Dodaj do ulubionych

SKODA to dobry samochod za rozsadna cene

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.10.04, 22:11
wedlug mnie skoda robi dobre samochody w duzym procencie powstajace z tych
samych czesci co vw i seat ale samochody skody sa o wiele tansze od tych
marek jak i od pozostalych konkurentow w swojej klasie. sa to tez samochody w
miare tanie w przyszlej eksploatacji. fabia jest duzo tansza od np corsy.
nowa octavia np to nic innego jak golf V (te same silniki ,deska rozdzielcza,
i mnostwo innych detali) ma za to o wiele wiekszy bagaznik od golfa a
porownujac te samochody w podobnych wersjach silnikowych duzo tansza.
najwiekszym hitem jest skoda superb ktora w klasie wyzszej nie ma konkurento
pod wzgledem ceny a jest tak samo obszerna we wnatrz i ma dobre silniki np
podstawowy model poprzedniego modelu audi A6 na ktorego plycie podlogowej
zbudowana jest superb kosztowal w zeszlym roku od 150 tys a superb z tym
samym silnikiem mozna bylo kupic za ok 80 tys.
Obserwuj wątek
    • Gość: kanciak Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 22:41
      Od kiedy passat jest w klasie wyzszej?
      • derduch Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene 06.10.04, 06:39
        Awansował razem z Superbem na płyte A6 to i w wyższej :-)
      • Gość: cesiek Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 07.10.04, 20:14
        Ło ,ło nissa wyssa to nas jinteresuje...bo jak w nissy to jus nie jadzie...
    • Gość: Jarek Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: 217.8.186.* 06.10.04, 09:42
      Rozsądna cena?
      Octavia 2,0 TDi 140 KM vide Mondeo 2,2 TDCi 155 KM za podobną cenę?
      • Gość: QQRYQ Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.04, 13:56
        nie twierdze ze passat jest w klasie wyzszej. o przynaleznosci do danej klasy
        swiadczy chocby rozstaw osi czyli ilosc miejsca w srodku dla pasazerow. vw
        passat tak jak i opel vectra maja rozstawy po ok 2.70m i jest to klasa
        srednia , natomiast superb tak jak i audi a6 ktore bylo produkowane do zeszlego
        roku a na ktorym to podwoziu jest robiona superb maja rozstaw osi po 2.80m
        ktory to wymiar kwalifikuje wszystkie samochody do klasy wyzszej. w klasie
        luksusowej rozstaw wynosi ok 2.95
        • Gość: at Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.net-serwis.pl 06.10.04, 14:16
          Jesteś w błędzie, superb jest produkowany na płycie podwoziowej passata,
          jedynie rozstaw osi jest zwiększony. To częsta praktyka np. meganka kombi i
          sedan mają większy rozstaw osi niż hatchback, mimo wspólnej płyty podwoziowej.
          • Gość: QQRYQ Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.04, 14:24
            powiem to tak . niewazne jaka plyte podlogowa i z jakiego modelu przedluzyli .
            liczy sie rozstaw osi i to ze jest wiecej miejsca w srodku. taka metode
            praktykuje tez np opel w modelu vectra sedan i kombi. dla mnie to sa dwa
            samochody z roznych klas a ze tak samo sie nazywaja nie ma tu nic do rzeczy.
          • Gość: QQRYQ Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.04, 14:24
          • Gość: QQRYQ Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.04, 14:31
            co do porownania octavi z mondeo. starsza octavia byla dostepna tylko z
            silnikiem tdi o mocy 130 km i kosztowala 70 tys. nowa octavia ma silnik tdi o
            mocy 140 km i w wersji elegance czyli z pelnym wyposazeniem kosztuje 88 tys. co
            do mondeo to znalazlem tylko wersje z silnikiem tdi o mocy 130 km nowego
            silnika 155 km jeszcze w cenniku nie mieli. ale i ta slabsza wersja z bogatym
            wyposazeniem ghia kosztuje wiecej od octavi a co dopiero wersja 155km. ale nie
            ma sie co dziwic bo mondeo jest o klase wyzej. wieksza za to od mondeo jest
            superb ktora z silnikiem 130 km kosztuje 95 tys.
            • Gość: at Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.net-serwis.pl 06.10.04, 14:43
              Silniki TDI (zwlaszcza z pompowtryskiwaczami) pasują do samochodów osobowych
              jak wół do karety, bo mają niską kulturę pracy, nadają się raczej do pchania
              karuzeli :)
            • Gość: Jarek Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: 217.8.186.* 07.10.04, 16:15
              Gość portalu: QQRYQ napisał(a):

> do mondeo to znalazlem tylko wersje z silnikiem tdi o mocy 130 km nowego
              > silnika 155 km jeszcze w cenniku nie mieli

Mondeo X 2,2 DuraTorq Ci 4d 88 710 PLN
              Mondeo X 2,2 Duratorq Ci 5d 89 710 PLN

Źródło: www.ford.pl/ie/mondeo/mdo_prices/mdo_pricelist/#

Ja osobiście wybrałbym za tą samą cenę jednak większe auto.
              • Gość: QQRYQ Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.10.04, 20:21
                to jak juz tak podchodzisz do tematu to nowa octavia dopiero co weszla na rynek
                i nie ma jak narazie jeszcze zadnych upustow ale za pare miesiecy pewnie beda.
                co do wielkosci to mozna brac pod uwage skode superb ktora jest wieksza od
                mondeo i tez niewiele drozsza
                • Gość: e_moto Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.toya.net.pl 07.10.04, 21:49
                  Skoda Octavia 1.9TDi Ford Mondeo 2.0TDCi
                  Kerb weight (kg) 1435 1578 mondek jest cięższy o 143kg (2 małych
                  chłopa)
                  Length (MM) 4513 4804 mondek jest dłuższy 29,1 cm
                  Width (MM) 1920 1958 mondek jest szerszy o 38 cm
                  OK powierzchnia dodatkowa około 0,12 m2
                  czyli torba albo dziecko w kucki
                  Height (MM) 1457 1441
                  Wheel base (MM) 2512 2754 roztaw osi większy w mondku o 24cm, może
                  mniej trzęsie,nie wiem. To jest dużo i mało (pytanie ile za to trzeba
                  wypalcować) PYTANIE czym łatwiej parkować jaki masz garaż itd.

"NIC NIE JEST TAKIE PROSTE JAK SIĘ WYDAJE NA PIERWSZY RZUT OKA"
                  "SPRZEDAWCY AUT ROBIĄ NAS W KONIA"
                  • Gość: e_moto Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.toya.net.pl 07.10.04, 22:03

POPRAWKA

width (MM) 1920 1958 mondek jest szerszy o 3,8 cm
                    to już wogóle przyrost powierzni spada do 0,01m2 - no nie wiem czy warto o tym
                    gadać pasek o szerokości 4cm i długości 30 cm (linijka szkolna)
                    • Gość: e_moto Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.toya.net.pl 07.10.04, 22:36
                      Sorry to z pośpiechu
                      Prawda o przyroście powierzchni jest taka:
                      0,18 + 0,57 +0,01=0,76 m2
                      Czyli jak potrzebujesz wozić 5 osób to mondek musi być
                      a jak 4 to nie koniecznie

"WSZYSTKO TO GÓWNO Z WYJĄTKIEM MOCZU"
    • Gość: Daniel Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 23:58
      Od kiedy samochody Skody są o wiele tańsze od VW? OctaviaII 1,4 55500zł GolfV
      1,4 58190zł, 1,9TDI 67500zł, Golf 68590zł (2 poduchy więcej). Musiałbym chyba
      upaść na głowę żeby za te same pieniądze kupić Skodę.
      • Gość: QQRYQ Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.10.04, 16:28
        po pierwsze nowa skoda octavia ma taka sama deske fotele i inne duperele w
        srodku jak golf to samo dotyczy silnikow zawieszenia itd. po drugie octavia to
        golf ale z bagaznikiem i to ponad 500 litrow czyli w vw przyszla bora ktora
        bedzie na pewno duzo drozsza od golfa. po trzecie jak octavia zbudowana jest
        praktycznie z tych samych czesci co golf a ma tylko inny znaczek na masce to
        dlaczego ktos ma przeplacac? daniel co ty na takie argumenty?
        • Gość: Daimler Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.mtvk.pl 08.10.04, 17:51
          i w tym wielkim bagazniku bedziesz wozil buraki ze wsi

na twoja przypadlosc nawet lobotomia niepomoze

LOL
          • Gość: QQRYQ Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.10.04, 18:28
            daimler ale chyba lepiej jak cos jest niz ma czegos nie byc. moze taki bagaznik
            nie przydaje sie na codzien ale jak wyjezdza sie w 5 osob na wakacje raczej
            trudno wszystko zmiescic w mniejszym bagazniku golfa. a tak na marginesie
            mercedesy tez maja wersje kombi i sedan z duzym bagaznikiem. czy oznacza to wg
            ciebie ze woza duzo burakow?
            • Gość: Daimler Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.mtvk.pl 08.10.04, 19:05
              pomysl ile razy w roku jezdzisz z pelnym bagaznikiem i w 5 osob
              podchodzac w ten sposob mozesz kupic thalie albo albea bagaznik podobnej
              wielkosci wnetrze ciasniejsze ale cena sporo nizsza a za zaoszczedzone
              pieniadze mozesz pare lat z rzedu wypoczywac na cieplej wyspie

mercedes i inne prestizowe marki maja kombi w ofercie ale sa to auta
              nieprzeznaczone z zasady do przewozenia ogromnych ladunkow a np kijow golfowych
              itp rzeczy a nie towarow sama tapicerka bagaznika to sugeruje

wiec kupowac zeby miec cos z czego tak naprawde sie w pelni nie korzysta to bez
              sensu
              wolalbym np Alfe 147 i na pewno nie byloby powodow do narzekania
              cena pododbna ale zupelnie inny styl
              • Gość: JK Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.10.04, 19:44
                Gość portalu: Daimler napisał(a):
                pomysl ile razy w roku jezdzisz z pelnym bagaznikiem i w 5 osob podchodzac w
                ten sposob mozesz kupic thalie albo albea bagaznik podobnej wielkosci wnetrze
                ciasniejsze ale cena sporo nizsza a za zaoszczedzone pieniadze mozesz pare lat
                z rzedu wypoczywac na cieplej wyspie

Dużo razy w roku jeżdżę z pełnym bagażnikiem, bo lubię podróżować. Wypoczywanie
                na ciepłej wyspie (zwłaszcza przez parę lat z rzędu - brrrr...) mnie nie bawi,
                wolę zwiedzanie mniej stacjonarne i bardziej interesujące. Zresztą nie wiem czy
                masz na myśli to, że bagażnik nie jest potrzebny, bo leci się samolotem, czy
                dlatego, źe bierze się mało rzeczy. Jeżdżę sporo turystycznie i nawet na
                kilkudniowe wypady duży bagażnik się przydaje.

Gość portalu: Daimler napisał(a):
                mercedes i inne prestizowe marki maja kombi w ofercie ale sa to auta
                nieprzeznaczone z zasady do przewozenia ogromnych ladunkow a np kijow golfowych

Sorry, ale kupować mercedesa (czy cokolwiek innego!!!) do przewożenia kijów
                golfowych to chyba buractwo i kretyństwo. Myślę, że właściciele mercedesów mają
                jednak lepsze argumenty i powody, dla których kupują te samochody. Wstyd im
                robisz. Do przewożenia kijów golfowych można sobie równie dobrze kupić malucha.
                Mieszczą się spokojnie.

Poza tym już kiedyś pisałam: jaki sens ma kupowanie dwóch samochodów - jeden do
                miasta z małym bagażnikiem, a drugi na wyjazdy z dużym bagażnikiem? Pomijam
                kwestię ewentualnego braku pieniędzy. Nawet jeśli mnie stać na trzy auta, to po
                co mi? Wolę mieć jedno uniwersalne.

• wiertara_z_misiem_i_jechane Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene 08.10.04, 20:46
                  no ty bys miszczu w mercedesie wozil cement i ziemniaki z kijami do golfa to
                  przeciez przyklad ale jak widac nie zrozumiales
                  ludzie maja np Porsche Cayenne tylko po to ze raz na miesiac jada pograc w
                  golfa a dojazd jest droga szutrowa i jest to najlepszy sposob zeby tam dotrzec -
                  - taki wlasnie pojazd
                  kombi wyzszej polki jak np Merc C klasa lub BMW 3 to auta demonstrujace
                  podejscie wlasciciela do zycia czyli na luzie chce to przewiezie surfing albo
                  sprzet do nurkowania itp - postaraj sie zrozumiec

a jak potrzebujesz duzego bagaznika to kup sobie dostawcze auto a nie pieprz
                  glupot
                  jezdzisz pewnie w dwie osoby z paroma torbami bagazu i juz w takiej np Alfie
                  147 albo Audi A3 brakuje ci miejsca chyba wozisz ze soba namiot i telewizor
                  swiat pelen jest egzotycznych ludzi

• Gość: JK Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 16:47
                    wiertara_z_misiem_i_jechane napisał:
                    no ty bys miszczu w mercedesie wozil cement i ziemniaki z kijami do golfa to
                    przeciez przyklad ale jak widac nie zrozumiales ludzie maja np Porsche Cayenne
                    tylko po to ze raz na miesiac jada pograc w golfa a dojazd jest droga szutrowa
                    i jest to najlepszy sposob zeby tam dotrzec taki wlasnie pojazd kombi wyzszej
                    polki jak np Merc C klasa lub BMW 3 to auta demonstrujace podejscie wlasciciela
                    do zycia czyli na luzie chce to przewiezie surfing albo sprzet do nurkowania
                    itp - postaraj sie zrozumiec

Fakt, nie zrozumiałam. Moim zdaniem normalni ludzie kupują jakieś samochody
                    dlatego, że mają one dla nich jakieś wartości użytkowe, a marka, którą
                    wybierają jest przez nich uważana za w stosunkowo dobrą. A jeśli ty się
                    obracasz wśród takich, co to nie mają czym podnosić swojej wartości, tylko
                    samochodem, no to współczuję. I tobie, i tym ludziom. Choć po wyglądzie twojego
                    postu sądząc, to faktycznie poziom masz niezły.

wiertara_z_misiem_i_jechane napisał:
                    a jak potrzebujesz duzego bagaznika to kup sobie dostawcze auto a nie pieprz
                    glupot jezdzisz pewnie w dwie osoby z paroma torbami bagazu i juz w takiej np
                    Alfie 147 albo Audi A3 brakuje ci miejsca chyba wozisz ze soba namiot i
                    telewizor swiat pelen jest egzotycznych ludzi

Dostawcze auto jest mi całkowicie zbędne. Wystarczy mi bagażnik, który mam.
                    Zgadza się. Przeważnie jeżdżę w dwie-trzy osoby, z paroma dużymi torbami
                    bagażu. Nie wożę telewizora, namiot czasem tak (zależy czy jadę do cywilizacji,
                    czy w dzicz). Niezależnie od wszystkiego nigdy nie wożę bagażu na siedzeniach,
                    wszystko mam w bagażniku. I po to mi duży bagażnik. Nie mam zielonego pojęcia
                    jaki bagażnik ma 147 albo A3, i w sumie mnie to nie interesuje, bo nie chcę
                    samochodu tych marek. Czy to takie egzotyczne? Chyba nie jestem jedyną osobą na
                    świecie, która nie chce Alfy ani Audi, prawda?
                    Poza tym stawiaj może od czasu do czasu jakieś znaki interpunkcyjne (to są
                    kropki, przecinki, znaki zapytania itp), bo jakoś czasem ciężko zrozumieć co
                    autor chciał powiedzieć.
                    • Gość: e_man Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.toya.net.pl 09.10.04, 17:01
                      człowieku jak ktoś się podpisuje wiertara, to o czym z nim gadać
                • Gość: SUPER_C Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 09:07
                  cieciu- styl albo sie ma albo nie
                  a ty go wybitnie nie masz
                  wiec zasuwaj na wykopki i zwiez ze 3 wory
                • Gość: Daimler Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.mtvk.pl 09.10.04, 21:56
                  ciepla wyspa to tylko przyklad ale widze ze nie rozumiesz tego co napisalem

z kijami golfowymi to tez przyklad ale widze ze nie zostal wlasciwie odebrany
                  jest takie pojecie kombi "lifestyle" ktore sluzy do pokazania stylu zycia
                  takiego luzackiego bardziej dynamicznego i sportowego i dlatego ktos kupuje BMW
                  kombi albo Volvo, Lexusa itp

kupowanie auta dla bagaznika i tylko dla tego jest dla mnie niezrozumiale chyba
                  ze ktos prowadzi firme albo wozi mnoostwo rzeczy

z tego co piszesz wynika ze auto to dla ciebie kawalek zelastwa do
                  przemieszczania sie z punktu A do B z paroma torbami i pasazerem

ja podchodze do aut w zupelnie inny sposob
                  dla mnie wazny jest silnik jego dzwiek parametry i stylistyka ktora budzi
                  jakies emocje a nie jest bezplciowa a na dalszym planie jest dla mnie bagaznik
                  i nie przeszkadza mi to ze czasem mam torbe na siedzeniu

i chyba to jest najwazniejsza roznica wiec cokolwiek napisze to nie zrozumiesz
                  tego bo ja po prostu mam na wybor auta inne spojrzenie i nie rozumiem ludzi
                  ktorzy wybieraja np octavie tylko dlatego ze ma duzy bagaznik

uniwersalnych aut nie ma i nie bedzie
                  bo gdyby byly to kazdy by takie mial i innych by nikt nie produkowal
                  • Gość: JK Do Daimlera IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.10.04, 21:03
                    Zgadza się, mamy inne poglądy na to do czego potrzebny jest samochód. I chyba
                    mamy do tego prawo, prawda? W dalszym ciągu jednak uważam, że kupowanie
                    samochodu "do pokazania stylu zycia takiego luzackiego bardziej dynamicznego i
                    sportowego i dlatego ktos kupuje BMW kombi albo Volvo, Lexusa itp" (cytat z
                    ciebie) jest jeszcze bardziej głupie niż kierowanie się m.in. wielkością
                    bagażnika (nigdzie nie napisałam, że jest to JEDYNY argument za lub przeciw
                    jakiemuś autku). Moi znajomi (również ci co mają Volvo i Lexusa) nie pokazują
                    swojego luzackiego stylu życia. Po prostu te samochody najbardziej im aktualnie
                    pasują (pod względem wielkości, trwałości i czegokolwiek tam jeszcze).

Mnie przeszkadza, że mam bagaże na siedzeniu. Zwłaszcza, jeśli wracam po
                    półgodzinnej nieobecności i tych bagaży już nie ma, bo komuś się spodobały.

Poza tym dlaczego wciąż podkreślasz, że ja nie rozumiem? A ty rozumiesz? Jesteś
                    w stanie zaakceptować to, że inni mają inne zdanie, niezależnie od tego czy
                    dotyczy to wysp, kijów golfowych czy bagażnika? Bo jakoś na razie to widać, że
                    każdy kto ma inne zdanie niż ty, to debil. Są różni ludzie i bardzo dobrze. Ja
                    za żadne skarby nie chciałabym mieć niektórych rzeczy, o które inni się
                    zabijają. Ale to nie znaczy, że mam ich wyzywać. Pozostańmy może przy tym, że
                    każdy lubi to co lubi i już.

• Gość: e_man Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.toya.net.pl 08.10.04, 19:16
            o co ci chodzi, kup sobie golfa i nie męcz wuja. Gdybyś miał rację nikt w życiu
            by nie kupił octavi. Widocznie czymś się różnią, co ty akurat masz w dupie.
            Idąc dalej twoim tokiem rozumowania, na świecie powinien być tylko jeden
            samochód w każdym segmencie i wyposażony dokładnie tak jak ty chcesz.
            Jeśli chodzi o ścisłość to buraki i kartofle można wozić każdym samochodem,
            tylko rózne ilości.
            Wymiana zdań o tym co jest lepsze jest jałowa, dopóki sobie nie zdefiniujemy co
            znaczy "lepsze".
            • Gość: SUPER_C Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 09:11
              i po takich przemysleniach jeden buras z druigim dochodza do wniosku- po co
              przepłacać?
              tylek tez mozna podcierac gazeta a nie toaletowym, bo po co przepłacac
              a inny umyje go w bidecie
              i to jest wlasnie ta roznica
              • Gość: e_man Re: SKODA to dobry samochod za rozsadna cene IP: *.toya.net.pl 09.10.04, 12:19
                myśl dobra, ale porównanie do dupy
                Co takiego zrobisz golfem czego nie da się zrobić octavią? Chyba tylko lepsze
                wrażenie ogólne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka