Dodaj do ulubionych

Jaki rachunek

17.04.17, 14:49
Witam mam pytanie jak sprowadziłem auto z USA na firme odprawe miałem w niemczech zapłaciłem cło to jak je sprzedam to wystawiam fakture vat marża czy pełną vat.
Poprosze o przeniesienie tego wątku jak jest w niewłasciwej kategori bo nie mogłem znalezc,dziękuje pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Jaki rachunek 18.04.17, 11:14
      W Niemczech lub w PL musiałeś zapłacić również VAT, bez tego byś nie zarejestrował. Sprawdź na początek, czy ten vat sobie w jakiejś części odliczałeś.
      • jan003 Re: Jaki rachunek 18.04.17, 17:34
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> W Niemczech lub w PL musiałeś zapłacić również VAT, bez tego byś nie zarejestro
        > wał. Sprawdź na początek, czy ten vat sobie w jakiejś części odliczałeś.
        >

Nie płaciłem bo mam numer EORI co oznacza sprowadzanie jako firma i sprzedaż dalej
        • prosteclo Re: Jaki rachunek 27.02.20, 17:05
          tylko co do tego ma EORI
          prosteclo.pl/numer-eori/
          • dodekanezowiec Re: Jaki rachunek 27.02.20, 18:30
            Od jakiego podmiotu było kupione auto w USA ? Art. 120 ustawy o VAT mówi o procedurze marży..Import był z USA do Niemiec a w Polsce nietransakcyjne WNT. Wieczorem coś poszukam na ten temat więcej.
            • dodekanezowiec Re: Jaki rachunek 27.02.20, 19:35
              Tu wyrażono pewne wątpliwości:
              forum.gofin.pl/1145299/archiwum/vat-import-przez-niemcy-a-faktura-vat-marza
              • dodekanezowiec Re: Jaki rachunek 27.02.20, 19:38
                Tu też:
                www.epodatnik.pl/interpretacje-podatkowe/wykaz.php?id=57564-2011-10-06-dyrektor-izby-skarbowej-w-katowicach-ibpp3-443-772-11-pk
                Problemem jest chyba import przez Niemcy
            • qqbek Re: Jaki rachunek 27.02.20, 22:37
              dodekanezowiec napisał:

> Od jakiego podmiotu było kupione auto w USA ? Art. 120 ustawy o VAT mówi o pro
              > cedurze marży..Import był z USA do Niemiec a w Polsce nietransakcyjne WNT. Wiec
              > zorem coś poszukam na ten temat więcej.

Szacun!
              Chciało się tobie odpowiedzieć spamerowi, który wygrzebał wątek sprzed 3 lat tylko po to, żeby wrzucić reklamę swojej dennej stronki.
              Jesteś wielki!
              • dodekanezowiec Re: Jaki rachunek 27.02.20, 23:26
                Nie przyuwazylem że 3 lata temu. Małe literki w komórce. Ale moja działka po teochu ze tak powiem i sam sie czegoś nowego dowiedziałem.
    • toreon Re: Jaki rachunek 28.02.20, 09:46
      Zawsze mnie intrygowało, że ktoś kto nie jest w stanie sklecić prostego zdania po polsku, bierze się za sprowadzenie auta z USA z odprawą w Niemczech.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka