Dodaj do ulubionych

Odtrąbiono koniec downsizingu

29.01.17, 20:35
Nowy silnik 1,5 litra o mocy 111 KM zadebiutuje w odświeżonej Toyocie Yaris i zastąpi mniejszą, doskonale znaną jednostkę 1.33. To przykład na to, że w rzeczywistych warunkach większy motor jest oszczędniejszy i sprawniejszy.

Nowy silnik, który zadebiutuje w Yarisie i być może później trafi do gamy kompaktów Toyoty, to jednostka z rodziny ESTEC (Economy with Superior Thermal Efficient Combustion), czyli bazująca na rozwiązaniach technicznych i doświadczeniach w budowie silnika napędzającego odmianę hybrydową. Ma tę samą pojemność 1496 cm³ i rozwija moc 111 KM oraz maksymalny moment obrotowy 136 Nm przy 4 400 obr./min. Dzięki tym parametrom, mały Yaris rozpędzi się do 100 km/h w czasie 11 sekund i będzie dynamiczniejszy w szerokim zakresie obrotów. Wartość 118 Nm (79 proc. maksimum) jest dostępna już przy 2 000 obr./min.
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 30.01.17, 10:36
      VW tez ma "nowy" 1.5 TSI.
    • pies_w_studni Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 30.01.17, 10:41
      Mam dwa samochody, w jednym 1.4 TB MultiAir, w drugim 2.0 Sky-G Mazdy. Moc maks obu silników jest +/- taka sama. Ten mniejszy jest szybszy, przyjemniejszy do jazdy, lepiej wchodzi na obroty, ma mocniejszy dół (!). Palą tyle samo.
      • gzesiolek Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 30.01.17, 23:31
        Jeszcze podaj w jakich budach... A ja mam okazje jeździć 2.5 192KM w Mazdzie6 z automatem i 1.8TSI 180KM w Superb III z DSG i poza b.niskimi obrotami ten pierwszy jest i dynamiczniejszy i oszczędniejszy... A już czas reakcji na nagle wciśnięty gaz to przepaść... W Mazdzie kickdown błysk siekiery... w Skodzie 1-2sekundy straty... Mazda pali mi średnio 8l/100km Skoda w podobnych warunkach prawie 0.5l więcej (mówię o liczonym po tankowaniach a nie z kompa bo tam prawie remis...)
        • pies_w_studni Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 02:44
          AR Giulietta 2012 i Mazda 6 III 2015, o dziwo masy obu aut są takie same. Mimo to Giulietta jest szybsza do 100 km/h o prawie 1,5 sekundy, a to dużo. Spalanie podobne, a przyjemność z jazdy Alfą dużo większa.
          • tbernard Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 10:02
            Ale Alfy są o wiele droższe.
        • jestklawo Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 10:39
          gzesiolek napisał:

> Mazda pali mi średnio 8l/100km Skoda w podobnych warunkach prawi
          > e 0.5l więce

ale to niemozliwe, przeciez la(cran)mer napisał:

> Cos pomyliles. poprzez downsizing osiaga sie zmniejszenie zuzycia paliwa.
          • nazimno Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 10:40
            Nawet kobiety nie lubia downsizingu.
            A one wiedza, co ...mowia.
        • bimota Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 14:26
          JEZDZISZ 2 AUTAMI NA ZMIANE ?
          • pies_w_studni Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 20:37
            Jeżdżę, a co? Nie wolno?
          • jeepwdyzlu Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 21:02
            bimota napisał:

JEZDZISZ 2 AUTAMI NA ZMIANE ?
            >
            ---------
            Jasne. Jak w domu jest kilka samochodów - a to wcale nie takie rzadkie - to tak - jeździ kilkoma. A Ty? Ruchasz tylko jedną babę???
            Jeep
            • bimota Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 23:32
              BABA JEDBAK SIE TROCHE ROZNI OD AUTA... A TO NIE CZASEM TY MI CHCIALES OBIC RYJA ZA OBRAZANIE TWEJ KOBIETY ?

JEDNYM AUTEM JEZDZE JAK MAM COS DO PRZEWIEZIENIA WIEKSZEGO. DRUGIM SPORADYCZNIE. I TE TRASY NIE MOGA BYC IDENTYCZNE...
              • jeepwdyzlu Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 01.02.17, 02:05
                Nie wiem bimota co ci chciałem bo jak widze twoje kulfony to rzygam. A pisze tu z doskoku bo nudno... Ciao.
      • jestklawo Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 10:34
        pies_w_studni napisał:

> Palą tyle samo

czyżby?

la(cran)mer napisał:

> Cos pomyliles. poprzez downsizing osiaga sie zmniejszenie zuzycia paliwa.

• ari Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 30.01.17, 13:32
      Wg mnie dobry ruch. 1,33 to też co prawda wolnossak, ale fajnie, że oferują 1.5 111KM, zamiast czegoś turbodoładowanego o pojemności<1.0.
      Ale z tym odtrąbieniem końca downsizingu to bym się wstrzymał - popatrzcie na silniki w nowej generacji Hondy Civic :)
    • bimota Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 30.01.17, 15:42
      ME=85 KW

CZYLI TYLKO TROSZKE BARDZIEJ DYNAMICZNY OD STAREGO 1.6 DACII, A MNIEJ OD TEZ STAREGO 1.6 16V. SUPER POSTEP... A PEWNIE ZNALAZLO BY SIE COS PODOBNEGO NAWET Z LAT 70...
      • ari Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 30.01.17, 20:58
        Po lewej na klawiaturze masz takie cuś, co się nazywa "CapsLock". Wduś ten guzik, ale koniecznie nieparzystą ilość razy.
        • yasiaq Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 30.01.17, 22:56
          Ilość koni z litra nie jest wyznacznikiem nowoczesności silnika. Dla przykładu dość stary kart którego byłem posiadaczem ze 115 ccm miał 34 KM co jest odpowiednikiem prawie 300km z litra pojemności i przyspieszenie w okolicach 4 sek do 100. Sukcesem w takich samochodzikach jak yaris jest optymalizacja parametrów zmieszczenie się w normach emisji no i niekłopotliwość co najmniej podczas gwarancji..
          • bimota Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 14:23
            A CO TO JEST TA "OPTYMALIZACJA PARAMETROW" ?
            • yasiaq Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 18:59
              Np zyskanie w miarę płaskiego przebiegu momentu obrotowego, niskie spalanie w pełnym zakresie obrotów, płynność wkręcania się na obroty cicha praca silnika itp czyli coś co sprawia ,że w subiektywnym odczuciu użytkownika silnik określany jest jako bardzo przyjemny
              • bimota Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 23:29
                WIEC O TYM MOWILEM. TEN SILNIK NIECIEKAWIE POD TYM WZGLEDEM WYGLADA.

A PLASKI PRZEBIEG WCALE NIE JEST LEPSZY.
    • toreon Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 08:31
      Jedna jaskółka wiosny nie czyni
      • nazimno Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 10:02
        Nie bedzie juz spektakularnych silnikow spalinowych.

Teraz forsa idzie w rozwoj, tzn na badania dotyczace napedow elektrycznych.
        Lobby akumulatorowe napedzane smalcem od wlascicieli zloz mineralow litu zaczyna dzialac.

fortune.com/2016/06/06/lithium-price-tesla-metal-future/

Podobnie ze zlozami mineralow neodymu do magnesow.

tiny.pl/gdbgj
        • tbernard Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 10:56
          Można by się zastanowić nad silnikami z miniaturowymi reaktorami termojądrowymi.
          • nazimno Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 31.01.17, 17:59
            To zalezy, czy chce sie jeszcze miec dzieci.
            Bo jak nie - to i pewnie mozna.

• yasiaq Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 01.02.17, 23:57
              jak już się ma parkę to już nie problem , myślisz raczej o zmianie płci żeby iść z duchem i trendem czasu no i żeby było ciekawiej a reaktory tu nie przeszkadzają a wręcz przeciwnie
              • nazimno Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 02.02.17, 12:46
                O zadnej zmianie nie mysle.
                Ja ktos chce sobie jaja wysterylizowac reaktorkiem to niech to robi na wlasny rachunek.
        • engine8 Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 01.02.17, 02:39
          A ja mysle ze elektryczne na baterie sobie znajda swoja pozycje w grupie ale rozwinie sie bardziej technologia "fuel cells".
          Powoli zaczynaja dopracowywac technologie i niedlugo koszt/dystans/czas tankowania bedzie porownywalny z benzyna a z rury bedzie leciec woda destylowana..
          Ladowanie akumulatorow zawsze zajmie duzo czasu i beda klopoz ladowaniem w miescie, pozbywaniem sie zlomu, koszty wymiany po ilus tam latach itp , wymiana na stacjach niepraktyczna

www.computerworld.com/article/3118724/car-tech/hydrogen-fuel-cell-vehicles-to-catch-electric-vehicles-report-claims.html
          • tbernard Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 01.02.17, 22:09
            Dodatkowo być może hybrydy przez jakiś czas będą zwiększać udział w rynku przez ten czas dopracowywania technologii "fuel cells". Dodatkowo z ogniwami paliwowymi jest ten problem (wspomniany też w tym co zalinkowałeś), że wodór do nich produkowany jest w niezbyt ekologicznych procesach.
            • engine8 Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 01.02.17, 22:20
              Ale jest wazne gdzie ten nieekologiczny proces ma miejsce.
              Widze tutaj jezdza juz takie auta. Przynajmniej wygladaja normalnie. No i teraz maja darmowe paliwo ale tylko jedna stacja do tankowania w promieniu 15-20 km.
              E nie ma to jak warczacy motor.
              • tbernard Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 02.02.17, 17:01
                Warkot to sobie można na życzenie przez nagłośnienie puścić.
                • paw.krol Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 02.02.17, 18:36
                  :)
                • engine8 Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 02.02.17, 19:59
                  Mozna i Tesla kiedys miala zamiar tak robic tzn aby ludzie na ulicy slyszeli ale jakos nic nie slysze.
                  A jak zrobia to bedzie sobie mozna wybierac ... super bedzie.
    • samspade Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 01.02.17, 06:38
      Odtrąbiono i zastapiono silnik z którego uzyskali 74 konie z litra silnikiem z którego uzyskali 74 konie z litra.
      • misiaczek1281 Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 02.02.17, 18:26
        ostatnie dobre silniki to ten który mam w Polo...trwały benzynowy 1.4 16V bez turbo:) widziałem je z przebiegami po 300 000 km i nadal sprawne:)
        • samspade Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 02.02.17, 19:27
          Szkoda ze twój silnik nie jest dobry i trwaly.
          • misiaczek1281 Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 02.02.17, 20:31
            jest trwalszy niż awaryjne TSI
            • samspade Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 02.02.17, 20:39
              Jedno i drugie szrotwagen. Zresztą z tego co piszesz określeniu trwalszy daleko do trwały.
    • ari Re: Odtrąbiono koniec downsizingu 11.02.17, 15:43
      może i coś jest na rzeczy
      autokult.pl/29307,volkswagen-przyznaje-ze-era-downsizingu-zbliza-sie-ku-koncowi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka