Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy warto??

13.07.17, 11:40
Jak powyżej. Rozważam zakup Lexusa w hybrydzie, takiego 8-10 lat. Te samochody, szczególnie wyższe modele są ciągle w cenie i jest to w dalszym ciągu spory wydatek, w przedziale 50-100k zł. Pytanie - czy warto?? Ma ktoś doświadczenie z hybrydami? Może jest na forum ktoś z serwisu Lexusa? Aktualni użytkownicy tych samochodów?
Robię rocznie około 10 000 km. Samochód chciałbym kupić z zamiarem eksploatowania go przez następne 7-10 lat (tak dotąd zawsze robiłem). W takim przypadku być może sensowne byłoby nawet rozważenie inwestycji w nowe akumulatory, o ile zaszłaby taka konieczność.
Pytanie - czy warto??
Proszę o opinię osoby które są w temacie i mają do czynienia z tymi samochodami.
Obserwuj wątek
    • szymi_mispanda Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 13.07.17, 11:57
      akumulatory sie podobno nie psuja, choc sam nie mam hybrydowej wersji to tak slysze od wszystkich co maja wersje hybrid i nie ma sensu ich od razu zmieniac (zreszta wogle nie ma sensu bo kupisz np gs450h za 50tys i co kupisz nowe akumulatory do niego za drugie tyle?)

natomiast czy to prawda czy tylko ich gadanie zeby sie popisac hybryda to ciezko powiedziec

ja stwierdzam ze jak bym mial hybryde to sam bym tez mogl nie wiedziec, w zasadzie poza ruszeniem powolnym na samym silniku elektrycznym to ciezko stwierdzic

jakas tam animacja na ekraniku pokazujaca "przeplyw energii" to moze sie wyswietlac nawet jak akumulatory maja 50 procent sprawnosci hehe

a ich spalanie to moze byc "samospelniajaca sie przepowiednia" - tzn wierza ze hybryda cokolwiek daje w spalaniu i chca wysrubowac wynik wiec jezdza muskajac gaz i wychodzi, tylko moze jak ktos tak samo by jezdzil 430 czy 460 gs czy ls to tez by podobnie wyszlo?

jedno co jest pewne to ze lexus nie jest dobry dla polaka - z prostej przyczyny cokolwiek sie nie zepsuje to czesci sa dosc drogie (np jeden amortyzator z regulacja twardosci do gs to okolo 3-4tys pln, czytnik plyt dvd od map do isf - 6tys PLN, itd, itp.) wiec jak ktos na dzien dobry przed kupnem juz ma watpliwosci to mowie

dont baj

buzi!
      • netwanderer Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 12:41
        A wymiana akumulatorów w GS (trzecia generacja) to naprawdę wydatek rzędu aż 50 000zł ?? Szczerze mówiąc, byłem przekonany że znacznie mniej (10-15 tys., max 20 tys.).
        • szymi_mispanda Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 13:28
          nie wiem. strzelilem. musisz po prostu zadzwonic do lexusa i zapytac ale podejrzewam ze nowe a rozumiem ze taki chcesz no bo zamienic uzywane na uzywane to dziwne moga kosztowac do GS znacznie wiecej niz 15tys skoro pamietam ze za amrotyzator jeden nowy dalem prawie 4tys PLN

i tu juz ceny nie sa takie male
    • engine8 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 13.07.17, 23:16
      Problem i ryzyko jedynie z akumulatorami. Gwarancje sa nie dluzsze niz 10 lat i wlasciclele nie chca ryzyka wiec moze dlatego 8-10 letnie sprzedaja sie taniej aby ryzyko przeniesc na kupujcego... Tak ze kupujac 10 letnia hybryden aby ni jezdzic nastepne 10 lat prawie na 100% trzeba wkalkulowac akumulator. A czy warto to juz tylko ty mozesz zdecydowac.
    • eustachy.pompka Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 10:14
      10 000 kilometrów rocznie to jest mało. Przelicz czy na dystansie 70-100 tys. km wymiana akumulatorów oraz w ogóle zakup droższej hybrydy się opłaca.
      Może lepiej po prostu kupić sobie zwykłą benzynkę.
      • eustachy.pompka Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 10:17
        PS: Hybryda póki co w pełni opłaca się w jednych specyficznych warunkach - jak ktoś dużo jeździ po mieście. Jak ktoś jeździ mało, to największy sens ma zwykła benzyna, a przy jeździe autostradowej, mimo wszystko, dalej niepokonany jest diesel (zalety hybrydy nie są wykorzystywane przy płynnej długiej jeździe przy stałej, dużej prędkości)
      • netwanderer Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 12:38
        Najbardziej opłaca się jeździć komunikacją miejską :) A tak serio - nie chodzi o to żeby zaoszczędzić najwięcej jak się da. Ale żeby nie wejść na minę. Jeżeli nieco więcej doinwestuję w samochód (wymieniają akumulatory) którym będę potem mógł wygodnie i bezproblemowo jeździć przez następną dekadę to nie widzę w tym problemu. Pytanie tylko - no właśnie - czy to będzie możliwe? Bo ani ja, ani nikt z osób którym ufam w temacie motoryzacji nie miał dotąd do czynienia z hybrydami. I obiektywnie nie może się wypowiedzieć.
        No i czy faktycznie wymiana akumulatorów w GS to jest wydatek rzędu aż 50000zł (jak napisał szymi_mispanda) ?? Jeśli tak to faktycznie kwestia pozostaje mocno do przemyślenia....
        • eustachy.pompka Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 12:57
          Tylko pytanie co zyskasz kupując hybrydę zamiast takiego samego auta z benzynowym silnikiem. Jesteś gadżeciarzem i po prostu chcesz mieć hybrydę? Jeżeli tak, rozumiem to ;) Jeżeli nie, to trzeba przemyśleć.

Licząc koszt wymiany akumulatorów oraz koszt paliwa na dystansie 100 000 km, oszczędności na paliwie nie zyskasz.
          Mówisz o tańszym parkowaniu - może to jest właśnie ta korzyść, którą zyskasz kupując hybrydę, ale też musisz przeliczyć czy to się opłaca.

Dowiedz się, czy w Twojej okolicy jest ktoś, kto serwisuje takie auta poza ASO.
    • galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 11:13
      A dlaczego hybryda a nie zwykly?
      • trypel Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 11:30
        Np z uwagi na prace w centrum. We Wrocławiu abonament na parkowanie w samym centrum kosztuje rocznie 90 płn, na hybrydę.
        No i w mieście to naprawdę mało pali.
        • galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 11:46
          Lexus 450h??? Malo???
          To moze zdefinjujmy malo...
          www.autocentrum.pl/spalanie/lexus/rx/iii/silnik-hybrydowy-450h-299km-od-2009/

To praktycznie tyle co moj na benzynie - nie wiecej niz litr roznicy...

www.autocentrum.pl/spalanie/lexus/gs/iii/silnik-hybrydowy-4.5h-344km-2006-2011/

Mam wrazenie, ze nadal LPG truje mniej, kosztuje mniej...A w takich autach ta "hybrydowosc" to tylko pic na wode... i poprawa samopoczucia wlasciciela.
          Tym bardziej, ze im starsze, tym sprawnosc baterii mniejsza...
          • trypel Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 12:01
            To auto do miasta. A w mieście spokojnie mieści sie w 10. Natomiast w trasie i 15 wyjdzie.
            No i 350 vs 200 KM. Wiesz....
            Hybrydę tez można zagazować. Priusy na taxi często maja gaz. I wtedy masz 6 l gazu/100 km w zakorkowanej Warszawie
            • szymi_mispanda Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 13:30
              hehe lexus gs 450h auto do miasta i sie zmiesci w 10L - gut dzolk

nawet sam lexus mow ze to jest "haj performans hajbrid" to nie jest samochod dla oszczednych i nie do miasta

bardziej dla fanow hybryd i cvt. tez uwazam ze lepiej 460 kupic ale ...kazdy sam wybiera
              • trypel Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 13:36
                Akurat rx. Mieści sie w mieście w 10. A jak żonie oddaje klient to mówił ze do 8 schodzi. W Rzeszowie. Moze dlatego
                • szymi_mispanda Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 13:40

...10L? no nie wiem.
                  • trypel Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 13:58
                    ale za to na trasie do Chorwacji (glownie autostrady ale zgodnie z przepisami) wzial prawie 15.
                    sam sie zastanawiam to podpytuje wokol.
                    oczywiscie nie mowie o lexach ale skads to wynika ze taksiarze przesiadaja sie na hybdrydy. i im te priusy i aurisy biore pomiedzy 5 a 6 w warszawskich korkach. Jeden taki mowil o 4 ale jak z nim zrobilem pare km to zrozumialem dlaczego. To bylo extremum.
                    Tyle ze do priusow komplet baterii jest duzo tanszy a poza tym mozna regenerowac za pare tys i to podobno po zabiegu zestaw jak nowy.
                    • szymi_mispanda Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 14:06
                      jak jedziesz z predkoscia ponad 40 czy 30 juz nie pamietam to zawsze sie silnik spalinowy wlacza. dlatego hybryda pali mniej w miescie troche jak stop and go.

mnie tylko zastanawiaja te wyniki gdyz mimo wszystko hybryda nie hybryda ale ruszyc 2 tony z miejsca jeszcze z napedem 4x4 no to troche energii trzeba.

ja w GS benzynowym, pare razy zszedlem do 10 L na 100 km, tylko w trasie przy predkosci stalej okolo 90kmh.
                      mniej to juz nie bylo mozliwe.

nie ufam taksowkarzom, 5 litrow, hmm no moze, nie wiem, akurat priousy i inne aurisy to nie znam wogle, nigdy nawet jako pasazer chyba nie jechalem.
                      • trypel Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 14:15
                        no jak teraz zamawiasz taxi w warszawie z jakiejs korporacji to 1/3 to hybrydy, no a stare priusy z II generacji to jeszcze na gazie :D

- co do RXa - ja nie jestem pewien czy tam jest normalne 4x4 a nie przod na spalinowym a tyl na elektryce.
                        ale faktycznie wazy swoje stad w trasie pali tyle co powinien.
                        • nazimno Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 14:24
                          To samo w Monachium, Hannowerze, Hamburgu, Berlinie,...
                          Od cholery Priusow.

• galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 21:09
                          trypel napisał:

> - co do RXa - ja nie jestem pewien czy tam jest normalne 4x4 a nie przod na s
                          > palinowym a tyl na elektryce.

W hybrydach chyba wlasnie dokladnie jest tak jak napisales...

Still, moze Rzeszow malo zakorkowany i dobrze swiatla ustawione.
                          Mnie w Katowicach wychodzi 16l gazu - wiec spoko 13 benzyny by wzial.
                  • galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 21:06
                    Tez mi sie wierzyc nie chce...
                    Ale skoro tak, to moze rozwaze zmiast X3.
                    Jak jest miejsce na zbornik LPG to kto wie...
            • galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 21:04
              RX nie ma 350 tylko 299. Wiec ma 1.5l wiekszy silnik i jakies 70KM wiecej.
      • netwanderer Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 12:30
        Dlaczego? Ano właśnie dlatego że nigdy z hybrydą nie miałem do czynienia. Całe życie benzyna, diesel. Chcę teraz spróbować czegoś innego, bez sprzęgła, dwumas, DPF-ów i tym podobnych. Spalanie nie jest dla mnie problemem, no może dopóki nie dojdziemy do wyników 20-30 litrów na 100km. Jak wspomniałem przebiegi robię nie duże. 100-200zł różnicy w miesięcznych wydatkach na paliwo na pewno mnie nie zabije. Natomiast święty spokój (czyt. bezawaryjność) znaczenie oczywiście ma.
        • koza_oddam Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 13:33
          Po pierwsze, 10 letni Lexus prawdopodobnie ma już problemy z korozją podwozia. Po drugie, koszty akumulatorów zabiją przy wymianie. Po trzecie, nie ma opcji żeby kupić 10-letnią hybrydę i pośmigać nią kolejne 10, bo elektronika tego nie wytrzyma. To nie auto z lat 90-tych gdzie jest mało elektroniki i jedyne co się może popsuć to ecu silnika do kupienia na allegro za 100zł. Nikt, mimo że to marka premium, nie przewidział że to będzie jeździć 20 lat i dłużej. Nie ma opcji żeby nie zaczęło klękać a tanio nie będzie w naprawianiu. Ja bym się nie pchał, ale co kto lubi
          • galtomone Wrecz przeciwnie!!! 14.07.17, 21:14
            koza_oddam napisał:

> Nikt, mimo że to m
            > arka premium, nie przewidział że to będzie jeździć 20 lat i dłużej.

Mysle, ze bedac pomnym doswiadczen z przeszlosci dokladni taka ewentualnosc brano pod uwage i starano sie ja wyeliminowac.
        • szymi_mispanda Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 13:46
          w takim budzecie jak ty chcesz to najbardziej sie oplaca kupic LS460 gdzies 2008-2009.

co prawda nie bedzie hybrydy ale bedzie znacznie, znacznie lepiej plus wszystkie zalety LS.
          • misiaczek1281 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 15:49
            jazda na LPG jest tańsza niż hybrydą... zaraz a ile kosztują te akumulatory? 20 000 zł?
            To tyle ile niejedno auto na LPG :)
            • szymi_mispanda Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 16:02
              jazda lexusem GS czy LS tez sie "troszeczke" rozni od jazdy niejednym autem na LPG Misiaczek
              • misiaczek1281 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 14.07.17, 17:36
                szymi_mispanda napisał(a):

> jazda lexusem GS czy LS tez sie "troszeczke" rozni od jazdy niejednym autem na
                > LPG Misiaczek

owszem, różni się tym, że na LPG jazda i naprawy są tańsze:)
                • galtomone Poprosze o wyjasnienie Misiu 14.07.17, 21:16
                  misiaczek1281 napisała:

> owszem, różni się tym, że na LPG jazda i naprawy są tańsze:)[/b]

Jak LPG wplywa na ceny naprawy samochodu? W jaki sposob obnizna np. koszt wypalonego zaworu, zepsutego amortyzatora czy spalonegosilnika wycieraczek.... bo jakos nie moge dosc do tego co tu ma LPG do rzeczy?
                  • misiaczek1281 Re: Poprosze o wyjasnienie Misiu 15.07.17, 17:09
                    to proste...hybryda co prawda pali z litr mniej niż zwykła benzynówka (szczególnie w mieście bo tam włącza się silnik elektryczny) ale hybryda nadal spala drogą benzynę (5-6 litrów zamiast 7-8) a ja w Polo spalam tani gaz średnio 7 l:) więc jeźdżę taniej...i u mnie akumulator kosztuje 240 zł a nie 10 000 jak w hybrydzie:)
                    kumasz już galtomonku?
                    • eustachy.pompka Re: Poprosze o wyjasnienie Misiu 15.07.17, 18:10
                      W Lexusie masz komfort, a w Polo dyskomfort.
                      To dla mnie kończy temat o przewagach jednego auta nad drugim. :D
                    • galtomone Re: Poprosze o wyjasnienie Misiu 15.07.17, 18:35
                      A czy ty zrozumiales pytanie?

Gdzies pytalem cie o prownanie ceny akumulatora hybrydy i Polo????

BTW: do twojego z LPG kosztuje 240 zl...
                      A ile kosztuje akumulator do Polo bez LPG? Bo jakos nie wieże, ze pytaja cie w sklepie o rodzaj paliwa z ktorego korzystasz i wg niego podaja ceny czesci/uslug...
                      • eustachy.pompka Re: Poprosze o wyjasnienie Misiu 15.07.17, 21:34
                        Akumulator do hybrydy kosztuje podobnie jak do Polo. bo nie wiem czy wiecie, ale w hybrydzie oprócz akumulatora trakcyjnego jest też akumulator zwykły, dokładnie taki sam jak w każdym innym aucie. Trakcyjny nie zasila radia, świateł itd.
                        • galtomone Re: Poprosze o wyjasnienie Misiu 16.07.17, 10:48
                          Wiemy, ale nie wiemy jaka jest roznica w cenie akumulatora, amortyzatora czy silownika centralnego do polo z i bez LPG - a to bardzo ciekawe :-)
                        • misiaczek1281 Re: Poprosze o wyjasnienie Misiu 17.07.17, 15:25
                          a baterie do hybrydy ile kosztują tysięcy? 10 czy 20?:)
                          • galtomone Re: Poprosze o wyjasnienie Misiu 17.07.17, 16:20
                            Ale co ma hybryda do mojego pytania i twojej tezy?
                            Napisales, ze naprawy auta z LPG a tansze niz bez- wyjasnij DURNIU jak to mozliwe!
        • galtomone No to musze cie rozczarowac :-( 14.07.17, 21:13
          netwanderer napisała:

> Natomiast święty spokój (czyt. bezawaryjność) znaczenie oczywiście m
          > a.

No to raczej celuj w nowego. 10 latek (imlodsze) to juz nie Toytoa/Lexus z lat 80/90 :-(

Ja co prawda mam staruszka, ale widze roznice jakie zaszly miedzy Avensis I, II i III.
          Ja mialem I i II, kolega ma III i im mlodsze tym gorzej :-(
          A pare Toyot osobiscie i rodzinnie przerobilem.

Kolejnej - nowszej - juz raczej nie kupie.
        • liczbynieklamia Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 16.07.17, 20:57
          > Chcę teraz spróbować czegoś innego, bez sprzęgła, dwumas, DPF-ów i tym podobnych. Spalanie nie jest dla mnie problemem
          Polecam V6/V8 + klasyczny automat.

> Natomiast święty spokój (czyt. bezawaryjność) znaczenie oczywiście ma.
          Te hybrydy są raczej bezproblemowe, tylko nie wynika z tego święty spokój, bo wciąż masz nietypowy samochód, w którym części w serwisie są bardzo drogie, a serwisów niezależnych z odpowiednią renomą brak. Jeśli już chcesz koniecznie hybrydę - kup Priusa. Jest więcej ludzi, którzy mają to opanowane i więcej części używanych na rynku. Moim zdaniem hybrydy po prostu nie dają na tyle dużo, by w zamian godzić się na potencjalne problemy.
          • galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 17.07.17, 16:21
            100% zgody.
            wolabym beznyzne V8 + LPG i inne, i tansze i ekologiczne - a do tego opanowaywalne.
            • misiaczek1281 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 17.07.17, 18:22
              galtomone napisał:

> 100% zgody.
              > wolabym beznyzne V8 + LPG i inne, i tansze i ekologiczne - a do tego opanowaywa
              > lne.
              >

jeśli kogoś stać na V8 to stać go też na benzynę....zakładanie do V8 LPG to profanacja :)
              • galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 17.07.17, 22:18
                Jak kogos stac na VW Polo to i na benzyne a jak nie to zapier...ala z buta.
              • vogon.jeltz Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 18.07.17, 11:13
                > jeśli kogoś stać na V8 to stać go też na benzynę.

Na V8 stać właściwie każdego. Lexusa LS400 z jednym z najlepszych silników V8 ever, kultowym 1UZ-FE, można kupić za kwotę, którą dałeś za swoje srolo.
                • loyezoo Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 19.07.17, 09:05
                  "Na V8 stać właściwie każdego. Lexusa LS400 z jednym z najlepszych silników V8 ever, kultowym 1UZ-FE, można kupić za kwotę, którą dałeś za swoje srolo. "
                  Tu akurat srogo się mylisz.LS400 od jakiegoś roku,max 2 lat ...uwaga! podrożały spokojnie o 100% (nie piszę o zajechanych samochodach)
                  O ile rok temu,za 2-3tys. euro można było ładnego kupić,tak teraz bez 5tys. nawet nie ma co zaczynać szukać.
                  To już kultowy samochód,sam szukam fajnego egzemplarza.

Nie zmienia to faktu,że auto z V8 można kupić taniej niż te polo:))
                  • eustachy.pompka Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 20.07.17, 00:54
                    Można bez problemu tanio kupić Grand Cherokee WJ z V8. To jest auto w zupełnie innym stylu, ale też V8 i też fajne.
    • tdf-888 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 15.07.17, 19:20
      Dobrze trafiłeś - większość tu piszących to spece od 8-10-letnich i starszych hybryd: benzyna + gaz! :-D
      A najwięcej do powiedzenia mają ci robiący rocznie <10 000 km. Wyspecjalizowani w pisaniu o jezdzeniu :-D
      Był jeden taki, co jak opisał technikę, jaka przejeżdża próg zwalniajacy, to pomyslalem ze jest to osobna dziedzina nauki ;-)
      • eustachy.pompka Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 15.07.17, 21:36
        Ja akurat zmieniam 6-letniego diesla na nowego lub max. dwuletniego diesla i robię minimum 50 tys. rocznie, ale nie widzę nic złego w posiadaniu benzyny z LPG.
        Oczywiście jak ktoś robi 10 tys. rocznie to zakładać nowej instalacji się nie opłaca, ale jak ktoś znajdzie używkę, która już ma gaz... to czemu nie? Są miliony sposobów na lepsze wydanie pieniędzy niż na paliwo.
        • tdf-888 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 16.07.17, 08:50
          Jak ktoś się przechwala ile to on średnich krajowych ma na miesiąc a potem cebuli 200 zł wiecej na paliwo to sam daje o sobie świadectwo - jest nikim innym jak patologicznym skapcem. No ale są tacy ludzie - co poradzisz?
          Ale sam przyznasz ze jak ktoś przy każdej okazji przypomina ludziom ze ma pod maską v8 kokpit z wysokogatunkowego drewna (nie to co teraz robią paaaanie) oraz skóry wychodzi poza samochód i robi to samo a potem cebuli 200 zł i leje lpg to jest to żałosne.
          To tak jakby ktoś ubieral się w jakieś drogie ciuchy i błyskotki - żeby przed wszystkimi sprawiać wrażenie jaki to on niby bogaty a na co dzień w domu wpjerdalal pasztetowa i podcieral doope szkłem. Żałosna murzynskosc - nic więcej.
          Wiesz ja rozumiem - jak kogoś nie stać - kupuje miejskie toczydlo i jeździ na gazie a nie autem kojarzacym się jako marka premium.
          A co byś powiedział na kogoś kupującego ferrari i zakładającego do tego lpg? No co? Przecież chce taniej jeździć - to normalne 'nie?
          Lpg jako paliwo dla niezamoznych powinno być w biednych samochodach. Wyżej wwytlumaczylem na przykładzie pana w blyskotkach zajadajacego pasztetowa - nie przystoi.
          • trypel Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 16.07.17, 10:05
            Rozumiem ze jakby tauron wprowadził nowa taryfę - prąd premium, ten sam efekt ale rachunki na czerpanym papierze i wysyłane umyślnym posłańcem to od razu sie zapiszesz?
          • galtomone Tak z ciekawosci... 16.07.17, 10:59
            tdf-888 napisał:

> To tak jakby ktoś ubieral się w jakieś drogie ciuchy i błyskotki - żeby przed w
            > szystkimi sprawiać wrażenie jaki to on niby bogaty a na co dzień w domu wpjerda
            > lal pasztetowa i podcieral doope szkłem. Żałosna murzynskosc - nic więcej.

Mozesz wyjasnic zwiazek - korelacje - miedzy takim zachowaniem a kolorem skory?

Bo to dla mnie taka tez jak tansze nprawy auta z LPG vs takiego bez - autor Misiaczek.

> Wiesz ja rozumiem - jak kogoś nie stać - kupuje miejskie toczydlo i jeździ na g
            > azie a nie autem kojarzacym się jako marka premium.

Gdyz?

Bo mnie sie wydaje, ze istotniejsze jest czy ci stac na utrzymanie czy nie...
            Jesli jezdzac na LPG jestes wstanie zaoszczedzic na naprawy/serwisowanie to chyba nie ma w tym nic zlego/dziwnego, ze jezdzisz tym na co masz ochote i co ci sie podoba...

> A co byś powiedział na kogoś kupującego ferrari i zakładającego do tego lpg?

Ze to nie moj cyrk i nie moje malpy.
            Choc porownanie wyjatkowo nie trafne. Marke premim kupujesz to po by jechac wygodnie a LPG na komfort jazdy chyba nie wplywa?

A co bys powiedzial o kims kto kupuje Porsche z silnikiem diesla?

> No
            > co? Przecież chce taniej jeździć - to normalne 'nie?

Stawianie auta typu Ferrari w tej samej lidze (i powodach posiadania) co np. LS czy RX to jednak drobne nieporozumienie...

Tym niemniej jednak, jesli ktos sobie kupi Ferrari i bedzie je napedzal kaczymi pierdami - co mi do tego?

> Lpg jako paliwo dla niezamoznych powinno być w biednych samochodach.

Podobnie jak dieslel i jeszcze tanszy prad...

Twoja tez jesttak bezsensowana, ze ze az smieszna.

Ja jeszcze rozumiem wskazywanie cech eksploatacyjnych paliw jako waznego argumentu za/przeciw do konkretnych aut... Ale cena???

To co... jak LPG bedzie po 8 zl a benzyna po 2 zl to przestaniesz jezdzic bo wstyd???
          • vogon.jeltz Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 17.07.17, 10:07
            Ale ci ktoś beret zrył, synek...
    • przyjemny_gosc Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 16.07.17, 11:11
      A ja jeszcze zapytam o koszty. Zakładamy, że kupujesz hybrydę, czyli głównie silnik spalinowy - benzynka i do tego elektryka, która np. rozpędza auto do tych 30 km/h.
      W jaki sposób ładuje się takie aku? Tylko z silnika benzynowego? Czy potrzeba podłączyć do prądu? Jeżeli trzeba podłączyć, to gdzie? W domu, pod własne gniazdko? I ile to w takim razie kosztuje?

Oglądałem kiedyś program na YT z właścicielem Samaru, który twierdził, że jeżeli musimy zapłacić za prąd, to wcale nie wychodzi taniej, niż diesel. Był to bodajże program Pertyn Ględzi.
      • eustachy.pompka Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 16.07.17, 12:35
        Są dwa rodzaje hybryd. Pierwszy rodzaj to jest tzw. mild hybrid i on się ładuje tylko od silnika spalinowego. W takim aucie możesz przejechać na samym prądzie króciutki odcineczek po parkingu albo wcale nic. Tutaj silnik elektryczny jest do redukcji spalania, a benzynowy pracuje praktycznie cały czas.

Są jeszcze plug-in hybrid, które są dużo droższe, ale moim zdaniem są najlepszym obecnie połączeniem zalet silnika spalinowego i elektrycznego. Ładujesz z gniazdka, np. w domu i na prądzie jedziesz 30-70 kilometrów. Czyli na co dzień po mieście możesz na samym prądzie.
        A jak ruszasz w trasę to normalnie po tych 30-70 km załącza się silnik spalinowy i możesz jechać gdzie Ci się zamarzy nie przejmując się stacjami ładowania tak jak muszą właściciele Tesli.
        Takim autem jest np. Passat GTE czy droższa wersja Priusa.
        • tdf-888 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 16.07.17, 12:50
          Może i w tesli kiedys doczekamy się technologii polegającej na zamontowaniu w miejscu na koło zapasowe mały bak na ropę zasilająca generator doladowujacy baterie (jak w oplu amperze). Wtedy zniknie argument zasięgu i każdy będzie mógł sobie kupić swoją własną tesle - nawet na długie trasy ;-)
        • tbernard Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 16.07.17, 23:59
          Ponadto w hybrydach każde nie awaryjne hamowanie jest powiązane z odzyskiwaniem energii.
        • galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 17.07.17, 16:26
          "Dupisz kromy" - mildy hybryd to zupelnie cos innego.
          antyweb.pl/mild-hybrid-48v-jazda-probna/
        • misiaczek1281 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 17.07.17, 18:39
          eustachy.pompka napisał(a):

> Są dwa rodzaje hybryd. Pierwszy rodzaj to jest tzw. mild hybrid i on się ładuje
          > tylko od silnika spalinowego. W takim aucie możesz przejechać na samym prądzie
          > króciutki odcineczek po parkingu albo wcale nic. Tutaj silnik elektryczny jest
          > do redukcji spalania, a benzynowy pracuje praktycznie cały czas.

u mnie do redukcji kosztów jest instalacja LPG...nigdy nie zrozumiem gościa który kupuje hybrydę za 80 000 zł (traci na wartości 35 000 zł w 4 lata) i chwali się że jest super oszczędny...Można kupić auto w dobrym stanie za 10-15 tys.zł ( 45 000 zł taniej w porównaniu do hybrydy) i założyć LPG (jazda tańsza na LPG bo hybryda spala drogą benzynę)...i taki właściciel hybrydy śmie twierdzić że oszczędza? Ta oszczędność polega na czym niby? hipokryta oszukuje sam siebie i się z tego cieszy:)
          • eustachy.pompka Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 17.07.17, 18:45
            Nie wszystkim chodzi o oszczędność. Także o posiadanie auta nowoczesnego, ekologicznego, którym się przyjemnie jeździ.
            Dla niektórych ludzi 35 000 zł w 4 lata to nie jest duża kwota.
            za 10-15 tys. zł nie kupisz żadnego wygodnego auta w dobrym stanie.
            • tdf-888 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 17.07.17, 22:14
              Chooya się znasz 😊
              3 lata temu kupiłem za 10 tysi volvo v70 xc awd z '99 (czyli takie ostatnie prawdziwie szwedzkie kombi z dolaczanym tył - napędem 2,4 litra turbo benzyna 193 kuca z automatem) i wykorzystuje je głównie w celach jak autorka wątku - czyli turystyczna jazda po europie. Prócz rozrusznika (bendiks i alternatora <regulator napięcia>) - tylko lać benzynę (11-12 /100) i dolewac olej (litr na 3000 km). Kupiłem w ciemno oglądając pierwszy egz. na zasadzie ze mogę wtopić te 10k z zakupu (a i tak w razie czego do zyda by za 4k poszedł).
              Zero korozji w chooy miejsca (dwa rowery z kobita ladujemy do środka po złożeniu kanapy) i mega wygodny dupowoz nieklujacy w oczy zawistnikow.
              Czyli pietnastoletnie wygodne i obszerne volvo 4x4 za 10 tysi można nabyc a jak się zepsuje to bez żalu porzucić (no chyba ze dla kogoś 10k to ból ale wtedy nie sądzę by wyprawial się bez pośrednictwa biura podróży) I po co wywalac 35k?
              A powiem jeszcze ze prowadzi mi się to lepiej niż Lexusa is (mimo że tamto tył napęd i eksperty mowio ze to lepsze). Zzylem się z tym volviakiem a nigdy nie byłem jakimś fanem marki i dalej nie jestem. Ale to po prostu kultowa cegiełka 😊
              • galtomone OOO, V70 XC 17.07.17, 22:20
                Rozawazam...zamiast tego X3 :-)
                Znaczy LPG nie masz?
                A jakie jest zawieszenie z tylu - przerazila mne ciut inf. o jakich gazach i regulacjach....
                • tdf-888 Re: OOO, V70 XC 17.07.17, 22:44
                  Chłopie ja się tak nie 'nie obeznaje' w tym co tam siedzi. Jestem randomowym posiadaczem (wpisałem jednej nocy na allegro kombi skóra automat szyberdach i ~ 200 mocy) i wyskoczyło. Następnego dnia pojechałem obejrzałem przejechałem się stwierdziłem ze prosto jedzie wybrałem kasę z bankomatu i wróciłem tym nabytkiem. Gazu nie założę bo mi religia nie pozwala ☺
                  Teraz to ma 270kkm przebiegu fabryczne resory a na corocznych testach w skp to panowie cmokaja z podziwu jak badają przyczepności amortyzacji (ze to ori i się trzyma) - ale co ma się zepsuć na autostradach? Tylko ja jeżdżę tak ze mi klocki na 100 tysięcy wstarczaja.
            • vogon.jeltz Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 18.07.17, 11:14
              > za 10-15 tys. zł nie kupisz żadnego wygodnego auta w dobrym stanie.

Bredzisz.
            • trypel Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 18.07.17, 11:50
              Gadasz głupoty

Saab 9-3 kupiony za ok 5 tys, 2 lata jazdy i poza pikselami na wyswietlaczu żadnej awarii
              Pluriel kupiony za 8 tys, 2 lata jazdy ale wymieniłem żarówki, zrobiona Albania i Macedonia
              Teraz forester faktycznie droższy. Ale są chwile (bo minęły 2,5 roku) będę sprzedawał za max 11-12
              W 10 tys można spokojnie znaleźć auto które dojedzie na koniec świata po włożenie pakietu startowego są 1-2 tys.
              A jak się coś stanie to zawsze za 5 tys ktoś to weźmie. I do podróży w dzikawe regiony to najlepsza opcja
    • greges58 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 18.07.17, 14:11
      Nic nie sądzimy !
      To wyeksploatowany - nienaprawialny - złom nadający się na śmietnik ...
      I tyle.

;)
      • vogon.jeltz Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 18.07.17, 14:25
        > Nic nie sądzimy !

To mówisz, że ilu cię jest?

> To wyeksploatowany - nienaprawialny - złom nadający się na śmietnik ...

Widzisz, jednak coś sądzisz. To po co kłamiesz w pierwszym zdaniu?
        • greges58 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 18.07.17, 15:06
          Nie udawaj mądrzejszego niż Ci się zdaje.

Producent nie ma interesu w eksploatowaniu jego wyrobów przez ćwierć wieku ?
          Zaawansowanego produktu elektrycznego nafaszerowanego elektroniką.
          Wystarczy nie wydać aktualizacji softu dla starocia ...
          I będzie jak z telefonem na Androidzie.
          Wszystko jasne ?
          • vogon.jeltz Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 18.07.17, 15:22
            Ale ja nie mówię, że wasz sąd na temat dziesięcioletnich hybryd jest bezsensowny czy głupi, towarzyszu. Ja tylko wskazuję, że - wbrew temu, co skłamaliście w pierwszym zdaniu - taki sąd istnieje. A że jest niepochlebny - to już zupełnie inna para kaloszy.
            • greges58 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 18.07.17, 19:36
              Owszem ...
              Pierwsze zdanie jest subiektywną oceną, o którą prosił autor wątku,
              drugie zaś - stwierdzeniem oczywistego faktu.
              Nie widzę sprzeczności !
    • jestklawo Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 20.07.17, 11:16
      jeździłem trochę Toyotą Auris (zostałem zmuszony) z dodatkiem tej ekologii (?), a ta bestia na postoju (parkingu i zatrzymaniach związanych z ruchem) zapalała silnik spalinowy, bo uznawała że musi sie podładować. Strach sie bać. One zaczynają żyć własnym życiem. 
      Niby jest oszczędniej, ale jeździ się tym tak delikatnie i defensywnie jak w "rajdzie o kropelce". Idealne dla taksówkarza, bo w razie czego ma silnik spalinowy. Tylko kiedy włączy sie silnik benzynowy można mówić o jakiejś dynamice. I wszystko po to, żeby płacić 5 zł/100 km mniej za paliwo
      Auris Hybrid jest oszczędna (0 l/100 km) tylko podczas jazdy na silniku elektrycznym (zasięg do - uwaga - 2 km, prędkość maksymalna 50 km/h), a delikatnie traktowana na trasie może zużyć niecałe 5 l/100 km. 
      • misiaczek1281 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 20.07.17, 11:34
        jestklawo napisała:

> jeździłem trochę Toyotą Auris (zostałem zmuszony) z dodatkiem tej ekologii (?),
        > a ta bestia na postoju (parkingu i zatrzymaniach związanych z ruchem) zapalała
        > silnik spalinowy, bo uznawała że musi sie podładować. Strach sie bać. One zacz
        > ynają żyć własnym życiem. 
        > Niby jest oszczędniej, ale jeździ się tym tak delikatnie i defensywnie jak w "r
        > ajdzie o kropelce". Idealne dla taksówkarza, bo w razie czego ma silnik spalino
        > wy. Tylko kiedy włączy sie silnik benzynowy można mówić o jakiejś dynami
        > ce. I wszystko po to, żeby płacić 5 zł/100 km mniej za paliwo
        > Auris Hybrid jest oszczędna (0 l/100 km) tylko podczas jazdy na silniku elektry
        > cznym (zasięg do - uwaga - 2 km, prędkość maksymalna 50 km/h), a delikatnie
        > traktowana
         na trasie może zużyć niecałe 5 l/100 km. 

mój rekord w trasie Polo to 6 l LPG :)
        Polo: 6l LPG x1.8zł=10.8 zł/100km.
        Auris: 5l PB x 4,2zł = 21 zł/100km:) Jeżdżę w trasie 10 zł/100km taniej niż hybrydą Aurisem:) W mieście ta różnica jest zapewne większa na korzyść LPG :) więc to nieprawda że hybryda jest super oszczędna:) Nie mówię już o kosztach zakupu i kosztach wymiany baterii bo to dziesiątki tys.zł więcej:) Hehe:)
        • eustachy.pompka Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 20.07.17, 12:38
          Ty jeździsz 10 zł/100 km, a ja jeżdżę za 30 zł/100 km, ale z przyjemnością. A nie starym, niewygodnym trupem.
          A za parę miesięcy będę jeździł za 35zł/100 km, bo zmieniam auto na wygodniejsze i fajniejsze. Trudno że więcej pali.
        • galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 20.07.17, 14:57
          W odpowiedzi, przeczytaj wsystke swoje wysmiewajace LPG posty z przed czasu zalozenia instalacji...
          Jakos wtedy takie tlumaczenia nie robily na tobie wrazenia...
      • greges58 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 20.07.17, 13:15
        a prąd z wungla ?
        można wjeżdżać na zakaz wjazdu, parkować gdzie inne nie mogą - czasem nawet za darmo,
        plus wszelakie ulgi podatkowe i ubezpieczeniowe ... no, może jeszcze nie do końca w Polsce jest tak różowo
        to się może niektórym opłacać ! ale tylko niektórym

P.S.
        aż dwa ? Volvo ma całe 35 kilometry !
        ;)
        • eustachy.pompka Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 20.07.17, 13:26
          Ale Volvo to jest plug-in, a Auris to tylko "zwykła" hybryda. Prius też może być jako plug-in i wtedy ma więcej niż Volvo ;)
        • galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 20.07.17, 14:58
          Prad z beznyny i kinetki - nie z wegla.
          • greges58 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 21.07.17, 15:31
            Wiem czym jest plug-in. Ale chodzi też o klasycznego "elektryka". Prąd do niego nie z węgla ?
            To po co Morawiecki forsuje produkcję aut elektrycznych jeżeli węglem już w piecach nikt nie chce palić ?
            Szukanie pretekstu, aby górnik miał robotę. Wyłącznie.

:)
            • galtomone Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 21.07.17, 15:44
              Ale nie o takich rozmawiamy - 8-10 letnia hybryda to nie plug-in
              • greges58 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 22.07.17, 12:41
                Hybryda - hybrydzie nie równa ?
                Nic nie szkodzi wzbogacić dyskusję o uboczne wątki, wszyscy tutaj sobie horyzonty poszerzymy ...

Po to utrzymuję duże benzynowe - bezproblemowe - Volvo, abym spokojnie dojechał
                do Hamburga czy Mediolanu, a czasem nawet do samej Warszawy. ;)
                Ale do jeżdżenia po mieście i na extra zakupy "pod miastem" coś tam jeszcze
                innego koło chałupy przecież stoi ...

P.S.
                Tu masz "bonus". Uroki podróżowania 600 kilometrów w obie strony, żeby akumulator podładować !

www.youtube.com/watch?v=GwPcEXGDbkw&t=2421s

Tragedia.
                :)
                • dziala_nawalony Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 22.07.17, 13:05
                  ,..wg. mnie nie, zresztą padlo tu tyle argumentow,nie musze uzasadniać, dla mnie to kosztowna fanaberia.
                • mykonid Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 23.07.17, 09:58
                  Tak. Plug in ms akumulatory o większej pojemności i zwykle jest w stanie przejechać kilkadziesiąt kilometrów na samym prądzie. Btw, lepiej palic tym weglem w jednym dużym piecu, mieć z tego prąd i ciepło, w wielu małych.
    • szymi_mispanda Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 23.07.17, 12:20
      jeszcze na koniec:

pisales ze chcessz lexusa. jak widac po radach wiekszosc nie rozumie slowa pisanego.

pie... cos o jakis plug inach a w zyciu lexusem nie jechali nawet na fotelu pasazera.

w tej cenie co ty piszesz czyli jak rozumiem do 100tys 8-10 letni kupisz GS450h, RX450h. LS600h nawet 10 letni sie nie zmiescisz. IS300h to chyba za ch...owy samochod, maly i do tego z czterocylindrowka - szkoda pieniedz na przeplacanie za znaczek w tym przypadku lepiej wziac avensisa, a w przypadku CT200h lepiej tanszego Aurisa.

z dwoch GS450h i RX450h ja bym oczywiscie bral GS. znacznie lepiej wykonczony, w wersjach 4xx jest full opcja zawsze, opcjonalne byly chyba tylko monitory w zaglowkach foteli.

ale wiem ze w polsce jest podnieta tzw SUV czyli w tym przypadku RX450h - za suwami nie przepadam bo sa brzydkie i slabo jezdza ale to nie wazne co ja mysle. natomiast przygotuj sie ze RX to jest taki podniesiony ES i lexus mimo wszystko go nizej pozycjonuje niz GS.

ja mialem watpliwa przyjemnosc jezdzic RX450h full option tylko kurde z welurem, bez nawigacji, bez grzanych i wentylowanych foteli, bez kamery, bez skretnych reflektorow - takze tego sprawdz dobrze bo mimo ze to najwyzsza wersja RX to brakuje w nim w ch... rzeczy ktore w GS 4xx sa w standardzie.

co do napedu - zaden z tych lexusow nie jest zaden plug in czy inny na wegiel (nie wiem o czym oni tam pie...).

nalewasz tylko benzyne. akumulator sie laduje silnikiem.

za wyjatkiem LS600h ktory nie zmiesci ci sie w budzecie wszystkie to niestety zwykle V6 wiec to raczej nie jest klasa luksusowa.

baterii w zadnym z nich oplacac sie nie wymienia - kupujesz uzywany i musisz zalozyc ze baterie sa w dobrym stanie bo jak przyjdzie wymieniac to lepiej sprzedac samochod dalej.

uwagazaj na jedna rzecz - ja osobiscie tego nie nawidze i dlatego w zyciu hybrydy nie kupie. wszystkie maja skrzynie bezstopniowa CVT.

zeby zrozumiec co to znaczy to musisz sie przejechac - nie ma nawet w nich obrotomierza. samochod przyspiesza dziwnie, dla mnie nie do zaakceptowania jest monotonne jednostajne wycie silnika, cos jakby w manualu sie sprzeglo slizgalo.

jak koniecznie chcesz hybryde do ja bym wzial GS450h po lifcie, pare rzeczy dodali typu na monitorze z kamery komputer pokazuje optymalna i docelowa sciezke w zaleznosci od skrecenia kol itp.

ale z kryteriami jakie ty piszesz "50 do 100tys, lexus, do 10 lat, mam dosc sprzegla" to wybor jest oczywisty.

380 konny, z widlasta osemka LS460 i najlepsza zawsze, hydrokinetyczna tradycyjna automatyczna skrzynia. do tego LS jest zawsze w full opcji, jest jakosciowo zrobiony lepiej niz S klasa i bmw 7. do tego niewile sie zmienil na wyglad od rocznika sprzed 10 lat bo nowy dopiero wchodzi w przyszlym roku.

komfort jazdy nieporownywalny z niczym co 99.99999 procent polskich kierowcow nawet liznela przez szybe.
      • szymi_mispanda Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 23.07.17, 12:35
        tutaj masz krotki test ale oczywiscie po prostu znajdz ogloszenie i i pojedz przejechac sie w rzeczywistosci bo jakies filmiki tego nie oddaja

www.youtube.com/watch?v=OcUbZ2X52p0

to jest samochod nawet 10 letni przy ktorym klekaja absolutnie wszelkie nowe popierdolki do klasy avesis czy passata wlacznie, a skolnny jest powiedziec ze kleka przy nim nawet mercedes E nowy czy BMW F10 5 w ch...-bieda wersjach typu E220CDI czy 520d

ja swojego sprzedalem bo chcialem wiecej mocy, a poza tym zaoszczedzilem na znacznie nowszy, ale nawet zaluje bo samochod z 2010 roku jezdzil i wygladal jak nowy - tylko nie stac mnie jeszcze na garaz na tyle samochodow wiec niestety poszedl do zyda.

ale wymieniony tez na lexusa - BMW mam dosc ciaglego serwisowania, mialem 2 modele kazdy po pol roku i spoko fajne, ladne i wogle ale ciagle cos w elektronice klekalo w jednym i drugim, albo padl w 3 letnim samochodzie termostat i wracalem z gor w tempie 40 km na godzine.

bmw odnosnie psucia sie ma jedna zalete - czesci w porownaniu do lexusa sa jak za darmo tylko ile casu mozna miec samochod w serwisach?
      • szymi_mispanda Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 23.07.17, 12:50
        jeszcze test po polsku znalazlem zeby sobie przypomniec ten super samochod ktorego juz nie mam :(

www.youtube.com/watch?v=okMdkQuVYCQ

mysle ze za okolo 100tys znajdziesz dobry egzemplarz. ja bym bral wersje bez AWD.

jest to samochod o 3 klasy wyzej niz RX450h, nie wiem skad ta popularnosc SUV w polsce - chyba po przodkach jezdzacych ursusem C330...

i olej hybyde, no ewentualnie doloz paredziesiat tysiakow i jak juz musisz hybyde lexusa to bierz LS600h - jak chcesz lexusa to chcesz eksluzywnosci, a ekskluzywnosc i prestiz zaczyna sie od silnika V8. wszystko ponizej to zgnily kompromis
    • zraluk7 Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 23.08.17, 09:56
      SPrzedawałem ostatnio 7 letniego Priusa. Super auto, całkowicie bezawaryjne. Bateria super się trzyma (zużycie paliwa tak niskie jak kiedy był nowy cyli ok 4,2l w cyklu mieszanym).
    • plastikpiokio Re: Co sądzicie o 8-10 letnich hybrydach? Czy war 23.08.17, 15:30
      nie warto----żaden cud.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka