Dodaj do ulubionych

Fiat Brava

IP: *.kolno.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 15:25
Czy warto kupic uzywane Brava 1.2 z rocznika 1998 - 1999, jakie macie opinie o
tym samochodzie (awaryjnosc, koszty eksploatacji, cena, stosunek ceny do
jakosci itp.)
Obserwuj wątek
    • Gość: uf Re: Fiat Brava IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 15:45
      opinie na temat tego samochodu są ...sprzeczne.
      Auto Motor i Sport twierdzi na przyklad, że używane Bravo/Brava to bardzo dobry
      zakup, bo podobnie jak Peguot 306, sa to NIEDOCENIANE auta. Ceny tych uzywanych
      modeli są niskie w stosunku do tego co w zamian się otzrymuje (jakość,
      trwałość, awaryjność, zużycie paliwa itd). Równiez w raportach TUV awaryjość
      tych aut była bardzo niska.

uf
    • Gość: Eug Re: Fiat Brava IP: 173.1.0.* 15.04.02, 15:45
      Warto ale ja bym poszukał cos z silnikiem 1,6.
      Kilka dni temu był podobny wątek sprawdź na kolejnych stronach.
      Polecam str. www.brava.supermedia.pl
      • Gość: artih Re: Fiat Brava 1.2i 16V 80 KM. IP: *.save.pl 15.04.02, 15:54
        Silniczek bardzo oszczędny, nowoczesny i stosunkowo dynamiczny (do setki lepiej
        niż Golf IV 1.4i 16V 75KM) !!!
    • Gość: Krzysiek Re: Fiat Brava IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 16:00
      Polecam. W tych rocznikach bolaczki zostaly wyeliminowane i to naprawde jest
      udane auto. Niezla dynamika i oszczednosc zarazem.
      Co do usterek to nie bylo zadnych do tej pory (60kkm). Tak przy 100kkm czeka
      Cie wymiana wahaczy przednich (koszt ok.1000zl).
    • Gość: bocian Re: Fiat Brava IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 15.04.02, 16:23
      Gość portalu: As napisał(a):

> Czy warto kupic uzywane Brava 1.2 z rocznika 1998 - 1999, jakie macie opinie o
      > tym samochodzie (awaryjnosc, koszty eksploatacji, cena, stosunek ceny do
      > jakosci itp.)

Jeżdże Ar ale fiaty szczerze odradzam. Miałem brawę 1,4 12V i po 17 tys km
      musiałem robić zawieszenie. Ponadto problemy z elektryką i jakość spasowania
      całości do d....
      Pomyśl o japończyku nawet ciut starszym a napewno mniej awaryjnym.
      pozdrawiam
    • Gość: vd Re: Fiat Brava IP: *.krakow.topware.pl 15.04.02, 16:36
      wlasnie sprzedaje swoja brave 1.6 r. 99 , (nie koniecznie namawiam) i moge
      polecic ta wersje, zrobilem nia 60 000 km bez wiekszych problemow (klocki,
      duperele), spore auto, swietnie sie prowadzi, dymaniczne, przytulne, jesli
      kogos nie zrazaja troche trzeszczace tu i owdzie plastiki to polecam , jesli
      masz pytanka to wal smialo
      pozdrawiam
      • Gość: Robson Re: Fiat Brava IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 16:59
        Zamiast bravy 1.2 kup starsza brave 1.6,jak bedziesz mial pelny poklad to nie
        bedzie ci brakowalo mocy.Ale jesli nie masz wyboru to generalnie brava jest
        fajnym autkiem!
    • Gość: piotras Re: Fiat Brava IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.04.02, 01:42
      Ludzie mają rację.
      Poszukaj Bravy 1.6 (1.2 jest za słaby na taki samochód).
      I nie przejmuj się wyssanymi z brudnych paluchów opiniami o awaryjności Brav.
      Z moją jeżdżę tylko na przeglądy,a do silnika zaglądam wtedy,kiedy kończy się
      płyn do spryskiwaczy.
      Bo wiem,że wszystkie inne płyny i olej w silniku JEST.
      I jeszcze nigdy nie zdarzyło się,żebym gdzieś nie dojechał.

Ale niestety zbliża się rozwód z Fiatem,bo to Stilo....
      PZDR.

• Gość: zeo Re: Fiat Brava IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 10:07
      uwazam ze Brava z tym silnikiem jest bardzo interesujacym autkiem i wcale nie
      jest prawda ze silnik jest za slaby. Jezdzilem troche Bravo 1.2, na autostradzi
      do Poznania w 4 osoby jechalismy 190 km/h (przynajmniej tyle bylo na liczniku)
      a w srodku bylo wzglednie cicho i przyjemnie, a na trasie Lodz-Szczyrk-Lodz w 3
      osoby srednie spalanie wynioslo ok 7,3l (predkosc na trasie do 150 km/h i
      troche ostrej jazdy po gorach). Pewnie ze nie ma przyspieszenia jak wyscigowka
      ale jezeli nie potrzebujesz sie codzienni scigac to moc 82KM w wiekszosci
      sytuacji w zupelnosci wystarczy do sprawnego poruszania sie.
      • Gość: Sławek Re: Fiat Brava IP: 192.168.3.* 16.04.02, 10:23
        Gość portalu: zeo napisał(a):

Ja w 1.6 miałem w dwie osoby 215 km/h na liczniku.Proste:jezdzisz po mieście 1.2,
        w trasy 1.6.Tak czy owak w tym przedziale cenowym to chyba najlepsza alternatywa
        (koszty,wygląd,wiek,osiągi)
        polecam

pozdrawiam
        > uwazam ze Brava z tym silnikiem jest bardzo interesujacym autkiem i wcale nie
        > jest prawda ze silnik jest za slaby. Jezdzilem troche Bravo 1.2, na autostradzi
        >
        > do Poznania w 4 osoby jechalismy 190 km/h (przynajmniej tyle bylo na liczniku)
        > a w srodku bylo wzglednie cicho i przyjemnie, a na trasie Lodz-Szczyrk-Lodz w 3
        >
        > osoby srednie spalanie wynioslo ok 7,3l (predkosc na trasie do 150 km/h i
        > troche ostrej jazdy po gorach). Pewnie ze nie ma przyspieszenia jak wyscigowka
        > ale jezeli nie potrzebujesz sie codzienni scigac to moc 82KM w wiekszosci
        > sytuacji w zupelnosci wystarczy do sprawnego poruszania sie.

• Gość: vd Re: Fiat Brava IP: *.krakow.topware.pl 16.04.02, 10:51
      czytam sobie wasze posty i jakos tak nie widze za duzo nie zadowolonych z tego
      auta (czyt. fiata), ponizej jest podobny watek dotyczacy punto, a jeszcze nizej
      marei gdzie sie podziala ta legendarna awaryjnosc? czyzby to byly echa epoki
      125p?
      pozdrowka
      • Gość: Miky Re: Fiat Brava IP: 158.66.116.* 16.04.02, 10:54
        IMO wytłumaczenie jest takie: ten, kto jeździ fiatem 40 i więcej tys. rocznie
        narzeka. Ci, co jeżdżą mało- chwalą. To samo dotyczy DU i innych skód:)
        Pozdrawiam
        • Gość: vd Re: Fiat Brava IP: *.krakow.topware.pl 16.04.02, 11:59
          ja robie 30 000 tys rocznie i chwale sobie ale pracuje nad tym zeby poprawic
          wynik, moj sasiad kiedys mowi do mnie tak : "ja kupuje tylko nissany bo one
          sie nie psuja..." ja go pytam podchwytliwie ile kilometrow robi miesiecznie
          swoja almera, na to sasiad " 200 (slownie dwiescie)," maxime sprzedal w wieku 4
          lat z 14 000 tys :), szczesliwy ten kto kupil to auto
          pozdrw
          • toreado Re: Fiat Brava 16.04.02, 16:05
            Mam od nowości bravę 1.6 z 1998 r. Przejechałem 52 tys.,nie narzekam. Plusy -
            luźno, wygodnie, bez awarii. Minusy - dużo pali (średnia powyżej 8)i....to
            chyba koniec.
      • Gość: Marek Re: Fiat Brava IP: 172.18.118.* 16.04.02, 16:09
        Moze niezadowoleni maja dosc pisania? Ja po jednej probie z Brava (mialem ja
        niecale dwa lata) bym raczej Fiata nie kupil. Jak chcesz wiedziec dlaczego, to
        poszukaj moich postow.
        • Gość: vd Re: Fiat Brava IP: *.krakow.topware.pl 16.04.02, 16:16
          cze marek
          wiem czytalem, znam historie nie zazdroszcze, ale znam kilku rownie
          doswiadczonych userow, vw, renaultow, cyfroenow i innych aut
          pozdrawiam
          • Gość: Marek Re: Fiat Brava IP: 172.18.118.* 16.04.02, 16:23
            Jest tak jak piszesz. Niezawodnosc samochodu zalezy bardziej od szczescia niz
            od marki. No moze z wyjatkiem Toyoty i Lexus'a. Choc ostatnie problemy Toyoty i
            Lexus'a z olejem i zacierajacymi se silnikami troszke podwazyly moja wiare w ta
            marke.

W moim Grand Prix polecial wlasnie termostat - zacial sie w stanie stale
            otwartym. Naprawa - $230 z czego $100 to sprawdzenie ze to rzeczywiscie
            termostat. Na szczescie mam przedluzona gwarancje i z wlasnej kieszeni musialem
            wydac $79. Z tego $24 jeszcze od tych oszustow od gwarancji mam nadzieje
            wyrwac. Reszta to $50 - udzial wlasny i jakies grosze oplat za zanieczyszczenie
            srodowiska i przetworzenie starego plynu z chlodnicy.
    • Gość: pol Re: Fiat Brava IP: *.polkomtel.com.pl 18.04.02, 11:46
      Jeździłem Bravą dwa lata /1.6 16v/ zrobiłem nią pow. 70 tyś.
      Generelanie przestrone i ładne auto, dynamiczne ale:
      duży hałas w kabinie, duże spalanie, miałem problemy z chłodzeniem nonstop
      topiła się kostka styku przy wiatraku powodując nieuruchamianie się go, było to
      bardzo uciążliwe, wymieniłem alternator - pękł, napinacz paska klinowego
      wymiana średnio co 3-4 miesiące, pozatym częste małe usterki. Podsumowując było
      to auto upierdliwe, często zdrzały się jakieś małe usterki. Ja drugi raz bym go
      niekupił, nawet za niską cenę, ale może to mój egzemplarz był pechowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka