Dodaj do ulubionych

Wymieranie segmentu D?

26.02.17, 18:59
Myślicie, że za 10 lat ten segment samochodów będzie jeszcze istniał? Accord już zdezerterował z Europy, Avensis ma już drugi facelifting i kolejnej generacji nie będzie, staruszek C5 i 508 mają być zastąpione SUVami. Segment D to już praktycznie tylko floty zamawiają i dzięki temu to się jeszcze jakoś trzyma. Do tego można zauważyć również wymieranie sedanów w tej klasie na rzecz opływowych liftbacków a'la 5-drzwiowych coupe.

A to wszystko ponoć przez konkurencję crossoverów i małych SUVów w tej cenie, choć wg mnie dochodzi jeszcze fakt, że dzisiejsze kompakty tak urosły, że przestronnością i komfortem są zupełnie wystarczające dla przeciętnego zjadacza chleba, a jak ktoś chce dużą limuzynkę, to kombinuje w leasing z upustami i odliczeniami podatków BMW 5 czy coś podobnego.
Obserwuj wątek
    • grzek Re: Wymieranie segmentu D? 26.02.17, 19:28
      Też mi się tak wydaje, chociaż to tylko pewnie na rynku europejskim. Obecnie jest tworzony taki uniwersalny segment większych samochodów, który jest mieszanką SUVa, VANa, kombi segmentu D i crossovera cokolwiek to znaczy. Od pewnego momentu podział na klasy może stracić rację bytu, bo będą się pojawiać różne modele, które trudno będzie przydzielić do jakiegoś segmentu.
      • qqbek Re: Wymieranie segmentu D? 26.02.17, 20:31
        Pierwsze "jaskółki" już były - Chrysler Pacifica - ni to Voyager, ni to SUV... ale ogólnie bardzo fajne auto (sąsiad ma, jechałem kilka razy jako pasażer).
        • galtomone Re: Wymieranie segmentu D? 27.02.17, 08:46
          Moj mechanik tez je baaaardzo lubi.
          Z jego p. widzenia auto idealne :-)
    • przemekthor Re: Wymieranie segmentu D? 26.02.17, 21:00
      Passat nigdy nie umrze :)
      W sumie sam odpowiedziałeś na zadane pytanie, co można tu więcej dodać? Ludzie chcą tych podwyższonych aut, taka moda i raczej długo się utrzyma.
      • tbernard Re: Wymieranie segmentu D? 26.02.17, 21:20
        Jeśli kiedyś będę kupował nowe auto, to też już z tych podwyższonych, chociaż nie wielką krowę. W moim przypadku nie tyle o modę chodzi co o wiek, kręgosłup i wygodę wsiadania (mam 187 cm wzrostu). Pomijając fale migracyjne, to Europa się starzeje, a Polska chyba jeszcze bardziej, więc "moda" pewnie się utrzyma na dobre.
        • bimota Re: Wymieranie segmentu D? 27.02.17, 11:20
          NO TO KUPUJ CORAZ WYGODNIEJSZE, CORAZ MNIEJ SIE RUSZAJ - NAPEWNO BEDZIESZ ZDROWSZY...
          • chris62 Re: Wymieranie segmentu D? 01.03.17, 10:48
            Ja się ruszam na nogach albo na rowerze.
    • 4slash Re: Wymieranie segmentu D? 27.02.17, 08:45
      Najdłużej segment D przetrwa w Polsce bo sprowadzamy auta od zachodniego sąsiada w stosunku daw używane na jeden nowy. Niemcy to jedyny kraj gdzie można naprawdę szybko pojeździć i mieć z tego frajdę. SUVy również to zapewniają ale przy wyższych kosztach: zakup - cena, eksploatacja-zużycie paliwa, komfort - hałas, doznania-zakręty itp.
      • chris62 Re: Wymieranie segmentu D? 01.03.17, 10:53
        Frajda to była przez pierwsze kilka przejazdów.
        Potem staje się to nudne nawet kiedy się jedzie ponad 200 km/h.
        Zupełnie nie rozumiem dlaczego w Polsce jazda z taką prędkościa jest zabroniona i zaraz pokazywana w "uwaga pirat."
        Praktyka na takich prędkościach wpływa pozytywnie na umiejętności kierowców.
        Tutaj wyjeżdża taki Kowalski z miasta na ekspresówkę obwodnice i pędzi lewym pasem cąłe 80-90.
        Za coś takiego nie pokazują go w uwaga pirat a stwarza on większe zagrożenie niż inni normalnie jadący 120 km/h
    • ari Re: Wymieranie segmentu D? 27.02.17, 10:37
      Ja wykonałem odwrotną woltę - z SUV C do segmentu D. Więcej miejsca w środku, lepsze osiągi przy podobnych silnikach, komfortowa jazda w dłuższych trasach, na minus mniejsza wygoda wsiadania i niższa pozycja za kierownicą. Cena z reguły identyczna (np Mondeo/Kuga, Passat/Tiguan itp)
      Myślę, że takie samochody pozostaną w ofercie, ale słabsi gracze wypadną z rynku europejskiego i za kilka lat postanie wybór pomiędzy kilkoma survivorami :)
      • chris62 Re: Wymieranie segmentu D? 01.03.17, 10:56
        Długość auta klasy D mi nie odpowiada a krótszy van czy SUV oferuje go porównywalnie.
        Ponadto jazda nocna niskim autem to dla mnie katorga w dobie silnych iczęsto źle ustawionych reflektorów.
        Kolejny powaznym mankamentem jest niskie zawieszenie - nie w tym kraju.
        Ale są dostępne wersje podwyższone fabrycznie lub na zamówienie. Tylko taka wersja mogłaby wchodzić w grę.
    • chris62 Re: Wymieranie segmentu D? 01.03.17, 10:47
      Segment D w sumie jest dobry na dalekie trasy i autostrady.
      Na codzień co mamy? wąskie kręte drózki np u mnie same pagórki czesto oblodzone, dużo dziur w asfalcie, mnóstwo progów zwalniających itd itp.
      Dużó też jest obszarów przebudowwywanych rozkopane całe dzielnice miasta, błoto z wywrotek itp.
      Aktywne spędzanie czasu wymaga czasem zjechania z asfaltu i tu nie chciałbym się martwić o zestruganie części podwozia albo silnika.
      Dochodzą też zjawiska przyrody nagłe ulewy zalane drogi i to porządnie na naście cm i więcej.
      Na szczęście zim już nie ma tylko takie pitu pitu trochę sniegu trochę błota trochę lodu ale zazwyczaj asfalt.
      Jednym słowem SUV jest autkiem optymalnym na ten całoroczny SYF.
      Zakładam całoroczne dobre opony i mam spokój. wszędzie się wyspindram dzięki 4WD łatwiej przeprawię przez próg czy zalana drogę zaróno asfaltową jak i gruntową. Namoje potrzeby wystarczający jest jakikolwiek kompkatowy suvik byle to był suvik ni ebulwarówka.
      Ostatni amoda to nie są suvy tylko bulwarówki. Zderzaczki z plasticzku nisko zawieszon żeby ładnie wyglądały a jakikolwiek wyższy krawęznik czy stomy najazd potrafi je połamać.

A w trasy? W trasy jadę autokarem, nic mnie nie interesuje mogę sobie wypić co chcę zawiozzą odwiozą do tego taniej szczególnie kiedy w grę wchodzą płatne autostrady.
      Z pracy dostaję autko słuzbowe allbo samolot.
      Po co więc auto segmentu D?
      • bimota Re: Wymieranie segmentu D? 01.03.17, 12:20
        I W CALEJ EUROPIE TAKIE DZIURY ?
      • ari Re: Wymieranie segmentu D? 01.03.17, 21:08
        Bez obrazy ale rysujesz wizję podróżowania po jakimś postapokaliptycznym terytorium :) W takim środowisku chyba faktycznie tylko Łada Niwa się odnajdzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka