenie o trawniku w jednym z wcześniejszych postów uchroniło mnie przed daniem pierwszeństwa zjeżdżającemu z podjazdu - ale było podchwytliwe, więc można mi też 8/10 zaliczyć).

Fajny quiz :)

Połowa "kierowców" z mojego osiedla (przewaga skrzyżowań równorzędnych) by na nim poległa z kretesem.
    • samspade Re: Quiz z pierwszeństwa 18.08.16, 13:47
      9/10
    • 1realista cieniaki jesteście 18.08.16, 13:55
      10/10. Się czyta przepisy to wiadomo jak takie quizy rozwiązywać.
      A w praktyce zachowania na tych obrazkach będą nieco inne bo zachowanie kierujących jest dynamiczne.
      • klemens1 Re: cieniaki jesteście 18.08.16, 15:54
        A ty jak się domyśliłeś, że droga pomiędzy trawnikami to podporządkowana?
    • liczbynieklamia Re: Quiz z pierwszeństwa 19.08.16, 09:50
      Miałem 10/10, zastanawiałem się nad pytaniem 5 - czy samochód czerwony wyjeżdża z posesji, czy nie. Jeżeli uznajemy, że tak, to odpowiedź jest oczywista - najpierw przejeżdżają czerwony i różowy, potem żółty, na koniec czerwony (odpowiedź nr 1). Jednak wówczas na rysunku nie ma żadnego skrzyżowania, o którym mowa w pytaniu (droga z wjazdem nie tworzy skrzyżowania). Musielibyśmy więc uznać, że czerwony samochód nie stoi na wyjeździe z posesji, tylko przed skrzyżowaniem (równorzędnym z racji braku znaków). Prawidłowa odpowiedź na tak sformułowane pytanie brzmi więc: najpierw różowy, potem czerwony, czarny, a na końcu żółty jako włączający się do ruchu. Taka odpowiedź jednak w ogóle nie występuje.
      • grzek Re: Quiz z pierwszeństwa 19.08.16, 20:46
        Chyba w 5 na tym polegało, żeby na podstawie odpowiedzi wydedukować na jakiej drodze znajduje się czerwony
        • liczbynieklamia Re: Quiz z pierwszeństwa 20.08.16, 13:01
          Na podstawie pytania trzeba zaś wydedukować, że jest to droga, a nie wyjazd.
          • tiges_wiz Re: Quiz z pierwszeństwa 20.08.16, 23:59
            bo ja to już raz zrobiłem i miałem 9/10 uznając to za skrzyżowanie zgodnie z opisem, a więc równorzędne ;)
    • bimota Re: Quiz z pierwszeństwa 19.08.16, 14:56
      5/10, MIMO ZE PRAWIDLOWO ODPOWIEDZIALEM NA 9 (A W 1 CHYBA POMYLILEM KOLORY)...
    • kura_wuja Re: Quiz z pierwszeństwa 19.08.16, 23:46
      A ja mialem 3/10 i jakos zyje. Tylko u nas na wsi sa 2 skrzyzowania ze swiatlami (najczesciej sa wylaczone), nie ma rond i tramwajow. Ale i tak dalej nie jezdze.
    • tiges_wiz Re: Quiz z pierwszeństwa 20.08.16, 23:38
      10/10, choć kilka takich dziwnych ... w tym ostatnim np. ten drugi tramwaj niby puszcza auto, bo ma a-7, ale przecież przejadą oba od razu.
    • tiges_wiz pytanie piąte 20.08.16, 23:43
      W jakiej kolejności przejadą przez skrzyżowanie te samochody?
      ja uznałem, że to jednak wyjazd z posesji po tym zielonym, ale jak napisali, że to skrzyżowanie to tak jest błąd. Czerwony jedzie przed czarnym, bo jak jest parking albo wyjazd z posesji to nie ma skrzyżowania wg. pord.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka