Dodaj do ulubionych

Youngtimer na kryzys wieku średniego

14.09.17, 10:00
No więc chyba dopada mnie ten co w tytule (kryzys nie youngtimer), bo zastanawiam się nad kupieniem sobie jakiejś zabawki. Youngtimera właśnie. 30-letniego auta. Koleżka ma baby benza i mnie ździebko zainspirował. Ale nie będzie to Mercedes. Ani Porsze, choć na KWŚ ponoć najlepsze. Co ja jestem, Hank Moody?

Myślę aktualnie nad dwoma modelami, każdy z zupełnie innej bajki:

1. Fiat Panda MK1 4x4, na którą choruję od dłuższego czasu.
klasyki.auto-swiat.pl/youngtimer-na-zime-fiat-panda-4x4/7s4gn
2. Honda Accord MK3 Aerodeck - do niedawna w ogóle nie wiedziałem, że taka odmiana istniała, ale zobaczyłem kiedyś i zakochałem się od pierwszego wejrzenia. Piękny i cudownie bezsensowny samochód.
szrociaki.blogspot.nl/2015/04/top-10-niedoceniane-youngtimery.html
(pierwszy na liście)

Może się zdecyduję, a może nie, ale ciekawi mnie - co wy byście wybrali z tych dwóch? Jak sądzicie, który z tych samochodów ma większy "potencjał"?
Obserwuj wątek
    • who_cares Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 10:31
      Panda jeśli chcesz się pobawić w lekki offroad - tylko trzeba mieć drugi komplet kół z oponami stricte terenowymi i idzie to wtedy jak przecinak.
      • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 11:55
        Jeździłeś?
        • who_cares Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 12:17
          Widziałem w terenie, lepiej się zachowywała w błocie niż Patrol czy Wrangler. Z kolei brakuje jej mocy na stromych podjazdach.
    • jestklawo Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 10:35
      jeśli na kryzys wieku średniego, to baby ferrari, czyli fiat x1/9. Jest genialny. Egzemplarze które mozna pokazac ludziom zaczynaja sie od 20.000 zł
      • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 10:47
        Ale ja się nie chcę "pokazać ludziom". To ma być dla mnie. X1/9 jest świetny, ale trochę nie w moim guście.
      • qqbek Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 10:54
        O i to jest fajna sugestia.
        Dodałbym jakiegoś MG, ale one za drogie są.
        Jak chce coś wygodniejszego, to może sobie Mietka Beczkę kupić, albo BMW "rekina" (małego-E21, średniego-E12/28, czy dużego - E23).
        • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 10:59
          Gdybym chciał coś wygodniejszego, to bym celował w LS400 z pierwszej serii.
    • waga170 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 10:45
      Nie pytaj nas normalnych. Swoj problem, jako nastepny, nowy od ostatnieej wizyty, przedyskutuj z doktorem prowadzacym.
      • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 11:53
        Aha, ty niby jesteś ten normalny?
    • tiges_wiz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 10:46
      Ford Sierra 4x4 Cosworth
      Praktycznie masz rajdówkę
      • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 10:50
        Ja nie chcę rajdówki. Bo tu nie o to chodzi, że chcę auto z jakimiś określonymi cechami lub konkretnym przeznaczeniem (off-road, szpan, pokazanie się ludziom, rajdy, rwanie lasek, whatever). Akurat te dwa mi się po prostu podobają - Panda od lat, a Honda odkąd ją ujrzałem.
        • tiges_wiz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 10:54
          jak coś co robi setkę poniżej 6 sekund nie jest do szpanowania, to ja nie wiem.
          • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 10:58
            Nie wątpię, że świetnie nadaje się do szpanowania. Tylko że mnie akurat szpanowanie mało interesuje.
            • tiges_wiz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 11:03
              No mój styl to akurat sleeper ;)
              w tej chwili mam nudne rodzinne kombi DU na stalówkach robiące 8.7 do setki z 2.0. Ale ja tam wsadzę jeszcze 2.5v6 :>
          • engine8 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 19:42
            Szpanowanie zaczyna sie ponizej 4 sekund.
            Ponizej 6 sekund to powinno byc norma albo min do codziennego jezdzenia dla kazdego zdrowego chlopa.
            • nazimno Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 19:46
              A dla baby (zdrowej, oczywiscie)?
    • galtomone Moje znajdy :-) 14.09.17, 11:15
      A jaki masz budzet...?
      Zakladajac wiek 30 lat to z ogloszen podobaja mi sie obecnie te:

www.otomoto.pl/oferta/chrysler-simca-1100-special-ID6yW41H.html
      www.otomoto.pl/oferta/bmw-touring-1800-oryginalny-stan-rarytas-krakow-faktura-vat-ID6yVbIF.html
      www.otomoto.pl/oferta/mini-one-mini-one-850-mr-bean-1975-69tys-km-mr-bean-jas-fasola-ID6yZiBB.html
      www.otomoto.pl/oferta/chevrolet-camaro-ID6z0mCR.html
      www.otomoto.pl/oferta/nissan-300-zx-fairlady-z31-3-0-v6-turbo-228km-japonia-oryginal-ID6yZ9Zz.html
      www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-ID6z35cx.html
      www.otomoto.pl/oferta/saab-900-pilnie-sprzedam-saab-900-aero-t16-ID6z0d7j.html
      www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-scirocco-1-5-gt-ii-serwisowany-zadbany-unikat-ID6yXj1J.html
      • who_cares Re: Moje znajdy :-) 14.09.17, 11:29
        Mi się marzy Golf 1 GTI albo kabrio ..... sentyment do pierwszego pojazdu który jednym kluczem i śrubokrętem dało się naprawić ..... jeszcze nie dawno produkowali je w RPA z deską Fabii :)
      • vogon.jeltz Re: Moje znajdy :-) 14.09.17, 11:35
        BWM - bleh. Mini - oklepane. 300ZX, Camaro - patrz Porsche. Z tych fajne są: Simca, Scirocco i przede wszystkim Saab. Taak, takiego Krokodyla mógłbym ewentualnie rozważyć.

A budżet? Jest kwestią... elastyczną, powiedzmy. Jak już rozważę, czy i co kupić, to wtedy będę się zastanawiał, jak na to budżet skombinować. Tak roboczo to możemy rozmawiać o 3k euro na początek.
        • nazimno Re: Moje znajdy :-) 14.09.17, 12:41
          Nikt Ci nie podskoczy:

www.autoscout24.de/angebote/jeep-willys-cj3b-zivilversion-1954-z-rest-fahrbereit-rost-benzin-orange-10b407f3-cdc7-44b6-ada6-dfc10af0f281

( I-szy wlasciciel !!!)
          • vogon.jeltz Re: Moje znajdy :-) 14.09.17, 12:51
            Eee, ten to z kolei zbyt nowy jest. Jakby to był oryginalny Willys z drugiej wojny, to by można pogadać.
            • waga170 Re: Moje znajdy :-) 14.09.17, 16:14
              Cieplo, cieplo, coraz cieplej....
        • galtomone Re: Moje znajdy :-) 14.09.17, 12:57
          No to na Saaba prawie masz - wyglada fajnie :-)
          • qqbek Re: Moje znajdy :-) 14.09.17, 23:11
            galtomone napisał:

> No to na Saaba prawie masz - wyglada fajnie :-)

On ma na Pandę, w średnim stanie zachowania (do roboty).
            Skoro się upiera przy Pandzie, to nie ma chyba powodu, żeby go odwodzić od tego zamiaru.
            Tym bardziej, że naście lat temu udało mi się chwilę taką Pandą 4x4 pojeździć i poza ciasnotą wewnątrz była to przednia zabawa.
            Do tego samochód trzyma jakieś proporcje.
            Saab mi zawsze za długim "ryjem" wadził (nie, żebym 9000 znajomego i 95 kuzyna nie lubił jeździć, Saaby to kanapy na kołach... nawet z mocnymi silnikami są ponadprzeciętnie wygodne - kosztem właściwości jezdnych, ale kto by tam Saab-em sportowo jeździł?).
            • galtomone Re: Moje znajdy :-) 15.09.17, 09:16
              Nie doczytales...

Vogon:
              "Z tych fajne są: Simca, Scirocco i przede wszystkim Saab. Taak, takiego Krokodyla mógłbym ewentualnie rozważyć."
    • liczbynieklamia Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 13:24
      To jest twój kryzys i twój wybór. Ja nie wybrałbym żadnego z nich. Ani ładne, ani szybkie, ani wygodne. A że rzadko spotykane? Dacia Sandero Pop Art też jest rzadko spotykana, ale czy coś z tego wynika?
      • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 14:40
        > Ani ładne

Powiadasz? Jeśli chodzi o Pandę, to niejaki Giugiaro, nazwisko nieco znane w branży, nazwał Pandę swoim ulubionym projektem. A ja podzielam jego pogląd. Natomiast Honda jest przede wszystkim oryginalna. Aut o takim nadwoziu dziś już nie ma.

> A że rzadko spotykane...

... to ich ceny już tylko rosną. Z pewnością nie wiesz, ale Pandy 4x4 w dobrym stanie stają się poszukiwanymi autami kolekcjonerskimi, a ich ceny w ostatnich latach wzrosły o 100-200%. 3k euro za takie auto to wcale nie jest obecnie wygórowana cena.

• loyezoo Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 19:21
          Ja ci napiszę tak.Chciałbym cofnąć czas i nie sprzedać kilku swoich aut m.in Ford Capri,miałem 1 i 2 serię,Audi Coupe B2 (niestety nie quattro) Ford Taunus 12M i kilka innych:)
        • liczbynieklamia Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 22.09.17, 10:32
          > Giugiaro, nazwisko nieco znane w branży, nazwał Pandę swoim ulubionym projektem
          Projektem może i tak, ale wykonanie tego samochodu jest koszmarne, co drastycznie odbija się na jego estetyce. Przy Pandzie Skoda Favorit (notabene projekt Bertone) to samochód wycyzelowany w najdrobniejszym detalu.

> Pandy 4x4 w dobrym stanie stają się poszukiwanymi autami kolekcjonerskimi
          Jeżeli jeszcze nie daj boże traktujesz to jako lokatę kapitału, to odpuść sobie jak najszybciej.
          • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 22.09.17, 10:53
            > ale wykonanie tego samochodu jest koszmarne

Bzdura. Gdyby tak było, te auta nie jeździłyby tu we Włoszech dziesiątki lat, służąc jako woły robocze.

> co drastycznie odbija się na jego estetyce.

Estetyka, jeśli cierpi, to właśnie głównie dlatego, że nikt się nie tu przejmuje, jak auto wygląda, tak długo, jak długo spełnia swoje zadanie. Tak jak nikt nie przejmuje się specjalnie estetyką np. roboczych spodni. To też jest powód, dla którego tak trudno kupić estetyczny i zadbany egzemplarz.

> Jeżeli jeszcze nie daj boże traktujesz to jako lokatę kapitału,

Kto was, kruwa, uczył czytać, ludzie? Znajdź w moim pierwszym poście słowo "zabawka" i poproś kogoś inteligentnego, żeby wytłumaczył ci ten arcytrudny wyraz.
            • liczbynieklamia Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 22.09.17, 18:05
              > To też jest powód, dla którego tak trudno kupić estetyczny i zadbany egzemplarz.
              Podstawowy problem, dla którego trudno kupić estetyczny egzemplarz polega na tym, że takie nie były nigdy produkowane. Jakość materiałów, jakość wykonania i spasowania, technologia montażu była fatalna już w nowych egzemplarzach.

> Znajdź w moim pierwszym poście słowo "zabawka" i poproś kogoś inteligentnego
              Człowiek inteligentny musi umieć czytać między wierszami. Jak widzę kogoś, kto pisze o "zabawce" i zaraz dodaje, jak to ta "zabawka" zyskuje na wartości, to wyciągam oczywisty wniosek, że ktoś tu sobie racjonalizuje zakup.
              • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 22.09.17, 18:25
                > Jakość materiałów, jakość wykonania i spasowania,
                > technologia montażu była fatalna już w nowych egzemplarzach.

Ty, gościu, ale nie rozmawiamy o limuzynie "premium" językiem gazetek samochodowych ("spasować" to można w brydżu), tylko o autku, które z założenia miało być proste i tanie. Mówisz, że jakość wykonania była fatalna? Pewnie dlatego nikt nie chciał tego kupować... Oh, wait, przecież sprzedała się w kilku milionach sztuk (wszystkie wersje, nie tylko 4x4 rzecz jasna) i do dziś we Włoszech, kraju niebiednym przecież, jeździ tego pewnie setki tysięcy. Zapewne również dlatego, że technologia była fatalna, limitowane w założeniach wersje jak 4x4 Sisley wchodziły do stałej produkcji. No dobra, niech ci będzie, przekonałeś mnie...

> pisze o "zabawce" i zaraz dodaje, jak to ta "zabawka"
                > zyskuje na wartości, to wyciągam oczywisty wniosek

Wyciągasz z dupy wniosek. Ponieważ to ma być zabawka, wzrost ceny (który jest faktem) to dla mnie raczej wada niż zaleta. Nieprzypadkowo użyłem słowa "cena", a nie "wartość", bo to jest to, co mnie interesuje. To może być ostatni moment, żeby kupić Pandę 4x4 za w miarę rozsądne pieniądze.

> ktoś tu sobie racjonalizuje zakup

Zdradzę ci straszliwy sekret: każdy człowiek jakoś tam racjonalizuje sobie każdy zakup.
      • loyezoo Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 19:32
        "Ani ładne" - des gustibus non est disputandum
        "Ani szybkie" hmm, Saab 8,5 do 100 i 210 v-max Nissan 300zx 7s do 100 i 250 v -max,nie za bardzo wiem,gdzie w Polsce jeździć z takimi prędkościami.
        "Ani wygodne" - jechałeś kiedyś starym Saabem? W ogóle jakimkolwiek?

P/S tak a'propos ,ten Accord Aerodeck z silnikiem 2.0 160KM też 100 robi w 8s. i v-max grubo powyżej 200 ale jak ktoś woli Dacie,to nic mi do tego.
        • tiges_wiz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 22:52
          Jak się mieszka przy niemieckiej granicy i ma się rodzinę za Hanoverem, to jak ma się do zrobienia 800 km, to jest różnica czy zrobisz to w 8 godzin czy w 6 ;)
          • loyezoo Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 22:59
            Jeżdżę przez Niemcy 2-3 razy w roku od wielu lat.Począwszy od remontów,a skończywszy na ograniczeniach do 120-130 na wielu odcinkach,powoduje,że nie sądzę,że aż takie różnice w czasie można uzyskać.A jeździłem naprawdę szybkimi i wygodnymi autami
            • nazimno Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 16.09.17, 07:39
              Wiekszym moderatorem ruchu jest jego
              gestosc i ciezarowki, ktorych kierowcy
              sa nieprzewidywalni.
              Nie da sie zap..c 250 w takich warunkach.
        • liczbynieklamia Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 22.09.17, 10:33
          Odnosiłem się do Pandy i Hondy.
      • engine8 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 19:45
        Widocznie nie az taki powazny ten kryzys :)
        • hukers Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 14.09.17, 23:37
          Na poważny tylko 911:-)
          • engine8 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 17.09.17, 20:31
            Ja przez pol zycia odgrazalem sie ze kupie sobie Vipera na emeryture ale skonczylo sie na odgrazaniach - nie che mi sie juz i niewygodne :)
    • bywalec.hoteli Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 15.09.17, 08:59
      Kup Polo od Misiaczka :)
    • schweppes1 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 16.09.17, 03:06
      Nie wierzę, że nie zaproponowałeś DS/CX/XM, tylko jakieś żałosne plasticzki. To naprawdę musi być KWŚ. R.I.P.
      • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 20.09.17, 15:48
        Ja też nie wierzę, ale tak wyszło. Zresztą:
        - na DS mnie nie stać, poza tym jest dość oklepany jako auto zabytkowe. Oczywisty taki. Wszyscy widzą i się zachwycają. Bo legenda.
        - CX - no ewentualnie, ale naprawdę trudno jest znaleźć coś sensownego i w stanie zbliżonym do oryginału. Albo też będzie bardzo drogi.
        - XM - kiedyś się nawet zastanawiałem. Teraz nie chcę. To jednak nie to, aczkolwiek samo w sobie auto fajne. Ewentualnie pierwsza seria z 3.0V6, diravi i jednoramienną kierownicą, ale znajdź takiego... Inne - zbyt nowe, robili je chyba do 2003 roku... Cholera, w sumie Pandę też.

Z hydrocytrynami jest jeszcze jeden problem. Brak części do hydro do starszych modeli. Nawet do XM i Xantii, produkowanych przecież jeszcze w tym stuleciu. Citroen się wypiął i już nie robi. Zamienników - brak. Regeneracja w większości przypadków niemożliwa. Dlatego utrzymanie, nie mówiąc już o odrestaurowaniu, takiego hydrowozu to prawdziwa hydrozagadka.

A w tej jedynej w swoim rodzaju kategorii hydrocytryn mam inny wymarzony samochód. Citroen SM. Ale taki kosztuje nie kilka, a kilkadziesiąt kilocebulionów. Chyba, że:
        www.otomoto.pl/oferta/citroen-sm-citroen-sm-maserati-1972-ID6z7DsE.html
        Ech, gdybym miał czas i warunki...

• engine8 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 17.09.17, 21:34
      Poczekaj troszke i kup sobie takie cos...
      techcrunch.com/2017/09/17/porsches-electric-mission-e-arrives-in-2019-priced-like-panamera/
    • qqbek Tak chodziła mi gdzieś po głowie odpowiedź... 18.09.17, 00:05
      ... i już mam.
      Ostatnio widziałem takiego do sprzedania za 22 tysiące u siebie we wsi i bardzo się zastanawiałem nad nim.

Maserati.

Biturbo 2.8.
      Stał bezwstydnie, czarny z piaskowymi skórami do sprzedania, na parkingu nieopodal mojej pracy.

Niech się schowa Panda, Accord, Saab... to jest auto przez duże "A"!
      • engine8 Re: Tak chodziła mi gdzieś po głowie odpowiedź... 18.09.17, 02:03
        Kiedys juz pisalem ze o malo co takiego nie kupilem... Nowe kosztuja ponad $120k ale te po gwarancjii i z malymi przebiegami to ponizej $40k. No wiec kiedy juz sobie takiego upatrzylem i przekonalem zone to spotkalem goscia na stacji benzynowej ktory tankowal takiego obok i zagadnalem co o tym mysli i dlaczego tak duzo taniej po gwarancji... A on na to ze auto super ale jak sie skonczy gwarancja i zona zobaczy pierwszy rachunek za serwis czy naprawe to jest natychmiastowa decyzja - SELL!, Serwisy sa tylko w warsztatch Ferrari a auto zupelnie nie zrobione do serwisowani w domwym garazu. Wymiana oleju to koszt rzedu $500 a sprzegla to ok $10k (mocny silnik i sprzelo "cienkie") No a sprzeglo sie wymieni srednio co 15k mil a wiec co 1.5 - 2 lata.
        Wiec mi sie odniechcialo...
        A ze musialem cos kupic wiec kupilem E90 335 - tak na tymczasem i jak zwykl erzeczy tymczasowe trwaj wiecznie...:) .
        W czasie kupna pogadalem ze sprzedajacym "Salesmenem" i ten w sumie potwierdzil poprzedni komentarz ze auto strasznie drogie w utrzymaniu i ma reputacje jak mily kiedy Jaguary - wiecej w warsztacie niz na drodze. Wlasnie przeniosl sie z Mercedesa do BMW i opwiedzila historie ze przyszla do nieg w Mercedsie kobieta i napalila sie na uzywanego Maserati ...za prawie $50k.. on ja zaczal przekonywac ze na pewno lepsza opcja dla niej bylby nowy Mercedes za podobna cene.... Ale sie uparla i kupila to Maserati. Po niecalym roku wrocila i oddala Maserati a kupila nowego MB mowiac "Powinnam Cie byla sluchac rok temu" - radosc szybko prysla kiedy Maserati stalo w warsztacie co troche a koszty nie do pojecia...
        Tak ze rzeczywiscie Maserati moze spowodowac a nie leczyc prawdziwy kryzys i to w kazdy wieku. :)
        • loyezoo Re: Tak chodziła mi gdzieś po głowie odpowiedź... 18.09.17, 08:26
          Oryginalny przebieg 67tys. Silnik.....wymontowany do remontu:))
          www.autoscout24.pl/oferty/maserati-biturbo-benzyna-niebieski-323330069
        • qqbek Re: Tak chodziła mi gdzieś po głowie odpowiedź... 18.09.17, 08:37
          Biturbo produkowali do 1985 (I generacja) a potem do 1994 (II generacja).
          Coś się tobie pomerdało, bo zamiast Biturbo to sobie mogłeś co najwyżej E21 albo E30 kupić... a nie 3 generacje nowszą E90.
          • engine8 Re: Tak chodziła mi gdzieś po głowie odpowiedź... 18.09.17, 18:00
            No oczywiscie to nie byl biturbo a Quattroporte ale Maserati to Maserati "Ma se rati" i kryzys
            • qqbek Re: Tak chodziła mi gdzieś po głowie odpowiedź... 18.09.17, 18:03
              Prezes Ochódzki byłby z Ciebie dumny - jesteś jak Pewex, mieszasz myślowo dwie kategorie pojęciowe.
              Maserati (DeTomaso) i Ma-se-rati (FIAT).
              Biturbo to jeszcze lata gdy firma należała do DeTomaso.
              • engine8 Re: Tak chodziła mi gdzieś po głowie odpowiedź... 18.09.17, 18:32
                Ciagle ta sam historia - Biturbo czy nie biturbo - Maserati super wygladaja i super wygodne ale ....

"The Biturbo range quickly developed a reputation of being cheap to get into but would bleed your AmEx Black card dry with repair costs if you let it."

www.hemmings.com/magazine/hsx/2007/10/Maserati-Biturbo/1524920.html

www.alfabb.com/bb/forums/other-italian-cars/24419-maserati-biturbo-pros-cons.html
                • qqbek Re: Tak chodziła mi gdzieś po głowie odpowiedź... 18.09.17, 19:26
                  Pierwszy artykuł wprost przyznaje, że późniejsze wersje z wtryskiem paliwa są już bardziej niezawodne.
                  2.8 które widziałem było już z końca lat 80-tych.
                  Z resztą - 5.9 do setki i 230 km/h prędkości maksymalnej to nadal nie są osiągi każdego auta na ulicy.
                  A o części w Europie łatwiej niż w Stanach, bo tu sprzedano ich zdecydowanie więcej.

No i masz rzadkie auto, a nie coś co kiedyś stało na każdym rogu ulicy.
    • wujaszek_joe Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 20.09.17, 14:59
      ja bym wolał coś, co nie śmierdzi trupem i jest wygodne.
      np. www.otomoto.pl/oferta/mercedes-benz-klasa-c-c36-amg-w202-89500km-ksiazka-serwisowa-ID6z40qh.html#674574b208
      • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 20.09.17, 15:34
        60 kafli za 20-letniego Mercedesa? Jeszcze mnie nie pogięło...
    • tbernard Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 20.09.17, 15:20
      Jak już chcesz coś wyjątkowo oryginalnego, to sprowadź Wołgę lub Moskwicza ;)
      • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 20.09.17, 15:36
        Skąd pomysł, że chcę coś wyjątkowo oryginalnego? Powiem ci tak - tu gdzie mieszkam takie Pandy, na ten przykład, widuje się właściwie codziennie.

To jest swoją drogą bardzo ciekawe. Ja zadaję konkretne pytanie, a większość wykonuje jakąś dziwną projekcję i dopowiada sobie coś, czego tam w ogóle nie było.
        • tbernard Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 20.09.17, 17:56
          Chyba masz rację. Dałem się ponieść fali.
          • engine8 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 20.09.17, 18:39
            No ale kupno popularnego MB to raczej normalna logika i sens a nie "lekarstwo" na kryzys gdzie chcemy sobie sprawic cos co niekoniecznie ma sens ale po prostu chcemy miec frajde. Popularny MB to dobre auto na stare lata i emeryture.
            Na kryzys to moze chciaz taki
            autoweek.com/article/supercars/2018-mercedes-amg-gt-r-your-577-hp-german-missile
            • vogon.jeltz Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 20.09.17, 18:50
              Nie ten podwątek, engine :) A z tym kryzysem to też przesadziłem trochę. Tak lekko prowokacyjnie miało być.
    • derff Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 25.09.17, 12:27
      www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-spider-ID6yTIPZ.html
      Tylko jak do niego wsiadać???
      Moja bajka stara alfa spider.
      • engine8 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 25.09.17, 18:09
        No, ale w Polskich warunkach pogodowych to raczej kiepska opcja. Chyba ze sie ma garaz i inne auta do jazdy a taki jest tylko na specjalne okazje.
        A wsiadac mozna jak sie chce - niektorzy wskakuja gora inni otwieraja drzwi.. dla tych kupujacych auto jako lek na kryzys proponawalbym to druga opcje
    • maurycy1010 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 29.01.20, 20:47
      Ważna jest satysfakcja z posiadania charakterystycznego i indywidualnego samochodu. Nie chciałbyś mieć maserati 3200 gt zobacz na richtermotors.com jak się prezentuje. Na kryzys wieku średniego...pewnie też pomaga?
      • nazimno Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 29.01.20, 23:14
        Nie wciskaj kitu i spadaj.
      • engine8 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 29.01.20, 23:52
        Maserati to po czesku byloby

Ma Se Raty?
    • waga170 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 30.01.20, 05:33
      en.wikipedia.org/wiki/Fiat_124_Sport_Spider#/media/File:Fiat_124_Spider_old_-_tył_(MSP16).jpg

Ten jest 1972, ale produkcje pociagneli do 85. Tyl- przepiekny. Jedyny powod dlaczego takiego nie mam to sobie zgadnijcie.
      • yasiaq Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 30.01.20, 10:19
        Bo dostepne są egzemplarze wyłącznie poglądowe??
      • engine8 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 30.01.20, 21:52
        Bo nie masz miejsca w garazu...
    • yasiaq Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 30.01.20, 08:22
      mam to częściowo za sobą. Jakiś czas temu kupiłem sobie celice GT bez dachu st20 w wersji JDM, trochę pojeździłem ale później tylko stała więc sprzedałem. Co do accorda to na mój gust za bardzo przaśny jesli honda to S2000 jest spoko ewentualnie jakis stary prelude myslałem też o mercedesie r129 w "angliku" bywają czasem tanie i dobre
    • frequenter.light Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 30.01.20, 11:18
      4 letnie zadbane polo? :D
      • engine8 Re: Youngtimer na kryzys wieku średniego 30.01.20, 21:54
        E tam
        www.chevrolet.com/upcoming-vehicles/2020-corvette

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka