Dodaj do ulubionych

auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę

01.10.04, 13:11
Potrzebuję auta do typowo miejskiej jazdy (sklep, przychodnia lekarska itp.).
Ma to być niewielki samochód, ale koniecznie 5-drzwiowy ze wzgl. na małe
dziecko (wsadzanie/wysadzanie z fotelika). Zastanawiam się nad Toyotą Yaris,
Oplem Corsą, Renault Clio, Skodą Fabia. Może coś jeszcze powinnam dopisać do
listy?
Zależy mi na komforcie jazdy w mieście, bezpieczeństwie i bezawaryjności
(wsiadam i jadę) a nie na dodatkowych wizualnych bajerach typu lakierowane
lusterka czy chromowana dźwignia biegów.

Czy polecacie automatyczną skrzynię biegów?
Jaka jest róznica między skrzynią automatyczną a uniwersalną MMT w Yarisie? -
chodzi mi głównie o technikę prowadzenia samochodu jak i wygodę.

Dodam że od 8-9 lat nie jeździłam samochodem, wcześniej tylko na "starych
gratach", więc w temacie jestem "zielona" :)))

z góry dziękuję za wszelkie sugestie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • remo29 Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę 01.10.04, 13:58
      Skoro dawno nie jeździłaś to rozważ samochód używany, bo poobijany i obrysowany nowy samochód bardzo boli :)
      • qwsa12 właśnie myślę o używanym, tak 2-3latku... 01.10.04, 18:16
        mógłby być nawet porysowany bo wtedy cena będzie niższa :)
        wygląd nie ma wielkiego znaczenia
        zależy mi na wygodzie prowadzenia, parkowania, ogólnie używania
    • Gość: Magda Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę IP: 213.184.10.* 01.10.04, 13:59
      Fiat Panda, Kia Picanto- bez bajerow ok.32000zl.
    • greenblack Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę 01.10.04, 18:18
      Najtańszy nowy z automatem to Panda.
    • Gość: wlodek100 Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę IP: *.astral.lodz.pl 01.10.04, 18:29
      Najmniej awaryjny jest z tego podobno Yaris, chociaż ma drobne, ale wkurzające
      wady -trzeszczenie deski rozdzielczej, stukanie w zamku w drzwiach, gorsza
      praca prawej wycieraczki (przynajmniej mój egzemplarz). Właśnie jutro jadę po
      raz trzeci w tej sprawie do ASO - poprzednie wizyty pomogły tylko częściowo.
      Poza tym: bardzo dobra widoczność do przodu i na boki (do tyłu gorzej), siedzi
      się wysoko i wygodnie, bardzo efektywne wspomaganie kierownicy, świetne
      trzymanie się drogi, dobre hamulce, cicha praca silnika do 95 km/h (wersja
      1.0), stosunkowo niewielkie zużycie paliwa.
      • g.i.jane Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę 01.10.04, 19:32
        Jeśli małe to rozważyłabym Toyotę Yaris albo Hyundaya Getz. Jeśli dla kobiety
        to koniecznie ze wspomaganiem kierownicy i klimą.
        • Gość: Thea Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę IP: *.arcor-ip.net 01.10.04, 22:02
          Jezdze juz od wielu lat, czytajac Twoja wypowiedz zaraz wiedzialam, ze chodzi
          tu o wypowiedz kobiety. Na co masz zwazac przy kupnie auta, na twoje
          bezpieczenstwo, to znaczy auto powinno miec co najmniej ABS, ESP, Servo;
          klimatyzacje i byc funkcionalne. Jesli chodi o auto, ktore ma malo awarii to
          radze ci kupic auto nowe, albo 1 do 2 lat. Powiedziawszy prawde nie kupila bym
          auta uzywanego w Polsce, dlaczego? Otoz, te Polskie drogi i ci "wspaniali
          kierowcy" (zaznaczam nie wszyscy) na tych drogach, czesto widzialam auto w
          nieotpowiednich rekach, takie auto moze byc nowe, ale nie zdatne do dalszego
          uzywania i bardzo niebespieczne. Poczytaj tylko te forum to ci wystarczy.
          Polecam ci: Polo; Clio, Golf, Skode
    • 01boryna Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę 01.10.04, 22:10
      Nie wiem jak to wyglada cenowo w Polsce, ja moge polecic Corse. Moja zona od
      dwoch lat jezdzi Corsa 75PS Automatic (automatic jest szczegolnie wart
      polecenia) i jest bardzo zadowolona. Przez ten czas nie bylo ZADNEJ awarii, auto
      jest wygodnie duze (mimo trzech drzwi - fotelik dziecka jest z tylu, nie ma
      problemu z dojsciem), do jazdy miejskiej wystarczajaco szybkie. Rewelacyjnie
      zwrotne przy parkowaniu.
      Wybor nalezy do Ciebie....
    • Gość: wlodek100 Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę IP: *.astral.lodz.pl 02.10.04, 07:21
      Zapomniałem napisać, że Yaris ma najlepsze wyniki testów zderzeniowych ze
      wszystkich małych aut, lepsze, niż część samochodów od niego większych. Na co
      dzień to mało ważne, ale w przypadku kolizji może uratować życie albo zdrowie.
    • Gość: pomocnik Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę IP: 81.190.172.* 02.10.04, 12:34
      Jak się nieznasz to kupuj nową Pandę - będziesz miała pewność że auto jest ok.
      Nic nie zastąpi tego zapachu plastiku i świeżośći. Kup podstawową wersję. Dokup
      do tego oczywiście listwy boczne, zapalniczkę samochodową, a jak jest taka
      możliwość to zamykany korek wlewu paliwa i progi zabezpieczające. Lakier zwykły
      niemetalik, najładniejszy jest niebieski.
      Jeśli starsze to Jaris jest dobry ale drogi i ciężko kupić, jak nie znajdziesz
      to polecam Fiata Punto 1.3Jtd - spalanie na trasie 3,5l/100 a w mieście
      5,5l/100km - najlepiej 2-3latek.
      pozdrawiam
    • Gość: gsi Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 02.10.04, 12:51
      Nowa Panda będziesz zadowolona!
      • szymcior3 Re: auto miejskie dla kobiety? proszę o poradę 02.10.04, 14:05
        Panda to Fiat, a jeszcze nie słyszałem by włoskie auta tej klasy cieszyły się
        dobrą opinią, chyba, że ktoś lubi jak coś się psuje i ma czas jeździć do
        serwisu, to samo tyczy się wszystkich francuzów (Ranault, Peugeot). Opieram się
        na opiniach wielu znajomych co pokupywało sobie małe miejskie autka różnych
        producentów, kusząc cenami, atrakcyjnym wyglądem itp.
        Jeśli chodzi o tą klase samochodó to polecam Opla Corse (Opel ostatnio
        niesamowice się poprawił, Agila ostatnio nawet wskoczyła na podium
        bezawaryjnych aut), no i oczywiście jak dla kobiety Toyota Yaris, wystarczy
        spojrzeć ile tych aut na ulicy mimo, że jest bardzo droga.
        • Gość: pomocnik Fiat Panda najlepszy IP: 81.190.171.* 02.10.04, 15:36
          szymcior3 napisał:

> Panda to Fiat, a jeszcze nie słyszałem by włoskie auta tej klasy cieszyły się
          > dobrą opinią,

Akurat w tej klsie, czyli małych aut, to Fiat jest dobrym producentem. Co do innych klas to masz rację. Np. SC z ocynkowanym nadwoziem jest dobrym autem, ale Siena już kompletną pomyłką. Akurat Panda najeży do tych lepszych.
    • qwsa12 dziękuję wszystkim za opinie! 04.10.04, 21:10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka