Dodaj do ulubionych

Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem?

08.09.16, 09:36
ja właśnie się zachwyciłem silnikiem 1.2 w citroenie C3 picasso.
auto żwawe, błyskawicznie reaguje na gaz. Jedzie na każdych obrotach. A przy tym mało pali i jest cichy. na autostradzie pow. 140km/h najbardziej przeszkadzało mu pudełkowate nadwozie, rzucane podmuchami wiatru. Silniczek dzielnie parł naprzód. Wskaźnik sugeruje zmiany biegów tak, żeby jeździć na obrotach 1500. nie wydaje przy tym niemiłych dźwięków.
Trochę warczy brak parzystego cylindra ale idzie z tym żyć.
Przesiadka do mojego diesla z turbodziurą była smutna.
Na papierze mam lepsze parametry ale w ruchu miejskim żwawszy się wydaje ten mały silniczek.
Obserwuj wątek
    • poohdell Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 09:43
      Mam 4-letnie doświadczenie i nastepne będzie też turbo benzyna. Też francuskie. Powinien, zgodnie z rozlicznymi przepowiedniami, zepsuć się już ze 4 razy, ale jakoś nie chce. Rozrząd na łańcuchu i wszystko chodzi.
      • loyezoo Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 09:52
        Napisz jaki przebieg,bo to,że jeździ 4 lata o niczym nie świadczy.
        • poohdell Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 10:58
          100 tys.Tylko albo aż.
    • nazimno Coooo....??? 08.09.16, 10:43
      Cytuje: "Wskaźnik sugeruje zmiany biegów tak, żeby jeździć na obrotach 1500"

Coooo, przy benzyniaku, moze jeszcze przy 100 te 1500, co ???

Chyba Ci sie palec na klawiaturze osunal...przy tym 1500...
      • klemens1 Re: Coooo....??? 08.09.16, 10:56
        nazimno napisał:

> Cytuje: "Wskaźnik sugeruje zmiany biegów tak, żeby jeździć na obrotach [b]1500[
        > /b]"
        >
        > Coooo, przy benzyniaku, moze jeszcze przy 100 te 1500, co ???
        >
        > Chyba Ci sie palec na klawiaturze osunal...przy tym 1500...

To, że nie ma przy 100 1500, tylko więcej nie oznacza, że wskaźnik nie sugeruje jazdy przy 1500.
        • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 10:59
          Chyba sie cos zepsulo. Sugerowanie 1500 jest technicznie wykluczone przy przecietnych
          drogowych predkosciach i stosownych przelozeniach w takim jezdzidelku.
          • wujaszek_joe Re: Coooo....??? 08.09.16, 11:09
            musisz przekazać tą cenną uwagę koncernowi PSA
            • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 11:27
              1. Na jakim biegu jedziesz te "140", o czym wspominales?
              2. Jakie jest wskazanie obrotomierza w pkt. 1?
              3. Jaka jest sugerowana wysokosc obrotow?

PS
              Tylko nie konfabuluj, bo wszystko jest do sprawdzenia.
              I nie jecz jak sie osmieszysz.
              • wujaszek_joe Re: Coooo....??? 08.09.16, 14:20
                na najwyższym.
                nie pamiętam. pewnie 4tys lub nieco mniej
                nie jest sugerowana żadna wysokość obrotów. gdy masz np. drugi bieg i lekko przyśpieszasz, to po przekroczeniu dwóch tysięcy pojawia się strzałka z sugestią wbicia trójki, na której mamy wtedy ok 1500obr/min.
                I przy tej niskiej jak dla mnie wartosci silnik nie wpada w drgania przy przyspieszaniu, można normalnie jechać.
          • klemens1 Re: Coooo....??? 08.09.16, 11:49
            nazimno napisał:

> Chyba sie cos zepsulo. Sugerowanie 1500 jest technicznie wykluczone przy przeci
            > etnych
            > drogowych predkosciach i stosownych przelozeniach w takim jezdzidelku.

Niektórzy jeżdżą po mieście albo czasami muszą zwolnić.
            Jeździłem z podpowiadaczem a teraz jeżdżę automatem - 1500 to ulubione obroty obu.
            • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 12:00
              Benzyna czy wysokoprezny?
              • klemens1 Re: Coooo....??? 08.09.16, 12:11
                Benzyna - z wysokoprężnym wcale nie jest lepiej.
                Zresztą - i tak podlukrowałem. Skrzynia potrafi zrzucić na 1300.
                • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 12:30
                  Ale nie przy 140.
                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Coooo....??? 08.09.16, 12:38
                    U mnie s-tronic potrafi wrzucić biegi powyżej 2 na 1000obr z malutkim okładem. Oczywiście przy jeździe ze stałą prędkością. 2.0TFSI. Absurd, ale tak jest
                    • crannmer Re: Coooo....??? 08.09.16, 12:53
                      duze_a_male_d_duze_m napisał:
                      > Absurd, ale tak jest

Czemu absurd?
                      • klemens1 Re: Coooo....??? 08.09.16, 14:23
                        crannmer napisał:

> > Absurd, ale tak jest
                        >
                        > Czemu absurd?

Bo w realnym świecie, przy takich obrotach wystarczy musnąć nieco mocniej gaz i jest redukcja. W automacie - w ręcznej, jeżeli ktoś by jeździł zgodnie z podpowiedziami, to by zmieniał bieg co kilka sekund.
                        • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 14:38
                          W przypadku DSG mozna sie pozbyc tych mulowatych oszczednosci, przelaczajac na "S".

• klemens1 Re: Coooo....??? 08.09.16, 14:44
                            nazimno napisał:

> W przypadku DSG mozna sie pozbyc tych mulowatych oszczednosci, przelaczajac na
                            > "S".

Wtedy przy emeryckim rozpędzaniu się, kolejny bieg wrzucany jest po osiągnięciu 3.5-4 krpm. Przy NIECO dynamiczniejszej jeździe (ale nadal spokojnej) silnik już wyje.
                            • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 14:59
                              A co sie dziwisz.
                              S to sportowy tryb. Emeryci wysiadka.
                              • klemens1 Re: Coooo....??? 08.09.16, 15:59
                                nazimno napisał:

> A co sie dziwisz.
                                > S to sportowy tryb. Emeryci wysiadka.

Nie dziwię się.
                                Stwierdzam, że ten tryb jest do dupy, to nie da się nim NORMALNIE jeździć. Na D też się zresztą nie da.
                                Następny będzie manual.
                                • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 16:02
                                  D jest, jak sama nazwa wskazuje, dla D wolowych czyli powolniakow.

• duze_a_male_d_duze_m Re: Coooo....??? 08.09.16, 16:13
                                    To E dla kogo? Na S kultura pracy jest niska.
                                    • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 16:45
                                      W DSG jest tylko PRNDS.

PS
                                      A E w skrzyniach automatycznych to prawie to samo, co D.
                                      Czyli E jest dla elefantow.
                                      • duze_a_male_d_duze_m Re: Coooo....??? 08.09.16, 18:12
                                        Trybow jest wiecej, szczegolnie dla jazdy do przodu :)
                                        • nazimno Re: Coooo....??? 09.09.16, 09:45
                                          Dla kazdego... po trochu.
                      • duze_a_male_d_duze_m Re: Coooo....??? 08.09.16, 16:10
                        W mojej ocenie niezdrowo dla napedu, 6bieg i 45km/h.
                        • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 17:05
                          Ale baby tak jezdza (i dupy wolowe tez) i jeszcze przyspieszaja na 6-tym.
                    • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 13:10
                      Porownaj to z charakterystykami slnika.

tiny.pl/gwgnl

PS
                      To tylko przyspiesza nieuniknione klopoty z "dwumasa".

• klemens1 Re: Coooo....??? 08.09.16, 12:39
                    Kwestia braku dodatkowych biegów.
                    Jeżeli jest wyższy bieg i obroty spadną po zmianie na niego w okolice 1500, to wskaźnik to zasugeruje, a skrzynia bezczelnie bieg zmieni.
          • qqbek Re: Coooo....??? 08.09.16, 23:28
            Ale dlaczego?
            Mój "wolny ssak" potrafi wrzucić wyższy bieg przy 1600.
            Fakt, to nie jest uturbiona benzyna, ale wszystko to kwestia dostępnej mocy i momentu obrotowego. Jak tego nie brakuje... to dlaczego nie?
      • tbernard Re: Coooo....??? 08.09.16, 11:33
        Jeśli na równej nawierzchni przy najwyższym biegu auto jedzie wolniej niż 100 i kierowca delikatnie przyśpiesza, to raczej już nic nie sugeruje (a raczej nie zdziwił bym się gdyby zasugerował redukcję, gdyby ktoś na najwyższym biegu jadąc nagle gaz do dechy wdepnął). Pewnie te sugestie działają przy niższych biegach podczas umiarkowanego rozpędzania. No i są to tylko sugestie, które należało by rozumieć tak: Sugeruję wrzucić wyższy bieg jeśli obecna prędkość już Cię zadowala. Ale jeśli kogoś nie zadowala i chce szybciej przyśpieszać to rzecz jasna ignoruje takie sugestie.
        • nazimno Re: Coooo....??? 08.09.16, 11:42
          Popatrz na ten diagram i na moc przy 1500.

www.alle-autos-in.de/img/448px/jwo20121202163857.jpg

"Wujaszek Hania" (gra slow) po prostu cos pisze, ale nie za bardzo wie, ze sie ludziska beda smiac.
          • wujaszek_joe Re: Coooo....??? 08.09.16, 14:41
            ty chyba połączyłeś w mojej wypowiedzi dwa zdania w jedno i wychodzi ci, że przy 140km/h miałem obroty 1500. Nie było to moim zamiarem.
    • ursus104 Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 11:51
      No właśnie, jak to właściwie jest z tymi doładowanymi benzynówkami w kwestii trwałości? Jeżdżą długo czy się rozsypują tak jak to niektórzy wieszczą?
      Warto przesiadać się z wolnossącej V-6 na doładowaną R4 o podobnej mocy?
      • wicehrabia.julian Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 12:07
        ursus104 napisał:

> Warto przesiadać się z wolnossącej V-6 na doładowaną R4 o podobnej mocy?

a czemu nie? nie możesz jedynie oszczędzać na oleju i powinno być ok
      • liczbynieklamia Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 18:12
        Samochód może jeździć bardzo podobnie, niektórzy lubią turbo, ja wolę większą pojemność. Trwałość? Jeżeli zejdzie się np. 800 tysięcy nawet na 300 tysięcy kilometrów, to 99% użytkowników tego nawet nie zauważy. Bardziej obawiałbym się awaryjności (więcej droższego osprzętu). Dla mnie największy regres to jednak kultura pracy.
        No i jest jeszcze problem mentalny - dlaczego oszczędność wynikająca z zastąpienia V6 przez R4 turbo (naprawdę duża - koszty produkcji i akcyza) ma trafiać do kieszeni producenta, a nie mojej?
    • kanna13 Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 12:48
      Zmieniłem całkiem niedawno kultowego 105 konnego turbo diesla z przebiegiem 115 tys.używanego od nowości na małą turbo benzynę 1,2 tsi o mocy podobnej bo 110 KM. Diesel miał 250 Nm, a benzyna ma 185 Nm max momentu. Samochody porównywalne gabarytowo (minivany). Nowy jest troszkę lżejszy. I ta mała benzyna jeździ lepiej. Bardziej ochoczo przyspiesza i najważniejsze, że nie zmusza do ciągłej zmiany biegów bo jedzie od jakiś 2 tys do ponad 5 tys. obrotów. Reakcja na gaz jest natychmiastowa. Do tego jest znacznie ciszej, brak jakichkolwiek wibracji, spalanie identyczne.
      Podobnie komputer sugeruje jazdę w zakresie 1,5-2 tys. obrotów i wcale nie jest to przesada.
      Jedyny minus ale nie silnikowy jest taki, że teraz z tyłu jest belka a w dieslu był klasyczny wielowahacz
      • nazimno Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 13:03
        Sranie w banie.

www.angurten.de/Bilder/getriebediagramme/949-20.jpg
        • kanna13 Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 17:25
          Nie zdanie w banie tylko realne porównanie dwóch konkretnych silników do tego w podobnych samochodach.
          Ten mały tsi pozwala na 3 biegu jadąc 50 km/h można wcisnąć gaz i odciągnąć do 120 bez zmiany biegu na wyższy. Podobnie jadąc na 4 biegu w okolicach 90 czy 100 po wciśnięciu gazu ciągnie do 150 też bez zmiany. W dieslu wymagało to każdorazowo zmiany biegu na wyższy w trakcie takiego przyspieszania bo kończyły się użyteczne obroty.
          Co prawda tym tsi przejechałem dopiero niecały 1000 km ale odczucia są jednoznaczne. Przy nim diesel to była straszna padaka. Żeby jako tako jechał wymagał po pierwsze trzymania obrotów w granicach 2 tys. a po drugie przy niecałych 4 już wymagał zmiany biegu na wyższy. Czyli zakres użytecznych obrotów był bardzo mały. W tsi ten zakres jest dwa razy szerszy od 1,5 do 5,5 - 6 tys i jeździ się nim znacznie przyjemniej szczególnie w mieście.
          • wujaszek_joe Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 20:23
            O tą reakcję na gaz chodziło mi najbardziej. ten mały piździk jechał zawsze. A mój staromodny diesel (zachipowany na 155km diesel 1.8 w mondeo mk4) wyrywa kierownicę dopiero gdy nabierze pary. wcześniej nie dzieje się nic. A ta para też się szybko kończy.
            • kanna13 Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 09.09.16, 08:12
              Bo charakterystyka momentu w tych piździkach jest stosunkowo płaska i bliska maksimum w szerokim zakresie obrotów bo od ok. 1,5 tys do jakiś 4 tys. i po prostu jeździ się tym przyjemniej niż podobnym mocowo dieslem.
              Tylko by to zrozumieć to trzeba się po prostu przejechać :-)
              Oczywiście musimy porównywać silniki o podobnych osiągach. Ja odnosilem się do 105 konnego 1,9 TDI na pompowtryskach.
            • allegropajew Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 09.09.16, 21:18
              Bo diesel to auto do ciężarówki. Dobry użytkowy R6 (poj. skokowa ok. 9 litrów, moc rzędu 350KM) ma typowo stały moment maksymalny w przedziale 1100-1200 obrotów, ale za to w przedziale 1200-1800 ma w zasadzie stałą moc (powiedzmy 320 przy 1200 i 350 przy 1800).

12-litrowy osiąga ponad 400 KM, 16 litrowy zwykle koło 500. Volvo robi 16 litrów 610 KM.

W połączeniu z 12 biegami w przód, dwoma w tył i jeszcze reduktorem dwubiegowym można wykonywać przewóz tonażowy, łącznie z 60 tonami dłużycy na kłonicowej naczepie (w Szwecji dozwolone). Hamuje toto na 40 metrach (awaryjnie, tylko raz, ale zawsze).

Gościula
    • liczbynieklamia Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 18:02
      Chyba jedyny naprawdę pozytywny przykład downsizingu to Polonez 1.4 ;)

• allegropajew Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 09.09.16, 21:23
        Tylny most, mimo zęba mniej (a może dlatego, bo zeszli z 43:11 na 43:10) błyskawicznie zaczynał wyć, po czym szybko kończył...

Gościula
        • waga170 Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 09.09.16, 22:28
          Prawdopodobnie z powodu 43:10. Przy takim przelozeniu ta sama para zebow spotykala sie co 4,3 obrotu, podczas gdy przy 43:11 spotykalaby sie raz na rok (nieskonczona liczba miejsc po przecinku). Kolega kiedys jechal Polonezem za mna i przy 90-tce tak mu wyl dyferencjal ze ja to slyszalem w pierwszym samochodzie.
    • do.ki Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 08.09.16, 19:37
      Ten dwulitrowy biturbo w nowym XC90 T8 (czyli hybrydowym) podobno daje radę, choć spalanie w realu (ok. 8 l/100 km) mocno odbiega od katalogowego (2,1 l/100 km)
    • ari Re: Macie jakieś doświadczenia z downsizingiem? 09.09.16, 11:12
      Mam dość duże porównanie, prywatnie i służbowo jeździłem samochodami rożnych marek, napędzanymi silnikami diesla, wolnossącymi bądź uturbionymi benzynami.
      O samochody dbam, mam do nich dobrą rękę, a jedyny który sprawiał mi przez ostatnie 15 lat problemy to VW TSI 1.4 160KM (rozrząd - masakra). To taka najkrótsza odpowiedź.

Z Twoich argumentów przyjmuję użyteczny zakres obrotów i reakcję na gaz - tale tylko do prędkości ok. 120 km/h. Przy wyższych prędkościach ani dynamika ani spalanie nie robią już "łał".
      Moja opinia co do trwałości downsizingu jest ukształtowana przez TSI
      Jeśli jeździsz głównie po mieście - OK, turbobenzyna da radę. Jeśli robisz duże przebiegi po trasach szybkiego ruchu, jest to kiepska opcja.

Acha, zgadzam się, że francuskie samochody są super :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka